Spenat och rucola bra mot fettlever

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Spenat och rucola bra mot fettlever

Inläggav Alien » 2018-12-29 16:51:35

Ingen vill väl ha fettlever?

DN Vetenskap skrev:Grönbladiga växter i kosten kan minska risken för att utveckla fettlever som drabbar omkring var fjärde svensk.

Hemligheten bakom de grönbladiga grönsakernas skyddande verkan är nitrat, ett salt som kroppen kan ombilda till kväveoxid. Forskarna rekommenderar därför att grönbladiga grönsaker, till exempel vanlig sallad, hamnar på tallriken varje dag. Högst nitrathalter har spenat och ruccola.

”Det krävs inte heller några stora mängder för att få en skyddande effekt, endast cirka 200 gram per dag. Men tyvärr är det många som helt väljer bort grönsaker i dag”, säger Mattias Carlström, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/stu ... -hos-moss/

Vad är det för idioter som inte äter några grönsaker alls? Har de levt under en sten hela livet?

Studien är gjord på möss, men vi människor är ju också allätande djur. Det blir förstås fler studier:

"Nu vill vi genomföra en klinisk studie för att se om nitrat minskar risken att utveckla allvarlig leversteatos. Resultaten kan leda till utveckling av nya läkemedel eller kompletterande rön kring kosttillskott”, säger Carlström.


Hur får man fettlever?

Vetenskap & Hälsa 2015-10-20 skrev:Att levern kan ta skada av för mycket alkohol känner nog de flesta till. Går det tillräckligt långt kan det bli ärrbildningar och så småningom skrumplever. Däremot känner kanske inte lika många till att även ett långvarigt intag av för mycket socker och fett kan skada levern på samma sätt. Överflödigt socker omvandlas till fett och lagras i levern. För högt energiintag leder då till överfulla fettförråd i levern, så kallad fettlever.

I Lund forskas det om varför vissa lättare drabbas av fettlever än andra. Helena Jones är medicinsk biolog och hon berättar om ett ämne i kroppen, adiponutrin, som spelar en viktig roll vid uppkomsten av fettlever.

– Hos väldigt många, ungefär var femte i vårt land, och närmare hälften i USA, finns det en förändring i det här ämnet i kroppen som gör att de lättare kan lagra fett i levern. Förmodligen har det varit en evolutionär fördel att även kunna lagra energin från socker i form av fett i levern.
http://www.vetenskaphalsa.se/fettlever/

I vänta på fler studier, dags att köpa spenat och rucola!
Alien
Moderator
 
Inlägg: 32883
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Spenat och rucola bra mot fettlever

Inläggav Maggi » 2018-12-29 16:54:55

Tur man gillar både ruccola och spenat!
Köper ofta ruccola.
Dessutom innehåller gröna bladgrönsaker magnesiun!
Maggi
 
Inlägg: 1586
Anslöt: 2013-09-04

Spenat och rucola bra mot fettlever

Inläggav Huggorm » 2018-12-29 17:38:43

Men 200gram spenat och ruccola per dag är ganska mycket, äter ens en vegetarian sådana mängder mer än enstaka dagar?
Huggorm
 
Inlägg: 14979
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Ranrike

Spenat och rucola bra mot fettlever

Inläggav Batte » 2018-12-29 17:51:22

Huggorm skrev:Men 200gram spenat och ruccola per dag är ganska mycket, äter ens en vegetarian sådana mängder mer än enstaka dagar?
Ja, tilsvarer ikke det 2-3 poser?
Batte
 
Inlägg: 4594
Anslöt: 2016-08-04
Ort: Smaalenenes amt

Spenat och rucola bra mot fettlever

Inläggav slackern » 2018-12-29 18:31:13

Batte skrev:
Huggorm skrev:Men 200gram spenat och ruccola per dag är ganska mycket, äter ens en vegetarian sådana mängder mer än enstaka dagar?
Ja, tilsvarer ikke det 2-3 poser?


Bara förvälla eller steka lite så försvinner ju all vätska så blir det bara en lite klick på tallriken.
slackern
 
Inlägg: 32033
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Spenat och rucola bra mot fettlever

Inläggav Fabela » 2018-12-29 19:45:45

Huggorm skrev:Men 200gram spenat och ruccola per dag är ganska mycket, äter ens en vegetarian sådana mängder mer än enstaka dagar?

Var tvungen att ta fram spenatpåsen ur frysen och tänka efter.

450 gram fryst spenat skulle jag lätt kunna få i mig varje dag, rent mängdmässigt. Det blir väl en djup tallrik, ungefär.
Men det skulle bli outhärdligt tråkigt, förstås.

Och jag har lärt mig att man inte ska äta spenat för ofta, just pga nitrat.

Det finns en hälsomässigt baserad övre gräns för intag av nitrat, som gäller för alla konsumenter, undantaget små barn. Detta ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) är 3,7 mg nitrat/kg kroppsvikt och dag. ADI motsvarar den högsta mängd av en substans som en konsument kan få i sig dagligen under hela sin livstid utan hälsorisk.

/.../

Det finns gränsvärden inom EU för hur mycket nitrat som får finnas i olika livsmedel. De finns i förordningen1881/2006, ”fastställande av gränsvärden för vissa främmande ämnen i livsmedel”. För färsk spenat gäller 3 500 mg nitrat per kilo.

https://fragor.livsmedelsverket.se/org/ ... or-direkt/

I det där pratas det bara mängd, men jag har lärt mig att man inte ska äta det mer ett visst antal ggr/vecka (hur många minns jag inte).
Fabela
 
Inlägg: 2482
Anslöt: 2013-12-08

Spenat och rucola bra mot fettlever

Inläggav triggerhappyD » 2018-12-29 20:03:35

Huggorm skrev:Men 200gram spenat och ruccola per dag är ganska mycket, äter ens en vegetarian sådana mängder mer än enstaka dagar?


Mja det lät ganska mycket. Varit vegetarian i typ 20 år och brukar inte räkna hur mycket jag äter av olika saker men är nog inte 200gram om dagen iaf. Skulle gissa på kanske 300-400gram spenat i veckan i snitt. Ruccola äter jag lite då o då typ, samma med Mangold. Broccoli blir det kanske varannan dag typ.
triggerhappyD
 
Inlägg: 1525
Anslöt: 2015-06-01

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in