Stör det er om Hans Asperger var nazist?

Här postar du övriga inlägg relaterade till Asperger.

 Moderatorer: atoms, Alien

Stör det er om Hans Asperger var nazist?

Inläggav Kidzi » 2021-12-30 9:47:59

Asperger var nazist och fick sin forskning betald av nazister. Många vill ändå kalla sig aspergare snarare än autister.

Tycker ni det är OK att hylla en nazist? Vad gäller sjukdomsnamn har man ändrat alla som uppfunnits av nazister. Men de som har aspergers vill så gärna ha kvar namnet aspergers.Moderator atoms - la till förnamn i rubriken (bytte ut ett ord i rubriken).
Kidzi
 
Inlägg: 5125
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav Skogkatt » 2021-12-30 11:02:07

Nej, jag bryr mig inte. Det faktum att jag har en AS-diagnos betyder inte att jag hyllar honom. Och jag vet inte ens om det stämmer, de hade inte facebook då så jag kan inte snoka på Aspergers facebook-flöde och se om jag kan hitta nazy-hyllningar. För 80 år sedan var det många nazister, det var normalt då. Det har inget med mig att göra 2021.

När man börjar byta namn på saker för att man inte gillar människor, då är man på tunn is. Det är historia förfalskning, en förvrängning av verkligheten.
Skogkatt
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 3511
Anslöt: 2021-10-02

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav Furienna » 2021-12-30 11:08:23

Jag tror ju att vi får komma ihåg att han just då levde i en miljö, där man skulle vara nazist. Det blev många, som valde att bara följa med strömmen och göra det som var enklast då.

Det arbete som Hans Asperger blev ihågkommen för gjordes efter att den tiden var över. Jag kan därför inte tycka att någon har hyllat en nazist.
Furienna
 
Inlägg: 3802
Anslöt: 2010-05-02

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav Zia1985 » 2021-12-30 13:07:14

Okej, det är ganska stor jävla nyansskillnad på ”Stör det er att Asperger var nazist?” och ”Tycker ni det är OK att hylla en nazist?”
Och vem är det du tycker hyllar en nazist?
Zia1985
 
Inlägg: 2686
Anslöt: 2019-10-20
Ort: Stockholm

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav Kidzi » 2021-12-30 14:25:54

Vi har ju fått för oss att Asperger arbetade för att hjälpa barn. Men han jobbade med att sålla ut aspergare och sedan avlivades dessa. Flera hundra människor. Så han var aktiv, inte bara hängde med. Tydligen ansåg han även att bara pojkar kunde ha aspergers. Rätt märkligt att man skakade fram denna gubbe när man ville namna ett nytt syndrom många decennier efter att han arbetade.
Kidzi
 
Inlägg: 5125
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav Riksamiralen » 2021-12-30 14:28:19

Har aldrig varit överförtjust i begreppet ''Autism'', det är alldeles för svepande och för ospecifikt för mig, får upplevelsen av att människor utan diagnos som man ska berätta för då får en känsla av att man har mer problem då än man faktiskt har. Aspergers låter mera lagom och det var så det hette när jag fick diagnosen på papper och det som stod i pappret och jag vill inte ändra begrepp för det. Känns ju som att ordet Aspergers ger den mer högfungerande/milda varianten av Autism i folks tankar eller att man ligger närmre det normala.

Förresten började väl Aspergers användas långt efter att han upptäckte diagnosen, det var väl på 1980-talet det började användas innan det hade det ju forskats väldigt lite och inte pratats om, förutom att Aspergers hade uppmärksammat beteendet/personligheten under andra världskriget.
Riksamiralen
 
Inlägg: 1119
Anslöt: 2021-06-14

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav slackern » 2021-12-30 14:55:52

Riksamiralen skrev:Förresten började väl Aspergers användas långt efter att han upptäckte diagnosen, det var väl på 1980-talet det började användas innan det hade det ju forskats väldigt lite och inte pratats om, förutom att Aspergers hade uppmärksammat beteendet/personligheten under andra världskriget.


Jo exakt så han kallade det för Autistisk psykopati och det användes även inom den tyskspråkiga psykiatrin.

http://dok.slso.sll.se/Autismforum/om%2 ... r_2004.pdf

Om du kollar på ICD-10 så används Autistisk psykopati som synonym till Aspergers syndrom, själv tycker jag att det är lite smålustigt så jag kan skämta om det och vara självironisk.
slackern
 
Inlägg: 42382
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav Alien » 2021-12-30 15:11:39

Kidzi skrev:Asperger var nazist och fick sin forskning betald av nazister. Många vill ändå kalla sig aspergare snarare än autister.

Tycker ni det är OK att hylla en nazist? Vad gäller sjukdomsnamn har man ändrat alla som uppfunnits av nazister. Men de som har aspergers vill så gärna ha kvar namnet aspergers.

