Reservoarpennor

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: atoms, Alien

Reservoarpennor

Inläggav Fraktal » 2013-04-21 14:50:09

Finns någon/några på forat som är intresserad av reservoarpennor?
Jag använder, samlar och reparerar/renoverar sådana.
Fraktal
 
Inlägg: 101
Anslöt: 2013-03-08
Ort: Bandhagen

Reservoarpennor

Inläggav Pieohpah » 2013-04-21 19:21:53

Älskar pennor i alla dess former. Har en uppsättning illustratörspennor. Reservoar av märket Rotring. Otroligt sköna att rita med även om jag gillar vanliga fineliners minst lika bra.
Pieohpah
 
Inlägg: 1150
Anslöt: 2012-01-05
Ort: Stockholm

Reservoarpennor

Inläggav Fraktal » 2013-04-22 11:33:13

Pieohpah skrev:Älskar pennor i alla dess former. Har en uppsättning illustratörspennor. Reservoar av märket Rotring. Otroligt sköna att rita med även om jag gillar vanliga fineliners minst lika bra.


Trevligt! :D
Jag misstänker att Rotring är ett "favoritfabrikat" för dig.

Har du erfarenhet av Parker (Vacumatic, Duofold, 51, 61, VS m.fl. modeller), Waterman, Pelikan för att nämna några fabrikat?
Fraktal
 
Inlägg: 101
Anslöt: 2013-03-08
Ort: Bandhagen

Reservoarpennor

Inläggav Pieohpah » 2013-04-22 16:57:18

Parker är ju grymma, men jag har inte ägt någon.
Pieohpah
 
Inlägg: 1150
Anslöt: 2012-01-05
Ort: Stockholm

Reservoarpennor

Inläggav Fraktal » 2013-04-22 18:58:17

Pieohpah skrev:Parker är ju grymma, men jag har inte ägt någon.


Parker är ett bra fabrikat med många modeller i sortimentet.
På auktionssajter - exempelvis Tradera - finns i regel "gott om" Parkerpennor.

En Parker 51 är en mycket bra penna (om du inte önskar ett flexibelt stift) och du kan komma över en bra sådan för i "spannet" 200-500 kr.

De allra flesta reservoarpennor går bra att reparera/renovera, det är i regel fantasin som sätter gränser för vad man kan fixa.

Ett annat högkvalitativt fabrikat är Pelikan som i sin "Souveränserie" har pennor med extremt goda skriv- och teckningsegenskaper. Dessutom är stift- och bläckledarsektionen i denna serie lätt att demontera/montera (skruvas av/på) vilket möjliggör att man enkelt kan byta stiftbredd på en och samma penna.
Alla reservoarpennor i "Souveränserien" har kolvfyllning och fylls alltså "på riktigt" från bläckflaska/bläckhorn.

Har du funderingar beträffande inköp eller frågor -- skicka mig ett PM.

Det är inte heller omöjligt jag kan vara dig behjälplig i att skaffa en Parker 51, jag har en del sådana som fungerar som "reservdelspennor" så man kan "skräddarsy" en P 51:a.
Fraktal
 
Inlägg: 101
Anslöt: 2013-03-08
Ort: Bandhagen

Reservoarpennor

Inläggav colaflaska » 2013-04-22 22:59:23

Är det lättare att skriva med reservoarpennor? När man ser bilder på dem är det som att "shit, till och med skulle kunna skriva snyggt med en sån".
colaflaska
 
Inlägg: 1869
Anslöt: 2012-04-20

Reservoarpennor

Inläggav Joakoni » 2013-04-22 23:27:28

Ja! :-)154 :-)154 :-)154
Jag skriver med reservoarpennor, älskar dem! Ser att de inte alls är populära i Sverige, den kärleken har jag tagit med mig från Polen. I ettan fick ALLA lära sig att skriva med reservoarpennor, sedan fick man gå över till annat. Nu vet jag inte om det var så lyckat, men kanske det var bra att lära sig att hantera dem från början. De ska ju hållas på ett speciellt sätt.
Inget kan ersätta reservoarpennor! De har själ!
Själv har jag en Parker och en Goldring. Plus en massa gamla pennor som inte fungerar, saknar delar, etc... Men aldrig, för allt i världen, gör jag mig av med dem! :-)Happy
Joakoni
 
Inlägg: 2623
Anslöt: 2010-12-21
Ort: Hälsingland

Reservoarpennor

Inläggav HenrikE » 2013-04-22 23:48:30

Rotring, fineliner och mjuk blyerts är det enda jag använder. Jag skulle aldrig skriva nånting med kulpenna. En bra penna är livskvalitet.
HenrikE
 
Inlägg: 266
Anslöt: 2012-10-05

Reservoarpennor

Inläggav Fraktal » 2013-04-23 7:27:44

colaflaska skrev:Är det lättare att skriva med reservoarpennor? När man ser bilder på dem är det som att "shit, till och med skulle kunna skriva snyggt med en sån".


