Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav slackern » 2013-06-16 14:51:14

LordNelson skrev:
slackern skrev:
manne skrev:
NEJ stalin var inte anstisemit..det är en bluff berja hans nnärmaste man vare jude du vet inte vad antisemitsim ärt för något..

BERJA var jude och NKVD chef..


Nu är inte jag någon expert på Beria. Så jag kan inte gå i ed på vad som står på Wikipedia men där står det att han växte upp i ett kristet hem.


På sidor med drag åt antisemitism kan det ibland nämnas att Berija är jude. Om det är sant har jag ingen uppfattning.


Kanske har att göra med att Tyskarna under kriget kallade dom för en konspiration mellan judar och bolsjeviker att dom skulle på ett korståg österut och förgöra alla undermänniskor?
slackern
 
Inlägg: 40712
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav Flawed » 2013-06-16 23:18:35

HAn kanske anses se ut som en jude men han ser nog lite så där grekiskt georgisk ut.
Flawed
Inaktiv
 
Inlägg: 3881
Anslöt: 2007-05-04

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav Alien » 2013-06-17 1:07:26

Det var inte samma konsekventa förföljelse av judar i Sovjet som i Nazityskland. Judarna hade (har?) t o m ett eget "autonomt område" i Sovjet, Birobidzjan i Sibirien. Området inrättades 1934.

SvD skrev:Av alla underligheter som Ryssland ärvde från det tidigare Sovjetunionen måste detta vara den mest säregna. Birobidzjan, en autonom judisk region i ett avlägset hörn av den Ryska Fjärran Östern.
Det är så långt från Kanaans land man kan komma, men här ligger det, inklämt mellan den kinesiska gränsen och Chabarovskprovinsens vilda berg. På den stora stationsbyggnaden står namnet på staden med jättelika, neonupplysta kyrilliska bokstäver - och jiddisch med hebreisk skrift.
En gata i staden är uppkallad efter den rysk-judiske författaren Sholom Aleichem. Tanken på ett hemland för Rysslands och Ukrainas judar föddes på tjugotalet, delvis därför att den nya, kommunistiska regimen ville finna en motvikt till de sionistiska tankegångar som då började sprida sig även till den unga Sovjetstaten. 1928 öppnades därför sankmarkerna, där floderna Bira och Bidzjan flyter samman, för judisk bosättning.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/judar ... 329992.svd

Man skulle alltså locka kvar judarna med att de fick en egen region i Sovjetunionen, de behövde inte flytta till Palestina.

Med dess 36 000 kvadratkilometer var den större än Palestina - och judiska nybyggare kom inte bara från Ryssland och Ukraina utan även Nordamerika, Argentina och till och med ett mindre antal från Palestina.
Men Birobidzjan blev aldrig något riktigt alternativ till ”det Heliga landet”. Som mest bodde 43 000 judar i regionen. Klimatet var kärvt och myrlandet lämpade sig inte för jordbruk. Sedan kom Josef Stalins utrensningar, och alla judiska institut och skolor stängdes. Tidningar på jiddisch lades ner och flera lokala samhällsledare skickades till arbetsläger eller avrättades på platsen.

Men så värst judiskt var aldrig Birobidzjan.

Judarna utgjorde aldrig mer än 23 procent av befolkningen och regionens berömda judiska teater, som reste runt världen för att uppmuntra invandring, var inte alls från Birobidzjan. Sångarna och dansarna kom från Moskva och de flesta var inte ens judar.
Gradvis flyttade också Birobidzjans verkliga judar tillbaka
till europeiska Ryssland, eller utvandrade. I slutet på åttiotalet fanns bara 22 000 judar kvar i regionen - och nästan alla emigrerade till Israel när Ryssland 1991 upprättade diplomatiska förbindelser med den verkliga judiska staten.

Hur många judar finns det kvar idag?

Enligt officiella beräkningar är det färre än 3 000, eller drygt fem procent av regionens befolkning på 220 000 människor, men det kan vara en överdrift för att stärka regionens ”judiska” karaktär.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40979
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav Alien » 2017-08-26 2:29:56

Mer om judarnas situation i Sovjet:

Signum 1983:7 skrev:I grund och botten var skapandet av ett autonomt judiskt område en avvikelse från den allmänna politiska linjen under Stalin, som gick ut på att assimilera judarna. Redan 1930 upplöstes judiska sektionen av Sovjetunionens Kommunistiska Parti, och den judiska separatismen inom partiet avskaffades. Fram till 1938 lades inte bara alla judiska sektioner ned, utan också de jiddischspråkiga tidningarna i Moskva, Kiev, Charkov och Minsk. Den statliga kommittén för judiska landsfrågor försvann också ur bilden, liksom de judiska välgörenhetsorganisationerna.

