Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: atoms, Alien

Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Inläggav Kahlokatt » 2022-06-22 20:55:01

Aroha Aotearoha
(översättning av Top Ten Unsolved Mysteries from New Zealand av Colleen Johnson publicerad på Listverse 1 april 2022)

Mordet på paret Crewe
images.jpg

Den 22 juni 1970 klev Len Demler in på den bondgård som tillhörde hans dotterJ eanette och hennes make Harvey Crewe. Paret syntes inte till, men där var fullt med blod. Sedan hörde Demler sin 18 månader unga dotterdotter ropa från sitt rum. Han sprang upp och hittade henne i hennes spjälsäng, hungrig och blöt, men i övrigt oskadd.

Nästan på dagen en månad efter morden, hittade några fiskare Jeanettes kropp flytande i närbelägna Waikato River. Hon var inlindad i ett lakan och det fanns tecken på att hennes kropp tidigare hade tyngts ned med något. Några veckor senare hittades Harvey i samma flod, intrasslad i sjögräs, några kilometer från där man hittat Jeanette.

Polisen arresterade en bonde från trakten som paret Crewe var bekanta med, Arthur Allan Thomas, och menade att han var besatt av Jeanette. Thomas befanns vara skyldig och tillbringade nio år i fängelse, innan en Royal Commission of Inquiry (Kunglig Undersökningskommission? Ö.a.) kom fram till att två tjänstgörande poliser hade placerat en använd patron på platsen och därmed knutit Thomas till dubbelmordet för att försäkra sig om en fällande dom.
Thomas fick senare 950 000 nyzeeländska dollar i kompensation för sin tid i fängelse och för att han hade förlorat sin bondgård.

Än i dag vet man inte vem mördaren eller mördarna var, men man tror att de kände väl till familjen Crewe och deras ägor. Mördaren har nu gått fri i över 50 år.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 21359
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Inläggav Kahlokatt » 2022-06-22 21:07:35

UFO:n i Kaikoura
4M6LKLL_image_crop_127455.jpg

Den 21 december 1979, inte långt efter att ett flygplan hade startat från Nya Zeelands huvudstad Wellington, rapporterade de två piloterna och fyra passagerarna ombord att de såg ett konstigt ljus på himlen.
Passande nog var en av passagerarna på det lilla flygplanet den natten David Crockett, en frilansande kameraman. Crockett tog sin kamera och började filma ljuset. På resan tillbaka senare samma natt, sågs ljuset igen. Det dök också upp på planets radar och indikerade att det verkligen fanns ett föremål på himlen ungefär 29 km bort. När flygplanet vände mot ljuset, verkade det reagera genom att förflytta sig bortåt.

En vecka senare försökte ett TV-team att filma ljuset och lyckades fånga flera ljus på film i flera minuter. Journalisten Quentin Fogerty sade senare att de blev trollbundna av det mystiska fenomenet.
"Vi såg en sträng av ljus; det började som en liten nålspets av ljus som sedan blev en stor, pulserade glob med skiftningar i orange och rött," berättade han. "Efteråt fick vi veta att den var ungefär lika stor som ett hus," tillade han.

Bland förklaringarna till de underliga ljusen fanns att det bara var Venus eller Jupiter, eller starkt upplysta japanska bläckfiskarbåtar utanför kusten. Det funderades t.o.m. på om det bara var ljus som reflekterades från några kålodlingar nere på marken.
Det är emellertid svårt att förklara hur det skulle kunna synas på radar...
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 21359
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Inläggav Kahlokatt » 2022-06-22 21:21:40

Havsmonstret på Zuiyo-Maru
Zuiyo_Maru.jpg

I april 1977 trålade den japanska fiskebåten Zuiyo-Maru efter makrill ungefär 4 mil från Christchurchs kust när ett stort, ruttnande kadaver trasslade in sig i deras nät. Det ruttna aset, som troddes väga över ett ton och vara 10 meter långt, lyftes ombord.

