Vad är grunden till en bra pastarätt?

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: atoms, Alien

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav manne » 2021-12-03 23:19:00

så vad tror vad är grunden till en bra pasta rätt.

kan man ha krossade tomater med champinjoner och vitlök och mozzarella ost.?

och koka spaghetti och först steka champinjonerna och sedan ha i vitlök och sedan mozzarella kan man även blanda i lite cream fresh också för att få en bättre smak kom gärna med tips.?

hur vill ni och hur gör ni era pasta för att få den perfekt.? :o :-)063 :?:
manne
 
Inlägg: 14170
Anslöt: 2007-08-23

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav manne » 2021-12-04 12:23:23

Fröst så steker man vitlök och gul lök och salt och peppar och sedan så bland man ner krossade tomater och sedan efter det cream fresh.?

Vad är A och O och grunden till en bra pasta rätt då.? :o :-)063 :?:
manne
 
Inlägg: 14170
Anslöt: 2007-08-23

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav Alien » 2021-12-04 12:33:48

Jag skulle inte lägga i några kryddor förrän jag hällt i de krossade tomaterna.

Det svåra med pastarätter är att få pastan lagom kokt, varken för hård el för mjuk. Ofta är såsen klar medan pastan aldrig tycks bli klar. Men för mjuk pasta är inte heller gott.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40602
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav manne » 2021-12-04 13:35:49

Alien skrev:Jag skulle inte lägga i några kryddor förrän jag hällt i de krossade tomaterna.

Det svåra med pastarätter är att få pastan lagom kokt, varken för hård el för mjuk. Ofta är såsen klar medan pastan aldrig tycks bli klar. Men för mjuk pasta är inte heller gott.


MAn kan till sätta lite ost också då parmesanost ost.?

parmesanost

https://www.parmasalami.com/shop/kat/parmesanost/
manne
 
Inlägg: 14170
Anslöt: 2007-08-23

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav Alien » 2021-12-04 13:45:52

Klart man kan sätta till ost men det brukar jag göra i slutet. När då osten smält är det klart.

Jag brukar använda vanlig ost, parmesanosten är för dyr.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40602
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav RapeRegs » 2021-12-04 13:47:49

Grunden till en bra pastarätt, eller till en god måltid över lag, är gott sällskap.

Det här var något jag förstod vikten av först i vuxen ålder och då var det redan försent.
RapeRegs
 
Inlägg: 1559
Anslöt: 2015-06-19

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav Chrilleb » 2021-12-04 14:50:08

I min pastarätt har jag smör ( Lätta eller dylikt ) , salt , Spaghettikrydda samt ibland ost, som smälter in i uppkoket. Jättegott :)
Chrilleb
 
Inlägg: 5706
Anslöt: 2008-11-14
Ort: Sollentuna

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav manne » 2021-12-04 14:54:46

Alien skrev:Jag skulle inte lägga i några kryddor förrän jag hällt i de krossade tomaterna.

Det svåra med pastarätter är att få pastan lagom kokt, varken för hård el för mjuk. Ofta är såsen klar medan pastan aldrig tycks bli klar. Men för mjuk pasta är inte heller gott.


Glöm bara inte bort detta till. :o :-)063 :?:

creme fraiche

https://www.google.se/search?q=creme+fr ... eGXyG-6VeM

https://www.google.se/search?q=krossade ... ObHkuM1-7M

krossade tomater

creme fraiche tyvärr så råkade jag i för mycket av creme fraichn annars väldigt gott det. :-)049 :D
manne
 
Inlägg: 14170
Anslöt: 2007-08-23

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav manne » 2021-12-04 15:01:53

Chrilleb skrev:I min pastarätt har jag smör ( Lätta eller dylikt ) , salt , Spaghettikrydda samt ibland ost, som smälter in i uppkoket. Jättegott :)


tips när du gör den rätt ha inte i för mycket Cream freh det blir inte gott med för mycket av cream fresh blir som soppa då nästa ha lite mindre av detta i pasta såsen. :-)063 :!:
manne
 
Inlägg: 14170
Anslöt: 2007-08-23

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav manne » 2021-12-04 15:16:41

Alien skrev:Jag skulle inte lägga i några kryddor förrän jag hällt i de krossade tomaterna.

