Varför har vi så svårt att få jobb?

Diskussioner kring allt som rör arbete och studier.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Inläggav Alien » 2008-01-19 23:01:41

jonsch skrev:Jag försöker ta mig ut på arbetsmarknaden, till något s.k. kvalificerat jobb. Det verkar ibland som om jag är obstinat eller orealistisk beträffande vad för jobb som finns att få, snarare än realistisk beträffande vilka jobb jag kan klara av, på sikt.

Det råkar vara så att inget jobb i världen kan få mig att känna att jag verkligen gör nytta för världen, jämfört med vad jag kan göra. Därför har jag tänkt gå till jobbet, utföra mina uppgifter engerat och väl och sedan glömma jobbet varje dag jag kliver ut därifrån. Jag har viktigare projekt att tänka på. Det har nyligen sagts mig att man förväntas vara mer "engagerad" än så, om man har ett "kvalificerat" jobb. Det skulle alltså skära sig socialt om jag har den inställningen.

Är det så illa? Vad är det då för "engagemang" som krävs av en? Måste man vara karriärlysten? Måste man vilja höja sin lön? Måste man vilja prata jobb på fritiden...

På vilket sätt skulle det kunna skära sig; skulle chefen finna mig ambitionslös och kicka mig, hur väl jag än skötte mig? Någon som tror sig begripa det här litet?


Har man ett "kvalificerat" jobb förväntas man låta jobb och fritid flyta ihop: jobba över och/el jobba hemma. Går man hem kl fem och glömmer jobbet, så kanske man inte blir kickad men man blir inte befordrad/får inte löneförhöjning/får i stället ett jobb med mindre status etc.

Men det viktiga är väl att man får veta vad som krävs redan när man söker jobbet. Plus att chefen säger tydligt ifrån när man inte uppfyller kraven. Men det är just det som NT vägrar göra. Man ska ana det outsagda.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34208
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Inläggav ragnevi » 2008-01-20 16:41:07

Jag tror jag ska försöka komma på en intervju hos ett företag som använder sig av speed-dejting, enbart för att sedan kunna anmäla dem för diskriminering genom HO.
Då kanske man kan få stopp på sådana här dumheter…
Senast redigerad av ragnevi 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
ragnevi
 
Inlägg: 1069
Anslöt: 2007-05-31
Ort: Göteborg

Inläggav MsTibbs » 2008-01-20 17:32:16

ragnevi skrev:Jag tror jag ska försöka komma på en intervju hos ett företag som använder sig av speed-dejting, enbart för att sedan kunna anmäla dem för diskriminering genom HO.
Då kanske man kan få stopp på sådana här dumheter…


Skriv upp mig på listan! *nicka instämmande*
Senast redigerad av MsTibbs 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
MsTibbs
 
Inlägg: 22855
Anslöt: 2007-07-30
Ort: 127.0.0.1 Spindelnätet Karlstad i Värmland

Inläggav jonsch » 2008-02-29 23:16:57

Efter litet filosoferande känner jag för att skriva det här:

Jag vill kunna jobba på varje problem när lusten och idéerna uppkommer, utan krav på att lyckas lösa det nu eller ens någonsin. Jag vill jobba tills jag löst det eller tills jag kört fast. Sedan fortsätter jag till förverkligande eller med idéer som fötts av att jobba med problemet, eller så gör jag helt andra grejer i en timme eller under en dag, i några dagar eller under ett par månader, tills ny lust och idéer uppkommer. Problemlösande skall vara något intensivt och rätt sällsynt (betydligt mindre än två dagar i veckan i snitt).

Många problem är så dåligt formulerade att de inte har några bra lösningar. Ibland kan man använda de dåliga lösningarna, andra gånger duger arbetet som mest att arkivera som källa till inspiration, annars är förgängelsen den lämpligaste rymden att föra det till. Man måste ha råd/tillstånd att kassera även sånt man lagt ner mycket tid på. Annars (ifall man är tvingad att göra något säljbart av i stort sett allt) så får man aldrig tid att lösa särskilt många lyckosamt formulerade problem.

Tillräcklig bekräftelse, direkt, ges när man får jobba på rätt sätt.