Besättningsmannen Michihiko Yano hade studerat en del biologi och forskningsmetodologi, gjorde skisser av den märkliga, stinkande bjässen och tog flera foton. Yano hade också tillräcklig sinnesnärvaro för att ta flera vävnadsprover innan varelsen kastades tillbaka ned i havet så att inte fångsten skulle förfaras.

Proverna studerades av ett lag vetenskapsmän på Naturhistoriska museet i Tokyo. De svarade enhälling att djuret var en plesiosaurie, en stor havsreptil som levde under Juratiden och som troddes ha dött ut för 65 miljoner år sedan...

Senare studerades proverna av franska forskare som kom fram till att varelsen inte var någon forntida havsreptil, utan snarare de ruttnande kvarlevorna av en brugd, en art som brukar hålla till i kallare vatten länge söderut. Fotografierna och skisserna tycktes iofs visa en varelse med lång hals, litet huvud och ingen ryggfena, men deras hypotes var att det berodde på att aset var så ruttet och att andra djur hade ätit på det.

Haj eller havsmonster? Eftersom de biologiska proverna har försvunnit, kommer havet fortsätta att dölja svaret.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 21359
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Inläggav Kahlokatt » 2022-06-22 21:36:20

Cirkeln i Ngatea
ngatea61.jpg

Den 4 september 1968 upptäckte bonden Bert O'Neil ett märkligt angripet område med ti-treebuskar på sin gård i Ngatea, en liten bosättning på Nya Zeelands norra ö. Till sin förvåning såg han en helt rund fläck med död, silvervit buskvegetation bland den i övrigt frodiga grönskan. På marken nära cirkelns mitt fann O'Neill tre väldigt underliga, djupa V-formade hack placerade som vinklarna i en triangel.

Nyheter om det ovanliga fyndet spred sig snabbt, och tyvärr flockades nästan tusentals nyfikna besökare på platsen. Sightseers och souvenirjägare trampade på de märkliga hacken i marken och förstörde mycket av vegetationen. Detta ägde rum innan de kunde undersökas av forskare från universitetet, som anlände först runt fem veckor efter att anomalin först hade upptäckts.

Efter att fler rapporter om liknande cirklar började dyka upp på olika platser på ön och rubrikerna skrek ut: "Är vi övervakade av Mars?" försökte myndigheterna förklara fenomenet. Teorierna rörde allt från avlövningsmedel som hade sprejats från ett flygplan eller växter som hade angripits av svamp. Märkena i marken hävdade de var gjorda av kaniner eller vilda grisar. Det har emellrtid uppskattats att för att kunna gå så djupt, genom trädrötter, skulle märkena ha fått göras av något som vägde 20 ton.

Ngateacirkeln är fortfarande den mest kända av de mystiska cirklarna som dök upp på 1970-talet. Porecis som UF-hysterin på den tiden, dog intresset så småningom ut och fenomenet glömdes bort.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 21359
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Inläggav nomemorytoday » 2022-06-23 6:33:15

<3

Tack att du finns
nomemorytoday
 
Inlägg: 3185
Anslöt: 2018-01-13

Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Inläggav Kahlokatt » 2022-09-01 20:49:38

Uppskäraren på Nelson Street
TW: Våldsamt mordfall.
index.jpg

Året var 1914, platsen Auckland. Frederick Marshall satt uppe hela natten och undrade ängsligt var hans hustru, Frances, kunde vara. Nästa morgon berättade en granne att "din hustru har blivit mördad." Marshall rusade till den lokala polissationen, där han fick veta att det var sant - hans hustru sedan 20 år hade blivit vildsint knivhuggen till döds.

Frances hade hittats i en trång gränd och hade flera dussin sår i huvudet, nacken och bröstet. Hennes skalle var krossad, hennes lungor och hjärta var genomborrade och hennes halspulsåder var avskuren. Gärningsmannen, förmodade man, hade förmodligen dödat henne med en fickkniv. Det fanns inga uppenbara tecken på strid, inte heller var det ett rån, för hennes handväska hittades under hennes kropp, innehållande motsvarande ungefär 40 nz-dollar i dagens penningvärde. Hennes kläder beskrevs som något "i oordning", men hennes lilla blå hatt satt fortfarande på huvudet.
Sensationslystna journalister liknade det våldsamma brottet vid Jack Uppskärarens ökända seriemord i London. De antog att Frances förmodligen dödades av "den gemene varelse som av vetenskapsmän kallas nekrofilo (sic) - någon som tillfredsställer sin lust med de dödas kroppar."