Och det var inte bara institutionerna som likviderades, utan också större delen av deras funktionärer.

Stalins utrensningar hade inte någon specifik antisemitisk karaktär. De riktade sig rent allmänt mot kommunisternas gamla garde. Därvid dödades dock även många av de judiska kamrater som en gång i tiden hade utmärkt sig i den religionsfientliga kampanjen. Till och med i det avlägsna Birobidzjan föll de ledande judiska kommunisterna offer för utrensningarna.
http://www.signum.se/archive/read.php?id=1861

År 1948, när staten Israel grundades och när Sovjetunionen som första land erkänt den, inleddes i SSSR en ny judeförföljelse, vars smädelsekampanjer framför allt riktade sig mot ledande intellektuella.

Den här gången var det i synnerhet medlemmar av judiska Antifascistiska Kommittén, som fick sätta livet till. Den 12 augusti 1952 arkebuserades 24 av de mer än 400 fängslade judiska författarna, konstnärerna, musikerna och politiskt aktiva personerna. I januari 1953 spred Moskva den häpnadsväckande nyheten om en föregiven judisk läkarkomplott.

Om inte diktatorn hade dött, skulle de sovjetiska judarna förmodligen ha fatt vara med om ännu värre saker. Stalins död blev dock slutet på en period av förföljelser och förtryck.

Även judarna drog nytta av avstaliniseringens lindrade förhållanden, fram till år 1957, då Nikita Chrusjtjov släppte lös en ny religiös förföljelse. 1956 fick en liten religiös akademi, en jeschivah, till och med öppna sina portar i Moskva. Den finns kvar än i dag, men antalet studerande där har alltid varit strängt begränsat. Samma år, 1956, kunde också 3 000 judiska bönböcker tryckas.

Tyvärr visade det sig att Chrustjev var antisemit, så det blev snart värre för judarna igen.

De artiklar mot judarna som publicerades i den sovjetiska pressen efter 1957 skilde sig inte mycket från det som sades i Tredje Riket, och deras tonfall motsvarade helt de texter som publicerats under Stalins sista regeringsår.

Man misstänkte ”reaktionära judiska kretsar” för att ”sprida borgerlig nationalistisk propaganda”, betecknade dem som agenter för de utländska rabbinerna, eller noggrannare sagt för sionismen. Man beskyllde dem för vetenskaplig obskurantism, och man påstod att deras judendom dödade ”kärleken till det sovjetiska fäderneslandet”.

Judarna anklagades alltså för att vara dels sionister, dels kosmopoliter. I båda fallen inte lojala mot Sovjet. Just ordet "kosmopolit" blev ett kodord för jude.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40979
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav Dreamtrance » 2017-08-26 3:23:19

Karl Marx var jude, så de som var antisemiter och kommunister på samma gång var ju korkade.
Dreamtrance
 
Inlägg: 1045
Anslöt: 2016-07-04

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav manne » 2017-08-26 11:17:54

Dreamtrance skrev:Karl Marx var jude, så de som var antisemiter och kommunister på samma gång var ju korkade.


precis jag är inte kommunist längre men att påstå att Stalin var antisemit eller jude hatare är ren lögn och historia förfalskning
det rådde nog ingen antisemitism under sovjet tiden. :-)056
manne
 
Inlägg: 14436
Anslöt: 2007-08-23

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav Alien » 2017-08-26 12:48:28

Dreamtrance skrev:Karl Marx var jude, så de som var antisemiter och kommunister på samma gång var ju korkade.

Jesus var också jude och ändå var många kristna antisemiter. Så det argumentet köper jag inte.

Betr Stalin själv så studerade han en gång till präst i Tbilisi. Inom kyrkan fanns säkert antisemitism, och även om Stalin förlorade den gudstro han en gång ägt, betyder det inte att han förlorade sina fördomar.

Flera ledande kommunister var judar och därför var också många funktionärer judar. Inte så konstigt att många judar välkomnade revolutionen eftersom de hade förföljts svårt under tsartiden (pogromer).

