Vårdgarantin - godtycklig? (Gäller inte utredningar)

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Vårdgarantin - godtycklig? (Gäller inte utredningar)

Inläggav eclipseandvega » 2011-01-23 20:52:05

Hej hej!

Är ganska ny här på forumet (har läst en massa trådar, men detta är mitt första inlägg). Känns bra att ha hittat hit!

Anledningen till att jag skriver här idag är att jag har ett problem som jag gärna skulle vilja få lite synpunkter om.

Jag har mått väldigt dåligt psykiskt i många år (samt varit sjukskriven de sista två åren) men upplever att primärvården inriktar sig på symptomen och inte grundorsakerna. Jag valde därför att be min husläkare om en remiss till NPF-portalen här i Uppsala. Detsamma gäller min syster som har varit in och ut av akuten i ett par år för psykosomatiska problem (magproblem samt hjärtproblem).
Hennes remiss kom in först och hon kallades till ett informationsmöte på NPF-portalen, där de informerade om att väntetiden var på två år. När hon frågade rakt ut hur hon skulle kunna klara sig i två år utan hjälp fick hon till svar "jag vet inte". Det enda de hade att erbjuda var ett par kurser om npf och sådan problematik. Hon upplevde det som nästintill kränkande att få höra om sina problem men inte få någon hjälp öht.

Min syster fick dock via sin kurator på Mag- och tarmmottagningen kännedom om logoped/utredare Håkan Eriksson inom äldrepsykiatrin i Uppsala. Min husläkare remitterade mig (och min syster via sin husläkare) till honom för utredning (vilket endast tog en vecka innan jag fick tid) och hans bedömning var att jag uppfyller kriterierna för Aspergers syndrom samt att min syster uppfyller kriterierna för autismspektrumstörning. För att sedan formellt ställa diagnosen krävdes att Håkan Eriksson lämnade över sin utredning till en psykiatriker. Därför kontaktade han NPF-portalen. NPF-portalen ville dock inte ta emot hans utredning utan hänvisade till deras väntetid på två år. De ringde även upp min syster och sa att de skulle ta bort henne ur deras kö då man inte fick göra två utredningar samtidigt!

Min förhoppning med utredningen hos Håkan Eriksson var att inom rimlig tid få till stånd adekvat behandling vad gäller anpassad medicinering och samtal. Detta kan inte uppnås utan diagnos.

Som jag har förstått det överskrider NPF-portalen vårdgarantins riktlinjer för max 90 dagars väntetid för behandling. NPF-portalen erbjuder inte heller möte med specialistläkare inom riktlinjen för vårdgarantin. De erbjuder en gruppsammankomst, föreläsningar om NPF samt eventuella stödsamtal utan grund i utredning eller diagnos. Detta kan knappast definieras som behandling.

När jag skriver till vårdgarantienheten får jag endast till svar att vårgarantin inte gäller under utredning TROTS att jag skrev att jag redan har gjort färdigt en utredning och väntar på behandling!


Det jag undrar nu är:

Jag har kontaktat patientnämnden och avvaktar svar därifrån. Men kan NPF-portalen verkligen ta bort en person ur deras kö för att utredningen pågår på annat ställe (dock inom samma landsting) och sedan när den är färdig bara ignorera den?

Vad jag kan se så finns det flera platser i Sverige som vårdgarantin gäller för NPF-utredningar (bl a Stockholm). Jag har googlat som en galning men kan inte hitta något om just Uppsala. Är inte vårdgarantin nationell eller kan den vara så godtycklig i olika landsting?

Är det någon som vet hur det fungerar med vårdval? Jag tänker mig isåfall att jag skulle kunna ställa mig i kö i Stockholm (där vårdgarantin gäller) och förhoppningsvis få en officiell diagnos där.


Om någon orkar läsa igenom detta och komma med synpunkter så skulle det uppskattas mycket!


