Småfrågor om datorn

Allt om hård- och mjukvara samt övriga it-relaterade diskussioner.

 Moderatorer: atoms, Alien

Småfrågor om datorn

Inläggav Alien » 2022-07-23 12:15:38

Dagobert skrev:
Alien skrev:(...) Klickar på Paint-3D. Där går det att beskära utan problem. Jag namnger bilden. Jag tror att den är sparad men när jag söker efter den i datorn så finns den inte.

Om du klickar på "Spara som" så kan du välja var bilden ska sparas.


Men när den är sparad borde jag väl hitta den när jag söker på namnet i datorn? Jag trodde ju att den skulle sparas på samma ställe som den ursprungliga bilden

Nu har jag iaf klicka på Spara som och den sparades på ett annat ställe. Tack, jag borde fattat det själv men jag är som bekant inte särskilt praktisk el teknisk.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45862
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Småfrågor om datorn

Inläggav Dagobert » 2022-07-23 15:46:07

Alien skrev:jag borde fattat det själv

Nja, Paint 3D verkar spara i mappen Dokument default eller i senast valda mapp. Inte intuitivt.
Dagobert
 
Inlägg: 13997
Anslöt: 2010-11-30

Småfrågor om datorn

Inläggav Alien » 2022-07-25 2:16:09

Nu kan jag inte förminska bilder! Det gick förr men det kanske var i något annat program. Nu har jag Paint och Paint3D.

Jag tror att jag förminskat bilden till 25% och sparar den med nytt namn. Men när jag ska bifoga den är det samma jättebild.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45862
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Småfrågor om datorn

Inläggav melly » 2022-07-25 2:55:33

Det är nog så att du bara ändrar storleken på bildvisningen, inte själva bilden. Om du använder det här reglaget i 3D ändras bara visningen, inte själva bilden:
paint3d.PNG

Det du ska göra är att klicka på arbetsyta, och sedan ha kvar krysset om att ändra bildstorlek med arbetsytan, och så skriva ner antalet pixlar bilden ska ha, eller byta till procent (klicka på "Pixlar"-knappen för att växla):
paint3d-22.png

Använder du vanliga Paint får du leta upp motsvarigheten till Resize - klickar du på den knappen kommer det upp en ruta för att minska i procent eller pixlar:
paint.PNG

Sen kan du "Spara som" och ha en minskad bild sparad.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Senast redigerad av melly 2022-07-25 3:03:43, redigerad totalt 1 gång.
melly
 
Inlägg: 1299
Anslöt: 2020-06-27
Ort: Going, going, gone!

Småfrågor om datorn

Inläggav melly » 2022-07-25 3:00:04

Dagobert skrev:
melly skrev:Högerklicka på disken i Utforskaren... och där var det slut på min svenska. På menyn som kommer upp vid högerklick, välj Properties (Egenskaper?). Längst ner i fliken General (Allmänt?) finns en ruta att kryssa ur: "Allow files on this drive to have contents indexed in addition to file properties."

Tack. Det har jag alltid gjort på mina datorer, så det borde inte vara problemet.
Lutar åt att göra som nallen - starta om eller stänga av.

Jag slår också av indexeringen. Den stjäl bara resurser, tycker jag.

För mig brukade det oftast vara handtag som "fastnade", därav bruket av Process Explorer. Men omstart funkar ju också, det tar bara aningen längre tid. :-)Happy
melly
 
Inlägg: 1299
Anslöt: 2020-06-27
Ort: Going, going, gone!

Småfrågor om datorn

Inläggav nomemorytoday » 2022-07-25 11:24:33

melly skrev:Det är nog så att du bara ändrar storleken på bildvisningen, ...

Vad skönt bra du förklarar (med bilderna också) :-)Happy
nomemorytoday
 
Inlägg: 3891
Anslöt: 2018-01-13

Småfrågor om datorn

Inläggav Alien » 2022-07-25 13:16:23

Tack melly, men jag hittar inget "Resize" i Paint. (Öht tycker jag hela sidan är rörig och svår att förstå sig på.) Jag hittar något som heter "Storlek" men det gäller bara storlek på linjer.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 45862
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Småfrågor om datorn

Inläggav melly » 2022-07-25 15:14:10

Titta på bilden. "Resize" (Ändra storlek?) ligger längre till vänster, i Home (Hem?) delen av menyn i överkanten.
melly
 
Inlägg: 1299
Anslöt: 2020-06-27
Ort: Going, going, gone!