Signum 1983:6 skrev:Som exempel kan nämnas Bronstein alias Trotskilj, Röda Armens grundare, Sverdlov, Sovjetunionens förste president, Apfelbaum alias Sinovjev och Rosenfeld alias Kamenjev, som en gång hade vänt sig mot en kommunistisk omstörtning som medlemmar av Centralkommittén, Nachamkes alias Steklov, en av rådsförsamlingarnas grundare, Wallach-Finkelstein alias Litvinov, sovjetisk utrikesminister och diplomat, Kaganovitj, CK-medlem och Stalins förtrogne, samt slutligen Juda alias Jagoda, Sovjetunionens hemliga polis GPUs ökände tredje chef.
http://www.signum.se/archive/read.php?id=1836

Priset var dock att bryta helt med den traditionella judendomen. Men de betydde inte att de var säkra. När tillräckligt många icke-judar blivit funktionärer kunde Stalin göra sig av med de judiska.

Dessutom dog förstås många i likhet med andra ryssar i utrensningarna och deportationerna till Gulag.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40979
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav manne » 2017-08-26 13:11:27

Alien skrev:
Dreamtrance skrev:Karl Marx var jude, så de som var antisemiter och kommunister på samma gång var ju korkade.

Jesus var också jude och ändå var många kristna antisemiter. Så det argumentet köper jag inte.

Betr Stalin själv så studerade han en gång till präst i Tbilisi. Inom kyrkan fanns säkert antisemitism, och även om Stalin förlorade den gudstro han en gång ägt, betyder det inte att han förlorade sina fördomar.

Flera ledande kommunister var judar och därför var också många funktionärer judar. Inte så konstigt att många judar välkomnade revolutionen eftersom de hade förföljts svårt under tsartiden (pogromer).

Signum 1983:6 skrev:Som exempel kan nämnas Bronstein alias Trotskilj, Röda Armens grundare, Sverdlov, Sovjetunionens förste president, Apfelbaum alias Sinovjev och Rosenfeld alias Kamenjev, som en gång hade vänt sig mot en kommunistisk omstörtning som medlemmar av Centralkommittén, Nachamkes alias Steklov, en av rådsförsamlingarnas grundare, Wallach-Finkelstein alias Litvinov, sovjetisk utrikesminister och diplomat, Kaganovitj, CK-medlem och Stalins förtrogne, samt slutligen Juda alias Jagoda, Sovjetunionens hemliga polis GPUs ökände tredje chef.
http://www.signum.se/archive/read.php?id=1836

Priset var dock att bryta helt med den traditionella judendomen. Men de betydde inte att de var säkra. När tillräckligt många icke-judar blivit funktionärer kunde Stalin göra sig av med de judiska.

Dessutom dog förstås många i likhet med andra ryssar i utrensningarna och deportationerna till Gulag.


stalin var inte bra men att säg att han var antisemit är inte förenligt med kommunist idealen.
jag vet det för jag var kommunist för många år sedan och jag vet att de avskyr kapitalismen och överklassen.
manne
 
Inlägg: 14436
Anslöt: 2007-08-23

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav Alien » 2017-08-26 13:27:55

Varför skulle Stalin bry sig om några kommunistideal? Han brydde sig bara om makten. Det var ju massor av kommunister som avrättades med nackskott.

Det går inte att jämföra svenska kommunister idag med Sovjets kommunister och definitivt inte med Stalin.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40979
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav manne » 2017-08-26 13:40:33

Alien skrev:Varför skulle Stalin bry sig om några kommunistideal? Han brydde sig bara om makten. Det var ju massor av kommunister som avrättades med nackskott.

Det går inte att jämföra svenska kommunister idag med Sovjets kommunister och definitivt inte med Stalin.


ja så var det nhä det går inte att gehemföra de svenska kommunisterna med de i sovjet.sant det. :-)049
manne
 
Inlägg: 14436
Anslöt: 2007-08-23

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav manne » 2017-08-26 14:07:32

Alien skrev:Varför skulle Stalin bry sig om några kommunistideal? Han brydde sig bara om makten. Det var ju massor av kommunister som avrättades med nackskott.

Det går inte att jämföra svenska kommunister idag med Sovjets kommunister och definitivt inte med Stalin.