Moderator mnordgren: rättade stavningen i rubriken.
eclipseandvega
Ny medlem
 
Inlägg: 4
Anslöt: 2010-11-16

Inläggav prodge64 » 2011-01-23 23:06:48

Jag kan ingenting om det byråkratiska, men det låter ju helt fel att NPF-portalen inte ens vill titta på resultatet från en annan utredning gjord av någon som jag förutsätter är legitimerad för det jobbet. Så vitt jag vet har logopeder inga djupare kunskaper vad gäller autismspektrumet. Men i vilket fall så har både du och din syster självklart rätt till hjälp inom rimlig tid.

Väntetiden på två år är inte alls ovanlig, men den kan kortas ner om problemen som uppstår p.g.a. ett neuropsykiatriskt funktionshinder är tillräckligt stora.
prodge64
 
Inlägg: 1244
Anslöt: 2008-10-31

Inläggav eclipseandvega » 2011-01-24 10:50:01

Ja, jag tycker att det är väldigt svårt att få fram rätt information. Kan erkänna att jag inte litar på vårdgarantienheten efter deras otrevliga svar.

Håkan Eriksson är en utbildad logoped, men han har väldigt lång erfarenhet av utredningar och undervisar om npf. Hur som helst så är han anställd av landstinget precis som NPF-portalen. Därför tycker jag att det är konstigt att en landstingsbetalad utredning inte ska gälla.

Jag har förstått att det (eventuellt) går att korta väntetiden. Men ska man behöva ljuga då? För tydligen så är inte psykosomatiska problem såsom svåra magsmärtor (pgr av stress) som leder till att man måste äta morfin för att få i sig mat eller sjukskrivning och depression tillräckligt för att få hjälp inom två år.

ALLA vägar i Uppsala för hjälp för npf-problematik leder till NPF-portalen. Husläkaren kan bara skriva ut SSRI-preparat eller ett fåtal samtal hos vårdcentralens psykolog (inget långsiktigt med andra ord) och hänvisar till remiss hos NPF-portalen. Det finns alltså tydligen ingen hjälp att få under väntetiden.

Usch, jag blir så otroligt trött och ledsen av allt det här.
eclipseandvega
Ny medlem
 
Inlägg: 4
Anslöt: 2010-11-16

Inläggav nano » 2011-01-30 12:41:28

Just vårdgarantin ställs man i vad jag förstår direkt när man bedöms behöva utredas och då får man iaf här ett brev om att man står i kö för utredning och att vårdgarantin gäller.
Och sedan kan man kontakta vårdgarantikansliet när de 90 dagarna nästan är slut så har de till uppgift o hjälpa en att bli utredd ändå på något vis, antar att det innebär att de köper tid hos någon som erbjuder det.

Himla korkat system, det vore mer ekonomiskt att anställa dem direkt av landstinget, vore billigare.
nano
 
Inlägg: 6160
Anslöt: 2008-06-20
Ort: /home/Jorden/Stockholm

Inläggav Zombie » 2011-01-30 13:45:46

För fem - sex år sedan i samma landsting var kötiden ett år (i alla fall för mig), och det kringgick de med att erbjuda små kurser. De jag kom i kontakt med hycklade inte att de gillade det själva.

Numera har jag fått intryck att även själva kötiden kan räknas som vård, åtminstone i vissa landsting. Vet inte om de i så fall har ändrat lagen eller satsar på att ingen orkar genom hela skiten med att pröva i domstol.

Inte två utredningar samtidigt, för olika saker, nähä? Gäller det direkt livshotande tillstånd också? Goda nyheter för multisjuka, som redan riskerar livet på grund av vården. Någon som vet hur länge det har pågått och vad de har för lagstöd för det?

