Rillington Place - miniserie om seriemördare

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Rillington Place - miniserie om seriemördare

Inläggav Alien » 2018-06-14 1:40:49

svt skrev:Serien utspelar sig under 40- och 50-talet och baserar sig på verkliga händelser. Det handlar om seriemördaren John Christie, hans hustru Ethel och om den man som blev oskyldigt dömd för morden, walesaren Timothy Evans. Efter en lång separation och i skuggan av världskriget flyttar Ethel och hennes make John ihop igen, på 10 Rillington Place.
https://www.svtplay.se/video/18190310/r ... ng-1-ethel

Det är alltså en serie i tre delar. Mycket dyster. Lägenheten på 10 Rillington Place verkar otroligt mörk, smutsig och ohemtrevlig. Men kanske bostadssiuationen var sådan för arbetar/lägre medelklassen under och efter andra världskriget. (Livet verkar dock betydligt ljusare i Barnmorskan i East End som också utspelar sig delvis under 50-talet.)

John Reginald Christie har lämnat sin fru Ethel. I stället för att tacka sin lyckliga stjärna att hon blev av med honom och begära skilsmässa så söker hon efter honom och hittar honom i fängelse efter 9 års idogt sökande . Då säger han att han egentligen ångrat att han lämnat henne men skämdes för att kontakta henne. De flyttar ihop i den hemska lägenheten i London. "Bara tillfälligt", säger Christie men så blir det förstås inte. Lägenheten har en ovårdad bakgård.

En seriemördare är förstås svår att förstå sig på men Ethels handlande (el icke-handlande) är också obegripligt. Varför tog hon Christie tillbaka? Hon hade ett (antagligen lågavlönet) kontorsjobb, så hon kunde försörja sig. Christie däremot hade inget jobb (dålig rygg påstod han) så han hade ju nytta av Ethel. Dels hennes lön, dels lagade hon mat och skötte övriga hushållssysslor.

Var det så på den tiden att en kvinna till varje pris måste ha en make, hurdan han än var? När Ethel upptäcker att han går ut på pubar för att träffa andra kvinnor begär hon inte skilsmässa. Nej, i stället går hon till husläkaren och säger att det beror på London, den syndiga huvudstaden. "Nej, London har inte med saken att göra", säger doktorn (och det är det enda sanna han säger). Men medelålders män har det svårt och behöver förståelse och hängivenhet (medelålders kvinnor då?). Ethel ska alltså ta hand om sin make (ännu) bättre, som om det var hennes fel att maken var otrogen. Ja, hon får väl skylla sig själv att hon inte längre är ung.

Spoiler: visa
Fler konstigheter, när Christie tar strupgrepp på Ethel för att hon vågat säga emot när han säger till en ung kvinna på besök med sin fästman att han studerat medicine ("han var bara frivillig i ambulanskåren" upplyser Ethel), så anmäler hon honom inte för polisen el lämnar honom. Hon reser bara till sin bror en tid men eftersom han gift sig så behöver han inte henne. Christie däremot behöver henne så hon återvänder. Brodern är lika mesig han, han kommer inte ens med ett tomt hot mot Christie utan låtsas som ingenting när de möts.

Och det värsta av allt. Den unga kvinnan var tydligen dum nog att tro på Christie medicinska kunskaper trots vad Ethel sa. Denna dumhet kostade henne livet. Fästmannen kommer dit och frågar efter henne. Christie förnekar att hon varit där. Fästmannen ser hennes kappa hänga där. "Nej, det är min kappa", säger Ethel då. "Jag tyckte den var så fin så jag köpte en likadan."

Alltså hustrun låter sin man komma undan med mord genom att ljuga. Fattar hon inte att hon själv utsätter sig för livsfara, om hon nu tycker det är ok att han mördar andra kvinnor?


Är det någon annan som tittar på denna "feel bad"-serie? Man vet ju hur det går så det är ju inte därför man ser den. Tim Roth (Christie) och Samantha Morton (Ethel) är lysande skådespelare som det brukar vara i BBC-produktioner. Tim Roth spelar Christie som en lågmäld och till synes oförarglig man.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 32466
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Rillington Place - miniserie om seriemördare

Inläggav atoms » 2018-06-14 1:55:44

Såg bara en bit av första avsnittet men hela andra.

Värt att notera -

Spoiler: visa
Justitiemordet på Tim Evans var en av tre dödsdomar under 50-talet som starkt bidrog till den debatt som ledde till att dödsstraffet avskaffades i England. Tim Evans benådades postumt 1966.
atoms
Moderator
 
Inlägg: 14328
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in