Det svåra med pastarätter är att få pastan lagom kokt, varken för hård el för mjuk. Ofta är såsen klar medan pastan aldrig tycks bli klar. Men för mjuk pasta är inte heller gott.


jag hade följande saker i min pasta sås i dag.

krossade tomater och vitlök och korn färs vegetariskt sådan och Cream fresh men jag hade råkade ha för mycket av Cream freshn i tyvärr
annars väldigt gott det.

toppade med ost riven ost.
manne
 
Inlägg: 14170
Anslöt: 2007-08-23

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav triggerhappyD » 2021-12-04 17:31:57

Beror på vilken pastarätt du menar.

Men verkar som du syftar på en tomatbaserad sådan.

Ett misstag många gör när dom lagar mat överlag är att inte bryna kryddorna.
De flesta kryddor skall brynas för att få fram smakerna på dom.
Samma sak med tomatpure etc.

Kvaliteten på ingredienserna är såklart viktigt också.
Helt klart värt att köpa kvalitets tomater/krossade tomater.

Ett annat misstag många gör är att inte låta såsen puttra tillräckligt länge på låg värme
1-2 timmar minst skulle jag säga. Tillsätt lite vatten om det behövs.
Själv brukar jag låta det ta 6-7 timmar men då gör jag typ 15 portioner på en gång som jag sedan fryser in i portionsförpackningar.
Sen behöver du ju bara värma på en portion och koka pasta varje gång du skall äta av det.
triggerhappyD
 
Inlägg: 3425
Anslöt: 2015-06-01

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav manne » 2021-12-04 17:45:31

triggerhappyD skrev:Beror på vilken pastarätt du menar.

Men verkar som du syftar på en tomatbaserad sådan.

Ett misstag många gör när dom lagar mat överlag är att inte bryna kryddorna.
De flesta kryddor skall brynas för att få fram smakerna på dom.
Samma sak med tomatpure etc.

Kvaliteten på ingredienserna är såklart viktigt också.
Helt klart värt att köpa kvalitets tomater/krossade tomater.

Ett annat misstag många gör är att inte låta såsen puttra tillräckligt länge på låg värme
1-2 timmar minst skulle jag säga. Tillsätt lite vatten om det behövs.
Själv brukar jag låta det ta 6-7 timmar men då gör jag typ 15 portioner på en gång som jag sedan fryser in i portionsförpackningar.
Sen behöver du ju bara värma på en portion och koka pasta varje gång du skall äta av det.


Jag märkte det att man bör ha färskpasta och inte torkad paket pasta. :cry:
Färsk pasta är 1000 gånger godare än vanlig torkad pasta.

https://www.google.se/search?q=f%C3%A4r ... A7hBLxQVdM

Färska pasta skall det vara ju. :cry: :-)063 :?:
manne
 
Inlägg: 14170
Anslöt: 2007-08-23

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav manne » 2021-12-04 17:51:43

triggerhappyD skrev:Beror på vilken pastarätt du menar.

Men verkar som du syftar på en tomatbaserad sådan.

Ett misstag många gör när dom lagar mat överlag är att inte bryna kryddorna.
De flesta kryddor skall brynas för att få fram smakerna på dom.
Samma sak med tomatpure etc.

Kvaliteten på ingredienserna är såklart viktigt också.
Helt klart värt att köpa kvalitets tomater/krossade tomater.

Ett annat misstag många gör är att inte låta såsen puttra tillräckligt länge på låg värme
1-2 timmar minst skulle jag säga. Tillsätt lite vatten om det behövs.
Själv brukar jag låta det ta 6-7 timmar men då gör jag typ 15 portioner på en gång som jag sedan fryser in i portionsförpackningar.
Sen behöver du ju bara värma på en portion och koka pasta varje gång du skall äta av det.


pesto pasta, färsk pesto pasta är också gott det med.

