Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Allt om hård- och mjukvara samt övriga it-relaterade diskussioner.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav matgar » 2021-02-25 0:02:53

Huggorm skrev:Vad har du för uppkoppling då? Jag har fiber och då tar det alltid en liten stund för datorn att ansluta. Det varierar, det kan ta fem sekunder eller en minut, eller något däremellan.

Varför skulle det ta en stund med fiber?
Finns ingen teknisk anledning till att så skulle vara fallet, om det nu är fallet för dig så handlar det om en väldigt dålig lösning/implementering.
matgar
 
Inlägg: 823
Anslöt: 2011-07-15

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav matgar » 2021-02-25 0:38:58

Alien

Att felsöka problem på distans med bristande information är alltid svårt.
Men jag har några frågor som förhoppningsvis kan hjälpa till med detta.
Om jag förstår det hela rätt så har du en dator som alltid funkar men en dator som ofta strular?
Är det någon skillnad mellan dessa enheter? Är en kanske kopplad vida kabel och den andra via wifi?
Om wifi strular, har du några andra enheter på wifin som funkar? Tex mobiltelefoner.

På datorn som strular. När du har problem skulle du kunna öppna upp ett cmd fönster. (tryck ctrl+esc, skriv cmd och tryck enter) ett svart fönster öppnas
Skriv
ipconfig alternativt ipconfig /all tryck enter.
Om du jämför resultaten med hur det ser ut när det funkar, är det någon skillnad?

Det som är intressant är IP address, default gateway (och vid ipconfig /all så även DNS server och DHCP server.)

Sen är kommandot:
nslookup google.com intressant. Får du nått svar med vilken IP google.com har? (du kan även skriva kommandot med någon annan site/domän som du normalt brukar använda. tex aspergerforum.se)

Om allt ser bra ut så kan man även testa kommandot:
tracert 1.1.1.1
Där kan du se om du kommer ut och når en adress på internet och vilken väg trafiken tar.

Här är ett exempel på hur det kan se ut.
Screenshot 2021-02-24 232936.JPG
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
matgar
 
Inlägg: 823
Anslöt: 2011-07-15

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav Alien » 2021-02-25 1:30:34

matgar skrev:Alien

Att felsöka problem på distans med bristande information är alltid svårt.
Men jag har några frågor som förhoppningsvis kan hjälpa till med detta.
Om jag förstår det hela rätt så har du en dator som alltid funkar men en dator som ofta strular?
Är det någon skillnad mellan dessa enheter? Är en kanske kopplad vida kabel och den andra via wifi?
Om wifi strular, har du några andra enheter på wifin som funkar? Tex mobiltelefoner.

På datorn som strular. När du har problem skulle du kunna öppna upp ett cmd fönster. (tryck ctrl+esc, skriv cmd och tryck enter) ett svart fönster öppnas
Skriv
ipconfig alternativt ipconfig /all tryck enter.
Om du jämför resultaten med hur det ser ut när det funkar, är det någon skillnad?


Alltså bägge datorerna brukar strula men min dator strular mest. Kan bero på att jag använder min mest. Men på makens dator bruka internet "ramla bort" men vara lätt att få tillbaka. På min är det värre.

Menar du om man kan surfa på mobilen? Det brukar jag aldrig göra. Jag brukar bara skicka och ta emot sms via WhatsApp. Nästa gång datorn strular kan jag försöka surfa på mobilen.

Försökte med CMD och fick en ruta som började:
Wireless LAN adapter Anslutning till lokalt nätverk* 1:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :

Wireless LAN adapter Anslutning till lokalt nätverk* 2:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :


Fattar inte vad "Media disconnected" betyder men det låter oroväckande.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37692
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav matgar » 2021-02-25 2:23:11

Alien skrev:Fattar inte vad "Media disconnected" betyder men det låter oroväckande.

Inget alvarligt. Det betyder bara att du inte är kopplad till det trådlösa nätet.
Hade du använt en nätverkskabel hade det mera varit att kabeln inte satt i eller att enheten i andra änden inte var på.

Kan du se ditt trådlösa nätverk och koppla till det?
Möjliga problem om detta händer ofta är att det kan vara problem med ditt trådlösa nätverkskort, din wifi accesspunk, eller kanske bara windows som är korrupt.
matgar
 
Inlägg: 823
Anslöt: 2011-07-15

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav Alien » 2021-02-25 2:44:42

Det står "Ansluten, säker" nu. Andra gånger står det att det inte går att ansluta till något nätverk.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37692
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav matgar » 2021-02-25 3:02:30

Alien skrev:Det står "Ansluten, säker" nu. Andra gånger står det att det inte går att ansluta till något nätverk.

Om andra enheter (makens dator, din mobil) kan surfa/ansluta till nätverket när du har det här problemet så tycks problemet vara just med din dator.
Då borde det vara ditt trådlösa nätverkskort alternativt din windows installation.
Två saker att testa skulle kunna vara att koppla in ett extra wifi kort via usb och se om problemet kvarstår.
Alternativt pröva att se om en ominstallation av windows löser problemet.

Det går ju att göra mera djupgående felsökningar eller reparation av windows installation men det är bökigt utan kunskap och bökigare att försöka leda någon igenom via text.
matgar
 
Inlägg: 823
Anslöt: 2011-07-15

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav Vildsvin » 2021-02-25 5:05:19

matgar skrev:
Huggorm skrev:Vad har du för uppkoppling då? Jag har fiber och då tar det alltid en liten stund för datorn att ansluta. Det varierar, det kan ta fem sekunder eller en minut, eller något däremellan.

Varför skulle det ta en stund med fiber?
Finns ingen teknisk anledning till att så skulle vara fallet, om det nu är fallet för dig så handlar det om en väldigt dålig lösning/implementering.


