Sinofobi

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Sinofobi

Inläggav Alien » 2013-05-28 1:28:02

Det finns ju en tråd om Sinofili, här är den motsatta tråden.

Den handlar om vad jag hatar med Kina.

1. Förtrycket: tvångsaborterna
Fokus 2912:11 skrev:
Spoiler: visa
Bilderna på Feng Jianmei spreds snabbt på Kinas internet i somras: det tjocka, flottiga håret föll ner över hennes ögon där hon låg i en smutsig sjukhussäng och blickade ner mot sitt blodiga och livlösa foster. Familjen hade inte betalat det påhittade bötesbeloppet på 40 000 kronor som lokala partitjänstemän krävt. Den 23-åriga mamman var gravid i sjunde månaden då hon kidnappades och fick en kemisk injektion som dödade barnet.


Tjänstemännen sa sig ha handlat enligt lagen. Efter den allmänna uppmärksamheten började familjen skuggas, och fostrets pappa fick stryk av inhyrda torpeder. Det hela snappades upp av en tysk tidning, som åkte till utkanterna av staden Ankang, i den fattiga provinsen Shaanxi, och lyckades intervjua Feng Jianmeis syster.

Det ledde till en statlig utredning, som visade att tjänstemännen gjort fel. Aborten var olaglig och skedde helt i onödan. En vice borgmästare bad officiellt om ursäkt. Men samtidigt hyrdes över 40 män in för att protestera i Fengs by. På röda banderoller stod »Landsförrädare« och uppmaningar till familjen att lämna orten och aldrig komma tillbaka, om de inte ville ha mer stryk.
http://www.fokus.se/2012/11/miljardnati ... folkbrist/

På landet verkar förtrycket allra starkast, pamparna där regerar utan att någon ser. Och talar man med en utländsk journalist är man givetvis landsförrädare.

Tvångsaborter i Kina är inte ett fenomen som tillhör det förflutna. Ettbarnspolitiken tvingar fortfarande många kvinnor i sena graviditeter att abortera sina barn. Kinesiska provinsmyndigheter är ansvariga för masstvångssteriliseringar, och aborter utförs ofta av personer med otillräcklig kunskap och under förhållanden som inte är sterila.

– Ettbarnspolitiken orsakar mer våld mot kvinnor och flickor än någon annan politik på jorden, säger Reggie Littlejohn, expert i ettbarnspolitik och ordförande för den nyligen grundade Women's Rights Without Frontiers.
http://www.epochtimes.se/articles/2009/09/08/17767.html

Spoiler: visa
Wei Linrong från Guangxiprovinsen, en hängiven kristen som är emot aborter, tvångsinjicerades med gift vilket dödade hennes ofödda barn, enligt National Public Radio (NPR). Tio tjänstemän inom familjeplaneringen besökte hennes hem och körde Wei och hennes man till en mödravårdscentral.

Wei fick gå igenom nästan 16 timmar av födslovärkar innan barnet, som var svart på grund av drogernas effekt, föddes död. Sjuksköterskorna slängde barnet, precis som "skräp", enligt NPR. Wei var gravid i sjunde månaden.

19-åriga, ogifta He Caigan tvingades abortera sitt barn i nionde månaden på samma sätt, enligt NPR. Operationen orsakade henne fysiska smärtor och emotionella trauma.

Politiken på nationell nivå är omfattar alla myndighetsnivåer. Lokala tjänstemän i Gansuprovinsen ska ha blivit lovade befordringar och belöning i form av pengar om man genomförde ett visst antal steriliseringar i sina respektive områden, enligt den årliga 2008 rapporten från USA:s utrikesdepartementes Congressional-Executive Commission on China (CECC).

Bob Fu, grundare till och ordförande för ChinaAid, en USA-baserad kristen organisation som fokuserar på mänskliga rättigheter i Kina, sade att ettbarnspolitiken satte hans familjs liv på spel.

