Bistånd - en cynisk historia

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien

Bistånd - en cynisk historia

Inläggav Thunderchild » 2008-01-08 17:09:56

I ett land är svälten bland barnen svår och föräldrarna kan inte få fram mat åt sin familj..

Sverige skickar biståndspengar

Pengarna går till regelbundna matransoner åt de svältande så att de snart växer upp och kan skaffa egna barn..

Efter några år har folkmängden i området fyrdubblats. Barnen svälter återigen då maten inte räcker..

Sverige skickar biståndspengar..

Efter några varv är tillståndet i hela regionen kritiskt.

Desperata grupper lägger då beslag på biståndspengar för att skaffa vapen och kunna starta ett krig i syfte att utöka sina gränser, alternativt utrota vissa folkgrupper inom gränserna som man anser har mindre rätt till marken.

Plötsligt har vi en region som lider av krig och folkmord.

Sverige tar emot flyktingar. Dom flesta av dom är svårt drabbade av kriget och de flesta kommer få stanna.

Möjligheterna för dessa stamfolk att inrätta sig i vanliga 8-5 jobb och förstå och inrätta sig i den lutherska traditionen måste anses minimal under åtminstone ett par generationer.

Hungersnöd uppstår i en annan avlägsen del av världen..

Sverige skickar bistånd..

Moderator: Tråden flyttad från Off-topic.
Senast redigerad av Thunderchild 2011-05-04 11:16:29, redigerad totalt 1 gång.
Thunderchild
 
Inlägg: 1090
Anslöt: 2006-09-04
Ort: Falun

Inläggav Kvasir » 2008-01-08 18:09:38

Det är ett etiskt dilemma, av flera, när det gäller bistånd. Att bara dumpa livsmedel på svältande länder utan andra åtgärder är förmodligen inte så effektivt i längden. Det som behövs är nog snarare att man hjälper dem att bygga upp ett effektivt jordbruk själva. Tyvärr utnyttjar ju både USA och EU detta som ett sätt att ta billiga politiska poäng. Man dumpar sitt jordbruksöverskott som bistånd till fattiga länder. Då kan man subventionera sitt jordbruk ännu mera än handelsavtalen tillåter, eftersom det formellt sett inte är en subvention, och så använder man samma pengar dubbelt genom att det även blir bistånd. Tyvärr har det nackdelen att det slår ut inhemskt jordbruk. Bara för att det är svält i en del av Afrika betyder det inte att det är livsmedelsbrist i Afrika. Ur afrikansk synvinkel vore det bättre om vi köpte upp mat i de delar av Afrika som det finns ett överskott istället för att ta av vårt eget överskott.

Ett liknande etiskt dilemma som det du nämner är sjukvård. Ibland kommer vi i väst in med massiva sjukvårdsinsatser i ett fattigt land. Barnadödligheten minskar drastiskt, men det tar kanske flera generationer för folk att anpassa sig till detta och förstå att man inte längre behöver lika många barn. Lägg därtill att katolska kyrkan försöker stoppa kondomanvändning i många afrikanska länder etc.

Ovanstående är inga argument mot att ge bistånd, men det är anledningar att kritiskt fundera över i vilka former det är effektivast att ge bistånd. Tyvärr styr nog prestige för mycket i biståndsfrågor. Man gör hellre två biståndsprojekt dåligt än ett bra, för att två ser mera ut än ett i rapporterna.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 11:16:29, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Inläggav Alien » 2008-01-08 21:30:25

I de flesta u-länder har välståndet ökat (undantag är väl vissa afrikanska länder beroende på inbördeskrig, folkmord, hiv).

Dessutom har antalet barn minskat. När kvinnor får ökad utbildning så föder de färre barn. Och när man kan räkna med att barnen överlever till vuxen ålder behöver man inte skaffa 6 för att 2 ska överleva.