Småfrågor om datorn

Inläggav Dagobert » 2023-01-28 19:04:15

Finns det något sätt att visa hela Kontrollpanelen istf den "förenklade" i Windows 10 Home?
Som i XP, typ. Helst permanent så den alltid kommer upp.
Måste skriva "enhetshanteraren" i sökrutan när jag förgäves sökt under de luddiga rubrikerna.
k.png
^ Inte bra ^
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Dagobert
 
Inlägg: 13997
Anslöt: 2010-11-30

Småfrågor om datorn

Inläggav Dagobert » 2023-01-29 20:04:50

Dagobert skrev:Finns det något sätt att visa hela Kontrollpanelen istf den "förenklade" i Windows 10 Home?
Som i XP, typ. Helst permanent så den alltid kommer upp.
Måste skriva "enhetshanteraren" i sökrutan när jag förgäves sökt under de luddiga rubrikerna.
k.png
^ Inte bra ^

Om det inte går permanent så vore det bra att kunna få fram hela panelen vid behov.
Dagobert
 
Inlägg: 13997
Anslöt: 2010-11-30

Småfrågor om datorn

Inläggav Dagobert » 2023-01-29 20:34:28

Dagobert skrev:
Dagobert skrev:Finns det något sätt att visa hela Kontrollpanelen istf den "förenklade" i Windows 10 Home?
Som i XP, typ. Helst permanent så den alltid kommer upp.
Måste skriva "enhetshanteraren" i sökrutan när jag förgäves sökt under de luddiga rubrikerna.
k.png
^ Inte bra ^

Om det inte går permanent så vore det bra att kunna få fram hela panelen vid behov.

Jag kom på ett sätt: Öppna "energialternativ", klicka på "fler energiinställningar", sedan på upp-pilen i ovankanten. Kan inte göra nån genväg dit.

Det sättet kan jag använda mig av - bara 4 extra klick så får man hela härligheten. :-)Happy
Dagobert
 
Inlägg: 13997
Anslöt: 2010-11-30

Småfrågor om datorn

Inläggav antonius » 2023-01-29 20:51:38

om man gör enligt nedan, och skriver e, så kommer enhetshanteraren upp direkt, går säkert göra på fler sätt

"Kontrollpanelen är fortfarande användbar, framför allt för alla som känner sig förvirrade bland de nya inställningarna och för dem som vill ha lite mer avancerade möjligheter.
Använder du den ofta kan du fästa den i aktivitetsfältet. I steg 2 ovan, högerklicka på Kontrollpanelen och välj Fäst i aktivitetsfältet."

https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.72529 ... en-windows
antonius
 
Inlägg: 21741
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Småfrågor om datorn

Inläggav Dagobert » 2023-01-29 21:15:51

antonius skrev:om man gör enligt nedan, och skriver e, så kommer enhetshanteraren upp direkt, går säkert göra på fler sätt

"Kontrollpanelen är fortfarande användbar, framför allt för alla som känner sig förvirrade bland de nya inställningarna och för dem som vill ha lite mer avancerade möjligheter.
Använder du den ofta kan du fästa den i aktivitetsfältet. I steg 2 ovan, högerklicka på Kontrollpanelen och välj Fäst i aktivitetsfältet."

https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.72529 ... en-windows

Tack. Kan dock inte göra som det står. Med högerklick med 2 fingrar på touchpaden händer inget. Med klick på högerknappen öppnas hela panelen direkt.
Kan jag inte göra nån sorts genväg är det nog enklare att göra som jag skrev.
Dagobert
 
Inlägg: 13997
Anslöt: 2010-11-30

Småfrågor om datorn

Inläggav Dagobert » 2023-01-30 13:43:06

Dagobert skrev:
antonius skrev:om man gör enligt nedan, och skriver e, så kommer enhetshanteraren upp direkt, går säkert göra på fler sätt

"Kontrollpanelen är fortfarande användbar, framför allt för alla som känner sig förvirrade bland de nya inställningarna och för dem som vill ha lite mer avancerade möjligheter.
Använder du den ofta kan du fästa den i aktivitetsfältet. I steg 2 ovan, högerklicka på Kontrollpanelen och välj Fäst i aktivitetsfältet."

https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.72529 ... en-windows

Tack. Kan dock inte göra som det står. Med högerklick med 2 fingrar på touchpaden händer inget. Med klick på högerknappen öppnas hela panelen direkt.
Kan jag inte göra nån sorts genväg är det nog enklare att göra som jag skrev.