Enligt polisen hade Frances under kvällen arbetat som prostituerad, fastän maken kraftigt förnekade detta. Han erkände emellertid att han hade slagit henne vid flera tillfällen. Slutligen kom coronern fram till att Fredercik inte var involverad i Frances' död, utan att hon förmodligen hade dödats av en okänd person.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 21359
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Inläggav Kahlokatt » 2022-09-01 21:03:26

Moehau-mannen
0ab4047882325ec9ac2588100f9fa898.jpg

Över hela världen berättas historier och legender om enorma, håriga, apliknande varelser. I Kanada finns Sasquatch, i USA Bigfoot, i Himalaya Yeti (Snömannen) och i Australien Yowie.
I Nya Zeeland finns Moehaumannen, döpt efter den högsta bergstoppen i den bergskedja där han först ska ha setts till. Det är en helig plats för maorierna och det sägs att man kan se alla möjliga sorters mytiska varelser där.

När europeiska nybyggare började bosätta sig i olika delar av Nya Zeeland under slutet av 1800-talet, började historier om Moehaumannen dyka upp. De första rapporterna handlade helt enkelt om folk som hade blivit skrämda av stora, håriga, människoliknande varelser djupt inne i skogarna. Sedan började mer otäcka berättelser dyka upp om nybyggare som skadats och dödats.

1983 hävdade två vandrare att de hade sett sju Moehauvarelser i Lake Waikaremoana-området, klädda i vad som såg ut som kohud. De uppskattade att en vuxen man i gruppen var ungefär 180 cm lång. Från sin utkiksplats i skogen iakttog de gruppen i flera minuter. Varelserna vandrade längs en stenig flod och försvann sedan in bland träden.

2001 resten australiensiska yowie-"experten" Rex Gilroy till Nya Zeeland för att själv undersöka Moehaumannen i hopp om att kunna berätta en bra anekdot och kanske få fysiska bevis. Gilroy hävdade att han hade hittat stora hominida fotavtryck på en avlägsen skogsstig i Urewera Nationalpark. Han visade stolt upp två gipsavgjutningar för den ivriga pressen.

Innan det finns några definitiva bevis från en kanske mer trovärdigt källa är Moehaumannen, precis som sina håriga syskon Sasquatch och Yeti, bara myter.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 21359
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Inläggav Kahlokatt » 2022-09-01 21:17:02

Vraket av MV Joyita
MV_Joyita_1955.jpg

Den 10 november 1955 upptäcktes det lilla lastfartyget MV Joyita på drift ungefär 600 nautiska mil ur kurs, utan besättning, passagerare eller last. Joyita skulle till den lilla nyzeeländska besittningen Tokelau, men nådde aldrig fram. Mysteriet med vad som hände dem som var ombord har kommit att kallas "Stilla Havets Mary Celeste."

Fartyget hade haft en besättning på 16 personer, plus nio passagerare, därav två barn, när det försvann 38 dagar tidigare. Joyita bar fyra ton last, bl.a. medicinsk utrustning, livsmedel och tomma oljefat, men det mesta av lasten saknades. Skeppets loggbok, sextant och andra navigationsinstrument saknades, liksom alla tre livbåtarna och de vapen som hade funnits ombord. Dessutom fanns några otäcka tecken på våld. Fartygets kommandobrygga var sönderslagen, och på däck hittade man en öppen läkarväska och flera blodiga bandage.

Joyita hade fortfarande gott om bränsle och hade kanske övergivits när hon började ta in vatten. Skrovet, med kanter av kork, och de tomma oljefaten ombord borde emellertid ha gjort fartyget praktiskt taget osänkbart. Den försvunna lasten kunde ha stulits av opportunistiska besättningar som passerat förbi det övergivna fartyget.
Andra gissade på pirater eller kanske ett försäkringsbedrägeri.