Desperata grupper tycks alltid får tag på vapen, även utan biståndspengar. Det finns alltid cyniska vapenhandlare som säljer åt vem som helst.

Att ha t ex till mål att ge 1% av BNP i bistånd tror jag är farligt. Det är risk för att pengarna skickas iväg utan ordentlig planering el uppföljning, bara för att uppfylla målet.

Frågan är vilka krav man ska ställa på mottagarländerna? Demokrati, mänskliga rättigheter, ingen korruption, att pengarna verkligen går till hälsa och utbildning? Har läst att västländerna tävlar om att överösa vissa länder med bistånd. Inte lätt att ställa krav då.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 11:16:29, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46088
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Alien » 2008-01-08 21:37:44

Hans Rosling påpekar också att fri handel är viktigare som bistånd:

Ofta ser vi på världen med bidragsögon, säger Hans Rosling.

– Varför svälter Niger? Jo, till stor del på grund av bomullssubventionerna i USA och Europa. I Niger producerar de bra bomull, men kan inte sälja den. Niger behöver katastrofbistånd, men i ännu högre grad rättvis handel.
http://www.foi.se/FOI/templates/Page____4248.aspx
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 11:16:29, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46088
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Thunderchild » 2008-01-08 23:05:57

Kvasir skrev:Ovanstående är inga argument mot att ge bistånd, men det är anledningar att kritiskt fundera över i vilka former det är effektivast att ge bistånd. Tyvärr styr nog prestige för mycket i biståndsfrågor. Man gör hellre två biståndsprojekt dåligt än ett bra, för att två ser mera ut än ett i rapporterna.


Precis.. Självklart ska vi hjälpa..

Men de superempatiska individer som måste hjälpa genast utan att tänka längre än näsan räcker kan göra mera skada än nytta.

Det gäller att göra en grundlig analys av läget och ha en strategi innan man sätter en massa saker i rullning..
Senast redigerad av Thunderchild 2011-05-04 11:16:29, redigerad totalt 1 gång.
Thunderchild
 
Inlägg: 1090
Anslöt: 2006-09-04
Ort: Falun

Inläggav Titti » 2008-01-08 23:33:32

Jag tror på hjälp till självhjälp. På utbildning av kvinnor och flickor, på att ge dessa en anständig försörjning eftersom de som regel är huvudansvariga för barnen. Kvinnor med högre utbildning skaffar färre barn och klarar bättre av att ta hand om dem de har.

Jag tror på småskaliga hjälpprojekt nära det vardagliga livet. Som tex Getbanken http://www.sttidningen.se/html/ovrigt.w ... pageid=495 - mina småbarn fick varsin get i julklapp av sin mormor istället för ännu mer saker vi inte behöver.

Det finns många saker som främjar utveckling och livsmedelsbistånd är egentligen bara katastrofhjälp. Ibland nödvändigt. Men på lång sikt behövs andra saker. Då tror jag på små vardagsnära projekt, på utbildning av främst kvinnor, på rättvis handel...
Senast redigerad av Titti 2011-05-04 11:16:29, redigerad totalt 1 gång.
Titti
 
Inlägg: 9003
Anslöt: 2007-09-16

Inläggav Kvasir » 2008-01-08 23:53:39

Frihandel är en intressant sak här. För många fattiga länder skulle förmodligen frihandel vara bra, för att de skulle kunna exportera t.ex. jordbruksprodukter på lika villkor. Det kan dock finnas en risk att vissa länder får sin inhemska produktion av varor förstörd om det går att importera ännu billigare produkter, t.ex. kläder från Kina. Frihandel kan nog alltså slå åt båda hållen, beroende på varje lands förutsättningar. Var det inte något latinamerikanskt land som röstade om frihandel nyligen, och en mycket stor del av befolkningen var rädd att det skulle försämra ekonomin?

