Plast i haven :-( (Plast och miljö)

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Plast i haven :-( (Plast och miljö)

Inläggav Inger » 2010-08-16 15:12:26

World biggest garbage dump - plastic in the Ocean:


The world biggest garbage dump is a floating one and has twice the size of the USA.

http://www.pbs.org/wnet/need-to-know/environment/an-ocean-of-plastic/2686/
Inger
Inaktiv
 
Inlägg: 17333
Anslöt: 2006-06-30

Inläggav snuggelhund » 2010-08-16 17:52:32

Det är för jävligt.

Speciellt alla fåglar som får i sig eländet och dör av det.

:-)096
snuggelhund
 
Inlägg: 3257
Anslöt: 2010-07-16
Ort: Eslövs kommun

Plast i haven :-(

Inläggav Alien » 2018-05-16 0:37:42

Bump!

Forskning.se 27 juni, 2017 skrev:Om några decennier kommer det att finnas mer plast än fisk i haven om nedskräpningen fortsätter i samma takt som hittills. Det finns alltså goda skäl att stoppa plastskräpet, innan det hamnar i Östersjön. Om detta är de flesta eniga.

Den skrämmande nyheten om mer plast än fisk i haven år 2050, lanserades i en rapport från välgörenhetsorganisationen Ellen Mac Arthur Foundation i början av 2016. Enligt organisationen Håll Sverige Rent kommer 80 procent av havsskräpet från land, och på topp-fem-listan över skräp funnet på Östersjökusterna finns olika plastprylar, plastflaskor, plastpåsar och skumplastbitar.

– Största problemet är att när plasten väl hamnat i havet så stannar den där. Om man vill städa bort plasten gäller det att hinna göra det innan den smulas sönder till mindre partiklar, säger Marie Löf, ekotoxikolog vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Magen full av plastpåsar
För djurlivet kan plastskräpet få otrevliga konsekvenser. Fiskar trasslar in sig i borttappade fiskenät, fåglar och vattenlevande däggdjur skadas eller drunknar efter att ha fastnat i plastpåsar och andra förpackningar. Det finns exempel på valar som påträffats med magarna fulla av plastpåsar.

Även efter att plasten smulats sönder och blivit till mindre partiklar kan den påverka det marina livet. Exempelvis har forskare sett att musslor får i sig relativt stora mängder plastpartiklar som är runt 10 mikrometer i diameter. Forskare vid Finlands miljöinstitut i Helsingfors har även konstaterat att zooplankton från Östersjön äter små partiklar av polystyrenplast.
https://www.forskning.se/2017/06/27/sna ... t-an-fisk/

Det finns alltså all anledning att undvika plastpåsar (tygkassar-istallet-for-plastkassar-t16493.html) el åtminstone se till att de inte hamnar i havet.

Plastpåsen med skräp som farfar slängde i Östersjön på 1960-talet finns fortfarande kvar, fast i sönderdelad form. På senare tid har det också tillkommit allt mer plastpartiklar från kosmetika, hygienprodukter och textilier.

Mikroplaster finns alltså i skrubb- och peelingkrämer men även i tvål, vanlig duschkräm, solkräm, läppstift och mascara.

Mellan 13 och 40 ton mikroplast från kroppsvårdprodukter hamnar i Östersjön varje år. Stora mängder plast- och gummipartiklar kommer också från väg- och däckslitage, industriell produktion och hantering av primärplast, konstgräsplaner, textiltvätt och båtbottenfärger. Utöver det hamnar stora mängder plastskräp i havet.

Nu har regeringen förbjudet mikroplaster i vissa hygienprodukter från 1 juli 2018.

DN skrev:Men från och med 1 juli i år blir det förbjudet att sälja vissa kroppsvårdsprodukter som innehåller mikroplast. Det gäller produkter som sköljs av eller spottas ut, som duschkräm, schampo och tandkräm.---Hudkräm och andra hudvårdsprodukter som inte direkt sköljs av omfattas inte av det förbud som regeringen beslutar om på torsdagen.
https://www.dn.se/nyheter/politik/mikro ... -forbjuds/

Men hudkräm sköljs väl också av, man tvättar ju ansiktet ibland. Eller går plastbitarna in i huden och stannar i kroppen?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Plast i haven :-(

Inläggav Pinghis Khan » 2018-05-16 0:43:15

Fleecematerial gissar jag på leder till mikroplast i våra vattendrag här hos oss.
Säkert goretex och liknade också.
Pinghis Khan
Förhandsgranskad. Får inte använda PM eller chatt.
 
Inlägg: 1558
Anslöt: 2016-01-17

Plast i haven :-( (Plast och miljö)

Inläggav Alien » 2022-12-12 5:07:25

Bump!

Problemet är inte bara plasten utan framför allt den tanklösa människan som bara kastar plast som sen hamnar i haven.

Men det går att återvinna plast. Även företag vill vara klimatvänliga:

UNT Krönika 10 DECEMBER 2022 skrev:Jag fick en tankeställare när jag träffade Anders Fröberg som är vd – på Borealis, en av Europas största tillverkare av plast. När han berättade att de skulle investera i ett plastraffinaderi för att bryta ned plast till molekylär nivå och göra plast av plast i ett evigt kretslopp, tog det inte många sekunder innan jag frågade vilket statligt stöd de skulle behöva. Denna klimatsmarta plast kommer ju att bli dyrare, så frågan är hur ska den ska stå sig i konkurrens på en öppen marknad. ”Nä nä nä” säger Anders på sin goa göteborgska. ”Unilever har ju bestämt sig."

Jag fattar ingenting. Men Anders förklarar att Unilever, som är ett av världens största livsmedelsproducenter, har antagit ett mål om att deras förpackningar ska vara cirkulära eller förnybara. Det är det som orsakar Anders självsäkra övertygelse.
---
Allt fler företag tar ansvar för att deras produkter inte ska orsaka någon klimatpåverkan, inte bara vid själva produktionen eller hos alla underleverantörer, utan även när vi konsumenter nyttjar produkten.
https://unt.se/kronika/artikel/naringsl ... t/lz3kkygj
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Plast i haven :-( (Plast och miljö)

Inläggav Chrilleb » 2022-12-12 16:22:27

Är det nåt som bekymrar mig så är det just plast i haven, vad trist det är. Vi hade en skräpplockar-dag på boendet för några år sen, det var bra. Vi tog ett varv ( nån timme eller två ) i området och plockade skräp.
Chrilleb
 
Inlägg: 6393
Anslöt: 2008-11-14
Ort: Sollentuna

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in