Sida 1 av 1

Är du osäker om träffarna? Läs gärna här.

InläggPostat: 2009-02-28 13:22:54
av weasley
På förekommen anledning klistrar jag en utmärkt redogörelse för de olika sorternas träffar som finns.

De träffar som brukar nämnas på det här forumet är:

***********

1a. Diskussionsgruppen i Stockholm, ledd av Danne (tidigare Sam), där man träffas regelbundet och samtalar om ett visst ämne. Dessa brukar alltid vara på samma ställe. Träffarna ligger under FA Stockholm, men det finns inget krav på att man ska vara medlem i föreningen. De är tänkta att fungera som en mötesplats där man kan få tillfälle att träffa andra och prata om olika ämnen som berör AST i första hand.

Sam skrev:Till dessa träffar finns det ett krav att man ska kunna ta hand om sig själv, vara självständig. Detta krav finns till eftersom i början så fanns det en tendens att anhöriga med flera, tyckte att träffarna kunde vara en "barnpassning" för vuxna. Av denna anledning så har jag valt att ha en målgrupp. De flesta som kommer är relativt högfungerande, även om det är en glidande skala.

Det behövs ingen föranmälan, så man kan bestämma sig i sista minuten. Man behöver inte heller komma på alla träffar under en termin, utan kan välja att komma när man känner att man orkar eller vill. Vid varje träff har vi ett förutbestämt samtalsämne.

Dessa träffar har en "ledare" vilket är jag. Min roll är inte att vara en "assistent" som är till för att ta hand om de som kommer, utan jag leder träffarna genom att fördela ordet och vara kontaktansvarig för träffarna. Jag försöker se till att alla som vill säga något ska få en möjlighet till det. Men det är helt ok att sitta tyst och bara lyssna.

Träffarna börjar kl 19.00 och slutar kl 20.30. Vi håller till i ett klassrum på Matteus skola i Vasastan. Vi träffas 1 gång i månaden. På träffarna brukar vi vara mellan 12-20 st och den största gruppen ligger mellan 25-35 år. Sedan är det några yngre och några som är äldre. Det är nästan alltid en eller två som är nya vid varje träff.

Mötet brukar börja med en kort presentationsrunda, där man säger sitt namn eller vad man vill bli kallad. En del berättar vilken diagnos de har och hur länge de känt till sitt funktionshinder. Hur mycket man vill berätta är upp till var och en, likaså hur aktiv man väljer att vara på själva diskussionsdelen.

Jag har gjort så att jag lägger ut träffarna på "TRÄFFAR" och mer information hittar man på min hemsida: http://www.aspergersyndrom.n.nu/traffar


********

1b. Taco-middagar vid Odenplan. I anslutning till diskussionsträffarna, eller ibland emellan gångerna (?), träffas de som vill ur samtalsgruppen, samt övriga som har lust, för Taco-middag på en restaurang (samma tid och plats varje gång, väldigt förutsägbart och bra). Det är mer informella träffar där man bara sitter och äter tillsammans. De som vill prata med varandra gör det, medan de som inte vill eller vågar slipper.

*****************

2. Träffar hos Pemer i Tullinge (numera Grödinge). Pemer har öppet hus oftast hemma hos sig, eller ibland hyr han en fritidslokal i samma kvarter. De flesta av träffarna är öppna för alla med vilken - ställd eller misstänkt - NPF-diagnos som helst. Pemer har grundat adhdforum.se och är ordförande i Stockholmsavd av OA, Organiserade Aspergare, en förening där alla med AS-diagnos eller misstänkt AS-diagnos är välkomna att bli medlemmar. Det händer att träffarna bara är för OA-medlemmar och då annonseras det tydligt i inbjudan. Pemer brukar skapa en särskild sida med alla uppgifter man behöver där man lätt kan anmäla sig med ett musklick utan att behöva ta kontakt med någon privat.

*******************

3. Öppna träffar ordnade av enskilda medlemmar. Eftersom detta delforum fortfarande kan läsas av vem som helst på nätet så vill många inte lägga ut privata uppgifter öppet utan meddelar dem i PM till medlemmar som skrivit att de vill komma. Allt man behöver göra är att I TRÅDEN skriva att man är intresserad så ska adress, telefonnummer etc komma i PM till dem som anmält sitt intresse.

Ibland vänder sig träffar till särskilda grupper, t ex till Aspergare med eller utan barn, eller har inriktning på någon speciell aktivitet, t ex spela biljard, åka skridskor, träffa kisse el dyl. Då brukar det anges tydligt vad syftet med träffen är. Anges inget särskilt syfte eller målgrupp så är syftet bara att träffas i största allmänhet och alla är lika välkomna. Har man särskilda behov, t ex fobier, allergier, är blyg etc så behöver man bara nämna det så brukar medlemmarna försöka ta hänsyn till det så gott de kan.

************

4. Privata träffar. Sen kan det hända att några medlemmar blir närmare vänner och t o m partners och väljer att träffas privat på tu man hand eller i mindre grupp utan att annonsera ut det som en öppen träff. Men det är ju var och ens ensak; inte konstigare än att man träffar andra vänner utan att bjuda in hela stan. Ibland kanske man refererar till det här, ibland inte.

