Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Allt om hård- och mjukvara samt övriga it-relaterade diskussioner.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav Alien » 2021-01-30 19:45:53

Jag gör en felsökning och får antingen svaret att det har lösts el att det inte går att lösa. Men oavsett fungerar plötsligt internet. Men varför får jag detta meddelande varje gång jag sätter på datorn?

Ibland fungerar det inte alls. Jag går in på "jordglobssymbolen" längst ned till höger och ser: "Det går inte att ansluta till det här nätverket". Det hjälper inte att stänga och sätta på Wi-Fi igen.

Nästa dag fungerar det igen (förutom att det först står Inget internet).

Jag blir lite orolig att något är fel och en dag kommer internet att försvinna för alltid.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37432
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav Huggorm » 2021-01-30 20:11:06

Vad har du för uppkoppling då? Jag har fiber och då tar det alltid en liten stund för datorn att ansluta. Det varierar, det kan ta fem sekunder eller en minut, eller något däremellan.
Huggorm
 
Inlägg: 20431
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Thule

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav Alien » 2021-01-30 20:12:26

Jag har också fiber.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37432
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav Huggorm » 2021-01-30 20:21:20

Sätt på datorn och gå och töm upp en kopp kaffe så är du uppkopplad när du kommer tillbaka :-)Happy
Huggorm
 
Inlägg: 20431
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Thule

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav StickaOspela » 2021-01-30 20:44:14

Jag hade liknande problem på min bärbara. Varje gång jag startade den skapade den ett nytt nätverk, och till slut så ville det inte funka alls. Då kunde jag ha hur många nätverk som helst eftersom den inte tog bort de gamla. Det krävdes en nyinstallation för att få den att funka ordentligt.

Det behöver dock inte vara så att det krävs i ditt fall. Håll koll på vad nätverket heter och om det ändrar sig. Jag har för mig att jag bara hovrade med muspekaren ovanför nätverkssymbolen för att se det. Men när jag gör det på min stationära nu så visas det inte...

Genom att klicka på symbolen och välja 'nätverks- och internetinställningar' och sen 'Nätverks-och delningscenter', så kunde jag se att det bara hette 'Nätverk'. På den bärbara kunde det heta 'Nätverk7' till exempel.
StickaOspela
 
Inlägg: 138
Anslöt: 2018-08-08

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav mondo beyondo » 2021-01-31 13:02:08

mondo beyondo
 
Inlägg: 2330
Anslöt: 2007-07-04
Ort: Stockholm Sverige

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav Alien » 2021-02-02 1:22:28

Huggorm skrev:Sätt på datorn och gå och töm upp en kopp kaffe så är du uppkopplad när du kommer tillbaka :-)Happy

Nej, det hinner jag inte med. Jag måste köra nätverksdiagnostik och leta mitt försvunna WiFi. När jag klickar på "Anslut" på mitt Wi Fi, så säger den "Kontrollerar nätverkskrav" och visar punkter. Fungerar det så gäller det bara en kort stund. Så snart jag ska gå in på en ny sajt (el bara en ny tråd på AF) så försvinner internet igen.

Den tjatar om anslutning till Living Room TV, jag vet inte vad det är. Är det något man måste ha? Och så säger den "Undersök problem med router eller åtkomstpunkt". Men den andra datorn i hushållet fungerar ju, så det borde inte vara fel på det då?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37432
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav Odal_ » 2021-02-02 2:13:51

En dag kommer internet försvinna för alltid.
Odal_
 
Inlägg: 1012
Anslöt: 2019-12-29

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav Paladinen » 2021-02-02 8:29:20

Odal_ skrev:En dag kommer internet försvinna för alltid.

Föga troligt ...skynet kommer att ta över och vi människor kommer bli ett minne blott
Paladinen
 
Inlägg: 633
Anslöt: 2020-12-23
Ort: För han är min soldat någonstans i Sverige

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav Vildsvin » 2021-02-02 9:33:18

Om man har fiber och Wi-fi så rör det sig om två helt skilda uppkopplingar, en mellan internetleverantörens och ens egen router, och en mellan ens router och datorn. Jag har svårt att se hur ett problem i kommunikationen mellan ens router och dator skulle kunna orsakas av ett problem i kommunikationen mellan internetleverantören och routern.
Vildsvin
 
Inlägg: 1494
Anslöt: 2011-01-03

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav antonius » 2021-02-02 10:17:52

Det tar alltid en liten stund för fibern att förvandlas till läsbart för wifi prylarna, har jag fått förklarat för mig av en dataexpert (7 åring, ja dom är inte äldre numer), så man måste vänta någon minut, innan det lirar... :-)005
antonius
 
Inlägg: 17024
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav nescio » 2021-02-02 17:05:05

Den här datorn tappade också wifi-anslutningen ibland. Men sedan jag kopplade den till routern med en kabel har uppkopplingen inte brutits mer.
nescio
 
Inlägg: 2654
Anslöt: 2009-03-12
Ort: En liten röd stuga.

