Stora mat-tråden

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Re: Gott att äta, recept

Inläggav kvicksilver » 2012-08-08 18:34:15

Gnocchi (snäckor), köttbullar och passerade tomater. Funkar skitbra ihop och billigt.
kvicksilver
 
Inlägg: 1473
Anslöt: 2011-02-19

Re: Gott att äta, recept

Inläggav Parvlon » 2012-08-08 18:37:50

Frukost

En näve blåbär
Två nävar röda vinbär
En halv näve smultron
En halv flaska sojadryck
Ev. nån tesked kakaopulver

Blanda allt i en djup tallrik och ät med t.ex en sked.
Parvlon
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 14667
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Re: Smaklig måltid!

Inläggav lasseivägen » 2012-08-10 22:53:46

En suverän rätt att ätas med t.ex. ris eller annat.
Lam i lergryta för dom som har, annars funkar en ugnsform i nödfall, men täck den då med t.ex papper. (Lergrytor brukar man ofta hitta på second hand till vettigt pris.)

9 hg lamstek
Lagom mycket aubergine (läggs i mot slutet).
En redig bit rotselleri
Lite Purjolök
Lagom med Ingefära rot.
sådär 3-6 vitlöksklyftor, hackade.
massa stek eller charlottenlökar.
Om man har kan man lägga i lite sötpotatis.
Går även bra med kålrot.
lite palsternaka skadar inte.
Nåra paprikor av olika färger blir bra.
Rosmarin passar bra till lam, men inte för mycket.
Cayenpeppar i lagom mängd sakas av.
försiktigt med salt, och eventuellt lite sojasås.
Vill man ha lite styrka kan man ta lite röd curry pasta
Synd att krydda för mycket, då dör den fina lamsmaken.
Att laga till lam, som oftast har betat ute, är lite av att känna smaken från det lamet har ätit ute, kan variera en hel del. Man kan smaka av när lergrytan varit inne i ugnen ungefär en timme, då kan man avgöra hur man vill krydda. Man kan komplettera med örtkryddor eller något curryaktigt, beroende på smaken på skyn, men helst inte någon fond, den smaken skall grytan ha fixat själv.

Ungefär 1,5 tim i ugnen 180-220 grader.
lasseivägen
 
Inlägg: 4796
Anslöt: 2009-07-20
Ort: På havet kaparkapten inte Rövare

Re: Smaklig måltid!

Inläggav Bror Duktig » 2012-08-11 14:03:52

Zirre skrev:
Bror Duktig skrev:+1 om trist potatisgratäng. Fast jag har fått tips om en bättre, godare och enklare variant. Bara smör istället, och resultatet blir mycket krispigt och gott, som en blandning av potatisgratäng och chips, fast med stil.

Potatisgratäng ska ju vara krämig, det där låter mer som ugnsstekt eller nåt i den stilen.
Ja det är det det är. Och det är alltså som alternativ till potatisgratäng man ska ha det. För dem som inte gillar krämig gratäng, men vill ha en trevlig potatisrätt. Denna ser ju lite liknande ut (potatisskivor i form) och passar bra till det mesta.
Bror Duktig
 
Inlägg: 14355
Anslöt: 2008-07-18
Ort: En liten bit norr om Göteborg

Re: Smaklig måltid!

Inläggav Alien » 2012-08-12 1:54:40

Se även denna tråd: gott-att-ata-recept-t27695.html
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33906
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Re: Gott att äta, recept

Inläggav Miche » 2012-08-12 2:52:18

Såg att det finns en till recepttråd Smaklig måltid!!
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Re: Gott att äta, recept

Inläggav Iridia » 2012-08-12 4:15:37

Kan någon tala om vad man gör med en aubergine? Jag köpte en för att testa att ha i grönsakssmothie, men det var vidrigt fast jag bara tog en liten bit, så nu ligger den och väntar i kylen.

