Vad betyder samma skrot och korn?

Här diskuterar vi språkfrågor på ett brett plan.

 Moderatorer: atoms, Alien

Vad betyder samma skrot och korn?

Inläggav Vildsvin » 2022-10-26 0:22:02

Dagobert skrev:
vanillin skrev:Intressant att flera hade en egen tolkning eller uppfattning om vad uttrycket betydde. Det hade jag också. Jag hade inte fattat att det är nedvärderande (om det nu är det). Jag trodde det handlade om att två individer är i grund och botten lika fast det är oväntat eller inte märks på ytan. Ungefär som Kidzis hund och katt beskrivs. De är inte ens samma art - men ändå av samma skrot och korn.

+1. Jag har aldrig använt uttrycket negativt.

Det är väl som vanligt lättare att argumentera för att något är [negativt] än för att något inte är.

Används ett neutralt uttryck om negativa företeelser så får det till slut en negativ klang.

Och jag fattar inte vad falskmynteri har med uttrycket att göra.
Jag tänkte att innan det blev ett stelnat uttryck så har det använts för att uttrycka att ett värdeföremål hade den förväntade proportionen mellan oädel och ädel metall. Handpräglade mynt kan variera synligt från varandra - speciellt om de präglats på olika platser. Men så länge de hade det förväntade ädelmetallinnehållet var de äkta. Att två värdeföremål inte var av samma skrot och korn indikerade fuffens.

I och med att olika metaller är olika mycket värda så kan ursprungsbetydelsen inte vara neutral. Utan det är något som deltagaren i en affärstransaktion säger för att visa att det erbjudna värdeföremålet är äkta, vilket motparten uppfattar som säljsnack.

Den neutrala användningen av uttrycket är möjlig först när ursprungsbetydelsen glömts bort.
Vildsvin
 
Inlägg: 2146
Anslöt: 2011-01-03

Vad betyder samma skrot och korn?

Inläggav Dagobert » 2022-10-26 1:46:14

Vildsvin skrev:Jag tänkte att innan det blev ett stelnat uttryck så har det använts för att uttrycka att ett värdeföremål hade den förväntade proportionen mellan oädel och ädel metall.

Det har jag förstått och accepterat.

Vildsvin skrev:Handpräglade mynt kan variera synligt från varandra - speciellt om de präglats på olika platser. Men så länge de hade det förväntade ädelmetallinnehållet var de äkta.

Dvs samma skrot och korn är ok. Eller?

Vildsvin skrev:Att två värdeföremål inte var av samma skrot och korn indikerade fuffens.

Att de var av samma skrot och korn indikerade inte fuffens. Eller?


Vildsvin skrev:I och med att olika metaller är olika mycket värda så kan ursprungsbetydelsen inte vara neutral. Utan det är något som deltagaren i en affärstransaktion säger för att visa att det erbjudna värdeföremålet är äkta, vilket motparten uppfattar som säljsnack.

Den neutrala användningen av uttrycket är möjlig först när ursprungsbetydelsen glömts bort.

Det där förstår jag inte alls. Var har metallers olika värde med saken att göra? Saker av samma skrot och korn har ju samma innehåll, oavsett värde.
Dagobert
 
Inlägg: 13180
Anslöt: 2010-11-30

Vad betyder samma skrot och korn?

Inläggav ab2487_1 » 2022-10-26 7:44:25

Det betyder att det totala summan av både skrot och korn det vill säga att helheten(då båda tillsammans ingår i ett mynt) tillskrivs ett värde som går att jämföra med andra värden.

Jämförelsen ”ni/vi/hen är av samma (skrot och korn)” är jämförelsen 1 == 1 och beroende på kontexten där uttrycket används kan det vara positivt eller negativt.
ab2487_1
 
Inlägg: 99
Anslöt: 2021-10-10

Vad betyder samma skrot och korn?

Inläggav Dagobert » 2022-10-26 11:23:53

ab2487_1 skrev:Det betyder att det totala summan av både skrot och korn det vill säga att helheten(då båda tillsammans ingår i ett mynt) tillskrivs ett värde som går att jämföra med andra värden.

Jämförelsen ”ni/vi/hen är av samma (skrot och korn)” är jämförelsen 1 == 1 och beroende på kontexten där uttrycket används kan det vara positivt eller negativt.

