Ska barn ta hand om sina föräldrar?

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Ska barn ta hand om sina föräldrar?

Inläggav Alien » 2019-01-11 18:43:49

Ja, i vissa länder. Det är på sätt och vis logiskt. Föräldrarna tar hand om sina barn, så varför ska inte barnen ta hand om föräldrarna på ålderns höst? Men det finns ju ett ordspråk typ "Två föräldrar kan försörja sex barn, men sex barn kan inte försörja två föräldrar".

Enligt gammal konfuciansk tradition ska äldste sonen ta hand om sina föräldrar. Det innebär att de försörjs av honom och att de bor hos honom. Döttrarna däremot tar hand som sina svärföräldrar.

Men i det moderna individualiserade samhället gäller inga gamla självklara regler. Så därför skrev en kvinna kontrakt med sina söner.

HBL skrev:Taiwans högsta domstol har dömt en man att betala motsvarande cirka 600 000 euro till sin mor som ersättning för att hon uppfostrat honom och bekostat hans utbildning.

Mamman, som lämnades ensam med två barn efter en skilsmässa, var orolig för hur hon skulle klara sig på ålderns höst. Därför tecknade hon ett kontrakt med sina två söner när de var 20 år. Enligt kontraktet skulle de betala henne 60 procent av nettovinsten från sina inkomster.

Båda sönerna, som nu är i 40-årsåldern, har anklagats av mamman att inte hedra sina kontrakt. Den äldste har tidigare betalat mamman motsvarande cirka 150 000 euro vid en förlikning.

Den yngste sonen har hittills fått rätt i lägre instanser, men mamman har överklagat. Högsta domstolen menar att kontraktet är giltigt eftersom mannen var vuxen när han undertecknade det, och att han som tandläkare har råd att återbetala sin mamma.
https://www.hbl.fi/artikel/doms-betala- ... ppfostran/

Nu undrar jag förstås om inte sönernas far behövde betala något underhåll. Och om hon bekostat sönernas utbildning (inte gratis som i Sverige), var fick hon pengarna ifrån? Yrkesarbetade hon själv, då borde hon fått pension.

60% låter väl mycket mtp att sönerna ju kan ha fått egna barn att försörja.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33133
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Intressanta intressenLogga in