Eftersom det var han som upptäckte syndromet så är det logiskt att det uppkallades efter honom. Ska man radera honom ur historien?

Undrar om alla vetenskapsmän som upptäckte olika sjukdomar verkligen var perfekta enligt dagens synsätt. Var de antirasister, feminister och demokrater? Var de för jämlikhet och frihet el hyllade de despoter?

Jag är verkligen emot all historieförfalskning som innebär att alla med misshagliga åsikter ska försvinna. De ska inte få ha någon sjukdom/något syndrom uppkallat efter sig, inte heller någon väg, något institut el ens en byggnad och alla deras statyer ska rivas ner.

Borde inte Strindbergsmuseet avskaffas? Han var inte bara emot kvinnosakskvinnor (den tidens feminister) och jämställdhet utan också antisemit. Ska verkligen skolbarn tvingas läsa honom (el någon annan 1800-talsförfattare med fel åsikter)? Ska verkligen hans pjäser spelas på Dramaten?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 43787
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav Kidzi » 2021-12-30 15:29:38

Alien skrev:Eftersom det var han som upptäckte syndromet så är det logiskt att det uppkallades efter honom. Ska man radera honom ur historien?


Är det fel att reiter syndrom och wegeners bytt namn?

Att säga att nazisterna inte var tillräckligt PK är väl lite underdrivet. Alltså Asperger såg till att barn blev mördade. Men att mörda barn låg i tiden och var OK alltså?
Kidzi
 
Inlägg: 5125
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav Alien » 2021-12-30 15:33:04

Det ändrar ju inte på fakta. Man kan vara en lysande vetenskapsman och ha usel moral. Vi vet inte ens om Hans Asperger var en övertygad nazist från början el en streber och medlöpare som gjorde vad som helst för att göra karriär.

Om jag kallar mig aspergare, betyder det att jag är nazist? :shock:

Nu heter ju allt autism ändå, var det pga Hans Aspergers förflutna?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 43787
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav Skogkatt » 2021-12-30 15:51:24

Kidzi skrev:Är det fel att reiter syndrom och wegeners bytt namn?

Att säga att nazisterna inte var tillräckligt PK är väl lite underdrivet. Alltså Asperger såg till att barn blev mördade. Men att mörda barn låg i tiden och var OK alltså?


Jag tror att man måste komma ihåg att människor alltid har gjort stora misstag ända sedan tidernas begynnelse. Nazisterna för 80 år sedan var bara en av många grupper som har gjort stora misstag. Det händer hela tiden, det händer nu i 2021 också. Det var egentligen inget speciellt med dem. Många andra grupper har dödat fler människor än nazisterna. Under de senaste 1 500 åren har islamister dödat över en miljard människor till exempel. Stalin dödade många fler än nazisterna. Mao också. Jag tror att folk bara är lite upphängda på nazister. De får oförtjänt mycket uppmärksamhet.

Jag tror inte folk säger att det var okej, de säger att det var så det var. Det hände och vi kan inte ändra på det nu.
Skogkatt
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 3511
Anslöt: 2021-10-02

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav Kidzi » 2021-12-30 16:02:05

Alien skrev:Nu heter ju allt autism ändå, var det pga Hans Aspergers förflutna?


Det fanns med när man bytte namn, men man påstår att detta inte var något avgörande utan det viktiga var att man inte kunde skilja på aspergare och bättre fungerande autister kliniskt. Det är som man vill dölja att nazistdiskussionen ens fanns med.

Jag tycker det är rätt intressant och skrämmande att Asperger skickade barn till ett "barnhem" där 800 barn mördades och många fler dog pga försök som nedsänkning i isvatten och av planerad svält. Fast i ärlighetens namn hade vi ju vår egen dödsklinik för mentalt handikappade barn där barnen inte blev gamla pga svält och vanvård. Så man behöver inte vara nazist för att stötta detta, bara ha rashygien och liknande. Man var i Sverige konstigt livrädd för att de mest handikappade skulle få barn och att mentalt handikappade skulle översvämma Sverige. Det är ju inte så troligt.

Jag funderar mest på folks känslor inför detta. Inte en politisk diskussion. Då skulle jag lagt det under politik.

Själv känns det väldigt skrämmande att vi haft en tid då det var OK att låsa in och vanvårda barn till döds och t o m döda dem. Men samtidigt har vi inget alternativ till aspergers. Själv tror jag ju inte ens att aspergers och kannerautism är släkt. Tror inte på spektrat på det viset. Så på det sättet är aspergers en särart och jag kommer fortsätta använda det namnet eftersom det inte finns något annat.

Det är märkligt att en hederlig människa som Kanner inte fick den andra sortens autism uppkallad efter sig, mer än informellt.