Jo stalin trodde att alla konspirerade i mot honom så han skött sina polare.
och som du sa de svenska kommunisterna hade inget med sovjet att göra. :-)063
manne
 
Inlägg: 14436
Anslöt: 2007-08-23

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav Dreamtrance » 2017-08-26 15:44:27

Vad jag menar är att de som var övertygade kommunister, och samtidigt inte kunde överge antisemitiska tankar måste ha varit korkade. För det var en jude som skrev böckerna: Det kommunistiska manifestet och Kapitalet. Och i den tidiga kommunismen så var många ledande figurer judar. Därför var det lätt för Hitler och kristna att hitta en gemensam fiende i "judebolsjevismen". Utan judar hade kommunismen aldrig uppstått. Det blir en självmotsägelse att hata de som lagt grunden för något man tror på.
Dreamtrance
 
Inlägg: 1045
Anslöt: 2016-07-04

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav manne » 2017-08-26 16:29:43

Dreamtrance skrev:Vad jag menar är att de som var övertygade kommunister, och samtidigt inte kunde överge antisemitiska tankar måste ha varit korkade. För det var en jude som skrev böckerna: Det kommunistiska manifestet och Kapitalet. Och i den tidiga kommunismen så var många ledande figurer judar. Därför var det lätt för Hitler och kristna att hitta en gemensam fiende i "judebolsjevismen". Utan judar hade kommunismen aldrig uppstått. Det blir en självmotsägelse att hata de som lagt grunden för något man tror på.


ja så är det. :-)049
manne
 
Inlägg: 14436
Anslöt: 2007-08-23

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav manne » 2017-08-26 16:30:31

Dreamtrance skrev:Vad jag menar är att de som var övertygade kommunister, och samtidigt inte kunde överge antisemitiska tankar måste ha varit korkade. För det var en jude som skrev böckerna: Det kommunistiska manifestet och Kapitalet. Och i den tidiga kommunismen så var många ledande figurer judar. Därför var det lätt för Hitler och kristna att hitta en gemensam fiende i "judebolsjevismen". Utan judar hade kommunismen aldrig uppstått. Det blir en självmotsägelse att hata de som lagt grunden för något man tror på.


jag var kommunist för många år sedan och jag har aldrig träffat på några antisemiter där. :idea:
manne
 
Inlägg: 14436
Anslöt: 2007-08-23

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav Alien » 2017-08-26 16:53:36

Dreamtrance skrev:Vad jag menar är att de som var övertygade kommunister, och samtidigt inte kunde överge antisemitiska tankar måste ha varit korkade. För det var en jude som skrev böckerna: Det kommunistiska manifestet och Kapitalet. Och i den tidiga kommunismen så var många ledande figurer judar. Därför var det lätt för Hitler och kristna att hitta en gemensam fiende i "judebolsjevismen". Utan judar hade kommunismen aldrig uppstått. Det blir en självmotsägelse att hata de som lagt grunden för något man tror på.

De behöver inte vara korkade, bara ologiska. Och vem har sagt att människan är logisk?

Även övertygade kristna var antisemiter. Utan att någonsin fråga sig varför Gud skulle låta sin son födas bland judarna, om judarna var så föraktliga? Samtidigt som man dyrkade Jesus Kristus, Jungfru Maria, lärjungarna m fl judiska helgon.

Om antisemitism. Antisemitismen - det universella hatet
G ö r a n l a r s s o n O M ANT I S E M I T I S M – O r s a ke r, utvec k l in g, m o tiv
SVENSKA KO M M I T T ÉN M O T ANT I S E M I T I S M skrev:
Eftersom kapitalismen utgjorde kommunismens huvudfiende är det inte förvånande att
den gamla fördomen om juden som kapitalist och utsugare kom att prägla antisemitismen på
vänsterkanten. I ”antisionistisk” propaganda i det forna Sovjetunionen kunde judar beskrivas som
drivkraften bakom världskapitalismen och imperialismen.