Han var engelsklärare vid kommunistpartiets Pekings skola när hans fru blev gravid. Paret hade inte fått något tillstånd för att skaffa barn, från arbetsplatsens kvotering. De flydde kort därefter till Hongkong för att undkomma myndigheternas påtryckningar.

Fus svägerska blev också gravid utanför ettbarnspolitikens sanktioner. Trots att hon lyckades fly från tjänstemännen inom familjeplaneringen genom att springa från hemmet, greps hennes man som fördes till ett kontor mitt i natten och misshandlades brutalt, säger Fu.

Det är inte bara föräldrarna som kan straffas utan alla släktingar. Det är en gammal dålig kinesisk tradition. Om regelöverträdaren vet att hela hans familj kommer att avrättas så avstår han från regelbrottet. Ja, numera avrättas väl inte familjen, men de kan misshandlas, fängslas och tvingas betala. Samma system finns också i Nordkorea, där gäller "straffa hela släkten i flera generationer för vad en enda brutit": post989427.html#p989427

Den blinda aktivisten Chen Guangcheng försökte publicera information om myndigheternas tvångsaborter och -steriliseringar av tusentals kvinnor i Linyi, Shandongprovinsen. Han fängslades och torterades, och hans familj sattes under 24 timmars bevakning, enligt rapporter som senare publicerades.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36197
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Sinofobi

Inläggav Alien » 2013-12-28 15:50:35

I Kina kan man dömas till arbetsläger utan rättegång.

Arbetslägren har länge kritiserats av människorättsgrupper. Misstänka kan skickas dit på fyra år utan rättegång.
---
Arbets- och omskolningsläger infördes 1957. Ingen rättegång har krävts, utan en grupp poliser kan beordra en människa till fleråriga straff. Många knarkare och småtjuvar åkte dit, men även regimkritiker och personer som försökt överklaga myndighetsbeslut och maktmissbruk riskerade lägerstraff.
http://www.unt.se/varlden/kina-lattar-p ... 74876.aspx

Men nu ska arbetslägren avskaffas.

Nuvarande lägerfångar blir fria när omskolningslägren stängs och deras kvarvarande strafftid verkställs inte, skriver Nya Kina.


Det låter ju bra, men det betyder inte att godtycket och rättslösheten försvinner.

-Regeringen kan fortfarande straffa folk genom att hålla dem längre i häkte, säger förre lägerfången Zhao Guangjun i provinsen Liaoning till AFP.
Även Amnesty International har bedömt reformen som betydelselös eftersom godtyckliga frihetsberövanden kan fortsätta i inofficiella "svarta fängelser", eller maskerade som rehabilitering och liknande.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36197
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Sinofobi

Inläggav colaflaska » 2013-12-28 16:00:25

Vad vill du diskutera?
colaflaska
 
Inlägg: 1871
Anslöt: 2012-04-20

Sinofobi

Inläggav Alien » 2013-12-28 21:23:51

Vem har sagt att jag vill diskutera något? Denna tråd är för att informera. Men det är klart att de som är kunniga kan bidra el diskutera om yttrandefriheten m m i Kina.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36197
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Sinofobi

Inläggav Abbreviation » 2013-12-28 22:41:26

Usch, jag mår så dåligt av att läsa det här. Stackars människor :(
Abbreviation
 
Inlägg: 3420
Anslöt: 2010-10-15
Ort: Pajala

Sinofobi

Inläggav Alien » 2014-03-05 4:26:45

Den dåliga luften och censuren

Länge mörkade Kina för sina egna medborgare hur dålig luften var. De mätte på ett sådant sätt att det inte syntes hur stor luftföreningen var. Men på amerikanska ambassaden i Peking syntes verkligheten.

Myndigheterna har under åratal medvetet och systematiskt lurat sina invånare, genom att i mätningarna av luften bara inkluderat partiklar av storleken PM 10, och helt ignorerat de mindre PM 2,5-partiklarna.

