"The State" - serie om att leva i Islamiska Staten i SVT1

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

"The State" - serie om att leva i Islamiska Staten i SVT1

Inläggav Alien » 2018-05-17 1:03:25

Det är en brittisk-amerikansk serie i fyra delar. The State är förstås lika med the Islamic State.

DN skrev:Det är 2015, och fem britter korsar gränsen till Syrien. De har raderat datorerna, bytt kort i sina mobiler. När de tagit sig över får de nya namn och ett nytt liv av Islamiska staten. De har självmant lämnat Västeuropa och friheten för att leva i ett av världshistoriens grymmaste samfund.
https://www.dn.se/ledare/signerat/erik- ... ckansikte/

Det jag saknar är förklaringen till att de gör något så galet. Det blir givetvis inte riktigt som de tänkt sig.

IS-resenärerna i serien tror att de ska kämpa för islam. I stället kastas de runt som trasdockor i ett galet skräckkabinett av våld, hjärntvätt, tvång, sadism, barnsexslavar, barnsoldater och religiöst regelrytteri.


svt skrev:Fyra unga brittiska muslimer reser till Syrien för att ansluta sig till IS. Bästa vännerna Jalal och Ziyad sätts i en fyra veckor lång utbildning under ledning av överbefälhavaren Abu Omar. Före detta läkaren Shakira försöker övertala husföreståndaren Umm Walid att hon ska få börja arbeta på det lokala sjukhuset. Under tiden kämpar tonåriga Ushna med stressen som förändringarna innebär, och söker stöd hos Shakira.
https://www.svtplay.se/video/17899003/t ... -avsnitt-1

Den propaganda på nätet de fallit för är förstås förskönad. Shakira ville arbeta som läkare för IS och det tycktes möjligt enligt propagandan. Men kvinnor förväntas gifta sig upptäcker hon när hon väl kommit dit. Endast en make kan tillåta henne att arbeta på sjukhuset. En kvinna kan inte ens gå in på sjukhuset utan en manlig följeslagare, en mahram (make, bror, far, son). Som en läkare säger till henne om dem som bestämmer: "De är inte intresserade av patienternas hälsa utan bara av sharia".

Serien verkar trovärdig av vad jag tidigare läst om hur det är att leva i IS (post1468110.html#p1468110).

Någon annan som tittar på den serien?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 35396
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in