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav bittin » 2021-02-03 19:26:19

https://sv.phhsnews.com/how-to-delete-s ... ows-105372

och Radera dom Wifi SSIDs som inte längre gäller, så borde det fungera bra efter det
bittin
 
Inlägg: 1804
Anslöt: 2008-11-03

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav Alien » 2021-02-16 1:38:54

Tack för tipset bittin, men jag fattar inte hur jag ska göra. När jag ser de nätverk som inte är mina så kan jag bara ansluta. Det kommer inte fram något alternativ Glöm. Mitt riktiga närverk kan jag däremot koppla ifrån.

Det verkar som något är fel med min anslutning eftersom den ideligen försvinner. En gång gick jag till den vita lådan (routern?) och drog i en sladd och satte tillbaka. Då fungerade det igen men nästa dag var det samma sak.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37432
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav StickaOspela » 2021-02-16 17:05:52

Alien skrev:Tack för tipset bittin, men jag fattar inte hur jag ska göra. När jag ser de nätverk som inte är mina så kan jag bara ansluta. Det kommer inte fram något alternativ Glöm. Mitt riktiga närverk kan jag däremot koppla ifrån.

Det verkar som något är fel med min anslutning eftersom den ideligen försvinner. En gång gick jag till den vita lådan (routern?) och drog i en sladd och satte tillbaka. Då fungerade det igen men nästa dag var det samma sak.


Jag förstår precis dina våndor och lider så med dig. Det finns få saker som är mer frustrerande än när teknik inte funkar som det skall. Det problemet du beskriver nu med att du får ta ur sladden och sätta in den igen känner jag igen. Det visade sig sedermera vara Telias router det var fel på. Men det betyder inte att det är samma för dig.

Har du möjlighet att be att få låna en router av någon och testa om det är den som är felet? (Med reservation för att det förslaget inte redan kommit och du gjort det utan resultat).
StickaOspela
 
Inlägg: 138
Anslöt: 2018-08-08

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav antonius » 2021-02-16 18:16:00

Alien skrev:Det verkar som något är fel med min anslutning eftersom den ideligen försvinner. En gång gick jag till den vita lådan (routern?) och drog i en sladd och satte tillbaka. Då fungerade det igen men nästa dag var det samma sak.


om du inte har felanmält det, så gör det, har du telia så brukar dom skicka ny utrustning på en gång så kan man prova om det är den det är fel på, ibland kan dom också se ev fel "online" och säga vad det beror på med en gång... :-)063
antonius
 
Inlägg: 17024
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav Vildsvin » 2021-02-16 21:08:29

antonius skrev:Det tar alltid en liten stund för fibern att förvandlas till läsbart för wifi prylarna, har jag fått förklarat för mig av en dataexpert (7 åring, ja dom är inte äldre numer), så man måste vänta någon minut, innan det lirar... :-)005


7-åringen har helt rätt. 8)

Åtminstone en del av väntetiden är avsiktlig för avskräcka lösenordsgissare.
Vildsvin
 
Inlägg: 1494
Anslöt: 2011-01-03

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav sebastiann » 2021-02-16 21:18:26

Det heter ju inte "vita låda".
Säg vad det är istället. Är det en router, accesspunkt, switch eller fiberconverter?

De alla har olika funktion. Det du gjorde var att starta om enheten genom att ta ur strömmen och sätta i. Men det är viktigt att veta enhetens funktion.

För att ta reda på om det är en router eller fiberconverter/switch, så kan du kolla om du får en 192.168.x.x adress eller om du får en skarp IP-adress i din dator.

Börjar misstänka att du har IP-adress konflikter i ditt nätverk, dvs enheter med statisk tilldelning som krockar med DHCP-poolen.

Kan du testa att logga in på http://192.168.0.1, http://192.168.1.1 eller http://192.168.1.254 ? Någon av dessa ska fungera. Anv är Administrator eller admin, lösen står på en etikett på din router eller fiberconverter. (inte samma som wifi). Står inget lösen, ja då är lösen oftast blankt, "admin", eller "password" om du inte själv satt ett lösen.

Kolla sedan DHCP-tabellen om du har konflikter. I så fall reservera dessa IP-adresser i DHCP-poolen så du inte får konflikter.

StickaOspela skrev:än när teknik inte funkar som det skall


Fast det är ju än oftare att det inte alls är något fel på tekniken, utan det är snarare användaren det är fel på. T.ex. om man lagt upp enheter med statiska IP-adresser som krockar med DHCP-poolen och sedan undrar man varför det inte fungerar.
Eller när man kopplar ihop 2 st switchar utan link aggregation med dubbla kablar och får broadcastloopar. Och sedan undrar varför nätet går ner hela tiden.

Eller folk som tror (eller förväntar sig) att en skrivare är bara att packa upp och koppla in. När man givetvis måste konfigurera skrivaren först innan den fungerar.
sebastiann
 
Inlägg: 477
Anslöt: 2018-01-19
Ort: 57°37'45.9"N 11°55'31.1"E (CTRL+V i google maps)

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav ufo » 2021-02-17 1:17:22

Om du har flyttat runt "vita lådan" så kan betongväggar o dyl störa wifi-signalen.