Joyita reparerades och fortsatte användas som lastfartyg, men efter att ha gått på grund på ett rev bedömdes det till slut föra otur med sig, så det skrotades. I dag finns inga spår kvar av Joyita och ingen vet vart den olycksaliga besättningen tog vägen.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 21359
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Inläggav Kahlokatt » 2022-09-01 21:26:07

Ett försvunnet flygplan
index.jpg

Nästan sextio år efter att ett flygplan försvann mellan Christchurch och Milfordsundet, letar grupper av forskare fortfarande efter det i de oländiga bergsområdena på Nya Zeelands sydö.

Piloten Brian Chadwicks Dragonfly-plan försvann under en nöjesflygning den 12 februari 1962, med fem passagerare ombord. När planet inte återvände, genomförde myndigheterna de mest omfattande sökningarna från luften i Nya Zeelands historia, men man hittade inget plan.

En av de sökande, Bobby Reeve, sade att upptäckten av en damkänga i ett avlägset bergsområde fick de att tro att planet fanns på nästan 3000 meters höjd, djupt nere i permanent snö. "Jag tror att om det hade legat nere i bushen hela tiden, skulle kängan ha varit täckt av mossa - men eftersom den inte var det, tror jag att de kraschade i snön."
Han har bett bergsbestigare att hjälpa till med sökandet i den förrädiska och oförsonliga terrängen."
"Det är för farligt - båda mina söner har redan fallit ned för berget," (sic!) sade han.

Och sökandet fortsätter.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 21359
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Inläggav Kahlokatt » 2022-09-08 20:25:41

Mystiska moafåglar
sn-moa.jpg

Det finns gott om historier om sedan länge utdöda fåglar som tydligen lever och frodas långt borta från människors blickar. Moa var nio arter av flygodugliga fåglar som levde på Nya Zeeland, men som tros ha dött ut helt runt 1400, utrotade av maorierna. Den största moafågeln var 3,6 meter hög och vägde ungefär 230 kg, medan den minsta var ungefär lika stor som en kalkon.

Fastän moafåglarna dog ut långt innan européerna slog sig ned på öarna, förekommer det fortfarande historier om att de har överlevt i djupa, isolerade dalar. När pubägaren och bergsbestigaren Paddy Freaney hävdade att han hade hamnat i bråk med e moa i Cragieburn Valley i januari 1993, tog myndigheterna det inte på allvar, men det uppmärksammades en del i internationella media.

Andra djur som sägs ha setts vandra omkring i isolerade delar av Nya Zeeland, är mer exotiska, som uttrar, pantrar och t.o.m. älgar.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 21359
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Riktigt konstiga historier (mysterier, etc.)

Inläggav Kahlokatt » 2022-09-08 20:37:05

Vad gjorde han i poolen, sade du?!
istockphoto-513415448-1024x1024.jpg

En mystisk bajsare som fått epitetet "den brune bombaren" slog till på en simhall i Nya Zeelands sydligaste stad, Invercargill, sex fredagar i rad 2015.

Personalen vid Splash Palace-simhallen startade en utredning för att ta reda på vem som kunde vara den bajsande gärningspersonen i en serie evakueringar - "kod brun" - av simhallen varje vecka. Den värsta incidenten ledde till att hela simhallen fick stänga efter att bruna, eh, bomber hittades i alla tre bassängerna under en tretimmarsperiod.

Tyvärr kunde personalen inte hitta gärningspersonen. Visserligen hade badet kameror, men "inte tillräckligt hög upplösning för att man skulle kunna se rodnaden i ansiktet på någon som krystar," förklarade Splash Palaces talesperson Pete Thompson.

Ingvercargills borgmästare Tim Shadbolt sade att internationella medias intresse för "seriebajsaren" inte var någon vidare god publicitet för staden.
"Spökbajsare i bassängen är inte precis den rubrik man önskar sig," förklarade han.

(bilden är bara en genrebild; jag hade ingen lust att googla på "pool pooper"...)
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 21359
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Återgå till Intressanta intressenLogga in