Seriealbum och sånt

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Seriealbum och sånt

Inläggav Mirrorshade » 2020-05-14 23:26:13

Verkar inte finnas nån bra tråd om serier, åtminstone inte vad jag kan hitta, så tänkte skapa en sån och skriva lite om några såna som jag själv gillat att läsa, utan allt för mycket spoilers. Börjar med några (har hundratals fler) vad jag tror är europeiska och främst franska serier, men jag brukar sällan ha så bra koll på ursprungsland. Postar länkar med lite mer eller mindre användbar information om varje serie också för den som är intresserad.

Joylandia - https://www.goodreads.com/book/show/43163367-joylandia

Utspelar sej i ett land som har ett regeringssystem där presidenten bestämmer vilken högtid alla ska fira varje dag året runt, och när det inleds så är det julafton man firar. Så alla måste fira jul varje dag och ge varandra presenter och gå på julmiddag etc, och de som inte visar den rätta julkänslan hamnar i fängelse, eftersom det är olagligt att vara sjuk eller olycklig på julafton.

Chicken with Plums - https://www.goodreads.com/book/show/952 ... with_Plums

Den här handlar om en äldre man i Iran på 50:talet som efter att hans instrument gått sönder inte kan hitta något annat som låter likadant, och bestämmer sej för att lägga sej till sängs och vänta på döden, och ignorerar sin familj och tänker tillbaka på sitt liv under en vecka, och att man på slutet förstår exakt varför han tog det beslutet. Väldigt vacker men lite sorglig. Den biografiska serien Persepolis av samma tecknare, som handlar om hennes uppväxt under iranska revolutionen, är också rätt bra.

No Comment - https://www.goodreads.com/book/show/7897422-no-comment

Den här serien innehåller ingen text utan alla pratbubblor har typ miniteckningar av vad de säger/tänker istället, men är väldigt lätt att förstå. Det är en samling av kortare fristående berättelser. Till exempel om en populär dokusåpa där deltagarna blir förnedrade och plågade på olika brutala sätt och där folk sen får ringa in och rösta på sin favorit, och vinnaren får en massa pengar och berömmelse medan resten av deltagarna blir avrättade, och att man på slutet får se en massa folk stå och köa för att få ansöka till nästa säsong.

Pinocchio - https://www.goodreads.com/book/show/5985244-pinocchio

Den här innehåller inte heller så mycket text, och är mer eller mindre berättelsen om Pinocchio, fast att Pinocchio istället för en trädocka är en mördarrobot skapad av en girig vetenskapsman för att massproduceras inom militären, och att allting är lite mörkare. Till exempel utnyttjar vetenskapsmannens fru Pinocchio sexuellt, men hans näsa är ett vapen som kan spruta eld så hon brinner upp, efter vilket Pinocchio promenerar iväg hemifrån ut på äventyr, och vetenskapsmannen när han kommer hem styckar och begraver sin fru för att dölja det hela efter vilket han beger sej ut på jakt efter Pinocchio.

Lydie - https://www.goodreads.com/book/show/8618063-lydie

Och den här handlar om ett par i en liten by vars nyfödda dotter dör, fast de fortsätter att behandla barnet som att det fortfarande lever och finns kvar, och alla i byn spelar med i det hela, så deras barn typ får gå i skolan där det får sitta vid en egen tom bänk och så vidare. En rätt varm och vacker berättelse.

The arab of the future - https://www.goodreads.com/book/show/231 ... the-future

Den här är biografisk, och handlar om en person vars mamma är fransk och pappa från syrien, och att de flyttar utomlands, och hans uppväxt i ett par olika länder i mellanöstern och kulturen där. Många rätt negativa upplevelser, till exempel en grupp barn som sparkar och kastar sten på en hundvalp och sen spetsar den på en högaffel och skrattande viftar med den som en flagga, tills en vuxen kommer förbi och avslutar allt genom att halshugga den.

Sandcastle - https://www.goodreads.com/book/show/13000768-sandcastle

Handlar om två barnfamiljer och ett fåtal andra random personer på en sandstrand, som märker att de inte kan ta sej därifrån, och att alla börjat åldras extremt snabbt, typ ett år var femtonde minut, så en person blir till exempel gravid under dagen och graviditeten varar i typ tio minuter från början till slut.