Något enkelt, tack, annars blir den snigelmat.
Iridia
 
Inlägg: 4618
Anslöt: 2011-09-22

Re: Gott att äta, recept

Inläggav Wine » 2012-08-12 7:35:53

Iridia skrev:Kan någon tala om vad man gör med en aubergine?


Moussaka kanske?

http://www.recept.nu/pelle_johansson/hu ... /moussaka/

http://www.arla.se/default____17653.aspx?recipeid=14426
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Re: Gott att äta, recept

Inläggav lasseivägen » 2012-08-12 10:25:02

Iridia skrev:Kan någon tala om vad man gör med en aubergine? Jag köpte en för att testa att ha i grönsakssmothie, men det var vidrigt fast jag bara tog en liten bit, så nu ligger den och väntar i kylen.

Något enkelt, tack, annars blir den snigelmat.

Om du steker den i lita olja inte för hög temperatur, så kan du nog använda den i din grönsakssmothie, den blir mjuk när man steker.
Går bra att krydda, lite salt och peppar när du steker, resten av kryddningen får du hitta på själv. Lite av nöjet med matlagning är att prova sig fram.
lasseivägen
 
Inlägg: 4796
Anslöt: 2009-07-20
Ort: På havet kaparkapten inte Rövare

Re: Gott att äta, recept

Inläggav Maldita » 2012-08-12 17:07:20

Du kan göra en baba ghanouj av auberginen kanske?

Skala auberginen, skär den i bitar och lägg dem i en mixer tillsammans med en klyfta vitlök, en matsked olivolja, en matsked tahini (sesampasta), lite peppar och lite salt och mixa ihop det till en röra. Krydda mer efter smak. Hemskt gott, iallafall enligt mig.
Maldita
Inaktiv
 
Inlägg: 1517
Anslöt: 2010-02-06

Gott att äta, recept

Inläggav Iridia » 2012-09-29 13:18:18

Lite sent nu men tack för tipsen!
Iridia
 
Inlägg: 4618
Anslöt: 2011-09-22

Gott att äta, recept

Inläggav mondo beyondo » 2012-09-29 14:35:56

Just nu går reklam för tv för färdig pesto i burk (grönolivoljabasilikaröra)och kokt pasta, superenkelt och snabbt, men stek till lite halloumiost skuret i 5mm tjocka skivor och ät till, så blir det en riktig höjdare!

Jag tar en lämplig mängd spaghetti och bryter av den i 3 delar, kokar efter angiven tid, häller av kokvattnet och sedan färdiga pastan på ca 1msk pestosås som jag rört ut på tallriksbotten, rör om pastan i peston och steker halloumin och har den överst på tallriken. Inga kryddor behövs, peston och halloumin står för alla smaker redan.
mondo beyondo
 
Inlägg: 2075
Anslöt: 2007-07-04
Ort: Stockholm Sverige

Gott att äta, recept

Inläggav Parvlon » 2012-09-29 14:45:37

1 msk pesto? Standard är minst en halv burk ju. +tomater=orgasm :-)Happy
Parvlon
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 14667
Anslöt: 2006-07-28
Ort: ∴ℜ∴Ψ∴ℜ∴

Gott att äta, recept

Inläggav mondo beyondo » 2012-09-29 15:53:14

^ U guys! :P
mondo beyondo
 
Inlägg: 2075
Anslöt: 2007-07-04
Ort: Stockholm Sverige

Gott att äta, recept

Inläggav rapchic » 2012-09-29 18:19:11

Miche skrev:Chokladmuffins (kladdiga och goda)
Gräddas i 225°C (sätt på ugnen så den hinner bli varm)

Vispa pösigt 2 ägg och 2½ dl strösocker

Rör ihop: 2 dl vetemjöl, 1-2 tsk vaniljsocker och 5 msk (eller mer, tog 7 senast) kakao

Blanda sedan ihop detta och häll i 100 g smält eller flytande smör eller margarin (OBS, har du inte flytande så låt det svalna innan du blandar i).

Lägg upp i muffinsformar, dekorera gärna med chokladbitar och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Låt svalna och njut av ett lyckat bak.