**********

FRÅGOR:

Hur ska jag våga gå på en träff? Jag brukar vara väldigt blyg.
Är man blyg och osäker på om man vågar komma kan man ev få träffa någon enskilt först.


Jag har varit på en del träffar, både privata och arrangerade av olika föreningar. De som har varit bra har varit välinformerade långt innan träffarna äger rum och då har man haft god tid på att förbereda sig mentalt.
Ofta annonseras träffarna här flera veckor, ibland månader i förväg.


Klart sämst har privata träffar varit och det är kanske inte så konstigt, eftersom det ställer stora krav på arrangören som kanske inte har samma resurser som en förening?
Då kanske privata träffar inte passar just dig? Eller så kanske det är möjligt att arrangör eller medlemmar kan hjälpa dig om du har särskilda behov eller önskemål och talar om vilka dessa är.


Vid privata träffar verkar information om träffen spridas via privata kontaktnät, betyder det att de som är väldigt skickliga på att upprätthålla sina privata kontaktnät får bäst förhandsinformation och kan planera bäst för träffen?
Detta gäller inte här. Ingen får någon "förhandsinformation" p g a privata kontakter utan träffdatum anges tydligt på forumet så att alla kan läsa.


Jag känner att jag inte blir informerad om träffarna i tid samt att information kring träffarna är bristfällig, dvs informationskanalerna existerar knappt. Här på forumet kan man bli hänvisad att skicka ett s k pm till arrangören, men det kan ju kännas obehagligt då man inte känner personen ifråga. Hur ska man göra då?
Som sagt, om man bara anmäler sig i tråden så ska man få information i PM med de uppgifter man behöver. Vi som ordnar träffar ibland kan ju försöka tänka på detta du påpekar att en del har svårt att ta kontakt och vara extra noga med att skicka ut information i god tid.


Är det krav på att anmäla sej till en träff som annonseras i forumet och som man skulle vilja gå på?
Nej det är det inte. Men det kan vara en god idé att göra det så att den som anordnar träffen vet ungefär hur många som kommer.
Däremot är det ingen närvaroplikt även om man anmält sig! Om man ångrar sig i sista minuten eller får förhinder så är det bara att stanna hemma utan att det gör något. Om man vill får man gärna tala om att man inte kommer, så att inte övriga börjar oroa sig och undrar om du kommit bort på vägen men det är inget krav. Man kan också säga redan från början att man gärna vill komma men inte är säker på om man kan, då är risken mindre att andra börjar oroa sig om man inte dyker upp.


Riskerar man att träffa personer man inte tål?
Ja, men tänk på att dem du inte tål på forumet kan vara lättare att tåla irl. De flesta av oss är tuffare på nätet än AFK. Är det en stor träff blir det också lätt att undvika dem man inte kommer överens med.

Det är inte ok att skriva "jag kommer men bara om X och Y inte kommer". Det är utpekande och nedsättande mot X och Y. Om du får veta att X och Y kommer, så skriv bara att du inte kan komma utan att nämna varför.


Om man ska ha en träff på annan ort så måste man ju ta reda hur man tar sig dit och sedan även hur man tar sig hem, man bör också vara förberedd på att man kan behöva övernatta och då ska hotellrum eller liknande bokas för att inte tala att vara förberedd för oväntade saker som trafikolyckor, oväder och andra incidenter. Hur ska man hantera detta?
Visst är det mer besvärligt om man bor längre bort. Men om man ber om det i tråden brukar man kunna få hjälp av någon frivillig. Ibland t o m nattlogi om man inte har något emot att sova på någons soffa.


Om man går vilse då. Vad gör man då?
I såna lägen är det bra att ha mobil eller att ha någon med sig som ser till att man kommer dit man ska. Om man ber om det kan man säkert få skjuts eller sällskap så att man inte hamnar vilse. Nya som inte hittar i stan hämtar vi som har bil gärna vid stationen och kör dem tillbaka sen.


Man kan också drabbas av ohälsa och bli sjuk och kanske måste uppsöka läkare eller sjukhus, det måste man också vara förberedd på, hur skulle man få hjälp med det på en träff?
I så fall är jag säker på att någon med bil ser till att du kommer till sjukhus.


Och kan man även bli utsatt för brott?
Den risken torde vara extremt liten.FAQ sammanställd av Inger, Pemer och Sam, redigerad av weasley

Re: Är du osäker om träffarna? Läs gärna här.

InläggPostat: 2012-05-31 0:25:44
av Titti
Admin

Jag vill påminna om att det går utmärkt att skapa en tråd om en träff i den här öppna avdelningen och att lämna närmare detaljer i Kalendern. Kalendern hittar du längst upp på sidan och den kan enbart läsas av inloggade medlemmar (för tillfället med undantag för Fighterbabe efter upprepade konflikter kring träffar) och mer information om den finns här.

Det går också att bevaka kalendern precis som trådar och avdelningar.