Snabbt ställda diagnoser riskerar att slå fel

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Snabbt ställda diagnoser riskerar att slå fel

Inläggav Bjäbbmonstret » 2020-06-15 23:12:06

I ett debattinlägg från torsdagen den 11 juni i Svenska dagbladet anser flera neuropsykologer att många privata utredningar av autism och ADHD inte är tillräcklig grundliga och riskerar att slå fel (åt båda hållen). De anser också att det finns en överdiagnosticering.
Bjäbbmonstret
 
Inlägg: 10570
Anslöt: 2007-11-15
Ort: Mälardalen

Snabbt ställda diagnoser riskerar att slå fel

Inläggav Marjatta » 2020-06-16 9:38:10

Bjäbbmonstret skrev:I ett debattinlägg från torsdagen den 11 juni i Svenska dagbladet anser flera neuropsykologer att många privata utredningar av autism och ADHD inte är tillräcklig grundliga och riskerar att slå fel (åt båda hållen). De anser också att det finns en överdiagnosticering.


Intressant. Här finns länk (kan ev. kräva inloggning men just nu kommer jag åt den utan)
https://www.svd.se/snabbt-stallda-diagnoser-riskerar-att-sla-fel
Marjatta
 
Inlägg: 1671
Anslöt: 2020-02-15

Snabbt ställda diagnoser riskerar att slå fel

Inläggav Alien » 2020-06-16 13:21:39

Början av artikeln (innan artikeln försvinner bakom en betalvägg):

Kaliber på P1 vecka 20 behandlar konsekvenserna av alltför snabba och begränsade utredningar av neuropsykiatriska tillstånd. Risken för felaktiga slutsatser är stor och konsekvenserna allvarliga och kostsamma för såväl individ som samhälle.

Fastställandet av adhd och autism, de så kallade neuropsykiatriska utredningarna, har blivit något av en ödesfråga för barn-, ungdoms- och vuxenpsykiatrin i Sverige. Den snabbt växande efterfrågan på neuropsykiatriska utredningar gör att landsting och regioner ofta inte mäktar med, vilket verksamheterna på olika sätt försöker hantera och har också öppnat upp för en privat, allt mer prispressad marknad, där aktörer kan sälja fristående bedömningar med skiftande innehåll och kvalitet. Oftast sker detta utan att aktörerna avkrävs, eller ges möjlighet, att ta ansvar för behandling och uppföljning. Detta riskerar kontinuitet och säkerhet ur ett patientperspektiv.


Tydligen har Kaliber behandlat detta här:
Snabbutredningar av barn och felaktiga diagnoser. Hundratals barn utreddes av ett privat bolag när köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin skulle kortas. Men flera utredningar höll inte måttet.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1495660

Programmet är en halvtimme långt. Det kan man iaf höra utan risk för betalvägg.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36241
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in