Stacey Dooley "De utnyttjade barnen" (Gypsy kids in crisis)

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Stacey Dooley "De utnyttjade barnen" (Gypsy kids in crisis)

Inläggav Alien » 2018-12-07 1:01:48

Stacey Dooley är en brittisk undersökande journalist.

svt skrev:Hur rasistiskt är Ungern? Och vad händer med Ungerns mest utsatta, de romska barnen? De tas i allt högre grad från sina föräldrar och sätts på barnhem. Drogmissbruk, våld och prostitution är vardag, och socialarbetarna har gett upp hoppet. Stacey Dooley besöker ett Ungern som har fler romska minderåriga placerade på barnhem är något annat EU-land, och allt fler röster höjs om ett gravt rasistiskt samhälle.
https://www.svtplay.se/video/20190986/s ... ?info=visa

De allra flesta (ca 90%) barn som omhändertas kommer från romska familjer. Familjerna lever i misär. De har inte rinnande vatten el elektricitet. Alltså tas barnen om hand. Så gjorde man förr i Sverige också. Senare insåg man att det var bättre att familjerna (ofta ensamstående mödrar) fick bidrag så de kunde behålla barnen än att barnen skickades till barnhem.

Men i Ungern anser man att familjernas fattigdom beror på deras kultur och bristande förmågor att bättra sig. Ett bra sätt att bli av med romer i staden är att hota att omhändertaga deras barn; då kan det hända att de "frivilligt" lämnar staden.

Hur får barnen det på barnhemmen då? Ja, de får det kanske materiellt bättre men annars sämre.

Spoiler: visa
De yngre barnen misshandlas el utnyttjas sexuellt av de äldre barnen el av personalen. Unga fllickor på 11-12 år säljs till utomstående som betalar bra för oskulder. I de fall inte personalen själv utnyttjar barnen, så låter de flickorna fritt lämna barnhemmet för att besöka sina "pojkvänner" (dvs hallickar) och ägna sig åt prostitution.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 35393
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in