Detta trots att PM 2,5 är farligare att andas in, då de letar sig ända in i flera av våra viktiga organ. Blå himmel och ren luft rapporteras således ofta ut även då föroreningarna begränsar sikten till några hundra meter. ”Dimma”, kallas det.
http://www.finansliv.se/joeolsson/kinas ... illvaxten/

Måttet som används är internationellt vedertagna AQI. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att snitt under ett dygn inte bör överskrida 50, och då värdet överskrider 100 i Hongkong så råder stadens myndigheter att invånare med hjärt- och lugnproblem bör stanna inne.

Ofta når värdet i Peking över 300, vilket klassas som ”hazardous”. Upprepade gånger har USA:s mätare sprängt den övre vallen på 500, vilket fick Twitter-kontot att klassa luften som ”crazy bad”.

Förklaring: Då man programmerade mätaren kunde man inte föreställa sig att värdet kunde gå över 500, och skrev på skoj in kategorin ”crazy bad”. Då luften nu är skitigare än 500 – vilket händer med jämna mellanrum – kategoriseras det istället som ”off the scale”.

WHO relaterar värden i närheten av 500 med hjärnskador, hjärtattacker och nervsjukdomar.


Regeringens vice miljöminister protesterade mot amerikanska ambassadens mätningar. Endast Kina själv hade rätt att mäta sin egen luft och offentliggöra mätningarna, eftersom "mätningar från andra håll kan vara 'av fel standard eller rigorösa'."

Det är de minsta partiklarna som är farligast, eftersom de tränger ner i lungorna.

Wu Xiaoqing rättfärdigar dessa olika standards med Kinas utvecklingsnivå. Han menar att det ”inte är rättvist” att mäta kinesisk luft med amerikanska kriterier, eftersom ”Kina är ett utvecklingsland”.

Kinesiska myndigheter har tidigare uttryckt oro för att de amerikanska resultaten ska resultera i ”social oro”, och sagt att huvudstadens befolkning ännu inte är redo för mätningar av luftföroreningar likt i väst.
http://inbeijing.se/bulletin/2012/06/06 ... oreningar/

Senare sade de att det var ok för amerikanska ambassaden att mäta luften, men inte att avslöja resultaten offentligt, dvs så kineserna själva skulle få veta.

En jämförande bild visar att amerikansk ambassaden anger 210 och "unhealthy, masks recommended", medan Kinas mätningar visar 62 "good".

Men det gick inte längre att trycka ned fakta. Allmänheten krävde att Kina redovisade sina mätningar på samma sätt.

Nu har ju myndigheterna sent omsider erkänt problemet. Men de eldar fortfarande med kol. Och bilar är status, de rika (som nu blivit alltför många) sitter hellre två timmar fast i bilkön än cyklar el åker buss.

Rapporterna om alla negativa konsekvenser som Kinas miljöförstöring för med sig är många till antalet. Tidigare har de dock främst kommit från utländska organisationer eller forskare, men på senare tid har även inhemsk media och universitet gått hårt åt det negativa som Kinas snabba utveckling för med sig.

I veckan kom exempelvis en rapport från två kinesiska institutioner i Peking och Shanghai, som menade att Pekings luft ”knappt är lämplig att leva i”. Deras rapport placerar Peking näst längst ner av 40 städer globalt vad gäller tillståndet för miljön.

Det var ändå en ganska ödmjuk rapport jämfört med varningen som också nu i veckan kom från Bai Chunxue, som leder avdelningen för respiratoriska sjukdomar vid Zhongshan-sjukhuset i Shanghai och tillika en av Kinas främsta lungexperter.

I en intervju med brittiska The Telegraph, säger han att miljontals liv kommer gå till spillo i onödan, om Kinas myndigheter inte agerar snabbt och resolut mot landets luftföroreningar.

Den snabba ökningen av lungcancer, asthma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom i Kina tillskriver Bai en likartad ökning av skadliga partiklar i luften, särskilt då de små partiklar som mäts enligt värdet PM 2,5.
http://www.finansliv.se/joeolsson/tonla ... /#comments

Nu finns det alltså ambitiösa planer. Men Kina har en lång tradition av korruption och friserade siffror. Och har de ens några planer på att motverka all rökning, som säkert också bidrar till lungcancern.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36197
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Sinofobi

Inläggav notwoodstock » 2014-03-05 6:14:08

Tack för strukturerad text! Pluspoäng!