Jag drömmer om att leva i en verksamhet som klarar sig och utvecklas om jag jobbar intensivt c:a en dag i veckan och däremellan sköter rutingöromål, förverkligar projekt (med tillstånd att köra nödlösningar när man inte hinner klart och att läggga ner eller senarelägga ifall man inte hinner klart till första deadline) och styr litet förstrött. Den där intensiva dagen behöver kunna läggas ihop med andra intensiva dagar emellanåt, så att det då blir två veckor eller mer med bara rutin och förstrött pyssel.
Senast redigerad av jonsch 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
jonsch
 
Inlägg: 4897
Anslöt: 2006-10-12
Ort: Hilbertrummet

Inläggav lost » 2008-03-01 2:35:08

Hmm....
Det verkar väldigt konstigt att inte en enda insändare i denna tråd nämner IT branchen??? Det torde inte finnas mer aspigare branch än det.
Senast redigerad av lost 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
lost
 
Inlägg: 259
Anslöt: 2007-12-11
Ort: Smålands skogar

Bunp!!

Inläggav Kattpappa » 2009-10-13 12:07:26

Mina svårigheter ligger ju mkt på det sociala planet. Arbetar som sjuksköterska och har valt att jobba natt, dels så slipper jag mkt av "kalpratet" i fika-rummet, dels så är allt mkt lugnare på natten.

Ofta kan jag "hålla färgen" i ca två veckor, sedan kommer den förbaskade tröttheten och jag känner att hjärnan bara "släcker ner", svår att förklara för utomstående, tro mig, jag har försökt. Så även om jag är bra på mitt jobb så upplevs jag ändå som lite konstig. Har ofta fått höra saker som..."jag har fått signaler som säger att det inte fungerar så bra", jaha, hur menar du nu? "DET ÄR SVÅRT ATT SÄTTA FINGRET PÅ", ok, kan du komma med något konkret exempel? Ja då blir det någon luddig skitsak som plockas fram. Deta har ju gjort att jag sitter fast i mitt nuvarande jobb och inte kommer vidare. SJälvkänslan är ju inte den bästa om man säger så.

Mvh, Kattpappa
Senast redigerad av Kattpappa 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
Kattpappa
 
Inlägg: 117
Anslöt: 2009-10-12
Ort: Stockholm

Re: Jobb

Inläggav sommar » 2009-10-13 18:20:16

Something skrev:En daglig verksamhet är inget jobb det är bara betald verksamhet inget annat.

Precis! Men det är bra att det finns för det fungerar för en del och många med funktionshinder klarar inte av ett vanligt jobb men behöver ha något att göra för att må bra.
Senast redigerad av sommar 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
sommar
Bannad
 
Inlägg: 4623
Anslöt: 2008-01-09

Re: Bunp!!

Inläggav jonsch » 2009-10-14 0:20:21

Kattpappa skrev:Mina svårigheter ligger ju mkt på det sociala planet. Arbetar som sjuksköterska och har valt att jobba natt, dels så slipper jag mkt av "kalpratet" i fika-rummet, dels så är allt mkt lugnare på natten.

Ofta kan jag "hålla färgen" i ca två veckor, sedan kommer den förbaskade tröttheten och jag känner att hjärnan bara "släcker ner", svår att förklara för utomstående, tro mig, jag har försökt. Så även om jag är bra på mitt jobb så upplevs jag ändå som lite konstig. Har ofta fått höra saker som..."jag har fått signaler som säger att det inte fungerar så bra", jaha, hur menar du nu? "DET ÄR SVÅRT ATT SÄTTA FINGRET PÅ", ok, kan du komma med något konkret exempel? Ja då blir det någon luddig skitsak som plockas fram. Detta har ju gjort att jag sitter fast i mitt nuvarande jobb och inte kommer vidare. SJälvkänslan är ju inte den bästa om man säger så.

Mvh, Kattpappa

Det känns inte så svårt att leva sig in i för mig! Och det låter litet som en av mina, hmm vad säger man mer än farhågor, skräckar? Men ändå inte alls så farligt som jag tänkt mig! Ut på marknaden ska jag. Om man fastnar på ett dåligt ställe får man börja om, fastnar man på ett hyggligt - som ditt verkar, från det här perspektivet - så får man ha det som plattform att sträcka sig ut i övriga livet ifrån.

Sammantaget ger det mig för tillfället en så hoppfull bild. Må den gälla alla som har liknande liv!
Senast redigerad av jonsch 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
jonsch
 
Inlägg: 4897
Anslöt: 2006-10-12
Ort: Hilbertrummet

Inläggav vadloink » 2009-10-14 0:52:22

Jag har lyxen att kunna jobba på ett "aspigt" sätt. Jag kan jobba när jag vill, på vilket sätt jag vill, bara jag levererar. Det har tagit mig många år att komma hit och hel del jobb och energi och jag har inte alltid så gott om pengar, men jag skulle nog ha gått under annars.