Jag bodde i en lägenhet där det kommunala bostadsbolaget hade fiber, man var tvungen att vänta en stund på att ansluta om man bytte MAC-adress. Jag kan inte se poängen med att byta MAC-adress om man bara använder datorn hemma, men min pappa (boomer) trodde det var säkrare mot hackare om man valde slumpmässig MAC-adress. På den tiden var man i Ubuntu tvungen att ha ett script som anropade macchanger vid systemstart så det var nog färre som inte visste vad de gjorde som gjorde det. Vet inte hur det är i Windows numera men om det bara är en kryssruta för att variera MAC-adressen så är det många fler som har det inställt så.
Vildsvin
 
Inlägg: 1547
Anslöt: 2011-01-03

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav matgar » 2021-02-25 5:21:38

Vildsvin skrev:Jag bodde i en lägenhet där det kommunala bostadsbolaget hade fiber, man var tvungen att vänta en stund på att ansluta om man bytte MAC-adress. Jag kan inte se poängen med att byta MAC-adress om man bara använder datorn hemma, men min pappa (boomer) trodde det var säkrare mot hackare om man valde slumpmässig MAC-adress. På den tiden var man i Ubuntu tvungen att ha ett script som anropade macchanger vid systemstart så det var nog färre som inte visste vad de gjorde som gjorde det. Vet inte hur det är i Windows men om det bara är en kryssruta för att variera MAC-adressen så är det många fler som har det inställt så.

Men då har det inget att göra med om man har fiber eller inte.
Många ISP switchar/access utrustning är konfigurerade att knyta en port till den mac adress den lär sig från datorn som sitter där.
Så om man byter mac adress efter man har startat datorn då har porten redan hunnit lära sig din mac adress, och du måste sedan vänta tills den glömmer den. Men det har inget med fiber eller koppar att göra.
Sitter du på på ett stort kommunalt nät med delad broadcast domän med massa hackers så kan det i teorin vara säkrare att byta mac, då det hindrar "hackers" från att lätt identifiera din dator, men det känns lite långsökt.
matgar
 
Inlägg: 823
Anslöt: 2011-07-15

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav Vildsvin » 2021-02-28 23:07:34

matgar skrev:
Vildsvin skrev:Jag bodde i en lägenhet där det kommunala bostadsbolaget hade fiber, man var tvungen att vänta en stund på att ansluta om man bytte MAC-adress. Jag kan inte se poängen med att byta MAC-adress om man bara använder datorn hemma, men min pappa (boomer) trodde det var säkrare mot hackare om man valde slumpmässig MAC-adress. På den tiden var man i Ubuntu tvungen att ha ett script som anropade macchanger vid systemstart så det var nog färre som inte visste vad de gjorde som gjorde det. Vet inte hur det är i Windows men om det bara är en kryssruta för att variera MAC-adressen så är det många fler som har det inställt så.

Men då har det inget att göra med om man har fiber eller inte.
Många ISP switchar/access utrustning är konfigurerade att knyta en port till den mac adress den lär sig från datorn som sitter där.
Så om man byter mac adress efter man har startat datorn då har porten redan hunnit lära sig din mac adress, och du måste sedan vänta tills den glömmer den. Men det har inget med fiber eller koppar att göra.
Sitter du på på ett stort kommunalt nät med delad broadcast domän med massa hackers så kan det i teorin vara säkrare att byta mac, då det hindrar "hackers" från att lätt identifiera din dator, men det känns lite långsökt.

Ja, jag tyckte själv som sagt inte det var vettigt, det var en idé min pappa hade.
Vildsvin
 
Inlägg: 1547
Anslöt: 2011-01-03

Varje gång jag sätter på datorn säger den "Inget internet"

Inläggav sebastiann » 2021-03-16 8:08:58

Alien skrev:Det är en vit låda som sitter fast i väggen


Den som sitter fast i väggen kallas för fiberconverter (ISPer brukar kalla det för Mediaomvandlare eller CPE). Denna ska ge dig en offentlig IP-adress (dvs en skarp IP-adress) såvida inte din operatör kör med CGNAT. Fiberconvertern omvandlar från optisk fiber, till kabelanslutning via TP-kabel.

Sedan den lösa vita lådan kallas för router. Antar att den har svart ovansida right? Då är det en Technicolor, vilket är telias egen router.
Finns technicolors som är helt vita också, de är rätt ovanliga, men är den jättestor, har ett rött och 4 gula jack bakom, så är det också en technicolor.

För att logga in på Technicolorn, gå in på http://192.168.1.1 (nyare modeller) eller http://192.168.1.254 (äldre modeller).

Användarnamn: Administrator
Lösenord: (Står vid ACCESS KEY under på etiketten på den lösa enheten)

När du kommer in - välj "Advanced Interface".

När nätet går ner för dig, gå in i Technicolorn och kolla under "Internet access". Kolla även om lampan på technicolorn är röd eller grön. Är den röd så har technicolorn tappat anslutningen mot din fiberconverter.
Är den grön, så ligger felet mellan din dator och tehcnicolorn.

Om lampan är grön kan det också vara så att wifit i din tehnicolor börjar gå sönder.
I så fall, testa tillfälligt med en kabel mellan din router (technicolor) och dator. Och se om det fungerar stabilt. Bara som test altså, inte att du ska ha en kabel gåendet över golv i hela din lägenhet permanent, utan bara för att testa om det är ditt internet eller ditt lokala nätverk det är fel på.
sebastiann
 
Inlägg: 481
Anslöt: 2018-01-19
Ort: 57°37'45.9"N 11°55'31.1"E (CTRL+V i google maps)

Återgå till IT-forum



Logga in