Sida 1 av 1

Grå webben. Definition och funktion.

InläggPostat: 2019-12-16 23:33:41
av kiddie
Klarnätet: Styrs ofta av kommersiella krafter. Nås främst av Google och någon webbläsare. Google har indexerat bara en liten procent av internet. Andra sökmotorer kompletterar, men även med dem är mesta delen oindexerat. Klarnätet har fått mer och mer regler som kan kännas störande, sk cookie consent och bortsållande automatiskt av saker som anses gå mot copyrightlagen. Klarnätet styrs även av separata länders lagstiftning och straff utdelas efter sk brott.

Mörka webben: Kan inte nås av vanliga sökmotorer och på en vanlig webbläsare. Speciella program behövs för att nå mörka webben. Mörka webben används bl a till drog- och vapenhandel, riktigt oetiska sexsajter samt är ett tillhåll för politisk oliktänkande.

Grå webben? Anses ibland som den del av internet du själv inte vill se eller söka efter. Eller den del som Google inte vill att du ska se. Men det finns även andra definitioner. Och vissa menar att det är på den grå webben de som är intresserade av nätneutralitet och allmän datakunskap kommer att hamna.

Vad anser ni saker med speciell programvara hamna i dessa kategorier? T ex IRC och fildelningsprogram. Ser ni en framtid för internet där lagar och regler infesterar klarnätet, eller tycker ni det är bra att klarnätet är så styrt av lagar och marknadskrafter?

Grå webben. Definition och funktion.

InläggPostat: 2019-12-16 23:43:41
av antonius
Att lägga ner nätet är väl egentligen det enda rätta, men är såklart en utopi, att försöka begränsa till samhällsfunktioner och handel är väl åxå svårt. Men Putin vill ha ett eget nät bara för ryssar, och det är väl så nära statskontrolerad grå webb man kan komma, troligen åxå en utopi, fast jag vet inte vad jag babblar om, har feber och magsåret är värre... :-)051

Grå webben. Definition och funktion.

InläggPostat: 2019-12-16 23:49:13
av kiddie
Fruktansvärt med ett nät styrt av en stat. Men det är ju ofta inte svårt att bryta sig ut. Känner folk som bor i Kina och lyckas komma ut på "vanliga" webben.

Grå webben. Definition och funktion.

InläggPostat: 2019-12-16 23:53:51
av nallen
Vad kallar du merparten av internet som befinner sig bakom inloggningar, betalväggar och liknande?

Grå webben. Definition och funktion.

InläggPostat: 2019-12-17 0:17:41
av kiddie
nallen skrev:Vad kallar du merparten av internet som befinner sig bakom inloggningar, betalväggar och liknande?


Ja herregud säg det.

Grå webben. Definition och funktion.

InläggPostat: 2019-12-17 1:15:16
av antonius
kiddie skrev:Fruktansvärt med ett nät styrt av en stat. Men det är ju ofta inte svårt att bryta sig ut. Känner folk som bor i Kina och lyckas komma ut på "vanliga" webben.


det är ju just det som man vill åt, man skapar falska bakdörrar, och vips så har någon hemmahacker avslöjat sig, och då kommer Putins bödlar och knackar på, sen hamnar man på Butyrkafängelset, med najsa medfångar som skär av en ögonlocken bara på kul... :-)063

Grå webben. Definition och funktion.

InläggPostat: 2019-12-17 10:06:28
av Kotten
Ur boken "Börja med Basic" från 1977:

l framtiden kan också allmänheten få tillgång till dator- baserad informationsservice. Via telenätet ringer abon- nenten upp datorn. Med ett tangentbord kopplat till en vanlig TV-apparat är det sedan möjligt att välja önskad information ur »allmänhetens databas». Det kan gälla t ex nyheter, sportresultat, bioprogram eller lediga jobb.
Informationen kan anpassas till vars och ens behov (selektiv information). Försök med sådana hemterminaler pågår i England.


Att diskutera
Vilka fördelar och vilka nackdelar tror du att det datoriserade samhället medför för enskilda människor?
För myndigheter och företag?

Anta att det på folkbiblioteken fanns terminaler anslutna till stora databaser med samhällsinformation.
Vilken information skulle du vilja få tillgång till i ett sådant system?