Luften, beror den på kolkraft i någon mån? Och skall alla kineser ha bil nu? :(

/notwoodstock
notwoodstock
 
Inlägg: 3389
Anslöt: 2013-12-22
Ort: Stockholm

Sinofobi

Inläggav dasunbedingte » 2014-03-05 8:04:41

Kina är världens produktionscentra - det går inte att endast beskylla staten Kina för nämnda punkter i en starkt globaliserad ekonomi.
dasunbedingte
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 2690
Anslöt: 2012-07-23
Ort: Kibbutz.

Sinofobi

Inläggav Azo85 » 2014-03-05 10:22:49

Köpte nyligen ett headset av ett europeiskt högkvalitativt märke, alltså inget lågpris som annars är en drivkraft för konsumtion av kinesiska prylar. En del av deras produktion ligger i Demokratiska republiken Kina, huruvida just mina hörlurar producerats där vet jag inte. Men att jag konsumerar produkter som eventuellt producerats i Kina betyder att jag stödjer Kina. Om jag stödjer Kina blir det rätt dumt att ha invändningar. Dubbelmoral, hyckleri?

De flesta svenskar är nog som jag. Tycker inte att det är helt rätt men är för lata för att bry sig.

Hade den överdrivet rika västvärlden inte konsumerat kinesiska varor som producerats "utan hänsyn" till mänskliga rättigheter så har inte Kina kunnat producera varor "utan hänsyn" till mänskliga rättigheter. Eftersom vi konsumerar dessa varor vill vi att Kina producerar dessa varor billigt oavsett hur det görs, bara det är billigt.

Tyvärr går det knappt att låta bli kinesiska varor. Så min gissning är att vi alla här vill att Kina har sådan här produktion. Handling inte ord som visar vart man står.
Azo85
 
Inlägg: 1303
Anslöt: 2011-09-01

Sinofobi

Inläggav antonius » 2014-03-05 12:06:57

Det är nog lugnt, när västvärldens ekonomi rasat och inte längre har några pengar att köpa kinesiska prylar för så går dom nog under dom med... :-)051
antonius
 
Inlägg: 16200
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Sinofobi

Inläggav Alien » 2014-05-05 2:08:44

Censuren hårdnar.

svt skrev:Nu förbjuds The Big Bang Theory och tre andra amerikanska serier i Kina.

Beslutet kom plötsligt, helt utan förklaring och är det senaste exemplet på kinesiska myndigheters allt hårdare kontroll över internet.

Xie Lu, som studerar sociologi vid Renminuniversitet i Peking har tidigare följt The Big Bang Theory på nätet. Hon är förvånad över myndigheternas beslut.

–Jag trodde att det var bra att vi kunde följa och studera andra kulturer. Det här gör mig besviken, säger hon.

TV serier förbjuds
Förutom ”Big Bang Theory” får serierna ”The Practice”, ”The Good Wife” och ”NCIS” inte längre visas på nätet i Kina. I förra veckan kom andra restriktioner för styrning av innehållet på internet när ett av Kinas största nätföretag förlorade programlicenser på grund av vad som av myndigheterna klassats som oanständigt och pornografiskt innehåll.
http://www.svt.se/nyheter/varlden/kina- ... over-natet

Funderar på om TBBT ansågs politiskt farlig el pornografisk. :-)063

Var kan kineser skriva och diskutera någorlunda öppet? Ibland på bloggar men kinesiska regeringen har dragit åt tumskruvarna där också.

Kommunistpartiet med president Xi Jinping vid makten har snarare stärkt kontrollen och begränsat yttrandefriheten på nätet, något som kritiserats både från utlandet och av människorättsadvokater i Kina.

–Kontrollen hårdnar, säger Jiang Chang, ung biträdande professor i journalistik vid Renminuniversitetet.

