Störande beteende och trollande

Foruminformation postas här. Förslag och kritik är också välkommet.

 Moderatorer: atoms, Alien

Störande beteende och trollande

Inläggav Marjatta » 2022-06-19 13:26:29

Nu vet jag inte exakt hur ni tänker här. Jag resonerar utifrån erfarenheter från div. håll. Har haft den här funderingen ett tag, och slänger fram den ifall den ger något till någon.

Det kan ibland vara väldigt svårt att skilja mellan allmänt aspiga mänskor på nätet, och såna som är ute efter att ställa till konflikter. Många av oss är rejält eldfängda. Många av oss har svårt att låta den man har motsatt åsikt som få sista ordet. Alltså kan man tjafsa på i flera sidor, om det vill sig illa, för ingen vill ge sig.

Som moderator är det väldigt lätt hänt att man försöker bedöma folks bevekelsegrunder. "A är ute efter att sabba." "B beter sig jobbigt, men menar väl egentligen." Det är som sagt väldigt ofta svårt att skilja de här två åt.

Absolut är det vettigt på ett aspgergerforum att ge B lite marginaler snarare än att ta till med stora släggan på en gång. Men det är inte smart att låta folk sabba jättemycket så andra är spyless, innan man till slut bestämmer sig för att sätta ner foten mot B. Kanske eftersom man till slut bestämmer sig för att B är ett internettroll.

Jag vet inte hur administrationen tänker. Men om ni lägger väldigt mycket tid och energi på att bedöma folks bevekelsegrunder föreslår jag ett ändrat fokus, till att istället bedöma beteenden.

Vill också prata om begreppet troll. Det är ganska vanligt att ett forum får in en person som inte kan hålla sig därifrån, utan ständigt försöker återkomma trots att hen blir utkastad. Forumet betraktar sen lätt den personen som definitionen på ett troll. Jag har inte för avsikt att direkt diskutera Pikachu. Han kan förvisso ha varit mer störande förr i världen - det är sånt jag vet - men det lilla jag sett av Pikachus ageranden har varit mindre störigt än andra användarkonton här, som forumet inte klassat som troll. Det är kanske dags att sluta utgå från att primärt utgå från Pikachu, när man bestämmer vad som inte är tillåtet på forumet?

Själv pratar jag helst om att beteenden, och att bete sig trolligt, snarare än om troll. Inte minst aspiga människor kan ibland bli "ofrivilliga troll", och bete sig störande på internet utan att ens förstå det. Definitionen av att bete sig trolligt är att försöka provocera, och därmed ställa till bråk och osämja. Ett ofrivilligt trollande är i så fall ett beteende som provocerar samt ställer till bråk och osämja.

På andra forum där jag vistats har det varit normalt och uppmuntrat att påminna varandra om att inte mata trollen, det vill inte säga nappa på såna "beten" som leder till tjafs. Detta oavsett om andra trollar medvetet eller inte. Att försöka avgöra vilket är, som sagt, ibland väldigt svårt. På detta forum är det inte tillåtet att säga så, eftersom någon kan ta illa upp över att typ bli kallad troll. Jag tycker det är dumt. Jag tycker det är bra om folk kan få veta att andra uppfattar ens beteende som störande. Helst innan halva forumet är spyless.

Mata inte trollen. Uppmuntra inte folk som beter sig trolligt - och i princip varje typ av svar de får är en uppmuntran till att skriva mer. Nappa inte på beten. Lägg ner diskussioner när de riskerar spåra ur. Gå och drick en kopp kaffe istället, eller ta en promenad, eller lämna datorn. Jag tycker det är superbra uppmaningar. Sånt brukar ofta stå i forumregler. Det gör det inte här. Men, visst agerar ni ändå lite så? Ni bestraffar bägge parter i ett bråk (om än olika hårt)? Med andra ord ÄR det faktiskt inte tillåtet att hamna i bråk här. Kanske det faktiskt vore bättre om det framgår av reglerna?

I reglerna här står det "anklaga aldrig andra för att vara troll eller gammal medlem med nytt konto, anmäl till moderatorerna i stället". Konsekvensen av detta verkar vara att man i princip inte får påpeka dåligt beteende. Tja, såna regler kan man ha, om man som moderator är beredd att göra exakt allt själv.

Att säga att någon beter sig trolligt, är inte att anklaga den för att vara Pikachu. Det är att säga att någon beter sig störande. Jag förstår inte varför det inte ska vara tillåtet att säga. Särskilt som de bråk jag har i tankarna i väldigt hög grad gick ut på att klaga på den andra personen och dess beteende, men att som forummedlem säga "snälla sluta" är tydligen inte tillåtet. Om det ska funka så, tycker jag kanske att administrationen ska kliva in lite tidigare i bråk.

Bara mina åsikter. Gör med dem vad ni vill.
Marjatta
 
Inlägg: 3447
Anslöt: 2020-02-15

Störande beteende och trollande

Inläggav Marjatta » 2022-06-19 14:54:30

Marjatta skrev:det är sånt jag vet


Skulle vara: det är sånt jag inte vet.
Marjatta
 
Inlägg: 3447
Anslöt: 2020-02-15

Störande beteende och trollande

Inläggav nallen » 2022-06-19 18:08:21

Det vore ju förfärligt om det skulle förekomma också eldfängda diskussioner på ett diskussionsforum :roll:

Samtidigt är det rätt hopplöst med alla de som skriver inlägg på inlägg utan något vettigt faktainnehåll eller ens någon frågeställning som kan diskuteras och analyseras. Eller de som driver sina aparta åsikter i tråd efter tråd, vare sig det har med trådämnet att göra eller inte och utan att kunna belägga åsikterna i fråga med något objektivt underlag över huvud taget. Flera av de forumisterna har tillåtits hålla på på samma sätt i åtskilliga år, så jag får väl anta att det är så ledningen vill ha det.

Fanns inte ignore-funktionen skulle det vara helt ohanterbart.
nallen
 
Inlägg: 18400
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid flodkröken

Störande beteende och trollande

Inläggav Paladinen » 2022-06-19 21:05:46

Men vad är att bete sig trolligt , är man troll för att man har en eller flera åsikter som går stick i stäv med rådande norm på forumet isf så är jag ett troll per den definitionen.

Jag köper inte ens hälften av alla åsikter som råder här inne och säger ofta emot åsikter folk VERKAR ha här inne och jag säger verkar för att jag inte vet vad folk tycker men gör det mig till ett troll för att jag inte sjunger hyllningssånger till invandringens ära eller att jag inte tycker att aspisar utan väldigt svår problematik eller en kombination av olika sjukdomar och problem som hindrar dom ifrån att flytta skall bo hemma långt upp i 40 års åldern eller att jag irriterar mig på aspisar som kan men inte vill jobba utan vill gå hemma och äska bidrag år in och år ut.
Paladinen
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 2583
Anslöt: 2020-12-23
Ort: För han är min soldat någonstans i Sverige

Återgå till Regler, nyheter och synpunkterLogga in