Kort sagt, jag vet inget matnyttigt men blir förbannad. Borde finnas någon förening som driver sådana här ärenden samordnat.
Zombie
 
Inlägg: 18093
Anslöt: 2007-12-26

Inläggav nano » 2011-01-30 14:21:45

Inte sjutton säger de nej till två olika utredningar gällande olika saker.
Det gäller ju två utredningar om samma sak, fast jag ser inte vad bekymret skulle vara att stå i två köer, den utredning som blir klar först använder man helt enkelt.
nano
 
Inlägg: 6160
Anslöt: 2008-06-20
Ort: /home/Jorden/Stockholm

Inläggav Zombie » 2011-01-30 14:32:02

Kanske läste för snabbt. Just nu får jag ingen rätsida på vad respektive utredning gäller eller om den ena möjligen är Erikssons påbörjade, som han försökte lämna över för att han inte var behörig. Säger pass.

Att det kan gå till som jag först tolkade vet jag dock från andra håll.
Zombie
 
Inlägg: 18093
Anslöt: 2007-12-26

Inläggav eclipseandvega » 2011-01-31 12:02:54

Ja, jag tycker själv att det är krångligt! Det gäller alltså en npf-utredning gjord av Håkan Eriksson.
Vi hoppades att det skulle korta väntetiden betydligt (på npf-portalen) om vi hade en färdig utredning gjord. Han är dessutom, som sagt, anställd inom samma landsting så jag kan inte förstå varför vi ska behöva göra om utredningen (förutom om de möjligtvis skulle vilja komplettera den, men det har vi inte hört något om).

Det svar jag fick från vårdgarantienheten var att vårdgarantin inte gäller under utredning.

Jag blir så otroligt frustrerad! Vi har alltså gjort en utredning som påvisar npf men ändå ska vi stå i kö i två år för att göra om den! Dessutom så gäller inte vårdgarantin i Uppsala, fastän jag vet att den gäller i bl a. Stockholm. Det verkar inte finnas något vi kan göra...
eclipseandvega
Ny medlem
 
Inlägg: 4
Anslöt: 2010-11-16

Inläggav nano » 2011-01-31 13:19:38

Heu? va?

Inte gäller, klart den gäller, det är ju därför man har den.
Det säger ju emot syftet att inte ha en medan man utreds, det är ju det som är själva meningen.
Det vore ju som om man garanterade att tågen kom i tid utom när de åker!

Någon måste ha trampat fel någonstans.
nano
 
Inlägg: 6160
Anslöt: 2008-06-20
Ort: /home/Jorden/Stockholm

Inläggav Twiggy » 2011-01-31 17:41:12

Jag hade väntat länge och hade en plats långt ner i kön till utredning, sedan ringde jag vårdgarantikansliet och fick tid för utredning efter 2 veckor.
Twiggy
Ny medlem
 
Inlägg: 18
Anslöt: 2009-01-28

Inläggav nano » 2011-01-31 23:03:05

Något liknande för mig.

Fast ser det ändå som medvetet slöseri med pengar att inte anställa behövlig personal.
Skulle med glädje byta ut politikerna mot något vettigare än dessa opportunister (stavning?).
nano
 
Inlägg: 6160
Anslöt: 2008-06-20
Ort: /home/Jorden/Stockholm

Inläggav eclipseandvega » 2011-02-01 13:44:15

När jag skrev till vårdgarantienheten bifogade jag en text med hela historian (att jag redan hade genomfört en utredning mm) och detta fick jag till svar:

Din husläkare måste skicka in en remiss till neuropsyk. Du ska då få
ett
besök inom 90 dagar. Under utredningstiden gäller inte vårdgarantin. När
diagnosen är ställd och man beslutat om behandlig, ska du få besök inom
90
dagar igen.


När jag googlar hittar jag ingenting om Npf-utredningar och vårdgarantin i Uppsala. Men ser som sagt att det gäller i bl a. Stockholm. Jag blir dessutom irriterad och frustrerad då jag tydligt skrev i mitt mail att jag väntar på behandling, inte utredning.