–De förhållandevis ”goda åren” är över och det är definitivt så att regeringen är hårdare nu, säger han.

Bloggare varnas och arresteras
Under året som gått har bloggare, kanske några hundra, arresterats för vad som kallats för ryktesspridning på nätet. Det kan handla om inlägg med så kallat känsligt innehåll, kritik mot kommunistpartiet eller dess företrädare. Författare till texter som delats mer än fem hundra gånger, eller lästs av fler än fem tusen, hotas med rättegång och straff.

Men det är varningar, säger Jiang Chang.

–Det är inte säkert att du får polisen på dig för det du skriver. Budskapet är nog snarare att du ska veta att du är övervakad, att ett tillslag kan ske när som helst mot den som är oförsiktig med sina kommentarer och kritik mot kommunistpartiet och enpartistaten.

Facebook, Twitter och YouTube är förbjudna i Kina. Men många kringgår förbudet genom att ladda hem VPN-appar som gör det möjligt att komma förbi ”The Great Firewall”, den stora kommunistiska brandväggen.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36197
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Sinofobi

Inläggav dasunbedingte » 2014-05-05 12:20:12

Den här tråden får mig att tänka på denna melodi:

dasunbedingte
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 2690
Anslöt: 2012-07-23
Ort: Kibbutz.

Sinofobi

Inläggav Alien » 2015-03-11 2:55:50

Även svenskar i Kina kan drabbas av förtrycket och korruptionen inom rättsväsendet:

DN skrev:Han försökte stoppa ett bråk utanför en nattklubb i Peking. Följden blev att han sattes i häkte med misstänkt grovt kriminella och inte fick lämna landet på ett år. Det här är en svensk tonårings erfarenheter från en cell i Kina, där lysrören aldrig släcktes. Det ger en inblick i ett rättssystem där en åklagare inte får förlora ansiktet.

Den 18-årige svenske studenten Noak Jönsson delade cell med utpekade narkotikasmugglare och våldtäktsmän i 30 dagar. Som sist anländ och lägst i rang tvingades han städa toaletten. Han hörde polisen säga att de hade videobevis mot honom och han tvivlade på att han skulle bli frisläppt.

Han släpptes mot borgen först sedan hans föräldrar hyrt in advokat och sedan en kinesisk man, som påstått sig blivit misshandlad, men inte av honom, fått ekonomisk ersättning av föräldrarna.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/svensk ... t-helt-ar/

Den som är gripen är automatiskt skyldig; annars skulle ju den kinesiska polisen gjort något fel. Och rättigheter finns bara på papperet.
– Jag sa att jag inte hade slagit ett enda slag. Då sa en av de tre poliserna: du ljuger, vi har videobevis emot dig.

Noak Jönsson hade sett en lista över sina rättigheter på engelska och visste därför att han hade rätt att se alla bevisen mot honom. Därför bad han att få se videon.

Så fungerar det inte i Kina, svarade polismannen. Om du inte slutar att ljuga blir ditt straff bara längre.


Att påstå att man är oskyldig blir det samma som att kritisera de kinesiska myndigheterna.
Vid det första förhöret med åklagaren svarade han artigt men bestämt att han var oskyldig. I efterhand fick han veta att åklagaren inte gillade den attityden. Nästa gång inledde han därför, på inrådan av advokaten, varje mening omväxlande med ”jag är mycket ledsen för vad som hände” och ”jag älskar Kina”. I förhöret erkände svensken fortfarande inget brott, men sa heller inte att han var oskyldig.


I Kina gäller det att kunna "koutou".
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36197
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Sinofobi

Inläggav Alien » 2018-12-01 1:22:44

Sedan Xi Jinping blev president år 2013 har förtrycket ökat.