På vägen har jag lärt mig några saker om mig själv och om traditionella arbetsplatser. Vet inte om det stämmer in på någon annan, men:

- Oproportionerligt mycket tid går åt till ingenting på en arbetsplats. Småsnack, fikapauser och möten som egentligen bara är sociala ritualer. Det tas mycket sällan några egentliga beslut på mötena, utan det handlar mest om att vädra känslor, knyta samman gruppen.

- På de flesta arbetsplatser mäter man egentligen inte vad folk gör, utan hur lång tid de lägger ner på det de gör. I värsta fall är långsamhet och ineffektivitet bättre än motsatsen. Effektivitet och rationalitet är hotande för de flesta.

- Om någonting görs på fel sätt eller om någonting är meningslöst, dåligt eller dumt så vill ingen egentligen veta det. Det gäller inte att göra ett bra jobb utan att göra som alla andra.

- Det är viktigt att respektera överordnade även om de snackar strunt. På många platser jag har jobbat på befordras människor till chefer dels för att de är bra på sitt ordinarie jobb och dels för att de är mindre känsliga än andra. Inte för att de är bra chefsmaterial. Det finns inget som säger att en duktig målare eller journalist blir en bra chef över andra målare eller journalister.

- Få chefer har vett att skaffa personal som är duktigare än de själva. De vill ha lagom duktiga människor omkring sig som inte hotar deras position.

Jag sitter ibland ute hos någon uppdragsgivare, men är alltid tydlig med att göra en överenskommelse om att det bara är slutresultatet som räknas, att vi visserligen räknar på den tid det normalt borde ta att göra det jag gör, men att jag aldrig kommer att räkna timmar.

Visst. Jag är i en ovanlig situation, men jag tror att människor med AS skulle kunna må mycket bättre i arbetslivet om allt inte var så luddigt socialt kladdigt och irrationellt.
Senast redigerad av vadloink 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
vadloink
 
Inlägg: 690
Anslöt: 2009-09-30

Inläggav Miche » 2009-10-14 9:35:01

vadloink skrev:Jag har lyxen att kunna jobba på ett "aspigt" sätt. Jag kan jobba när jag vill, på vilket sätt jag vill, bara jag levererar. Det har tagit mig många år att komma hit och hel del jobb och energi och jag har inte alltid så gott om pengar, men jag skulle nog ha gått under annars.

Grattis, jag var nära den positionen på jobbet jag hade före LeftIsRight, men tyvärr så orkade ägaren inte med allt ansvar och sålde företaget till en som inte alls förstod sig på mig... :(

vadloink skrev:- Oproportionerligt mycket tid går åt till ingenting på en arbetsplats. Småsnack, fikapauser och möten som egentligen bara är sociala ritualer. Det tas mycket sällan några egentliga beslut på mötena, utan det handlar mest om att vädra känslor, knyta samman gruppen.

- På de flesta arbetsplatser mäter man egentligen inte vad folk gör, utan hur lång tid de lägger ner på det de gör. I värsta fall är långsamhet och ineffektivitet bättre än motsatsen. Effektivitet och rationalitet är hotande för de flesta.

- Om någonting görs på fel sätt eller om någonting är meningslöst, dåligt eller dumt så vill ingen egentligen veta det. Det gäller inte att göra ett bra jobb utan att göra som alla andra.

- Det är viktigt att respektera överordnade även om de snackar strunt. På många platser jag har jobbat på befordras människor till chefer dels för att de är bra på sitt ordinarie jobb och dels för att de är mindre känsliga än andra. Inte för att de är bra chefsmaterial. Det finns inget som säger att en duktig målare eller journalist blir en bra chef över andra målare eller journalister.

- Få chefer har vett att skaffa personal som är duktigare än de själva. De vill ha lagom duktiga människor omkring sig som inte hotar deras position.

Jag känner igen hela beskrivningen, både för egen del och det som min far berättade, han jobbade på LM Ericsson och vägrade bli chef.
Det var vanligt att de duktigaste blev chefer, sällan kompetenta sådana, så att företaget kunde ge belöning i form av högre lön, emellanåt löste de det genom att utse en person till specialist, vilket är betydligt intelligentare alternativ.