Verkar inte vara någon som vill hjälpa oss!
eclipseandvega
Ny medlem
 
Inlägg: 4
Anslöt: 2010-11-16

Inläggav nano » 2011-02-01 17:03:01

Aha, då är jag med på noterna tror jag

Det torde väl gälla för behandling, bara att just när det gäller psykiska saker så är väl utredningen en del av behandlingen.
Antar att utredning gjorts, när väl utredning påbörjas så gick iaf min fort, den som utredde frågade mig vad jag ville o hur jag trodde mig orka alla frågor o tester.
Tog mig nog ungefär tre vecor att gå igenom hela utredningen, det var ett antal heldagar och halvdagar och att även ta blodprover för o se om det kunde förklara något.

Sedan erbjöds en bunt saker rätt omgående men jag tackade nej till alltihop utom en sak.
Erbjöds bla LSS-hjälp men det kändes liksom inte aktuellt, vill helst klara mig själv så långt det går.
nano
 
Inlägg: 6160
Anslöt: 2008-06-20
Ort: /home/Jorden/Stockholm

Gäller inte vårdgarantin för utredningar?

Inläggav Cornelia1 » 2012-10-28 11:38:36

Är det nån som vet? Vårdgarantin verkar ju gälla det mesta, även det minst akuta. Borde det inte gälla neuropsykiatriska utredningar då också? Jag ska få vänta 18 månader.

Moderator: Slog ihop med tidigare tråd om vårdgarantin.
Cornelia1
 
Inlägg: 20
Anslöt: 2012-10-21

Gäller inte vårdgarantin för utredningar?

Inläggav Idiot » 2012-10-28 11:39:42

Det gäller, så länge det inte är privatvård, tror jag.
Idiot
 
Inlägg: 1004
Anslöt: 2012-02-10

Gäller inte vårdgarantin för utredningar?

Inläggav tahlia » 2012-10-28 11:45:22

Cornelia1 skrev:Är det nån som vet? Vårdgarantin verkar ju gälla det mesta, även det minst akuta. Borde det inte gälla neuropsykiatriska utredningar då också? Jag ska få vänta 18 månader.


Jodå den gäller. Grejen är att det de då kan göra är att skicka dig till ett helt annat landsting, dvs "hyra in" en utredning från dem, där det är kortare väntetid. Problemet gällande just utredningar är att väntetiden ser ungefär likadan ut över hela landet så den möjligheten är liksom bortblåst. De får stå där med böter i slutet av året istället.
tahlia
 
Inlägg: 10779
Anslöt: 2007-06-28
Ort: The Skog

Gäller inte vårdgarantin för utredningar?

Inläggav Cornelia1 » 2012-10-28 11:49:07

Nej är ju remitterad både från företagshälsan samt psyk. (affektiva) Och är uppsatt på nån jättelång lista vid neuropsykiatriska mottagningen på landstinget psyk. Då jag mår urdåligt av diverse ångest å depressioner, vilket påverkar mitt arbete samt liv i allmänhet. Tycket jag att det lät förskräckligt långt. Står att om ca. 18 mån ska jag få träffa en psykolog. Brukar det vara den första man kommer till och den enda?
Cornelia1
 
Inlägg: 20
Anslöt: 2012-10-21

Gäller inte vårdgarantin för utredningar?

Inläggav Idiot » 2012-10-28 11:50:17

Min väntetid skulle vara 12 månader, men blev bara 6, så man kan ju ha tur.
Idiot
 
Inlägg: 1004
Anslöt: 2012-02-10

Gäller inte vårdgarantin för utredningar?

Inläggav Cornelia1 » 2012-10-28 11:50:50

tahlia skrev:
Cornelia1 skrev:Är det nån som vet? Vårdgarantin verkar ju gälla det mesta, även det minst akuta. Borde det inte gälla neuropsykiatriska utredningar då också? Jag ska få vänta 18 månader.