Ett intressant land i sammanhanget är Marocko, som jag besökte ganska nyligen. I det fallet verkar det vara Marocko självt som har varit emot frihandel, eller rättare sagt den förre kungen. Liksom i många andra länder i området finns det knappt någon medelklass, utan sisådär 95 % är fattiga och så finns det en liten klick väldigt rika. Eftersom de rika har kontrollera inhemsk industri etc. så har de tjänat på protektionismen. Den nye kungen (förre kungens son) har en öppnare och mera reformvänlig attityd. Sedan några år tillbaka får utländska företag etablera sig i landet, vilket har gett ett antal nya indstrier och arbetstillfällen. Inom något år eller två ska man även öppna gränserna för frihandel, vilket välkomnas av de fattiga, som hoppas få tillgång till flera och billigare varor och kanske mera exportmöjligheter. Man hoppas även att locka en del mera hi-techindustri, och som jag förstod det finns redan en viss tillverkning av delar för mobiltelefonindustrin. Frågan är väl om de kan konkurrera med Kina, som har ett ännu lägre löneläge.

Apropå det Titti skrev, så såg jag också exempel på kvinnokooperativ i Marocko. Det var ett sätt att ge berberkvinnorna en möjlighet att försörja sig på arbete utanför hemmet och jordbruket, så att de skulle kunna bli mera självständiga. Man hade några utbildade, och oftast unga, kvinnor anställda för att sköta ekonomi och marknadsföring gentemot framförallt turister.
Senast redigerad av Kvasir 2011-05-04 11:16:29, redigerad totalt 1 gång.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Inläggav vetej » 2008-01-09 1:06:20

Vad tror ni om de generationerna som ligger i 25-årsåldern? Är de dömda till allt annat än akademiskt arbete eller har de lika stora chanser som ungdomar för lämplig hjälp? Jag syftar mest på om man kan ta sig ur skiten (ingen kunskap om omvärlden eller ej kulturbevandrad) - går det att hjälpa dem till en utbildning eller är det försent? Tänk er att man skulle rensa en 25-åring här i västvärlden på erfarenheter och kunskap.
Senast redigerad av vetej 2011-05-04 11:16:29, redigerad totalt 1 gång.
vetej
 
Inlägg: 600
Anslöt: 2007-05-31

Inläggav ufo » 2008-01-09 1:26:30

Alien skrev:Hans Rosling påpekar också att fri handel är viktigare som bistånd:

Ofta ser vi på världen med bidragsögon, säger Hans Rosling.

– Varför svälter Niger? Jo, till stor del på grund av bomullssubventionerna i USA och Europa. I Niger producerar de bra bomull, men kan inte sälja den. Niger behöver katastrofbistånd, men i ännu högre grad rättvis handel.

Hur då? Gör subventionerna så att Niger's bomull inte går att äta?
Senast redigerad av ufo 2011-05-04 11:16:29, redigerad totalt 1 gång.
ufo
 
Inlägg: 4634
Anslöt: 2007-06-23
Ort: En liten bit utanför skogen.

Inläggav junkandshit » 2008-01-09 1:46:52

Befolkningsökningen är det största miljöhotet. Tyvärr är mänskligheten inte tillräckligt smart och samarbetsvillig för att reglera mängden människor. Kina hade tidigare en lyckad politik med ett barn per familj.

Sjukdom och svält är de enda viktiga faktorerna som styr hur många som föds och dör. Krig har haft en förvånansvärt liten betydelse. 7 miljoner mördade judar är ingenting jämfört med t ex malaria och förorenat vatten.
Senast redigerad av junkandshit 2011-05-04 11:16:29, redigerad totalt 1 gång.
junkandshit
 
Inlägg: 465
Anslöt: 2007-09-05

Inläggav Alien » 2008-01-09 16:14:18

ufo skrev:
Alien skrev:Hans Rosling påpekar också att fri handel är viktigare som bistånd:

Ofta ser vi på världen med bidragsögon, säger Hans Rosling.