Fyll gärna på med flera goda och lättlagade recept!

det är samma recept som jag använder fast jag använder olja istället för margarin, det gör det inte bara mjölkfritt utan jag slipper smälta det också :D ett tips bara
rapchic
 
Inlägg: 4283
Anslöt: 2008-02-22
Ort: Lycksele

Gott att äta, recept

Inläggav kullan » 2012-09-29 19:19:03

En enkel röra av grönsaker:

Fräs bitar av purjolök, paprika och zuccini i matfett. Krydda med salt och peppar samt annan önskad krydda. Kanongott till fläskkotletter tex.
kullan
 
Inlägg: 28278
Anslöt: 2011-04-15
Ort: Katastroflandet Jag

Smaklig måltid!

Inläggav mnordgren » 2012-10-03 10:34:23

Co-Admin:

Slog ihop två trådar om samma ämne. Den ena tråden låg i Aspergare Off-Google och de som har deltagit i den tråden har godkänt sammanslagningen.
mnordgren
 
Inlägg: 9553
Anslöt: 2007-09-16
Ort: Vaffövillduvetadedå?

Stora mat-tråden

Inläggav Gafsan » 2013-02-21 9:57:14

Müsli!

Glöggsäsongen kan betraktas som över så jag bestämde mig för att göra något kreativt med de överblivna julnötterna och "glöggblandningen" (russin + skållad, skalad mandel) och diverse annat kul som fanns i skåpen. Så här blev det:

2 dl havregryn
0,5 dl solroskärnor
2 dl blandade, grovhackade nötter
0,5 dl riven kokos

Ingridienserna breddes ut på ett bakplåtspapper och rostades i ugnen i 150 grader i 15 minuter. Jag rörde om efter halva tiden. Efteråt fick blandningen svalna. Därefter blandade jag i:

1 dl branflakes
2 dl Kellogs special K
0,5 dl linfrö
200 g "glöggblanding" dvs russin och mandel.

Detta smakade inte dumt alls med naturell yoghurt. I den bästa av alla världar borde kokosen ha varit i större bitar, men annars är jag nöjd :)
Gafsan
 
Inlägg: 3595
Anslöt: 2011-01-23
Ort: En väldigt trevlig liten stad nånstans

Stora mat-tråden

Inläggav elle » 2013-02-21 10:06:16

Raw Food Smoothie

Ingredienser

1/2–1 banan
1 ananas
1/2 mango eller 1 dl fryst mango

Gör så här

I en juice-centrifug gör juice av ananasen och mangon.
Tillsätt sedan juicen i en mixer tillsammans med bananen och mixa väl.
Servera i höga glas och njut.
elle
 
Inlägg: 7744
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Stora mat-tråden

Inläggav elle » 2013-02-21 10:13:21

ling0n skrev:Skulle en tråd med veganska recept vara uppskattad av någon? Jag har några på lager...

Ja det skulle det. Veganskt är gott. och passar bra matallergiker. :)
elle
 
Inlägg: 7744
Anslöt: 2011-01-09
Ort: Supernova

Stora mat-tråden

Inläggav Maldita » 2013-02-22 0:02:44

Bibimbap (koreansk risrätt, lite som wok)
Recept för 3-4 pers:
3-4 kycklingfiléer, 400g tempeh eller liknande vegetariskt protein
Jasminris till 3-4 pers (brukar finnas måttangivelser på risförpackningen)
1 paket färsk babyspenat (eller ett par nävar fryst, använd inte hackad spenat!)
3-4 morötter, skurna i stavar stora som tändstickor ungefär (så tunt som ni pallar skära)
250 g champinjoner
1 burk böngroddar
2 msk soja
2 msk sesamolja
2 msk honung
1 klyfta vitlök
Gochujang (koreansk chilisås, går inte att ersätta med något annat, finns i asiatiska butiker)
Ett ägg per person (om man vill alltså)