The Days That Disappear - https://www.goodreads.com/book/show/362 ... paraissent

Handlar om en person som börjar få minnesluckor varannan dag, och upptäcker att han de dagarna bytt personlighet så att det är som två personer som delar samma kropp. Och att de samarbetar i början och försöker lösa allt och leva varsitt liv, men snart blir ovänner och börjar kritisera och förstöra för varandra, och att den andra sidan långsamt får övertag och det börjar gå längre och längre tid mellan att han vaknar upp.

Peter Pan - https://www.goodreads.com/book/show/18005794-peter-pan

En prequel till boken om Peter Pan. Rätt mörk, till exempel i början blir han nästan utsatt för ett sexuellt övergrepp på väg hem efter att ha köpt sprit till sin alkoholiserade mamma, och blir sen misshandlad av henne och rymmer hemifrån och möter Tingeling. Tingeling är även en rätt svartsjuk fé så hon ser bland annat senare till att en tjej blir uppkäkad av krokodilen.

Satania - https://www.goodreads.com/book/show/34734497-satania

Den här handlar om en expedition ner i ett jättelikt okänt grottsystem, för att söka efter en försvunnen person som utan grund för det påstått att helvetet är verkligt och begett sej ner där för att bevisa det. Men det visar sej vara rätt verkligt på sätt och vis, med demoner och en massa annat. Extremt vackra vattenfärger, och har läst den flera gånger.

Beauty - https://www.goodreads.com/book/show/21470677-beauty

Handlar om en jätteful tjej som bor i en liten by och är ensam och utstött, som önskar att hon ska bli den vackraste kvinnan i världen, och en ond fe uppfyller hennes önskan. Sen så blir alla män galna av begär och slåss om henne, och krig startas om henne, och hon sprider kaos omkring sej, och folk hon bryr sej om dör pga hennes skönhet, och folk bryr sej inte så mycket om vad hon vill utan vill bara äga henne. Samma tecknare som den ovan, och skulle egentligen kunna rekommendera det mesta skapat av dem.

Maybe This Tuesday - https://www.goodreads.com/book/show/184 ... is-tuesday

Inleds med en man i fyrtioårsåldern som bor på en ö och nyss begravt sina föräldrar, och som spenderar dagarna med att sitta på stranden och titta ut över havet och passerande skepp. När han en dag somnar och märker att det blåst upp till storm när han vaknar, och en fiskmås flyger förbi och berättar för honom att han inte behöver oroa sej eftersom det är torsdag och han kommer att dö på en tisdag. Men han märker att han tagit rot där på stranden, och använder en yxa för att hugga av rötterna som tidigare var hans fötter för att inte drunkna i tidvattnet, och tillverkar efteråt ett par fotproteser och beslutar sej för att lämna ön för att leta upp en tjej som många år tidigare flyttade därifrån. Rätt metaforiskt sådär och fortsätter på det viset.
Mirrorshade
Ny medlem
 
Inlägg: 8
Anslöt: 2020-05-02

Seriealbum och sånt

Inläggav Mirrorshade » 2020-05-15 15:22:45

Tänke fortsätta med några av serierna skapade av Alejandro Jodorowsky. Han tecknar inte själv, men han har skrivit manuset till dem, och är fortfarande aktiv med sånt trots att han är över 90 år. Jag tycker de flesta är väldigt bra.

The White Lama - https://www.goodreads.com/book/show/225 ... white-lama

Utspelar sej i Tibet (innan Kinas invasion), och handlar om ett par europeer som blir mördade, och deras nyfödda barn blir adopterat av en familj där. Han ger sej senare av för att utbilda sej till att bli en buddhistisk munk, och visar sej ha rätt stor talang för det. Innehåller rätt mycket spiritualism och sånt.

