Vad är HFA och vilken 6-årsverksamhet valde Ni till era barn

Alla frågor om Asperger i relation till barn och/eller föräldrarollen.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Vad är HFA och vilken 6-årsverksamhet valde Ni till era barn

Inläggav nclipse » 2012-09-25 21:21:16

Hej igen!

Tidigare så sades min son ha autism, nu har han HFA som är såvitt jag förstod en odefinierad diagnos men som anspelar på att man har delar av autism som en funktionsnedsättning. Min son har språk som en nedsättning och är annars väldigt normal. Han tittar en i ögonen bristfälligt dock när han pratar. Han gör det andra barn gör fast han klarar inte av att socialisera sig språkligt så bra som andra barn för han hänger inte med när de andra barnen pratar för fort. I stort sett väldigt fungerande om man uttrycker det så. Nu ska han börja i 6-års verksamhet och den enda skola som jag har fått som förslag är Luna skolan i Bromma. Finns det verkligen ingen annan skola? Jag skulle önska en skola som har en autimspektrum men där han har möjlighet att ändå umgås med barn utan funktionsstörning också.

Någon som har en liknande situation?

Jag bor i Stockholm på södra sidan.
nclipse
Ny medlem
 
Inlägg: 8
Anslöt: 2011-03-13

Vad är HFA och vilken 6-årsverksamhet valde Ni till era barn

Inläggav nclipse » 2012-09-25 22:50:43

Nu fyller jag på lite .. Så här såg mitt brev ut... kom gärna med synpunkter..


Mitt namn är X och jag önskar komma i kontakt med dig eller annan person som du kan hänvisa till beträffande min son. Han har HFA, det vill säga, att han har problem med språket och i viss mån det sociala. Han är 4 år just nu men fyller 5 år i år. Nästa år ska han gå i 6 års verksamhet till hösten. Då undrar jag vad Ni erbjuder i närliggande område.Vi önskar att han kommer till en gruppering som gynnar tal och språkutveckling men även en viss mån det sociala. Han måste som det är idag ha en resurs så som ser till att han är säker och inte springer bort men som också uppmuntrar socialt samspel. Han har diagnosen autism. Dock ska han inom kort utredas inför skolstart. Det kommer även göras en logoped utredning. Det som vi ser är att han är väldigt fungerande. Det är alltifrån badhus till lekplatser, till mac donalds till leksakbutiker, till åka färjga till att åka bil. Leka är något han gör hela dagarna. Otroligt intresserad och lättlärd på det mesta. Cyklar gör han utan stöd och simmar själv med flytdynor. Räknar till 30 och kan alfabetet samt så kan han stava vissa ord. Han är briljant på IPAD:en och andra android liknande telefoner.
nclipse
Ny medlem
 
Inlägg: 8
Anslöt: 2011-03-13

Vad är HFA och vilken 6-årsverksamhet valde Ni till era barn

Inläggav Choklad » 2012-09-26 0:14:32

nclipse skrev:, nu har han HFA som är såvitt jag förstod en odefinierad diagnos men som anspelar på att man har delar av autism som en funktionsnedsättning.

HögFungerandeAutism, det betyder att han har autism men en normal begåvning alltså en fullt normal iq. Det kan vara nästan identiskt med aspergers i vissa fall.
Autism delas upp i två kategorier, LFA=låg fungerande autism(låg iq, under 70) och HFA= hög fungerande autism(normal eller hög iq, allt över 70). Alltså har begreppet inte att göra med hur autistisk man är eller hur många symptom man har.

Jag tror du behöver läsa på lite om Autism och autimspektrumtillstånd, jag får intrycket av att du inte är så insatt vilket man borde vara om en familjemedlem har en sådan diagnos.

IBT kanske är något för din son, fungerar väldigt bra vad jag har hört.

Jag tror att det är bäst att försöka med vanlig skola, jag hade aldrig utvecklats ordentligt om det inte var för att jag varit tvungen till det. Sen är det skolans skyldighet att anpassa undervisning till din sons behov oavsett vad.

Edit:Har själv inte barn, har däremot aspergers själv, syskon med diagnoser på autismspektrumet, och några släktingar med AS. Tyckte mest att du förtjänade ett svar och det kan bli svårt att få svar av föräldrar då detta inte är ett anhörigforum.
Choklad
 
Inlägg: 837
Anslöt: 2011-12-07
Ort: Skåne

Vad är HFA och vilken 6-årsverksamhet valde Ni till era barn

Inläggav nclipse » 2012-09-30 0:40:43

Ok han har Banyan som stöd men jag tycker de ger mest god vägledning och är inte så mycket träning. Den gör han bäst själv ändå. Han har tagit varje steg fram utan att nöta framstegen. Det känns som en normal kille, fast där språket kopplades in 2 år senare än normalt och tack vare det har han också allt vad det innebär i efterskott.

Jag har försökt läsa på det här med autism men det finns ju inte en enda likhet någonstans som korrelerar med min son och det gör det ju svårt att förstå det hela.
nclipse
Ny medlem
 
Inlägg: 8
Anslöt: 2011-03-13

Återgå till Barn och föräldraskapLogga in