Varför kontorslandskap byggs trots att det är dåligt

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Varför kontorslandskap byggs trots att det är dåligt

Inläggav nallen » 2014-09-11 18:58:13

Huggorm skrev:Det går ju att sätta in skärmväggar mellan arbetsplatserna om man vill, då får man åtminstone lite avskildhet.

Jo, det räcker tyvärr inte långt, ens om man lyckats skaffa sig en hörnplats.

plåtmonster skrev:Detta är en av de större problemen och som enskild individ är det oftast lättare att byta arbetsgivare än att få till lokaländring.

Ja, jag har märkt det :roll:
nallen
 
Inlägg: 19465
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid Skogen

Varför kontorslandskap byggs trots att det är dåligt

Inläggav Alien » 2018-08-26 14:14:56

Ännu en artikel om det bortglömda behovet av arbetsro:

TT/HBL skrev:Öppet landskap. Aktivitetsbaserat. Clean desk. Tiden då vi satt i egna rum med krukväxter i fönstret och familjebilder på skrivbordet är över. Men hur sunt är det att inte ha en egen plats att gå till?

Just nu peakar begreppen aktivitetsbaserat och clean desk, vilket betyder att nästan all energi läggs på att skapa ytor där man kan jobba tillsammans, slå sig ned var som helst för ett spontant möte och skrivbord som rensas efter varje arbetsdag. Aram Seddigh, doktor inom arbets- och organisationspsykologi vid Stockholms universitet, menar att det har många fördelar och passar det arbetssätt vi mer och mer går mot: att arbeta i tillfälliga projekt, jobba lite där man vill, kanske hemma ibland och i kontakt med olika personer vid olika tillfällen. Men, det finns fallgropar.
---
– Att byta plats varje dag är en bra idé i teorin, men tanken utgår helt från att vi ska samarbeta, gärna med olika personer varje dag eller i varje fall i olika projekt. Det faktum att individen behöver arbetsro för att utföra sina arbetsuppgifter är faktiskt sådant som lätt glöms bort i planeringen och för den som inte har så varierande arbetsuppgifter och som är på plats varje dag, är flexibiliteten nödvändigtvis inte en fördel, säger Aram Seddigh.

Färre skrivbord
Ett flexibelt kontor kan leda till olika saker: till exempel att man blir störd på olika sätt och faktiskt inte får jobbet gjort, vilket i sin tur kan ge känslor av otillräcklighet och i längden missnöje med arbetet och arbetsplatsen.
https://www.hbl.fi/artikel/att-vi-behov ... latt-bort/

Ja, "clean desk" tycker jag låter stressande. Ser för mig att man måste jobba över (gratis) för att hinna tömma skrivbordet på allt man inte hunnit göra klart under dagen.

Alternativet om man inte hinner med för att man bara blir störd, är att jobba hemma.
– Det är väldigt få som fungerar och jobbar bra i öppna landskap. Vissa har mindre problem med det, men de allra flesta påverkas i sitt arbete, forskning visar att vi människor utför koncentrationskrävande arbete bäst under tystnad, säger Aram Seddigh.

Medarbetare som inte trivs på jobbet blir mindre motiverade:
– Omotiverade medarbetare är det värsta för ett företag. De kanske inte har möjlighet att söka jobb, men är inte så intresserade av företaget längre. Det blir en dyr historia som inte bidrar till utveckling av verksamheten, snarare tvärtom, säger Aram Seddigh.


Men detta blir en osynlig kostnad så den väger inte så tungt jämfört med att det blir billigare med mindre lokalyta.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Varför kontorslandskap byggs trots att det är dåligt

Inläggav Alien » 2018-08-27 0:55:51

Men tydligen anses det aktivitetsbaserade kontoret som något lockande för arbetstagarna, iaf för de unga. De vill ha det nytt och modernt. Som i denna rosenskimrande skildring av det nya kontoret i Folktandvården i Skåne:

"- Det blir olika miljöer utan fasta arbetsplatser. Vår förhoppning är att vi ska jobba över gränserna, få bättre informationsutbyte mellan avdelningarna och öka samarbetet mellan indvider, säger Gustaf Persson, som är förväntansfull på det nya kontoret och allt nytt som det för med sig." (TT/UNT 2018-05-27 "Nytt kontor ska öka samarbetet och attrahera unga")

Nytt, nytt, nytt. Det vill man ha. Alltså kommer det inte att bli någon ändring (om det blir någon) förrän detta känns gammalt och förlegat om 30-40 år.

"Folktandvården har byggt sitt kontor med hjälp av fem olika miljöer: projektytor med högre ståbord där man både kan ta snabba möten och sitta ned med sin laptop, koncenrationsrum för fokuserat arbete där man kan jobba ostört, telefonrum för telefonsamtal, kaffetorget med kaffebar och soffor, samt bistron som har trädgårdstema, där man kan äta och samlas."

Det enda som låter verkligt positivt är bistron. Det verkar annars som ett evigt förflyttande under arbetsdagen. Jag antar att det inte blir någon större skillnad i de rum där man behandlar patienter. Men de hör ju inte till kontoret.

Det som jag tycker verkar bökigast är de särskilda telefonrummen. Om man behöver ringa någon, ska man då gå till telefonrummet med sin dator? Och om man blir uppringd likaså? Men det är förstås en förutsättning för att man inte ska störa de andra i "projektytorna".

"- Det här är ett arbetssätt i tiden och de yngre generationerna förväntar sig en friare arbetsdag."

Ingen egen arbetsplats, inget skrivbord, inte ens en hurts. Det enda man får är ett skåp precis som i skolan. Alltså ska man inte längre ha några papper i pärmar. Äntligen det papperslösa kontoret! Skulle datorn krångla kan man inte få fram några uppgifter alls.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Varför kontorslandskap byggs trots att det är dåligt

Inläggav Dagobert » 2018-08-27 4:13:35

Alien skrev:"- Det blir olika miljöer utan fasta arbetsplatser. Vår förhoppning är att vi ska jobba över gränserna, få bättre informationsutbyte mellan avdelningarna och öka samarbetet mellan indvider, säger Gustaf Persson, som är förväntansfull på det nya kontoret och allt nytt som det för med sig." (TT/UNT 2018-05-27 "Nytt kontor ska öka samarbetet och attrahera unga")
(...)
"Folktandvården har byggt sitt kontor med hjälp av fem olika miljöer: projektytor med högre ståbord där man både kan ta snabba möten och sitta ned med sin laptop, koncenrationsrum för fokuserat arbete där man kan jobba ostört, telefonrum för telefonsamtal, kaffetorget med kaffebar och soffor, samt bistron som har trädgårdstema, där man kan äta och samlas."

Det låter som Gustaf tror att jobbet består i att mingla. Och att jobba litegrann, men inte så mycket att det blir tråkigt.
Om man jobbar över gränserna så utvidgas dessa till nya gränser som man sedan får hålla sig inom.
Dagobert
 
Inlägg: 14138
Anslöt: 2010-11-30

Varför kontorslandskap byggs trots att det är dåligt

Inläggav slackern » 2018-08-27 8:33:18

Ja du dom här små båsen kan ju inte heller ha varit någon höjdare, instängt, trångt, insyn, dammigt, en ljudnivå från helvetet och en chef som kikar in med jämna mellanrum.

slackern
 
Inlägg: 43754
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in