Smeknamn [Avdelat ämne]

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Smeknamn [Avdelat ämne]

Inläggav Alien » 2021-11-25 2:32:03

nallen skrev:
Alien skrev:[...] alla har ju samma namn. Lisa står som Elisabet när hon är nyfödd, Caisa som Catharina, Stina som Christina och Maja som Maria.

Jag fattar inte det där, alla de där är ju distinkta namn, inte "samma". Folk måste ha varit ännu mer korkade förr i tiden.

Vadå korkade, folk använde smeknamn då liksom nu. Lisa, Caisa, Stina och Maja började alla som smeknamn.

Och de hette ofta likadant som andra i byn. De fick namn efter sina äldre släktingar, alltså återkom ständigt samma namn. En man kunde ha en mor som hette Anna och det hette även hans syster, hans dotter och hans fru. Troligen även brors- och systerdöttrar (de fick namn efter farmor/mormor).

Sen började folk härma adelns dubbla namn. Catharina Christina och Maria Christina men de blev i dagligt tal Caisa Stina och Maja Stina. Johannes Erik var populärt men kallades förstås bara Johan Erik och kanske till slut Jan Erik.Moderator atoms - diskussion avdelad från slaktforskning-t13720.html
Alien
Moderator
 
Inlägg: 39583
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Släktforskning.

Inläggav nallen » 2021-11-25 21:36:56

Maja har ju inga direkta likheter med Maria och Kajsa ännu mindre likheter med Katarina. Det är bara stolligt, ungefär som när amerikanerna har fått för sig att Bill är en bra förkortning för William, det börjar ju fan inte ens på samma bokstav. :-)051
nallen
 
Inlägg: 18142
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid flodkröken

Släktforskning.

Inläggav Huggorm » 2021-11-25 21:45:32

Alien skrev:Det gäller kyrkoböcker från 1600- och 1700-talet. På 1800-talet står alltid brudens och moderns namn med.

Det blev ingen skillnad när Finland blev en del av ryska imperiet. Prästerna förde kyrkoböckerna som förut. Den stora skillnaden blev när namnen började anges i sina finska former. Dvs ibland står det Sigfrid Sigfridsson, ibland Sipi Sipinpoika. Förr stod det alltid den svenska formen.
Där jag forskar i Västergötland står det alltid Sigge Siggesson när det namnet uppträder, men det blir snabbt allt ovanligare under 1600-talet och försvinner sedan nästan helt. När vi ändå talar om smeknamn då.
Huggorm
 
Inlägg: 21407
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Thule

Släktforskning.

Inläggav Alien » 2021-11-26 2:00:41

nallen skrev:Maja har ju inga direkta likheter med Maria och Kajsa ännu mindre likheter med Katarina. Det är bara stolligt, ungefär som när amerikanerna har fått för sig att Bill är en bra förkortning för William, det börjar ju fan inte ens på samma bokstav. :-)051

Tja, på finska blev Maria Marja och Maija. Inte konstigt att det blev Maja på svenska.

Det gäller att förstå hur små barn pratar. De kanske inte kan säga R och då blir Maria Maja. B kan vara lättare att uttala än W. Vem säger att smeknamnet måste börja på samma bokstav, Christina och Stina börjar inte heller på samma bokstav.

Det vore rätt fantasilöst att alltid bara hugga av namnet. Då skulle stackars Katarina få heta "Kata". Nej, tacka vet jag Katja och Kaisa för Katarina. Vem orkar ropa på Katarina hela dagarna. Catharina har fler smeknamn t ex Carin och det står också ibland i kyrkböckerna. Det gäller att räkna ut att Catharina, Caisa och Carin kan vara samma person. Och Kolja för Nikolaj, fast nu har jag kommit till ryska namn. I en rysk roman så är det formella namnet Jekaterina Aleksandrovna Sjtjerbatskaja, men hon kallas för Kitty, Katenka och Katja, varför begränsa sig till ett enda smeknamn?