En bra reservoarpenna - och sådana finns det gott om för runt 200 kr och upp till flera hundra tusen dito - ger en lätthet i skrivandet/tecknandet som inget annat skrivinstrument kan erbjuda.
Man ska givetvis använda ett papper av bra kvalitet - typ bättre kollegieblock - också.

En bra reservoarpenna skriver "av sin egen tyngd" - inget tryck behövs - när du drar pennan över papperet skriver pennan.
En penna med ett mjukare stift gör det möjligt att med små variationer i trycket åstadkomma en varierande linjebredd.
Önskar man en "kalligrafiartad" skrift finns spetsar som är rakskurna respektive snedskurna i olika bredder.

Vänsterhänthet utgör inget hinder för att skriva med en "riktig" penna - det kan jag intyga.

Ett par ord "på vägen":

Det är inte priset på pennan om avgör om Du tycker den är bra. Jag vet pennor för flera tusen som inte kan mäta sig med pennor med pennor som kostar bråkdelen.

Vill du ha en "riktig kolvfyllning" erbjuder LAMY, Pelikan och Mont Blanc modeller med detta.
De flesta tillverkare erbjuder numera medeller som kan fyllas med bläckpatriner, och pennor kan även förses med en lös kolvfyllning ("konvertor") så pennan omvandlas till en "kolvfyllare".

Guldspets är i sig ingen garanti för en bra skrivkvalitet.
Det är inte guldet man skriver med. Längst fram på stiftet sitter en (delad) kula av en legering innehållande iridium eller osmium (metaller tillhörande platinafamiljen). Denna kula är noggrant slipad och dess hårdhet gör att pennan kan skriva länge - ofta en livstid eller längre. Guld är en för mjuk metall och skulle slitas ned fort.
Även stålspetsar har en (delad) kula av slika metallegeringar längst fram.
Det finns stålspetsar som är mjukare (flexiblare) än många guldspetsar.

Ska du köpa en penna bör du prova att skriva med den innan du bestämmer dig.
Det är ett ytterst personligt val att köpa en reservoarpenna och det är viktigt du känner att pennan passar dig bra i alla avseenden.

För den som vill se vad "som finns":

http://www.penstore.se/
http://www.penshop.se/

http://www.lamy.com/content/index_eng.html
http://www.pelikan.com/pulse/Pulsar/sv_ ... 7253./home
http://www.parkerpen.com/
http://www.waterman.com/en/
http://www.montblanc.com/en-US/Flash/De ... eisterstck

http://www.fountainpenhospital.com/
http://www.andys-pens.co.uk/
http://www.gouletpens.com/
http://www.thewritingdesk.co.uk/
http://www.penhome.co.uk/

Om du bor i, eller besöker Stockholm/Stockholmsområdet, besök NK Papper på Hamngatan som har en mycket välsorterad pennavdelning.

Utbudet av bläck för reservoarpennor är mycket brett och det finns en veritasbel uppsjö av kulörer att välja mellan. Du ska aldrig fylla en reveroarpenna med tusch - då beckar den snabbt igen och kan i värsta fall behöva kasseras.
Fraktal
 
Inlägg: 101
Anslöt: 2013-03-08
Ort: Bandhagen

Reservoarpennor

Inläggav Fraktal » 2013-04-23 7:46:48

Film som visar hur reservoarpennor (Souveränserien) tillverkas hos Pelikan:
Fraktal
 
Inlägg: 101
Anslöt: 2013-03-08
Ort: Bandhagen

Reservoarpennor

Inläggav Fraktal » 2013-04-23 11:18:36

En mycket sevärd film som visar tillverkning av reservoarpennor hos Pilot/Namiki.
Man får till och med se hur själva skrivkulan som sitter längst fram på stiftet tillverkas.

Fraktal
 
Inlägg: 101
Anslöt: 2013-03-08
Ort: Bandhagen

Reservoarpennor

Inläggav Fraktal » 2013-04-24 17:38:06

Denna service erbjuds åt pennägare i Japan.
Dessvärre ej textat på engelska.

Sailor är ett japanskt företag grundat 1911 i Hiroshima, och tillverkar reservoarpennor av mycket hög kvalitet. (Detta påpekande eftersom filmen har titeln "Sailor Pen Clinic".)