Jag hade likn problem som dig, tills jag bytte "vita lådan" förra månaden, då den tydligen var för gammal.
ufo
 
Inlägg: 4454
Anslöt: 2007-06-23
Ort: En liten bit utanför skogen.

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav Alien » 2021-02-22 2:02:43

sebastiann skrev:Det heter ju inte "vita låda".
Säg vad det är istället. Är det en router, accesspunkt, switch eller fiberconverter?

De alla har olika funktion. Det du gjorde var att starta om enheten genom att ta ur strömmen och sätta i. Men det är viktigt att veta enhetens funktion.

För att ta reda på om det är en router eller fiberconverter/switch, så kan du kolla om du får en 192.168.x.x adress eller om du får en skarp IP-adress i din dator.

Börjar misstänka att du har IP-adress konflikter i ditt nätverk, dvs enheter med statisk tilldelning som krockar med DHCP-poolen.

Kan du testa att logga in på http://192.168.0.1, http://192.168.1.1 eller http://192.168.1.254 ? Någon av dessa ska fungera. Anv är Administrator eller admin, lösen står på en etikett på din router eller fiberconverter. (inte samma som wifi). Står inget lösen, ja då är lösen oftast blankt, "admin", eller "password" om du inte själv satt ett lösen.

Kolla sedan DHCP-tabellen om du har konflikter. I så fall reservera dessa IP-adresser i DHCP-poolen så du inte får konflikter.

StickaOspela skrev:än när teknik inte funkar som det skall


Fast det är ju än oftare att det inte alls är något fel på tekniken, utan det är snarare användaren det är fel på. T.ex. om man lagt upp enheter med statiska IP-adresser som krockar med DHCP-poolen och sedan undrar man varför det inte fungerar.
Eller när man kopplar ihop 2 st switchar utan link aggregation med dubbla kablar och får broadcastloopar. Och sedan undrar varför nätet går ner hela tiden.

Eller folk som tror (eller förväntar sig) att en skrivare är bara att packa upp och koppla in. När man givetvis måste konfigurera skrivaren först innan den fungerar.

Nu fattar jag ingenting. Det är en vit låda som sitter fast i väggen, den vet jag inte vad den heter. Den lösa vita lådan är routern.

Jag vet inte vad DHCP-tabellen är.

Idag var internet borta i en timme. Jag stängde av och satte på datorn. Jag drog ur och satte i sladden igen. Inget hände. Körde felsökning flera gånger och fick diverse olika meddelanden. Ett var "Bredbandsmodemet har råkat ut för anslutningsproblem". Vilket jäkla modem? Telia har stängt på söndagar som affärerna förr.

Sedan fungerade det plötsligt igen utan att jag gjort något särskilt. Resten av dagen försvann internet då och då men aldrig så länge.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37432
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav Alien » 2021-02-22 2:05:15

ufo skrev:Om du har flyttat runt "vita lådan" så kan betongväggar o dyl störa wifi-signalen.

Jag hade likn problem som dig, tills jag bytte "vita lådan" förra månaden, då den tydligen var för gammal.

Den vita lådan har alltid stått på samma ställe, där de drog in fiber. Det har inte gått ens ett år, så jag tycker inte den kan vara för gammal.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37432
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav antonius » 2021-02-22 10:22:48

Alien skrev:
ufo skrev:Om du har flyttat runt "vita lådan" så kan betongväggar o dyl störa wifi-signalen.

Jag hade likn problem som dig, tills jag bytte "vita lådan" förra månaden, då den tydligen var för gammal.

Den vita lådan har alltid stått på samma ställe, där de drog in fiber. Det har inte gått ens ett år, så jag tycker inte den kan vara för gammal.


Har du gjort en felanmälan till din bredbandsleverantör? och i så fall hade dom inget tips att ge dig?
antonius
 
Inlägg: 17024
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav Alien » 2021-02-23 18:48:32

Jag har funderat på det och när det låg nere så länge i söndags skulle jag gjort det om inte Telia haft stängt på söndagar.

Men annars så drar jag mig för det. Först får jag vänta en minst en halvtimmen innan jag får prata med någon. Sedan så pratar de antingen så avancerat att jag inte fattar något el så frågar de typ "har du kollat att sladden ligger i", "har du försökt med att stänga datorn och sätta på den igen".

Idag gick jag in på sidan för att se om det fanns någon driftstörning i mitt område. Datorn sade att det gällde "DNS-servern". Men då möttes jag av beskedet "Vi hittade inget abonnemang med de uppgifter som du har angivit"s
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37432
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav Alien » 2021-02-23 18:58:03

Kollat på IP-Only.

Vilken medieomvandlare har du i din bostad?

"Medieomvandlare" är det samma sak som router? Det står Telia och Sagecom på routern, men det fanns helt andra alternativ på GlobalConnects sida.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37432
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till IT-forum



Logga in