The Sons of El Topo - https://www.goodreads.com/book/show/431 ... topo-vol-1

Western, och en uppföljare på filmen El Topo, eftersom ingen ville finansiera en uppföljande film. Vilken typ kortfattat handlade om en samvetslös bandit som på slutet blev ett helgon och avslutade sitt liv med att tända eld på sej själv. El Topo har iaf två barn, halvbröder, Cain som är en omoralisk bandit som hans far ursprungligen var, och Abel som är mer som ett godhjärtat helgon. Och Cain har fått en förbannelse över sej från sin far eftersom han kommer att döda sin bror i framtiden, så att alla låtsas som att han inte existerar och att de inte kan se honom, oavsett vad han gör mot dem. Men Abel ber honom iaf om hjälp med att begrava sin mor (som också är ett helgon), för de två kommer bra överens, och de beger sej av med det som mål. Innehåller även två kvinnor som är typ som dem, och de vill ha den som är som de själva, men kvinnorna vill ha den som är motsatsen, och det utvecklar sej så Att Cain börjar bli mer som ett helgon medan Abel börjar utvecklas till att bli mer som en bandit.

The Technopriests - https://www.goodreads.com/book/show/159 ... hnopriests

Inleds med att rymdpirater attackerar ett tempel och att prästinnan där blir våldtagen av deras tre ledare och senare får tre barn, ett rött, ett grått och ett vitt. Och det är lite svårt att beskriva allt kortfattat, men storyn delar sej i tre delar så att det dels handlar om hur det vita barnet (som är huvudpersonen) beger sej av för att studera till dataspelsutvecklare och hur teknologi är en religion, medan det även handlar om hur de andra ger sej av för att söka efter piratledarna och kastrera dem. Vilket bland annat leder vidare till att deras mamma blir förälskad i en av piraterna som våldtog henne och att de gifter sej. Och det handlar även om hur det vita barnet senare samlar ihop och leder en grupp på en halv miljon upplysta människor på flykt mot en bättre galax där mänskliga relationer betyder mer än vetenskapliga framsteg, typ. En av personerna ombord blir bland annat gravid med en komet längs vägen, och får ett barn som är typ ett stort eldklot med ett ansikte, vilket först är argt men sen gråter när hon kramar det och säger att hon älskar det.

Son of the Gun - https://www.goodreads.com/book/show/562 ... of_the_Gun

Utspelar sej i sydamerika, och börjar med ett nyfött barn som blir övergiven på en soptipp eftersom han fötts med en svans, och tas om hand av en prostituerad dvärg-transvestit som istället för en napp ger honom en pistol att suga på. Barnet växer senare upp och blir kriminell och hemsk och sen livvakt till en person, och vore för mycket spoiler att skriva om vad som händer, men det är väldigt djupt och serien både inleds och slutar med hur han villigt låter sej bli korsfäst ute i en öken.

The Metabarons - https://www.goodreads.com/book/show/121 ... metabarons

Svår att beskriva kortfattat, men väldigt episkt rymddrama med hela galaxer som blir utplånade med mera, och utspelar sej över 5 generationer, och handlar om fem personer. En av dem får bland annat huvudet bortskjutet av sin far som nyfödd, eftersom hans mor lurat honom genom att ta över hans frus döda kropp och han tycker det är incest, men tycker barnet är ok utan huvud, så det barnet får ett robothuvud istället. Och de har en ritual att varje person när den blir vuxen måste döda sin far i strid för att bevisa att den är starkare. Och personen i den sista generationen är den starkaste och mest oövervinnerliga personen i hela universum. Finns även en prequel och en del spinn-offs, där bland annat universum går under eftersom en viss naturresurs tagit slut, så de som kan måste fly till ett annat.
Mirrorshade
Ny medlem
 
Inlägg: 8
Anslöt: 2020-05-02

Seriealbum och sånt

Inläggav Mirrorshade » 2020-05-20 1:20:36

Tänkte som omväxling fortsätta med lite manga som jag gillar också, ifall det kanske kan intressera någon:

Uzumaki - https://www.goodreads.com/book/show/25152.Uzumaki

En av mina absoluta favoritmangas, och dessutom en av de allra första jag någonsin läste. Handlar om en liten stad som har börjat tas över av alla tänkbara typer av spiraler, och att alla i staden blir besatta av spiraler, och att allting i staden förvandlas till spiraler.

Hellstar Remina - https://www.goodreads.com/book/show/119 ... shi-remina

Handlar om att en astronom upptäcker en ny stjärna långt bort, fast stjärnan är egentligen ingen stjärna utan en planetliknande varelse stor som en stjärna, vilken livnär sej på att äta planeter, och den har lagt märke till att någon tittat på den genom ett teleskop och har därför bytt bana och satt kurs rakt mot jorden, och äter upp alla planeter i sin väg. Skapad av samma person som den ovan.

