Samtalsteknik

Om livet i relation till sig själv och samhällets förväntningar.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Samtalsteknik

Inläggav Marjatta » 2020-12-13 10:31:20

Artikel i SvD om samtalets psykologi. För bättre samtal - för mer lyckade samtal och för att själv bli mer omtyckt - borde man ställa fler följdfrågor, och akta sig för "bumerangfrågor" dvs att ställa en fråga som man själv gärna ville besvara, och inte intressera sig för svaret annat än som avstamp för att orera om sig själv och egna erfarenheter.

Allmänmänskligt. Gissar dock att aspigt folk behöver de tipsen än mer.
https://www.svd.se/bumerangfragan-ett-a ... te-misstag

Har du varit med om att få en ”bumerangfråga”? Någon undrar var du är uppvuxen och du hinner inte mer än säga stadens namn förrän den andra ger sig in i en lång utläggning om var den är född, hur mycket den älskar platsen och hur det var att växa upp där.

Att ställa ”bumerangfrågor”, bara som en ursäkt för att snabbt få börja prata om sig själv igen, är ett av de vanligaste misstagen vi gör i konversationer. Det menar Alison Wood Brooks som är docent i företagsekonomi vid Harvard Business School i Boston, USA.
En slutsats i hennes forskning är att människor ställer för få frågor när de samtalar. I en artikel i Harvard Business Review presenterar hon flera förklaringar. En skulle kunna vara att människor tenderar att vara egocentriska, en annan att de är oroliga för att ställa fel frågor. Men enligt Alison Wood Brooks är den främsta förklaringen att folk helt enkelt inte inser vilken nytta man har av att ställa bra frågor.
I tre studier kunde forskarna visa att de deltagare som ställde fler frågor, i synnerhet följdfrågor, blev mer uppskattade av samtalspartnern. De deltagare som ställde fler följdfrågor under speeddejtning hade större chans att få gå på en andra dejt.

För att kunna ställa en följdfråga måste du ha lyssnat ordentligt, den visar att du är intresserad och du kan bekräfta den andra. Dessutom blir informationsutbytet bättre. ”Följdfrågor är magiska”, menar Alison Wood Brooks.
Marjatta
 
Inlägg: 2499
Anslöt: 2020-02-15

Samtalsteknik

Inläggav antonius » 2020-12-13 15:02:20

Som autist är det lika bra att prata så lite som möjligt, för man blir överkörd av vilken NT som helst, och det slutar med att man får gå slokörad hem. Bättre hitta standard fraser, typ: Vi ska kolla på det där..., bra du nämner det..., vi få bolla lite idéer och återkoppla..., etc. Sen skiter man givetvis i vad de ville och går vidare. Hoppar dom på en igen, kör man med: Det har varit mycket nu..., Corona:n gör att det varit fullt upp..., Vi har personal brist många är hemma med barn... Rätt nämnt kan man klara sig genom många dagar... :-)063
antonius
 
Inlägg: 16839
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Samtalsteknik

Inläggav Alien » 2020-12-19 3:29:18

För mig kan det vara tvärtom. Jag ställer inga frågor för jag vill inte svara på frågor i min tur.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37231
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Samtalsteknik

Inläggav antonius » 2020-12-19 9:32:04

Ska man ställa frågor bör man bara fråga om saker man redan vet svaret på, för att verka social och som om man var en riktig människa och inte mask mat. För söker ni svar, gå till biblioteket eller leta på nätet, och lyssna inte på NT för de ljuger så jävla bra... 8)
antonius
 
Inlägg: 16839
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Återgå till Att leva som AspergareLogga in