Bilden av antisemitismen i Sovjetunionen är emellertid inte entydig. Å ena sidan förbjöds
antisemitismen.
Sovjetunionen erkände staten Israel 1948 och upprätthöll diplomatiska förbindelser med den
judiska staten fram till sexdagarskriget 1967. Å andra sidan genomförde Josef Stalin en antisemitisk
kampanj under sina sista år vid makten.
1953, samma år som Stalin dog, lät han till exempel fängsla en grupp läkare, varav flera var
judar, som påstods ha försökt förgifta de sovjetiska ledarna. Judarna utpekades som ”sionistiska
spioner” för västmakterna. Antisemitiska kampanjer genomfördes även i andra kommunistiska
stater i Östeuropa.
https://skma.files.wordpress.com/2010/1 ... mitism.pdf
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40979
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav manne » 2017-08-26 17:01:31

Alien skrev:
Dreamtrance skrev:Vad jag menar är att de som var övertygade kommunister, och samtidigt inte kunde överge antisemitiska tankar måste ha varit korkade. För det var en jude som skrev böckerna: Det kommunistiska manifestet och Kapitalet. Och i den tidiga kommunismen så var många ledande figurer judar. Därför var det lätt för Hitler och kristna att hitta en gemensam fiende i "judebolsjevismen". Utan judar hade kommunismen aldrig uppstått. Det blir en självmotsägelse att hata de som lagt grunden för något man tror på.

De behöver inte vara korkade, bara ologiska. Och vem har sagt att människan är logisk?

Även övertygade kristna var antisemiter. Utan att någonsin fråga sig varför Gud skulle låta sin son födas bland judarna, om judarna var så föraktliga? Samtidigt som man dyrkade Jesus Kristus, Jungfru Maria, lärjungarna m fl judiska helgon.

Om antisemitism. Antisemitismen - det universella hatet
G ö r a n l a r s s o n O M ANT I S E M I T I S M – O r s a ke r, utvec k l in g, m o tiv
SVENSKA KO M M I T T ÉN M O T ANT I S E M I T I S M skrev:
Eftersom kapitalismen utgjorde kommunismens huvudfiende är det inte förvånande att
den gamla fördomen om juden som kapitalist och utsugare kom att prägla antisemitismen på
vänsterkanten. I ”antisionistisk” propaganda i det forna Sovjetunionen kunde judar beskrivas som
drivkraften bakom världskapitalismen och imperialismen.

Bilden av antisemitismen i Sovjetunionen är emellertid inte entydig. Å ena sidan förbjöds
antisemitismen.
Sovjetunionen erkände staten Israel 1948 och upprätthöll diplomatiska förbindelser med den
judiska staten fram till sexdagarskriget 1967. Å andra sidan genomförde Josef Stalin en antisemitisk
kampanj under sina sista år vid makten.
1953, samma år som Stalin dog, lät han till exempel fängsla en grupp läkare, varav flera var
judar, som påstods ha försökt förgifta de sovjetiska ledarna. Judarna utpekades som ”sionistiska
spioner” för västmakterna. Antisemitiska kampanjer genomfördes även i andra kommunistiska
stater i Östeuropa.
https://skma.files.wordpress.com/2010/1 ... mitism.pdf


jag har svårt att verkligen tro det för kommunister brukar vara de människor som är minst rasistiska av alla folk.
jag var med i rku för många år sedan och där dyrkade de Stalin och där så fanns det inga rasister. :idea:
manne
 
Inlägg: 14436
Anslöt: 2007-08-23

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav manne » 2017-08-26 17:03:11

Alien skrev:
Dreamtrance skrev:Vad jag menar är att de som var övertygade kommunister, och samtidigt inte kunde överge antisemitiska tankar måste ha varit korkade. För det var en jude som skrev böckerna: Det kommunistiska manifestet och Kapitalet. Och i den tidiga kommunismen så var många ledande figurer judar. Därför var det lätt för Hitler och kristna att hitta en gemensam fiende i "judebolsjevismen". Utan judar hade kommunismen aldrig uppstått. Det blir en självmotsägelse att hata de som lagt grunden för något man tror på.

De behöver inte vara korkade, bara ologiska. Och vem har sagt att människan är logisk?

Även övertygade kristna var antisemiter. Utan att någonsin fråga sig varför Gud skulle låta sin son födas bland judarna, om judarna var så föraktliga? Samtidigt som man dyrkade Jesus Kristus, Jungfru Maria, lärjungarna m fl judiska helgon.

Om antisemitism. Antisemitismen - det universella hatet
G ö r a n l a r s s o n O M ANT I S E M I T I S M – O r s a ke r, utvec k l in g, m o tiv
SVENSKA KO M M I T T ÉN M O T ANT I S E M I T I S M skrev:
Eftersom kapitalismen utgjorde kommunismens huvudfiende är det inte förvånande att
den gamla fördomen om juden som kapitalist och utsugare kom att prägla antisemitismen på
vänsterkanten. I ”antisionistisk” propaganda i det forna Sovjetunionen kunde judar beskrivas som
drivkraften bakom världskapitalismen och imperialismen.