Sedan vet jag inte om Asperger var så lysande, vi har ju inte extremt mycket som han har skrivit, det mesta kommer från Lorna Wing, men med tanken att Asperger upptäckt grundprincipen. Mer djupt är det Lorna Wing som beskrivit tillståndet.
Kidzi
 
Inlägg: 5125
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav slackern » 2021-12-30 16:40:20

Kidzi skrev: Tror inte på spektrat på det viset. Så på det sättet är aspergers en särart och jag kommer fortsätta använda det namnet eftersom det inte finns något annat.


Nu när AS kommer att försvinna när ICD-11 införs och AS kommer att fasas ut så småningom får du nog börja vänja dig vid termen HFA=högfungerande autism.
slackern
 
Inlägg: 42382
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav Kidzi » 2021-12-30 16:53:45

slackern skrev:
Kidzi skrev: Tror inte på spektrat på det viset. Så på det sättet är aspergers en särart och jag kommer fortsätta använda det namnet eftersom det inte finns något annat.


Nu när AS kommer att försvinna när ICD-11 införs och AS kommer att fasas ut så småningom får du nog börja vänja dig vid termen HFA=högfungerande autism.


Man har den diagnos man har.

Känner även att gemene man inte vet om detta utan talar fortfarande om aspergers. Så tror det tar ett bra tag innan alla kallar det autism. Det är mest autister som säger autism.

Högfungerande autism kallade man ju dem som hade kannerautism men har tal och normalt IQ. De var en annan grupp än aspergarna. Så tror inte vi kommer slås ihop med dem.

Nu ansåg man ju att HFA och aspergers inte kunde skiljas åt och därför slog man hop allt till autismspektrum. Det betyder ju inte att det var rätt. Tror vi kommer kallas autister enbart, inte högfungerande.
Kidzi
 
Inlägg: 5125
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav LordNelson » 2021-12-30 17:54:51

Kidzi skrev:Man har den diagnos man har.

Känner även att gemene man inte vet om detta utan talar fortfarande om aspergers. Så tror det tar ett bra tag innan alla kallar det autism. Det är mest autister som säger autism.

Högfungerande autism kallade man ju dem som hade kannerautism men har tal och normalt IQ. De var en annan grupp än aspergarna. Så tror inte vi kommer slås ihop med dem.

Nu ansåg man ju att HFA och aspergers inte kunde skiljas åt och därför slog man hop allt till autismspektrum. Det betyder ju inte att det var rätt. Tror vi kommer kallas autister enbart, inte högfungerande.

Nu verkar det ju som många med Aspergers inte är värst högfungerande så även det är ju ett ord som borde försvinna när man tala om människor med autism.
LordNelson
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 4770
Anslöt: 2010-06-25

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav Marjatta » 2021-12-30 18:13:30

Kidzi skrev:Stör det er att Asperger var nazist?


Hade ingen aning. Utan detaljer om var/hur/varför bryr jag mig inte så mycket. Inte så länge fenomenet aspergare är oerhört mycket mer välkänt än personern Asperger och hans förmodade nazism.

Förmodandet att användande av benämningen är att hylla honom tycker jag inte är helt logisk.
Marjatta
 
Inlägg: 3690
Anslöt: 2020-02-15

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav Micke » 2021-12-30 18:19:58

Kidzi skrev:Jag tycker det är rätt intressant och skrämmande att Asperger skickade barn till ett "barnhem" där 800 barn mördades och många fler dog pga försök som nedsänkning i isvatten och av planerad svält.

Var kan man läsa om detta? Jag har läst att hans arbete med de här barnen snarare syftade till att faktiskt rädda dom ifrån nazismens grymheter, men om detta verkligen stämmer vet jag ej.
Micke
 
Inlägg: 3409
Anslöt: 2005-10-12

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav Kidzi » 2021-12-30 18:24:37

Micke skrev:
Kidzi skrev:Jag tycker det är rätt intressant och skrämmande att Asperger skickade barn till ett "barnhem" där 800 barn mördades och många fler dog pga försök som nedsänkning i isvatten och av planerad svält.

Var kan man läsa om detta? Jag har läst att hans arbete med de här barnen snarare syftade till att faktiskt rädda dom ifrån nazismens grymheter, men om detta verkligen stämmer vet jag ej.


Det finns en avhandling där det finns dokumentation att han bevisligen skickar en handfull mentalt handikappade barn till ett avrättningsbarnhem. Han uttrycker sig inte snällt om dessa barn.

Gillberg säger att det är bluff dock. Och att Asperger var jättesnäll.

Men just att han hjälpte barn är en dröm som Lorna Wing hittade på utan egentlig anledning.