Man kan väl blanda Creme fraiche med pesto det går det väl bra också eller skär det sig. :o :-)063 :?:

https://www.google.se/search?q=pesto&so ... OqmZMzV9RM

https://www.google.se/search?q=pesto&so ... SWq_35ZjBM
manne
 
Inlägg: 14170
Anslöt: 2007-08-23

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav manne » 2021-12-04 17:54:00

triggerhappyD skrev:Beror på vilken pastarätt du menar.

Men verkar som du syftar på en tomatbaserad sådan.

Ett misstag många gör när dom lagar mat överlag är att inte bryna kryddorna.
De flesta kryddor skall brynas för att få fram smakerna på dom.
Samma sak med tomatpure etc.

Kvaliteten på ingredienserna är såklart viktigt också.
Helt klart värt att köpa kvalitets tomater/krossade tomater.

Ett annat misstag många gör är att inte låta såsen puttra tillräckligt länge på låg värme
1-2 timmar minst skulle jag säga. Tillsätt lite vatten om det behövs.
Själv brukar jag låta det ta 6-7 timmar men då gör jag typ 15 portioner på en gång som jag sedan fryser in i portionsförpackningar.
Sen behöver du ju bara värma på en portion och koka pasta varje gång du skall äta av det.


Denna där ser got ut den och en burk pesto. :o :-)063 :?:

https://www.google.se/search?q=f%C3%A4r ... MsDjxd45gM

Mozzarella Pomodoro Tortelloni Färsk Pasta

pesto
https://www.google.se/search?q=pesto&tb ... SWq_35ZjBM
manne
 
Inlägg: 14170
Anslöt: 2007-08-23

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav manne » 2021-12-04 17:58:13

triggerhappyD skrev:Beror på vilken pastarätt du menar.

Men verkar som du syftar på en tomatbaserad sådan.

Ett misstag många gör när dom lagar mat överlag är att inte bryna kryddorna.
De flesta kryddor skall brynas för att få fram smakerna på dom.
Samma sak med tomatpure etc.

Kvaliteten på ingredienserna är såklart viktigt också.
Helt klart värt att köpa kvalitets tomater/krossade tomater.

Ett annat misstag många gör är att inte låta såsen puttra tillräckligt länge på låg värme
1-2 timmar minst skulle jag säga. Tillsätt lite vatten om det behövs.
Själv brukar jag låta det ta 6-7 timmar men då gör jag typ 15 portioner på en gång som jag sedan fryser in i portionsförpackningar.
Sen behöver du ju bara värma på en portion och koka pasta varje gång du skall äta av det.


skillnaden mellan färska pasta och torkad pasta är som natt och dag i skillnaden. :wink:

pesto

https://www.google.se/search?q=pesto&tb ... SWq_35ZjBM

+
färsk pasta

https://www.google.se/search?q=f%C3%A4r ... GVWUfVO9cM
manne
 
Inlägg: 14170
Anslöt: 2007-08-23

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav Zia1985 » 2021-12-04 17:58:26

Spelar ingen roll om den är färsk eller inte.

Kokar alltid klart pastan i såsen. Koka pastan tills den är nästan klar, häll ut nästan allt vatten (spara nån deciliter eller två), sleva ner såsen i kastrullen med pastan och pastavattnet och koka klart pastan.
Zia1985
 
Inlägg: 2534
Anslöt: 2019-10-20
Ort: Stockholm

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav manne » 2021-12-04 18:06:00

Zia1985 skrev:Spelar ingen roll om den är färsk eller inte.