Den svenske Peter Dahlin var människorättsaktivist i Kina.
svt 23 oktober 2016 skrev:Peter Dahlin var med och grundade Chinese Urgent Action Working Group 2009, som arbetat med människorätts- och rättssamhällsfrågor i Kina. Han har tränat lokala advokater i arbetet mot människorättsövergrepp, stött offer för övergrepp, och genomfört direkta aktioner till stöd för människorättsförsvarare, journalister och advokater som befunnit sig i akut hot genom juridiskt, ekonomiskt och diplomatiskt stöd. Organisationen har arbetat med stöd från internationella organisationer som EU och flertalet länder i EU och Nordamerika.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/jag- ... nte-begatt

Han hade redan planerat att lämna Kina men två timmar innan han skulle resa till flygplatsen greps han och fördes till ett "svart fängelse", dvs ett hemligt fängelse.

Det tar över en vecka innan kinesiska myndigheter bekräftar att de gripit Peter Dahlin, och att han är misstänkt för en rad brott i sitt arbete för människorättsfrågor i landet.

Kan ge 5 till 10 års fängelse

Det allvarligaste brottet rör den kinesiska kriminallagens artikel 107, om utländsk finansiering av subversiva aktiviteter riktade mot Kina.

Ett brott där straffskalan är på mellan 5 och 10 år i fängelse.

Den 19 januari publicerar den kinesiska statstelevisionen CCTV en bandad intervju med Peter Dahlin där han erkänner att han har begått brott i Kina.

Liknade intervjuer har använts av den kinesiska regimen tidigare, som i fallet med den försvunne svenske bokhandlaren i Hong Kong, Gui Minhai.

Metoden har kritiserats skarpt, bland annat av Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Lars Fredén på Weibo, Kinas twitter den 2 mars i år.

”Vi vill understryka att den här sortens offentliga erkännanden oroar oss, och är något som många hoppades hade upphört i Kina redan för flera decennier sedan. I ett rättssamhälle förs åtal i domstol och den åtalade svarar på anklagelser endast i närvaro av en försvarsadvokat”, skrev Fredén då.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/jag- ... nte-begatt

Sådana offentliga erkännanden ses kanske som bevis på skuld av kineserna men är snarare bevis på motsatsen.

Tvingades erkänna brott
Peter Dahlin säger till Sveriges Television att han tvingades att erkänna brott han inte begått.

Samtidigt säger han att han var beredd på att det skulle kunna ske.

– Språket de använder, det som de tvingar folk att säga, det är så uppenbart att det är framtvingat. Jag var nästan säker på att de skulle inkludera att jag skulle säga att jag har sårat det kinesiska folkets känslor, för det är en välkänd tagline de använder.

Han berättar om tillvaron i cellen. Om lamporna i taket som alltid lyste, och om rummet som inte gav speciellt mycket stimuli.

– Själva rummet eller cellen är ju självmordssäkrad, så det är vaddering överallt, inklusive på toalettsitsen.

– Det stora problemet är att det sitter två vakter därinne och stirrar på dig 24 timmar om dygnet.

Inne i rummet?

– Ja. De får inte prata med en, men de sitter och stirrar, och de skriver ner om du reser dig ur sängen, eller om du byter sida. Allt skrivs ner på papper.

– Idén med de här specialgjorda fängelserna, förutom att hålla en i sex månader, är ju att knäcka en. Så de vet ju hur man gör det här, säger Peter Dahlin.

Han hörde vad han tror var en misshandel i ett intilliggande rum, men utsattes inte för rent fysiskt våld själv.

Det faktum att han var utländsk medborgare och kunde få besök från ambassaden är förstås orsaken till att han själv inte blev fysiskt misshandlad.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36197
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Sinofobi

Inläggav Alien » 2020-06-17 3:04:24

I Hongkong pratar man kantonesiska liksom i Guangzhou (Kanton). Många kineser har flytt dit från fastlandet.

Hongkong arrenderades år 1898 av Storbritannien på 99 år. År 1997 återförenades Hongkong med Folkrepubliken Kina. Under förhandlingarna dessförinnan lovade Kina att det skulle vara "ett land, två system" i 50 år. etta innebar bl a yttrandefrihet och fri press i Hongkong. Det har ännu inte gått 50 år men nuvarande kinesisk regim vill inte vänta.