Blanda ihop en marinad av sesamoljan, honungen och sojan, pressa ned vitlöksklyftan i den också, skär kycklingen/tempehn i munsbitar och låt dem marineras.
Skär morötterna i stavar samt champinjonerna i fjärdedelar.
Låt riset koka enligt instruktionerna.
Stek morötterna i lite matolja tills de är en aning mjuka, lägg sedan upp dem i en skål/fat, salta lite om det behövs och krydda med lite sesamolja. Gör detsamma med champinjonerna.
Öppna burken med böngroddar och skölj dem i en sil eller durkslag med kallt vatten så försvinner burksmaken, stek dem lite lätt och lägg dem på ett fat eller så.
Förväll spenaten i en liten kastrull tills den skrumpnat ihop lite, pressa ur det mesta vattnet och lägg den på ett fat.
Ta nu fram kycklingen/tempehn och stek den i marinaden, det blir lite som en sås. Ungefär vid denna tidpunkt borde riset vara klart.
Lägg en hög ris i varje skål och platta till, lägg sedan upp allt det andra i "tårtbitar" ovanpå riset, samt lägg ett stekt ägg allra överst om du vill. Servera med sked, man ska ta en sked och röra runt i maten tills allt är helt blandat, det blir även gott med lite gochujang i om man gillar kryddstark mat.

Bild
Ungefär så ska det se ut. Denna maträtt är mycket god, rätt nyttig och ganska enkel att göra, inget moment är såvärst svårt, dock kan det vara svårt att hinna med allt samtidigt. Man kan variera den genom att ha i olika grönsaker beroende på vad man har hemma och så. Dessutom så är den, enligt mig, ganska aspergervänlig då all mat ligger ordad från början och man väljer hur mycket man vill blanda den samt man tydligt kan se vad som är i och så. Går även enkelt att göra vegansk genom att skippa ägget och ha sirap istället för honung i marinaden.
Maldita
Inaktiv
 
Inlägg: 1517
Anslöt: 2010-02-06

Matlagningstråden

Inläggav lejonungen » 2013-03-29 13:28:24

Kan inte hitta någon matlagningstråd så jag får väl starta en!

Jag gillar just turkisk mat och skall därför beskriva hur jag gör t ex sigara böregi. Detta är en fylld filodegsrätt (börek) som man steker. (Om du inte har en sk yufka (turkisk filodeg) använd en vanlig som du hittar i din butik. Den är oftast mkt sprödare än den turkiska och man kan behöva två lager av den för varje börek.)

Tag fetaost, blanda den med hackad persilja, dill och mynta. placera en liten klump mitt på filodegsupplägget och rulla den tätt tills den ser ut som en cigarr. Stek den sedan i olja på hög värme. De som man inte hinner äta upp tenderar att bli sega och då kan man när man värmer upp dem lägga lite ost på och ha dem i ungen dvs gratinera dem.

Man kan variera innehållet ganska mkt i en börek men fetaost och köttfärs är absolut vanligast. Regionala varianter i östra medelhavsområdet och Mellanöstern heter ofta något baserat på det turkiska ordet såsom boureki, bjorek, burak mm., men tillagningen kan variera; grekerna föredrar börek som en sorts efterrätt, bosnierna gör gärna kringlor av dem...


Moderator Titti
Slog ihop inlägget med befintlig tråd.
lejonungen
 
Inlägg: 242
Anslöt: 2013-01-25

Stora mat-tråden

Inläggav Zirre » 2013-03-30 1:18:44

Det blev kålpudding. Ser inget vidare ut men det smakade jättegott
Bild
Inte min bild.
Zirre
 
Inlägg: 9220
Anslöt: 2009-12-08
Ort: Sthlms län, Uppland

Re: Stora mat-tråden

Inläggav Zirre » 2014-02-05 17:16:06

Makaroner, köttbullar, stuvad spenat och riven ost. Mums :D
Zirre
 
Inlägg: 9220
Anslöt: 2009-12-08
Ort: Sthlms län, Uppland

Återgå till Intressanta intressen



Logga in