När får vi uppleva motsvarande service i Sverige?
Troligtvis aldrig.
Tyvärr.

Fraktal
 
Inlägg: 101
Anslöt: 2013-03-08
Ort: Bandhagen

Reservoarpennor

Inläggav InkMagic » 2018-04-15 1:56:13

Reservoarpennor är ett av mina största intressen. För mig är det nog bläcket och bläckets färd mot pappret, inklusive pennans rörelse över pappret, som är den centrala fascinationen, men pennmaterial, övrig pennteknik och modeller samt kringinformation som historik är mycket intressant också. Jag kan ju bara skriva "ja" här men hoppas det är positivt om jag skriver lite mer, van att knipa igen munnen lite när det handlar om reservoarpennor :-)

För mig i skolan så var jag inte så godhjärtat inställd till skönskrivning eller skriva med kursiv stil. Jag använde likt de flesta av mina klasskamrater blyertspenna, och för mig så gör den tunna pennan och den kraft man måste använda för att trycka ner och samtidigt dra pennan att handen och fingrarna krampar efter en stund. Även känslan och ljudet av att skriva med blyertspenna är obehagligt för mig, om än inte hemskt. När jag testade reservoarpenna för första gången var det som natt och dag. De är ofta lite tjockare, en välinställd (från fabriken eller inte) reservoarpenna behöver som sagt inget tryck och många glider mycket mycket lent mot pappret (tänk på att bläcket är med och hjälper till för det för att föreställa er, och spetsen är inte som en nål utan har lite av en kulform längst ut oftast) även om det finns många olika spetsar. Med en passande reservoarpenna så känner jag att kursiv stil är motiverat, lätt, praktiskt och kul. Kan bara fantisera vad det hade gjort för vissa om vi hade haft det i skolan, kanske tom. hjälper språkets flöde om man ska riskera att överdriva.

Om man vill testa en reservoarpenna så är nog det enklaste för de flesta att gå till närmsta Akademibokhandel och leta upp en Pilot vPen bland alla andra pennor, brukar finnas papper för test. Detta är enkelt sett en enkel engångspenna med aningen mer friktion mot pappret än många andra pennor. Dessutom har jag märkt att man normalt får leta igenom några pennor för att hitta en som är så välinställd att man inte behöver trycka ner den alls. Det är inte den bästa pennan i min smak men ger en idé om vad det handlar om. (Om man inte bor i en stad med en butik där man får testa andra pennor alltså, för det brukar man få i lite mer specialiserade butiker. Akademibokhandeln säljer även Pilot MR (Metropolitan säljs den som i vissa länder) men jag betvivlar att man får testa den med bläck.)

Jag har så länge jag kommer ihåg tyckt om att rita, men medans själva den fysiska aktiviteten med en blyertspenna är en mild plåga så är detsamma med en reservoarpenna en glädje. Även andra pennor än blyertspennor är ofta inte så värst jämfört med reservoarpennor tycker jag. Jag tycker även att jag kan komma i kontakt med känslor bättre, en blyertspenna stör känslan medans en reservoarpenna stimulerar den.

Tom. bara att fylla en reservoarpenna kan vara kul. Det finns för övrigt massa spännande bläck i olika färger med massa olika egenskaper varav vissa kan vara förvånande. Och glöm för allt i världen inte rätt papper (för dig, men främst för reservoarpennan och bläcket kanske), fråga nån som vet, annars om ni fått fel så byt för fel papper kan förstöra hela upplevelsen. Finns många sidor av reservoarpennenördar på nätet, även videor på YouTube om man föredrar det. Sen mekar jag med dem och reparerar och förbättrar också, kan hända att jag även försämrat någon.
InkMagic
 
Inlägg: 37
Anslöt: 2018-01-18
Ort: Eskilstuna

Reservoarpennor

Inläggav Selma » 2018-04-15 9:28:05

Använde reservoarpenna i skolan. Bläckhorn i bänken. Saknar det. :-)196
Selma
 
Inlägg: 3633
Anslöt: 2009-05-04

Reservoarpennor

Inläggav InkMagic » 2018-05-15 16:30:16

Selma skrev:Använde reservoarpenna i skolan. Bläckhorn i bänken. Saknar det. :-)196

Jo tack jag fastnade första dagen i skolan med fingret i bläckhornshålet! Kom loss först när jag slutade försöka när de skulle hämta såpa eller nåt. Men vi använde dem inte till nåt annat direkt.