Jag tror att facket tyvärr har förstört för oss genom att kräva samma lön för samma arbete, vilket gjort att det är svårt att belöna kompetens med högre lön, istället har alternativet varit befordran, vilket skapat problemen du räknar upp.
Senast redigerad av Miche 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Inläggav vadloink » 2009-10-14 9:54:48

LeftIsRight finns inte längre, va?
Senast redigerad av vadloink 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
vadloink
 
Inlägg: 690
Anslöt: 2009-09-30

Inläggav barracuber » 2009-10-14 10:31:29

vadloink skrev:LeftIsRight finns inte längre, va?


Left is Right kastar in handduken
Senast redigerad av barracuber 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
barracuber
 
Inlägg: 11000
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Inläggav nano » 2009-10-14 18:41:33

Inget hindrar att man skapar ett nytt liknande företag, kan man bara sälja det som de i företaget gör så går det tämligen lätt o lösa resten.
Sälja grejorna är enligt mig själva grejen som får företaget att fungera.
Då finns drivmedlet så att säga :)
Senast redigerad av nano 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
nano
 
Inlägg: 6160
Anslöt: 2008-06-20
Ort: /home/Jorden/Stockholm

Inläggav Cera » 2009-10-14 21:36:52

Borde man inte kunna få något speciellt statligt bidrag också om man skulle anställa i huvudsak Aspies?..

Men sen är ju den stora frågan vad man skall sälja för något..
Monotona klockverkstäder är kanske inte någon större hit ;)
Senast redigerad av Cera 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
Cera
 
Inlägg: 41
Anslöt: 2009-10-07
Ort: Jönköping

Inläggav nano » 2009-10-14 21:49:33

I så fall är det väl troligen mer lönsamt att sälja klockor än klockverkstäder?
Fast jag kan ju ha fel.
Senast redigerad av nano 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
nano
 
Inlägg: 6160
Anslöt: 2008-06-20
Ort: /home/Jorden/Stockholm

Inläggav Miche » 2009-10-15 9:22:34

Jag tror att man ska sälja konsulttjänster som LeftIsRight, men med den stora skillnaden att man inte bara ska inrikta sig på IT och säljarna ska veta i förväg vilka kunskaper som finns tillgängliga så att man inriktar sig på rätt företag redan från början! För att det ska bli rätt från början behövs en kompetensdatabas (som Nico har satt igång med att skapa).

Att få bidrag för enbart Aspisar ingår i konceptet att få bidrag för att anställa funktionshindrade.
Senast redigerad av Miche 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Inläggav alfapetsmamma » 2009-10-21 15:48:12

Orkar inte leta efter tråden med lämpliga jobb för aspisar. Vill nåt flytta mitt inlägg till lämpligare ställe så vassego! :)

Fritidsledare
Attendo Care, Sättragård

Publicerad: 2009-10-20, Annons-ID: 5285364

Stockholm (Kommuninformation), 2 platser
Sista ansökningsdag: 2009-10-30


Attendo Care är Nordens ledande privata vård- och omsorgsföretag.

Attendo Care erbjuder tjänster inom äldreomsorg, individ-och familjeomsorg samt omsorg till funktionshindrade. Vi finns på ett 70-tal orter från Ystad i söder till Kalix i norr samt i Norge och Danmark. Vi har drygt 12 000 medarbetare och en årlig omsättning på 4,3 miljarder kronor.

Attendo Care befinner sig i ett expansivt skede och söker fler engagerade medarbetare som kan bidra till en hög kvalitet i omsorgen. I gengäld erbjuder vi ett omväxlande och roligt arbete med en tydlig ansvarsfördelning och med möjlighet till personlig utveckling.

ARBETSUPPGIFTER
Vi söker helgkollo ledare med häst och riderfarenhet till våra korttidsboenden för barn och ungdomar med neuropsykiatiska funktionshinder och/eller utvecklingsstörning. Verksamheten är kollolik och har öppet på helger och skollov året runt. Arbetsuppgifterna går i stora drag ut på att aktivera och stimulera våra deltagare till sociala kontakter genom att anordna roliga och personlighetsutvecklande aktiviteter som till exempel förtroendeövningar, matlagning, ridning, bollsporter, skapande verksamhet och musiklekar. Vi har tillgång till djurstall och hästar därför söker vi någon med hästvana. I tjänsten ingår alla i ett hem förekommande sysslor.