Inför 1997 skaffade en del rika kineser uppehållstillstånd utomlands t ex i USA och Kanada. När allt fortsatte som förut återvände de. Men nu tycks det vara dags igen.

TT/UNT 22 MAJ 2020 skrev:Den forna brittiska kolonin Hongkong, formellt en självstyrande administrativ del av Kina sedan 1997, är vid sidan av Singapore regionens största finansiella centrum. Hongkongs självstyre har fram till nu byggt på parollen "ett land, två system". Men det lagförslag som nu lagts fram sätter enligt kritiker punkt för denna era.

– Detta är den sorgligaste dagen i Hongkongs historia, säger Tanya Chan, oppositionspolitiker i Hongkongs lagstiftande församling, till Financial Times.
https://unt.se/artikel/varning-for-kapi ... g/2r4n71ol

Studenter har demonstrerat. De vill behålla (den lilla) demokrati de har och gärna utöka den.

Hongkong har under det gångna året skakats av stundtals våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och kravallpolis. Proteströrelsen var först riktad mot ett omstritt förslag till en utlämningslag, som skulle ha öppnat för att brottsmisstänkta förs till Kina. Men den växte till en stor manifestation för demokratiska och mänskliga rättigheter i Hongkong.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36197
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Sinofobi

Inläggav Alien » 2020-06-17 3:15:22

Den forna kolonialmakten Storbritannien tar ett visst ansvar:

svt 29 MAJ 2020 skrev:Den brittiske utrikesministern Dominic Raab har enligt Financial Times lovat att förlänga visumreglerna för de i Hongkong som har ett speciellt brittisk pass, BNO, avsett för hongkongbor som bodde i regionen när den överlämnades till Kina 1997.

Raab säger att detta sker om inte Kina drar tillbaka den omstridda säkerhetslag för Hongkong som under torsdagen fick grönt ljus i den kinesiska folkkongressen.

Får först arbeta eller studera i tolv månader
– Om Kina fortsätter på den inslagna vägen och implementerar säkerhetslagen kommer vi att tillåta innehavarna av BNO-pass att komma till Storbritannien och ansöka om att få arbeta och studera under tolv månader och det i sig öppnar för medborgarskap, säger Raab.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hong ... borgarskap

Frågan är om det hjälper de studenter som inte var födda år 1997.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36197
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Sinofobi

Inläggav slackern » 2020-06-17 14:27:12

Alien skrev:Den forna kolonialmakten Storbritannien tar ett visst ansvar:

svt 29 MAJ 2020 skrev:Den brittiske utrikesministern Dominic Raab har enligt Financial Times lovat att förlänga visumreglerna för de i Hongkong som har ett speciellt brittisk pass, BNO, avsett för hongkongbor som bodde i regionen när den överlämnades till Kina 1997.

Raab säger att detta sker om inte Kina drar tillbaka den omstridda säkerhetslag för Hongkong som under torsdagen fick grönt ljus i den kinesiska folkkongressen.

Får först arbeta eller studera i tolv månader
– Om Kina fortsätter på den inslagna vägen och implementerar säkerhetslagen kommer vi att tillåta innehavarna av BNO-pass att komma till Storbritannien och ansöka om att få arbeta och studera under tolv månader och det i sig öppnar för medborgarskap, säger Raab.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hong ... borgarskap

Frågan är om det hjälper de studenter som inte var födda år 1997.


Klart som korvspad att det inte hjälper studenter födda efter 1997 förutom om deras föräldrar var födda innan 1997 och flyttar till Storbritannien och deras underåriga barn då får de ju studera i Storbritannien.
slackern
 
Inlägg: 36084
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Sinofobi

Inläggav Alien » 2020-06-17 14:36:47

De flesta av de demonstrerande studenterna är troligen över 18 år.

Men de kanske kan räknas som politiska flyktingar?

Men oavsett detta, deras hem Hongkong är förlorat. "First we take Hongkong, then we take Taiwan".
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36197
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in