Bilden av antisemitismen i Sovjetunionen är emellertid inte entydig. Å ena sidan förbjöds
antisemitismen.
Sovjetunionen erkände staten Israel 1948 och upprätthöll diplomatiska förbindelser med den
judiska staten fram till sexdagarskriget 1967. Å andra sidan genomförde Josef Stalin en antisemitisk
kampanj under sina sista år vid makten.
1953, samma år som Stalin dog, lät han till exempel fängsla en grupp läkare, varav flera var
judar, som påstods ha försökt förgifta de sovjetiska ledarna. Judarna utpekades som ”sionistiska
spioner” för västmakterna. Antisemitiska kampanjer genomfördes även i andra kommunistiska
stater i Östeuropa.
https://skma.files.wordpress.com/2010/1 ... mitism.pdf


jag tror inte att Stalin var antisemit men han var en paranoid psychopat.. :!:
man måste hålla sig till rätt och fel stalin var ingen bra person men jude hatare knappast. :-)056
manne
 
Inlägg: 14436
Anslöt: 2007-08-23

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav manne » 2017-08-26 17:07:46

Alien skrev:
Dreamtrance skrev:Vad jag menar är att de som var övertygade kommunister, och samtidigt inte kunde överge antisemitiska tankar måste ha varit korkade. För det var en jude som skrev böckerna: Det kommunistiska manifestet och Kapitalet. Och i den tidiga kommunismen så var många ledande figurer judar. Därför var det lätt för Hitler och kristna att hitta en gemensam fiende i "judebolsjevismen". Utan judar hade kommunismen aldrig uppstått. Det blir en självmotsägelse att hata de som lagt grunden för något man tror på.

De behöver inte vara korkade, bara ologiska. Och vem har sagt att människan är logisk?

Även övertygade kristna var antisemiter. Utan att någonsin fråga sig varför Gud skulle låta sin son födas bland judarna, om judarna var så föraktliga? Samtidigt som man dyrkade Jesus Kristus, Jungfru Maria, lärjungarna m fl judiska helgon.

Om antisemitism. Antisemitismen - det universella hatet
G ö r a n l a r s s o n O M ANT I S E M I T I S M – O r s a ke r, utvec k l in g, m o tiv
SVENSKA KO M M I T T ÉN M O T ANT I S E M I T I S M skrev:
Eftersom kapitalismen utgjorde kommunismens huvudfiende är det inte förvånande att
den gamla fördomen om juden som kapitalist och utsugare kom att prägla antisemitismen på
vänsterkanten. I ”antisionistisk” propaganda i det forna Sovjetunionen kunde judar beskrivas som
drivkraften bakom världskapitalismen och imperialismen.

Bilden av antisemitismen i Sovjetunionen är emellertid inte entydig. Å ena sidan förbjöds
antisemitismen.
Sovjetunionen erkände staten Israel 1948 och upprätthöll diplomatiska förbindelser med den
judiska staten fram till sexdagarskriget 1967. Å andra sidan genomförde Josef Stalin en antisemitisk
kampanj under sina sista år vid makten.
1953, samma år som Stalin dog, lät han till exempel fängsla en grupp läkare, varav flera var
judar, som påstods ha försökt förgifta de sovjetiska ledarna. Judarna utpekades som ”sionistiska
spioner” för västmakterna. Antisemitiska kampanjer genomfördes även i andra kommunistiska
stater i Östeuropa.
https://skma.files.wordpress.com/2010/1 ... mitism.pdf


De kommunister som jag har träffat har alla varit starka anti-rasister man får inte ens ha fördomar dära.
samma sak tror jag att de var i sovjet starka antirasister alla.
manne
 
Inlägg: 14436
Anslöt: 2007-08-23

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav Alien » 2017-08-26 17:15:58

Nej, jag tror inte de i Sovjet var antirasister. Eller de var det när det passade. Det behövs alltid en syndabock, och då passade judarna in. De kunde anklagas för att vara "kosmopoliter", sionister och spioner för USA.