KVALIFIKATIONER
Vi söker dig med hästerfarenhet, gärna lärarstudent , som önskar arbeta extra helger och skollov. Du är social, omtänksam och trivs med att arbeta i grupp. Du gillar att hitta på olika roliga hästaktiviteter för barn och ungdomar.
Varaktighet/Arbetstid


Tillsvidare, tillträde: 2009-11-01Ansökan
Sista ansökningsdag: 2009-10-30Vi tar emot ansökan via e-post: martin.larsson@attendo.se

Ansökan via extern webbplats

Kontaktpersoner
Martin Larsson, martin.larsson@attendo.seArbetsgivare
Attendo Care, Sättragård


Alla jobb hos denna arbetsgivare

Postadress
Attendo Care, Sättragård
Box 47624
11794 Stockholm


Telefon och internet
Hemsida (öppnas i nytt fönster)
Senast redigerad av alfapetsmamma 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
alfapetsmamma
 
Inlägg: 7383
Anslöt: 2008-05-03

Inläggav alfapetsmamma » 2009-10-21 16:10:43

Och en länk till, som inte har med ETT jobb att göra, utan jobbsökande och AF

http://www.arbetsformedlingen.se/librar ... hinder.pdf
Senast redigerad av alfapetsmamma 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
alfapetsmamma
 
Inlägg: 7383
Anslöt: 2008-05-03

Inläggav barracuber » 2009-10-21 16:15:39

Barracuber:

Jag kopierar båda a-mammans senaste inlägg till <a href="http://www.aspergerforum.se/jobbtipsartraden-for-npf-are-t9331-24.html">Jobbtipsartråden för npf:are</a>. Låter inläggen ligga kvar här med.

EDIT: lyckas inte riktigt..får nåt tekniskt problem.
Senast redigerad av barracuber 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
barracuber
 
Inlägg: 11000
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Inläggav kakmonstret » 2009-11-24 21:39:23

Söker jobb just nu. Nedslående men skam den som ger sig. Aspig är jag men fan om jag inte ska få ett jobb alltså. Har gett mig den på att förändra min situation nu då det suger att tigga smulor under samhällets smörgåsbord. Var fan jobbar alla egentligen? Inte har de väl hittat jobbet sitt på Platsbanken? Jag kan säga att det sista jag går med på att göra strax innan arkebusering är att sälja min själ till ett säljarföretag eller att fånga in folk på stan som "rekryterare" och medelst tjatighet tjata till mig ett givarskap av de påhoppade människorna. Detta tycks vara vad de har att erbjuda där. Man får alltså bli mer påhittig än så...
Senast redigerad av kakmonstret 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
kakmonstret
 
Inlägg: 1245
Anslöt: 2008-10-14
Ort: Valley of tears

Inläggav barracuber » 2009-11-24 21:44:38

Söker du jobb inom något speciellt område? Eller brett?
Senast redigerad av barracuber 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
barracuber
 
Inlägg: 11000
Anslöt: 2007-02-11
Ort: Västsverige

Inläggav kakmonstret » 2009-11-24 22:13:59

Brett.
Senast redigerad av kakmonstret 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
kakmonstret
 
Inlägg: 1245
Anslöt: 2008-10-14
Ort: Valley of tears

Inläggav Akira » 2009-11-24 22:25:56

Jag har personligen svårt för sociala hierarkier. Har många gånger uppträtt respektlöst mot överordnade. När det gäller kallprat tar fantasin snabbt slut eller också går jag in i mina arbetsuppgifter så jag inte är kontaktbar..

Har varit på många intervjuer där jag inte kunnat motivera varför jag vill ha arbetet. Skulle säkert trivas med att jobba som dataregistrerare. Men hur motiverar man det? Jag gillar att skriva snabbt? Jag gillar siffror? Låter ju som världens tråkigaste jobb (=

Jag är ny på detta forum, men har tittat lite i trådarna. Verkar finnas en del aspies som jobbar inom vården? Inom kommunerna är man nog lite mer överseende med lite udda personer. Har en arbetskompis som brukar glömma när han ska dela medicin, då ställer vi äggklockan så han inte missar tiden (=
Han är lågpresterande (= Så ett tips är att söka jobb hos kommunen eller landstinget där du bor. Jobbar själv med personer som har psykiska funktionshinder trots att jag förmodligen har ett själv (=
Senast redigerad av Akira 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
Akira
 
Inlägg: 67
Anslöt: 2009-11-24
Ort: Växjö

Inläggav BMW » 2009-11-25 0:11:44

Antagligen på grund av den ojämna begåvningsprofilen och på bristande social förmåga?
Senast redigerad av BMW 2011-05-04 10:50:20, redigerad totalt 1 gång.
BMW
 
Inlägg: 767
Anslöt: 2009-10-03

Återgå till Studier och arbetslivLogga in