+1. Bra uttryckt.
Dagobert
 
Inlägg: 13180
Anslöt: 2010-11-30

Vad betyder samma skrot och korn?

Inläggav Dagobert » 2022-10-27 16:09:54

melly skrev:En koll med Wiktionary (som anger pålitliga referenser) visar att uttrycket i första hand är negativt, genom att själva förklaringen har tillägget 'dåliga' (låt vara inom parentes), men att det faktiskt också kan användas positivt.

Möjligen är det så att "skrot och korn" används om en individ i positiv bemärkelse, medan jämförelsen "samma skrot och korn" normalt är negativ.

(Lite annan förklaring till termerna 'skrot' respektive 'korn' också.)
Adverb
av samma skrot och korn
1. (idiomatiskt) av samma (dåliga) sort
Men hur kan någonting som är så olika på ytan ha samma inkråm, bestå av samma skrot och korn?
Gardell vill dock tillbakavisa antagandet att svarta och vita rasradikaler skulle vara av samma skrot och korn.

Etymologi: Skrot är egentligen ett utskuret metallstycke bestämt till prägling och att bli mynt. Av samma skrot och korn heter det efter tyskans ”Schrot und Korn”. Skrot är ett mynts bruttovikt och korn syftar på nettovikten av ädel metall. I båda språken används uttrycket också bildligt. Uttrycket används både i positiv och negativ betydelse, exempel "en man av äkta skrot och korn" (en högst förträfflig person), "några är av samma skrot och korn" (några är likadana, ofta negativt).

(Det här inlägget från förra sidan läste jag inte så noga tyvärr. I några inlägg hade åsikten framförts att "skrot och korn" betydde nåt dåligt/negativt, vilket jag inte höll med om. I mellys inlägg såg jag orden "dålig" och "normalt är negativ" och fick för mig att det var innebörden. Slarv av mig.)

Till saken:
Wiktionary-artikeln anger pålitliga referenser ja. Men redan i artikelns första version 2011 stod "av samma (dåliga) sort" men utan referenser öht.
I nästa version tillkom källan "Elof Hellquist: Svensk Etymologisk Ordbok" som finns på http://runeberg.org/svetym/0838.html , mitt på andra spalten.
Inget om "dålig" där.

Wiktionary-artikelns första rad "av samma (dåliga) sort" tycks alltså bara ha varit artikelförfattarens åsikt som hängt med i 21 år.

Artikelns mening "Uttrycket används både i positiv och negativ betydelse, exempel "en man av äkta skrot och korn" (en högst förträfflig person), "några är av samma skrot och korn" (några är likadana, ofta negativt)." har referensen "Norstedts Svenskt språkbruk, 2003, sida 1035" som jag inte försökt hitta.

Wiktionary-artikelns första rad borde vara "av samma (goda/dåliga) sort".

Tack för tipset melly.
Dagobert
 
Inlägg: 13180
Anslöt: 2010-11-30

Vad betyder samma skrot och korn?

Inläggav ab2487_1 » 2022-10-27 17:42:27

:-)173 Vad ni är bra!(jag syftar då på alla som har varit inblandade i tråden på något sätt.).
ab2487_1
 
Inlägg: 99
Anslöt: 2021-10-10

Vad betyder samma skrot och korn?

Inläggav Kidzi » 2022-10-28 21:25:06

Att man ser det som negativt tror jag beror på att man inte fattar vad skrot betyder. Det låter verkligen hemskt. Haha.
Kidzi
 
Inlägg: 4870
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Vad betyder samma skrot och korn?

Inläggav melly » 2022-11-02 23:12:31

Tack, Dagobert. Det var snällt av dig att läsa tillbaka. :-)Happy
melly
 
Inlägg: 1215
Anslöt: 2020-06-27
Ort: Wherever I would lay my hat, if I had one

Vad betyder samma skrot och korn?

Inläggav Richard » 2022-11-13 13:36:02

Skrot o Korn var namnet på en liten loppis här i stan. Jag köpte en snitsig Ronson-tändare hos han som ägde butiken, men vi kallade honom sen för Snustjuven, då han tog halva dosan i en pris, av min kompis.
Richard
 
Inlägg: 2220
Anslöt: 2005-10-12
Ort: Ängelholm

Återgå till SpråketLogga in