Det handlar nog mer om hur mycket han var aktivt inblandad att skicka barn till barnhemmet. Barnhemmet i sig själv är dokumenterat.
Kidzi
 
Inlägg: 5125
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav Furienna » 2021-12-30 18:39:49

Kidzi skrev:
Micke skrev:
Kidzi skrev:Jag tycker det är rätt intressant och skrämmande att Asperger skickade barn till ett "barnhem" där 800 barn mördades och många fler dog pga försök som nedsänkning i isvatten och av planerad svält.

Var kan man läsa om detta? Jag har läst att hans arbete med de här barnen snarare syftade till att faktiskt rädda dom ifrån nazismens grymheter, men om detta verkligen stämmer vet jag ej.


Det finns en avhandling där det finns dokumentation att han bevisligen skickar en handfull mentalt handikappade barn till ett avrättningsbarnhem. Han uttrycker sig inte snällt om dessa barn.

Gillberg säger att det är bluff dock. Och att Asperger var jättesnäll.

Men just att han hjälpte barn är en dröm som Lorna Wing hittade på utan egentlig anledning.

Det handlar nog mer om hur mycket han var aktivt inblandad att skicka barn till barnhemmet. Barnhemmet i sig själv är dokumenterat.

Samtidigt tycker jag att... vad kan vi göra åt det?
Ja, vi kan ju ändra namnet på vårt funktionshinder till något annat.
Men ska det vara nödvändigt?
Furienna
 
Inlägg: 3802
Anslöt: 2010-05-02

Stör det er att Asperger var nazist?

Inläggav atoms » 2021-12-30 18:58:06

Kidzi skrev:Aspergers var nazist och fick sin forskning betald av nazister. Många vill ändå kalla sig aspergare snarare än autister.

Tycker ni det är OK att hylla en nazist? Vad gäller sjukdomsnamn har man ändrat alla som uppfunnits av nazister. Men de som har aspergers vill så gärna ha kvar namnet aspergers.


Det stör mig inte att Hans Asperger var nazist, han är död. Det som är lite störigt är att han förmodligen snodde idéerna från den ryska läkaren Grunya Sukhareva.
atoms
Moderator
 
Inlägg: 17393
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Stör det er att Hans Asperger var nazist?

Inläggav Alien » 2021-12-30 19:29:04

Det borde kanske heta Sukharevas syndrom.

Grunya Sukhareva characterized autism nearly two decades before Austrian doctors Leo Kanner and Hans Asperger.
https://www.spectrumnews.org/features/d ... ed-autism/
Alien
Moderator
 
Inlägg: 43787
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Stör det er att Hans Asperger var nazist?

Inläggav Kidzi » 2021-12-30 20:29:25

LordNelson skrev:
Kidzi skrev:Man har den diagnos man har.

Känner även att gemene man inte vet om detta utan talar fortfarande om aspergers. Så tror det tar ett bra tag innan alla kallar det autism. Det är mest autister som säger autism.

Högfungerande autism kallade man ju dem som hade kannerautism men har tal och normalt IQ. De var en annan grupp än aspergarna. Så tror inte vi kommer slås ihop med dem.

Nu ansåg man ju att HFA och aspergers inte kunde skiljas åt och därför slog man hop allt till autismspektrum. Det betyder ju inte att det var rätt. Tror vi kommer kallas autister enbart, inte högfungerande.

Nu verkar det ju som många med Aspergers inte är värst högfungerande så även det är ju ett ord som borde försvinna när man tala om människor med autism.


Så du anser att vi med aspergers är utvecklingsstörda då? Trots att man inte får vara det med diagnosen aspergers?
Kidzi
 
Inlägg: 5125
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Stör det er att Hans Asperger var nazist?

Inläggav melly » 2021-12-30 21:01:49

atoms skrev:Det stör mig inte att Hans Asperger var nazist, han är död. Det som är lite störigt är att han förmodligen snodde idéerna från den ryska läkaren Grunya Sukhareva.

Det där var spännande, och rätt sorgligt. Sorgligt att hon "glömdes bort", alltså.

Jag tror att jag ska börja kalla mig sukhaveran istället. "Jag är sukhaveran. Jag har Sukhaveras syndrom." :D
melly
 
Inlägg: 1215
Anslöt: 2020-06-27
Ort: Wherever I would lay my hat, if I had one

Stör det er att Hans Asperger var nazist?

Inläggav Skogkatt » 2021-12-30 21:28:32

Jag tycker att det är lite viktigt att inte tänka för mycket på det, inte tänka för mycket på Hans Asperger eller syndromet. Och istället koncentrera sig på att leva. Det är lätt att hänga upp sig lite och jag tror inte att det är bra att tänka för mycket på det. Vad han än var, så förändrar det ingenting för oss nu. Vi borde nog fokusera på andra saker än vad han gjorde eller gillade.
Skogkatt
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 3511
Anslöt: 2021-10-02

Återgå till Övriga AspergerfrågorLogga in