Jodå den gäller. Grejen är att det de då kan göra är att skicka dig till ett helt annat landsting, dvs "hyra in" en utredning från dem, där det är kortare väntetid. Problemet gällande just utredningar är att väntetiden ser ungefär likadan ut över hela landet så den möjligheten är liksom bortblåst. De får stå där med böter i slutet av året istället.

Ok. Får fråga då? Men låter ju inte så hoppfullt.
Cornelia1
 
Inlägg: 20
Anslöt: 2012-10-21

Gäller inte vårdgarantin för utredningar?

Inläggav Cornelia1 » 2012-10-28 11:52:14

Idiot skrev:Min väntetid skulle vara 12 månader, men blev bara 6, så man kan ju ha tur.

Ok det lätt ju mera hoppfullt ;) . Värsta som finns att vänta och bara må sämre och sämre. Men så är det väl för alla naturligtvis.
Cornelia1
 
Inlägg: 20
Anslöt: 2012-10-21

Gäller inte vårdgarantin för utredningar?

Inläggav Eeira » 2012-10-28 12:14:54

Jag väntar också på en utredning, men väntetiden där jag bor är runt två år. I ett fåtal landsting omfattas neuropsykiatriska utredningar av vårdgarantin, men i större delen av landet gör de inte det.

Läste följande på 1177:s hemsida (min fetmarkering)
När gäller inte vårdgarantin?
Vårdgarantin gäller inte
•återbesök
•om man av medicinska skäl bör vänta längre än garantins tidsgränser
•medicinsk service, till exempel laboratorie- och röntgenundersökning
utredningar och undersökningar
•hjälpmedelsförsörjning, ett undantag är utprovning av hörapparater
•om man tackar nej till ett erbjudande om vård hos en annan vårdenhet (om man senare ändrar sig kan man tacka ja till erbjudandet).

Jag hoppas att du inte behöver vänta 18 månader om du mår såpass dåligt. Prova att stöta på ibland, fråga hur du ligger till i kön och beskriv hur du mår. Det leder kanske inte till något, men kan inte heller skada.
Eeira
 
Inlägg: 599
Anslöt: 2012-01-21

Gäller inte vårdgarantin för utredningar?

Inläggav Banzai » 2012-10-28 12:20:39

Jag fick vänta i ca två år på utredning. Jag frågade om detta med vårdgarantin och tydligen så räknas det i mitt landsting att man får vård fr.o.m. det att man blir placerad i kö. Väntetiden var en nackdel, fördelen var att allt medicinskt då gick via allmänpsykiatriska. Jag behövde alltså "bara" ringa dem om det var några problem (depression etc.) istället för att gå via vårdcentralen.
Banzai
 
Inlägg: 2952
Anslöt: 2010-07-21

Gäller inte vårdgarantin för utredningar?

Inläggav slackern » 2012-10-28 12:35:29

Bor du i STHLM så gäller vårdgarantin. Vi är förunnade en en utökad vårdgaranti där NPF-utredningar ingår. Bor du i ett annat landsting som inte har en utökad vårdgaranti är du tyvärr rökt.
slackern
 
Inlägg: 34204
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Gäller inte vårdgarantin för utredningar?

Inläggav Cornelia1 » 2012-10-28 12:36:55

Ok, ja då får jag alltså ringa och fråga. Ja när man känner att man bara blir sämre pga ångest depression och konflikter på jobbet och hemma. Man behöver liksom rätt diagnos, för att på så sätt få rätt hjälp. Och inte bara ipillad massa verkningslösa piller, bara trött på vården då man varit "inom" psykiatrin i 6 år, och inte förrens nu efter påtryckningar från företagshälsovården, fått ngn slags diagnos som kan stämma. Trött på att vänta Mao. Man måste verkligen vara frisk för att orka vara sjuk... Eller typ nått sånt.
Cornelia1
 
Inlägg: 20
Anslöt: 2012-10-21

Återgå till Aspergare och vårdenLogga in