Insåg att det som krånglade till det för mig var att jag inte kunde fästa den i aktivitetsfältet.
Om jag struntar i det så blir det enkelt:
Klicka på Start, skriv k så dyker det upp en meny med "Kontrollpanelen" överst. Klicka på den så kommer hela panelen. :-)Happy
Ev behövs nån mer bokstav, t.ex kon. Tack antonius.
Dagobert
 
Inlägg: 13997
Anslöt: 2010-11-30

Småfrågor om datorn

Inläggav sebastiann » 2023-01-30 13:57:44

Annars WIN+R och skriv devmgmt.msc sedan enter så är det färdigt, så är du inne i enhetshanteraren.
sebastiann
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 1355
Anslöt: 2018-01-19
Ort: 57°45'41.31"N 12°3'40.32"E (CTRL+V i google maps)

Småfrågor om datorn

Inläggav RapeRegs » 2023-01-30 14:16:10

WIN+X och klicka på "enhetshanteraren". Du kan också gå Win+x h

Eftersom "h" väljer enhetshanteraren.
RapeRegs
 
Inlägg: 1939
Anslöt: 2015-06-19

Småfrågor om datorn

Inläggav Dagobert » 2023-01-30 16:58:28

Tack, men det var kontrollpanelen jag ville åt - enhetshanteraren var bara ett exempel.
Den stora kontrollpanelen som ser ut så här för den som inte vet:
Namnlösyy.png
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Dagobert
 
Inlägg: 13997
Anslöt: 2010-11-30

Småfrågor om datorn

Inläggav sebastiann » 2023-01-30 17:00:19

Dagobert skrev:Tack, men det var kontrollpanelen


WIN+R skriv "control" enter
sebastiann
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 1355
Anslöt: 2018-01-19
Ort: 57°45'41.31"N 12°3'40.32"E (CTRL+V i google maps)

Småfrågor om datorn

Inläggav RapeRegs » 2023-02-05 11:56:44

Lägg en genväg till till kontrollpanelen på skrivbordet, högerklicka på genvägen och välj "Egenskaper"

I rutan "kortkommando" klickar du en bokstav, t.ex. K för kontrollpanelen, klicka sedan på "verkställ"

Nu startar kontrollpanelen automatiskt när du trycker "CTRL+ALT+K"
RapeRegs
 
Inlägg: 1939
Anslöt: 2015-06-19

Småfrågor om datorn

Inläggav Dagobert » 2023-02-05 19:25:25

Tack. För mig är nog "Start-->K" enklaste lösningen.
Dagobert
 
Inlägg: 13997
Anslöt: 2010-11-30

Småfrågor om datorn

Inläggav nomemorytoday » 2023-03-30 15:48:09

RapeRegs skrev:Lägg en genväg till till kontrollpanelen på skrivbordet, högerklicka på genvägen och välj "Egenskaper"

I rutan "kortkommando" klickar du en bokstav, t.ex. K för kontrollpanelen, klicka sedan på "verkställ"

Nu startar kontrollpanel+en automatiskt när du trycker "CTRL+ALT+K"

Lite plus faktiskt - man bestämmer sj.
nomemorytoday
 
Inlägg: 3891
Anslöt: 2018-01-13

Småfrågor om datorn

Inläggav atoms » 2023-04-25 18:18:58

Tråden är låst för moderering.

Det har dragit iväg med OT.
------------
Nyttig läsning: Forumregler | Netikett
atoms
Moderator
 
Inlägg: 18010
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Småfrågor om datorn

Inläggav atoms » 2023-04-26 19:49:16

En lång rad inlägg har avdelats till en ny tråd - scam-lankar-och-slo-elektronik-t61345.html
------------
Nyttig läsning: Forumregler | Netikett
atoms
Moderator
 
Inlägg: 18010
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Småfrågor om datorn

Inläggav Kotten » 2023-04-27 9:08:05

Vad sjutton hände, fick ett mail från en person, det var ett gruppmail från en förning som jag tillhör.
När jag försökte med "Svara alla" slog det stopp i systemet, mitt konto spärrades:
Delivery has failed to these recipients or groups:

s@hotmail.com
A problem occurred during the delivery of this message. Please try to resend the message later.

a.j@telia.com
A problem occurred during the delivery of this message. Please try to resend the message later.

Diagnostic information for administrators:

Generating server: GVXP192MB1759.EURP192.PROD.OUTLOOK.COM

s@hotmail.com
Remote server returned '533 5.4.0 Your message seems to have triggered our junk email filters. Could you edit your message and try again?'

a.j@telia.com
Remote server returned '533 5.4.0 Your message seems to have triggered our junk email filters. Could you edit your message and try again?'



Fick ett meddelande om att jag brutit mot nån regel, mitt konto var spärrat, var tvungen att ange telefonnumer för att få en kod.

När jag gjort det kom jag åt mitt konto igen, kunde skicka till s@hotmail.com
Har någon varit med om något liknande?
Kotten
 
Inlägg: 815
Anslöt: 2010-11-22

Återgå till IT-forum



Logga in