Du hade tur som hade reservoarpenna i skolan, men du kan ju återuppta det om det ger dig nåt?
InkMagic
 
Inlägg: 37
Anslöt: 2018-01-18
Ort: Eskilstuna

Reservoarpennor

Inläggav nallen » 2018-05-15 22:35:39

Selma skrev:Använde reservoarpenna i skolan. Bläckhorn i bänken.

Vad skulle du med bläckhornet till om du hade reservoarpenna? :-)063
nallen
 
Inlägg: 19428
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid Skogen

Reservoarpennor

Inläggav Dagobert » 2018-05-15 22:39:26

nallen skrev:
Selma skrev:Använde reservoarpenna i skolan. Bläckhorn i bänken.

Vad skulle du med bläckhornet till om du hade reservoarpenna? :-)063

Fylla pennan ifrån, om den hade sugfunktion i reservoaren. Vi hade modernare stålpennor som hade utbytbara plastpatroner och inte behövde bläckhorn. Dock fanns fortfarande ett hål för hornet i skolbänkarna.
Senast redigerad av Dagobert 2018-05-15 22:42:58, redigerad totalt 1 gång.
Dagobert
 
Inlägg: 14087
Anslöt: 2010-11-30

Reservoarpennor

Inläggav nallen » 2018-05-15 22:42:18

Ah... tänkte inte på hur man fyller reservoaren...
Jag tänkte att man hade bläckhorn när man skev med sån stålpenna (eller för all del fjäderpenna) som man doppar i bläckhornet.
Alla de varianterna är lite före min tid, trots att jag är en smått fossil stofil.
nallen
 
Inlägg: 19428
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid Skogen

Reservoarpennor

Inläggav Dagobert » 2018-05-15 23:00:13

Stålpennan använde vi mest för välskrivning. Annars alltid blyerts. Kulspetspenna fick vi nog använda först i sjätte klass eller så.
Dagobert
 
Inlägg: 14087
Anslöt: 2010-11-30

Reservoarpennor

Inläggav ankhh » 2018-05-15 23:23:47

Usch, dåliga minnen. Vi skulle lära oss skrivstil med reservoarpennor. De fylldes på från små bläckflaskor (jag kommer inte ihåg om det därtill fanns bläckhorn i bänkarna) och jag lyckades förstås alltid dribbla ut bläcket. Dessutom förstörde jag x antal pennor genom att trycka för hårt, då delar sig den tudelade spetsen. :(

Tycker ändå att gamla brev och dokument, skrivna av människor som kunde hantera reservoarpennor (eller rentav stålpennor) kan vara väldigt fina.
ankhh
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 2959
Anslöt: 2016-06-27

Reservoarpennor

Inläggav InkMagic » 2018-05-16 0:46:24

ankhh skrev:Usch, dåliga minnen. Vi skulle lära oss skrivstil med reservoarpennor. De fylldes på från små bläckflaskor (jag kommer inte ihåg om det därtill fanns bläckhorn i bänkarna) och jag lyckades förstås alltid dribbla ut bläcket. Dessutom förstörde jag x antal pennor genom att trycka för hårt, då delar sig den tudelade spetsen. :(

Tycker ändå att gamla brev och dokument, skrivna av människor som kunde hantera reservoarpennor (eller rentav stålpennor) kan vara väldigt fina.

Ja de passar ju inte alla säkert, sa att det var tur att Selma hade reservoarpenna i skolan men hon tyckte ju om det, menade inte att alla tycker om det. Spilla bläck kan man förstås. Mycket möjligt att jag skulle spillt en hel del bläck om jag hade reservoarpenna som liten, låter både spännande och negativt.

Jag har hört av andra att många barn i skolan förstörde spetsar genom att trycka för hårt, men fick man ny av läraren då eller? Skulle kunna tro att det var ett problem som uppstod då barnen började vara vana med kulspetspennor (blyertspennor?) och när bläcket tog slut så tryckte de så hårt som de brukar med kulspetspennor som behöver återstartas. En reservoarpennespets klarar normalt en del tryck, men inte så mycket som en del trycker i en sån situation. Kan hända att barn trycker hårt av annan anledning också... Men tror väl inte de väntade sig mer av dig, jag vet inte hur strängt det var när du växte upp, men borde väl vara del av inlärningsprocessen. Personligen har jag aldrig haft problem med det men lärde mig i vuxen ålder, och som sagt en välinställd penna ska man inte behöva trycka alls med.

Man kan väl säga att en reservoarpenna har lite mer egenheter men för en del är det värt det och för andra inte.

Jo kan bli mycket fint!
InkMagic
 
Inlägg: 37
Anslöt: 2018-01-18
Ort: Eskilstuna

Återgå till Intressanta intressen



Logga in