Kokar alltid klart pastan i såsen. Koka pastan tills den är nästan klar, häll ut nästan allt vatten (spara nån deciliter eller två), sleva ner såsen i kastrullen med pastan och pastavattnet och koka klart pastan.


där håller jag inte riktigt med dig färska pasta och torkad pasta är som natt och dag i skillnaden. :-)063 :?:

detta +pesto är nog gott det.

https://www.google.se/search?q=pesto&so ... GTm4pU7jSM


https://www.coop.se/handla/varor/skaffe ... 0156495396

jävlar denna verkar god den :o :-)063 :?:

https://www.google.se/search?q=f%C3%A4r ... ZPg3BXBpcM


https://www.google.se/search?q=f%C3%A4r ... GVWUfVO9cM
manne
 
Inlägg: 14170
Anslöt: 2007-08-23

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav slackern » 2021-12-04 18:41:21

Pasta såklart.
slackern
 
Inlägg: 40455
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav Chrilleb » 2021-12-04 18:58:51

@manne


Tack för tipset!
Chrilleb
 
Inlägg: 5706
Anslöt: 2008-11-14
Ort: Sollentuna

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav manne » 2021-12-04 21:39:05

slackern skrev:Pasta såklart.


Ja färsk pasta skall det vara då är stor skillnad mellan färsk och pasta och torkad pasta .

färska pastan smakar 10 tusen gånger bättre. :-)049 :wink:
manne
 
Inlägg: 14170
Anslöt: 2007-08-23

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav slackern » 2021-12-04 22:11:48

manne skrev:
slackern skrev:Pasta såklart.


Ja färsk pasta skall det vara då är stor skillnad mellan färsk och pasta och torkad pasta .

färska pastan smakar 10 tusen gånger bättre. :-)049 :wink:


Har du testat hemlagad pasta någon gång? Det är grejer det kan jag lova dig.
slackern
 
Inlägg: 40455
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav manne » 2021-12-04 22:32:18

slackern skrev:
manne skrev:
slackern skrev:Pasta såklart.


Ja färsk pasta skall det vara då är stor skillnad mellan färsk och pasta och torkad pasta .

färska pastan smakar 10 tusen gånger bättre. :-)049 :wink:


Har du testat hemlagad pasta någon gång? Det är grejer det kan jag lova dig.


finns en person som är bra på att laga pata rätter. :-)049 :D

Mitt kök: Paolo Roberto lagar pasta med oxfilé

https://www.tv4play.se/program/nyhetsmo ... A9/2965459

Han kan laga mat han ju. :-)049 :wink: :D
manne
 
Inlägg: 14170
Anslöt: 2007-08-23

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav manne » 2021-12-04 23:52:30

slackern skrev:
manne skrev:
slackern skrev:Pasta såklart.


Ja färsk pasta skall det vara då är stor skillnad mellan färsk och pasta och torkad pasta .

färska pastan smakar 10 tusen gånger bättre. :-)049 :wink:


Har du testat hemlagad pasta någon gång? Det är grejer det kan jag lova dig.


det finns tex i dag smaksatt smaksatt creme fraiche

https://www.google.se/search?q=smaksatt ... GVi74eqxiM

tror att dessa med smak är gott att ha som pasta sås.? :o :-)063 :?:

https://www.google.se/search?q=smaksatt ... 2bwG4NwgnM

https://www.google.se/search?q=smaksatt ... ylkTfUprlM

eller varför inte ta.

creme bonjour

https://www.google.se/search?q=creme+bo ... HPA7CKf0tM

https://www.google.se/search?q=smaksatt ... lFgZQvcsQM
manne
 
Inlägg: 14170
Anslöt: 2007-08-23

Vad är grunden till en bra pastarätt?

Inläggav manne » 2021-12-05 9:54:48

jag skrev ner en korv gryta i går med färsk pasta som kan vara gott skrev ner den i går.

följande ingredienser.

Gul lök och krossade tomater och Crème fraîche och oliver och vitlök och oliver och salt och peppar.

färsk pasta i från affären och chorizo några st.

glöm inte bort att köpa färska pasta till den grytan.

så vad tror ni om denna kom på den rätten i går skrev ner den innan jag gick och la mig. :-)049 :D
manne
 
Inlägg: 14170
Anslöt: 2007-08-23

Återgå till Intressanta intressen



Logga in