Professor sågar kommunaliseringen av skolan i utredning

Diskussioner kring allt som rör arbete och studier.

 Moderatorer: atoms, Alien

Professor sågar kommunaliseringen av skolan i utredning

Inläggav plåtmonster » 2014-02-11 1:27:05

Professor Leif Lewin sågar kommunaliseringen i sin utredning gjord på regeringens uppdrag:

regeringen.se: Staten får inte abdikera - om kommunalisering SOU 2014:5 (pdf 5,3 MB)
I den här utredningen har jag i efterhand genomfört en utvärdering av huruvida de avsedda målen uppnåddes, det vill säga om vi uppnått en högre effektivitet och förbättrad kvalitet i skolan genom decentraliseringen till medborgare och den pedagogiska personalen i skolan. I en konsekvensanalys har jag sedan, i enlighet med utredningens direktiv, undersökt kommunaliseringens effekter på elevernas studieresultat, läraryrkets status och lärarnas och rektorernas arbetsuppgifter samt likvärdigheten i skolväsendet. Jag har även analyserat hur kommunerna styrt skolverksamheten när det gäller planering, uppföljning, utvärdering, lokalt utvecklingsarbete och lärarnas kompetensutveckling.


SvD: Utredare: Därför misslyckades kommunaliseringen av skolan
Att lärarna möttes med misstro, långtgående decentralisering och dåligt stöd till kommuner och lärare pekas ut som orsaker till skolans misslyckande skriver Leif Lewin, som i dag presenterar sin utredning om skolan, på DN Debatt.


SvD: Stora skillnader mellan kommuners skolsatsningar
De svenska kommunernas satsningar på skolan skiljer sig kraftigt. I en karta visar SvD vilka kommuner som satsar mest och minst på undervisning.


SvD: Staten svartmålas i skolutredning
Eleverna presterar sämre, lärarna pressas för hårt och skillnaderna mellan skolorna ökar. Utförsbacken började när skolan blev kommunal, slår en kommande utredning fast.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Professor sågar kommunaliseringen av skolan i utredning

Inläggav Wine » 2014-02-11 10:12:21

Leif Lewin i DN om den nuvarande regeringens åtgärder för att förbättra skolan:

I mitten av 1990-talet kunde det alltså se ut som om skolan hade lämnats vind för våg. Någon måste ta ansvar. Staten kom tillbaka, men i annan skepnad än förr. Skolverket utarbetade mer stödmaterial till läroplanen och regeringen gav större resurser för fortbildning och skolutveckling. Tillsynen har förstärkts efter hand. Genom den nya läroplanen Lgr 11 har kunskapsmål och resultatkrav förtydligats.

Det säger sig självt att effekterna av dessa åtgärder ännu inte kan avläsas. Den nya skollagen och den nya läroplanen har bara varit i kraft ett par år och kan alltså inte ha påverkat de elever som besvarat Pisa-undersökningens frågor. Att säga att skolans kris är ”Björklunds fel” är, som var och en förstår, därför ingenting annat än populism. Som förhoppningsvis framgått av denna artikel är ansvaret för skolan delat mellan båda politiska blocken och mellan både stat och kommun.

http://www.dn.se/debatt/kommunalisering ... slyckande/

De dåliga resultaten i Pisa undersökningen kan alltså inte bero på den nuvarande regeringens politik då de förändringar som på senare tid har genomförts ännu inte har hunnit slå igenom fullt ut.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Professor sågar kommunaliseringen av skolan i utredning

Inläggav plåtmonster » 2014-02-11 17:27:01

Hjälper det elever som sitter i stökiga klassrum utan lärartid trots att de räcker upp handen?
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Återgå till Studier och arbetsliv



Logga in