Jag funderar på om föräldrarna kom till prästen och sa "hon ska heta Catharina Elisabet". Eller om de sa "hon ska heta Caisa Lisa" och prästen helt enkelt skrev in det "riktiga" namnet (som han tyckte) i kyrkboken. När Caisa Lisa skulle gifta sig och sen fick en lång radda barn, då hade det kommit en annan präst som skrev in Caisa Lisa i kyrkboken.

Det finns ju många smeknamn för Elisabet (Elisa, Elsa, Bettan, Betty etc), men mina förfäder körde alltid med Lisa. En Lena kunde ha antingen det formella namnet Helena el Magdalena. Varför står fruns namn ibland som Helena, ibland som Magdalena, han kan ju inte haft två fruar samtidigt? Prästen hade väl bara fått höra Lena och så trodde en präst/kaplan att hon egentligen hette Helena, en annan att hon hette Magdalena.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 39583
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Släktforskning.

Inläggav nallen » 2021-11-26 8:42:51

Alien skrev:Det gäller att förstå hur små barn pratar. De kanske inte kan säga R och då blir Maria Maja.

Då har de ju bara fel, det är inget man ska uppmuntra eller ens acceptera.

Alien skrev:Vem orkar ropa på Katarina hela dagarna.

Sånt bör man naturligtvis tänka på när man väljer namnet.
nallen
 
Inlägg: 18142
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid flodkröken

Smeknamn

Inläggav Alien » 2021-11-26 13:24:30

Nu tänker inte alla som du. Därför finns smeknamn. Och när de blivit tillräckligt vanliga så används de som formella namn också. T ex Olav - Ola, Olof - Olle, Katarina - Katrin - Karin. Bellman skrev om Cajsa Stina och jag antar att det var därför Fred Åkerströms dotter fick namnet Cajsa Stina. (Han tog sig själv namnet Fred, inte Fredrik.)

Ja, jag tror att de flesta föräldrar tänker på smeknamn. T ex man gillar "Sebastian" men avskyr "Sebbe". Eller så bestämmer man sig för att aldrig använda det smeknamnet och struntar i vad andra kallar barnet.

Jag minns ett avsnitt i Solsidan där överklasskvinnorna pratade om att överklassen hade andra smeknamn än vanliga. Dvs en vanlig Carl Gustaf blir Calle, prinsen blir Tjabo. Dvs en överklassare hade ett personligt smeknamn, inte det gamla vanliga. Mickan (döpt Michaela) försökt genast hitta på ett smeknamn på dottern som hon påstod att hennes bror kallade henne.

Mina förfäder var vanliga bönder så de hade de vanliga smeknamnen.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 39583
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Smeknamn [Avdelat ämne]

Inläggav Paladinen » 2021-11-27 5:25:15

Smeknamn kan också komma utifrån saker som individen gjort eller ifrån dennes mannerismer eller utseende eller yrke mm mm .

Tex hade jag en kompis som i tonåren blev så full så hen spydde i ett par damstövlar efter det fick hen heta sulan en referens till skosula eftersom hen spydde i ett par damstövlar.


I skolåldern hadde jag en klasskamrat vars far förlorat ena handen och hade krokhand så pappan fick smeknamnet kapten krok.


Annars är det också populärt att använda efternamn eller en förvanskning av dessa som någon form av smeknamn
Tex Kalle Nilsson (fiktiv person) blir Nilsson eller Nisse.

Det är också vanligt att man använder en persons yrke som smeknamn tex Olle (fiktiv person) jobbar som sotare så då blir han sotarn , Pelle (fiktiv person) jobbar som bagare så då blir han bagarn osv osv
Paladinen
 
Inlägg: 2049
Anslöt: 2020-12-23
Ort: För han är min soldat någonstans i Sverige

Återgå till Intressanta intressenLogga in