– Varför svälter Niger? Jo, till stor del på grund av bomullssubventionerna i USA och Europa. I Niger producerar de bra bomull, men kan inte sälja den. Niger behöver katastrofbistånd, men i ännu högre grad rättvis handel.

Hur då? Gör subventionerna så att Niger's bomull inte går att äta?


Jag tycker det är självklart. Genom att EU och USA subventionerar sina egna produkter (bomull, jordbruk etc), så kan inte Niger och andra länder exportera sina egna produkter, så de får pengar att importera det de behöver.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 11:16:29, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46088
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav Ganesh » 2008-01-09 16:22:12

När man pratar om bistånd till de som är fattigare måste man börja i den änden att man bestämmer sig för om man tycker att det är viktigt eller angeläget att de rika länderna hjälper de fattiga att komma ikapp.

Tycker man det kan man sen gå vidare hur man på bästa sätt åstadkommer det. Och det finns ju massor av dåliga exempel som inte fungerade, och sam i vissa fall var kontraproduktiva.
Senast redigerad av Ganesh 2011-05-04 11:16:29, redigerad totalt 1 gång.
Ganesh
 
Inlägg: 3688
Anslöt: 2007-11-16
Ort: Varberg

Inläggav Alien » 2008-01-09 16:28:55

Ganesh skrev:När man pratar om bistånd till de som är fattigare måste man börja i den änden att man bestämmer sig för om man tycker att det är viktigt eller angeläget att de rika länderna hjälper de fattiga att komma ikapp.

Tycker man det kan man sen gå vidare hur man på bästa sätt åstadkommer det. Och det finns ju massor av dåliga exempel som inte fungerade, och sam i vissa fall var kontraproduktiva.


Ja, jag tycker det är självklart av moraliska skäl. Varför ska vissa människor vara dömda till livslång fattigdom och elände, bara för att de fötts på fel plats?

Sen kan man också önska det av rent egoistiska skäl. Fattigdom och krig gör att många vill fly till Europa. De söker asyl el försöker komma in illegalt.
Senast redigerad av Alien 2011-05-04 11:16:29, redigerad totalt 1 gång.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46088
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Inläggav ufo » 2008-01-09 23:32:59

Alien skrev:Jag tycker det är självklart. Genom att EU och USA subventionerar sina egna produkter (bomull, jordbruk etc), så kan inte Niger och andra länder exportera sina egna produkter, så de får pengar att importera det de behöver.
Nä om de svälter så skall de i första hand odla mat.
Senast redigerad av ufo 2011-05-04 11:16:29, redigerad totalt 1 gång.
ufo
 
Inlägg: 4634
Anslöt: 2007-06-23
Ort: En liten bit utanför skogen.

Inläggav Kvasir » 2008-01-09 23:56:41

ufo skrev:
Alien skrev:Jag tycker det är självklart. Genom att EU och USA subventionerar sina egna produkter (bomull, jordbruk etc), så kan inte Niger och andra länder exportera sina egna produkter, så de får pengar att importera det de behöver.
Nä om de svälter så skall de i första hand odla mat.


Det beror på. Om klimat och andra faktorer är lämpligare för bomull än för mat, så kanske det är smartare att odla bomull och exportera, och köpa mat för pengarna. Men det förutsätter då att man kan konkurrera på lika villkor på bomullsmarknaden. En av hörnstenarna i marknadsekonomin är som bekant principen om komparativa fördelar.

Kina har problem av den typen. Man odlar många grödor som är väldigt vattenkrävande, t.ex. ris och i växande omfattning vete. Samtidigt har man problem med vattenförsörjningen. Det har föreslagits att de åtminstone i vissa områden borde odla mindre vattenkrävande grödor, och istället importera en del ris och vete.
Kvasir
 
Inlägg: 14628
Anslöt: 2007-11-04
Ort: Vilse någonstans mellan coNP och P/poly

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in