Blame! - https://www.goodreads.com/book/show/32321.Blame_Vol_1

Handlar om en person som färdas uppåt genom en enorm självreparerande/expanderande stad i tusentals år, letande efter någon människa som har en gen som kan ge admin-åtkomst till staden, eftersom alla människor med den genen har försvunnit, och stadens säkerhetsprogram som kan ta fysisk form anser att människor utan den genen bör utrotas. Tillsammans med några andra mangas skapade av samma person; Knights of Sidonia, Biomega, och Aposimz, så finns det ingen sci-fi i hela världen som ens kommer i närheten av samma nivå tycker jag. Extremt atmosfäriskt och vackert tecknat med, särskilt miljöerna.

Vinland Saga - https://www.goodreads.com/book/show/190 ... a-volume-1

Den enda manga om vikingatiden som existerar såvitt jag vet, och riktigt bra med. Bara en bra story rakt igenom helt enkelt, med bra karaktärsutveckling och allt, finns inte så mycket mer än så att säga. Den utspelar sej över 10-12 år eller nått sånt och följer samma person.

Berserk - https://www.goodreads.com/book/show/248 ... serk_Vol_1

Handlar om en person med ett stort svärd som slåss mot demoner skulle man ju kunna sammafatta det som, men är mycket djupare än så, och lite svår att beskriva utan mängder med spoilers. Det enda dåliga med den är att den varit ongoing i typ 30 år och takten på nya kapitel är extremt långsam. Den är däremot även extremt vältecknad, tror faktiskt inte det finns någon annan manga med högre kvalitet, även om jag syftar på de senare kapitlen då för det är rätt stor skillnad i kvalitet jämfört med de första kapitlen som är enklare tecknade och har mindre detaljer.

Gantz - https://www.goodreads.com/book/show/2824337-gantz-1

Handlar om random personer (ett litet barn med sin farmor till exempel) som dör, men istället för att dö så teleporteras de till ett rum med några andra, där de utan förklaring får i uppdrag att döda olika typer av rymdvarelser, och får dräkter som gör dem starkare och olika vapen, och sen teleporteras iväg till där deras mål finns. Och både de och rymdvarelserna är osynliga för vanliga människor då. De som överlever (de flesta dör) får poäng, som de bland annat kan använda till att bli fria från det hela eller återuppliva en valfri person, och så teleporteras de och nya personer tillbaka till det där rummet med ojämna mellanrum, och alla har en bomb i huvudet som exploderar om de berättar något för någon utomstående, bland annat.

Suicide Island - https://www.goodreads.com/book/show/132 ... land-vol-1

Handlar om sådär 50-60 deprimerade random personer som försökt begå självmord, och som samhället tröttnat på att rädda livet på, så allihop har skickats till en öde ö där de får klara sej bäst de kan. Några tar genast livet av sej, medan resten delar upp sej i två grupper varav den större gruppen leds av en psykopat som hjärntvättar alla på sin sida, och så blir det konflikter och så vidare, och de flesta försöker hitta nån sorts ny mening i livet.

We Did It - https://www.goodreads.com/book/show/311 ... imashita-1

Handlar om en grupp killar, som för att hämnas på några på en annan skola som misshandlat en av dem, smyger dit på natten och placerar ut lättare sprängämnen på skolan, som de sen detonerar i syfte att skrämma alla där. Som ett skämt. Men det går fel och det blir en större explosion än vad de tänkt, och ett flertal personer dör. En av dem har även fastnat på film så de blir rätt paranoida, och det är dessutom folk som misstänker dem, och de får dåligt samvete och blir jagade och så vidare. En av killarna blir till exempel senare efter ett självmordsförsök nära vän med en av de som skadade sej i explosionen, och börjar sen dejta den tjej som den killen är kär i, vilket får killen att önska dem lycka till och sen ta livet av sej genom att hoppa ut från sjukhusfönstret och landa framför honom. Finns ett visst fokus på skuldkänslor sådär.
Mirrorshade
Ny medlem
 
Inlägg: 8
Anslöt: 2020-05-02

Återgå till Intressanta intressenLogga in