Det gick också utmärkt att vara kommunist i Polen och samtidigt antisemit. Det var kanske inte själva kommunismen som var antisemitisk, men den motarbetade och utplånade inte den klassiska antisemitismen. Se här: http://www.dn.se/arkiv/kultur/sa-holls- ... fter-1945/
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40979
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav manne » 2017-08-26 17:19:06

Alien skrev:Nej, jag tror inte de i Sovjet var antirasister. Eller de var det när det passade. Det behövs alltid en syndabock, och då passade judarna in. De kunde anklagas för att vara "kosmopoliter", sionister och spioner för USA.

Det gick också utmärkt att vara kommunist i Polen och samtidigt antisemit. Det var kanske inte själva kommunismen som var antisemitisk, men den motarbetade och utplånade inte den klassiska antisemitismen. Se här: http://www.dn.se/arkiv/kultur/sa-holls- ... fter-1945/


jag har väldigt svårt att tro att det var så. :-)056
som sagt jag har varit kommunist förut så jag vet hur de resonerar och tänker. :-)063
manne
 
Inlägg: 14436
Anslöt: 2007-08-23

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav manne » 2017-08-26 17:21:40

Alien skrev:Nej, jag tror inte de i Sovjet var antirasister. Eller de var det när det passade. Det behövs alltid en syndabock, och då passade judarna in. De kunde anklagas för att vara "kosmopoliter", sionister och spioner för USA.

Det gick också utmärkt att vara kommunist i Polen och samtidigt antisemit. Det var kanske inte själva kommunismen som var antisemitisk, men den motarbetade och utplånade inte den klassiska antisemitismen. Se här: http://www.dn.se/arkiv/kultur/sa-holls- ... fter-1945/


desto längre vänster ut man kommer politiskt desto mindre rasism finner man dära.
manne
 
Inlägg: 14436
Anslöt: 2007-08-23

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav manne » 2017-08-26 17:24:15

Alien skrev:Nej, jag tror inte de i Sovjet var antirasister. Eller de var det när det passade. Det behövs alltid en syndabock, och då passade judarna in. De kunde anklagas för att vara "kosmopoliter", sionister och spioner för USA.

Det gick också utmärkt att vara kommunist i Polen och samtidigt antisemit. Det var kanske inte själva kommunismen som var antisemitisk, men den motarbetade och utplånade inte den klassiska antisemitismen. Se här: http://www.dn.se/arkiv/kultur/sa-holls- ... fter-1945/


jag har aldrig träffat på någon kommunist som har varit rasist.
men de får inte ens ha fördomar ens. :!:
manne
 
Inlägg: 14436
Anslöt: 2007-08-23

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav Alien » 2017-08-26 17:41:11

manne skrev:
Alien skrev:Nej, jag tror inte de i Sovjet var antirasister. Eller de var det när det passade. Det behövs alltid en syndabock, och då passade judarna in. De kunde anklagas för att vara "kosmopoliter", sionister och spioner för USA.

Det gick också utmärkt att vara kommunist i Polen och samtidigt antisemit. Det var kanske inte själva kommunismen som var antisemitisk, men den motarbetade och utplånade inte den klassiska antisemitismen. Se här: http://www.dn.se/arkiv/kultur/sa-holls- ... fter-1945/


jag har väldigt svårt att tro att det var så. :-)056
som sagt jag har varit kommunist förut så jag vet hur de resonerar och tänker. :-)063


Du vet ju inte hur kommunisterna i Östeuropa tänker ...
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40979
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Stalin, antisemitism och judarna i Sovjet

Inläggav manne » 2017-08-26 18:04:41

Alien skrev:
manne skrev:
Alien skrev:Nej, jag tror inte de i Sovjet var antirasister. Eller de var det när det passade. Det behövs alltid en syndabock, och då passade judarna in. De kunde anklagas för att vara "kosmopoliter", sionister och spioner för USA.

Det gick också utmärkt att vara kommunist i Polen och samtidigt antisemit. Det var kanske inte själva kommunismen som var antisemitisk, men den motarbetade och utplånade inte den klassiska antisemitismen. Se här: http://www.dn.se/arkiv/kultur/sa-holls- ... fter-1945/


jag har väldigt svårt att tro att det var så. :-)056
som sagt jag har varit kommunist förut så jag vet hur de resonerar och tänker. :-)063


Du vet ju inte hur kommunisterna i Östeuropa tänker ...


nej det är dant det jag minns bara hur de svenska kommunisterna tänkte och de var alla anti-rasister. :!:
manne
 
Inlägg: 14436
Anslöt: 2007-08-23

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in