Personalen flyr från socialtjänsten

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien

Personalen flyr från socialtjänsten

Inläggav dasunbedingte » 2014-05-04 17:42:11

Alien skrev:Ännu en rapport om villkoren för socialsekreterare, en sammanställning av forskningsrapporter:

Vision 2014-04-29 skrev:Flera studier kring socialsekreterarnas arbetsvillkor bekräftar bilden av en tuff yrkesvardag med hög arbetsbelastning. En ny forskningsrapport från Vision visar att kvaliteten i socialtjänsten kan öka och kostnaderna minska om personalens arbetsvillkor förbättras.

- Det finns tydliga samband mellan socialsekreterares arbetsvillkor, rättssäkerhet och stödjande funktion till medborgarna. Visions kunskapssammanställning visar att resultaten i socialtjänsten kan förbättras om personalen får rimliga arbetsvillkor, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision.

I rapporten ”Prövning och profession” har Vision låtit Pia Tham, fil.dr i socialt arbete vid Socialhögskolan i Stockholm, gå igenom den forskning som finns kring socialsekreterares arbetsvillkor. Det visade sig att ytterst få studier har gjorts, såväl i Sverige som i andra länder, men att studierna som finns bekräftar bilden av en tuff yrkesvardag.

- Socialsekreterarna är en mycket lojal yrkesgrupp med hög kompetens. De tenderar att kompensera den extrema arbetsbelastningen med att jobba hårdare, hoppa över lunchen och ta med arbete hem. Samtidigt är socialsekreterarna en av de yrkesgrupper som är mest utsatt för psykosociala påfrestningar. Det här håller inte i längden, säger Annika Strandhäll.

Med den nya rapporten vill Vision öka kunskapen kring relationen arbetsbelastning och kvalitet. En rimlig arbetsbelastning är avgörande för att kunna utföra ett fullgott och rättssäkert arbete.

http://vision.se/Opinion/Pressmeddeland ... nsten-oka/

Fackförbundet Vision (tidigare SKTF) har följande förslag:

Antalet ärenden för varje socialsekreterare ska minska.

Arbetsbelastning bör avspeglas i Socialstyrelsens Öppna jämförelser samt i inspektionsrapporter av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Bättre introduktion för nya socialsekreterare. Vision vill se garanterad och planlagd introduktion för alla.

Bättre digitalt stöd som underlättar dokumentation och upprätthåller rättssäkerhet.Med tanke på denna utsatthet, så är det inte så underligt att yrket mer eller mindre tvingar lämpliga att lämna sina tjänster för typer med ett överhängande egocentriskt personlighetsdrag.
Det som nämns bland annat för Uppsala, skulle lika gärna kunna varit kommunen en bor i. Här byts personal och mellanchefer ut som genomsnittliga svensken betyder underkläder. Nu har de omorganiserat igen och kastat ut folk - nu ska två nya in.

De som sitter kvar år efter år, är de som egentligen borde fått gå för längesedan, men eftersom släktskap premieras, så nä.

Inte blir det bättre att i samma kommun bor en filur som upprepande gånger misshandlat (grovt), hotat (dödshot), trakasserat, förföljt socialarbetare (och övriga) på kommunens socialförvaltning. Inte blev det bättre när hen släpptes (igen) från fängelset (efter par månaders förvaring) - samma vecka började personen ta upp samma trista beteende... och då sa folk upp sig. Att kommunen vägrar anlita väktare eller permanent flytta verksamheten där det råder bättre översikt är underligt. Tydligen ingår det i arbetsuppgifterna att bli misshandlad och få hot riktade mot sig och sin familj (inklusive sina barn).

http://hd.se/orkelljunga/2013/08/20/nya ... kelljunga/
dasunbedingte
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 2690
Anslöt: 2012-07-23
Ort: Kibbutz.

Personalen flyr från socialtjänsten

Inläggav Alien » 2014-05-04 18:48:41

Personer som misshandlat och hotat sina ex el tjänstemän vid en viss myndighet tycker jag borde få elektroniska fotbojor.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40649
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Personalen flyr från socialtjänsten

Inläggav Miche » 2014-05-05 1:43:32

Alien skrev:Personer som misshandlat och hotat sina ex el tjänstemän vid en viss myndighet tycker jag borde få elektroniska fotbojor.
Fotboja döms man till med tidsbegränsning, sen då?
Miche
 
Inlägg: 28799
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Personalen flyr från socialtjänsten

Inläggav dasunbedingte » 2014-05-05 12:23:50

Miche skrev:
Alien skrev:Personer som misshandlat och hotat sina ex el tjänstemän vid en viss myndighet tycker jag borde få elektroniska fotbojor.
Fotboja döms man till med tidsbegränsning, sen då?


Är det inte möjligt att döma folk, under tiden de har ex fotboja, till samhällsrehabiliterande åtgärder - exempelvis behandling för sina aggressioner?

Den här personen har dömts upprepande gånger till böter, samhällstjänst och fängelse. Par veckor/månader away, sen är hen tillbaka. 1 person som begått en betydande del av alla våldsbrott kopplade till kommunens socialkontor. <3
dasunbedingte
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 2690
Anslöt: 2012-07-23
Ort: Kibbutz.


Personalen flyr från socialtjänsten

Inläggav Solblomma » 2018-05-22 8:02:45

Min mamma är socionom. Hon har blivit spottad i ansiktet, knivhotad, mm, mm. Utbränd flera gånger. När hon var 61 fick hon avtalspension, hon orkade inte mer. Det kanske hade gått bättre för henne och andra socionomer om det hade funnits väktare i närheten?
Solblomma
 
Inlägg: 579
Anslöt: 2018-03-10
Ort: Halland

Personalen flyr från socialtjänsten

Inläggav Toblerone » 2018-05-22 11:36:49

Solblomma skrev:Min mamma är socionom. Hon har blivit spottad i ansiktet, knivhotad, mm, mm. Utbränd flera gånger. När hon var 61 fick hon avtalspension, hon orkade inte mer. Det kanske hade gått bättre för henne och andra socionomer om det hade funnits väktare i närheten?


Oh oh. :o Min dotter håller på och läser till socionom.
Toblerone
 
Inlägg: 6359
Anslöt: 2010-11-19
Ort: Stockholm

Personalen flyr från socialtjänsten

Inläggav Alien » 2018-12-23 13:47:49

Bump igen!

Ännu en larmrapport.

TT/UNT 2018-12-14 skrev:En extrem arbetsbörda. Hot, våld och trakasserier. En ny rapport visar på allvarliga brister i socialsekreterares arbetsmiljö. På flera håll flyr socialsekreterare från yrket.

Under tre år har Arbetsmiljöverket besökt socialkontor i hälften av landets kommuner. Samtliga har fått krav på förbättringar.

Det är allvarligt att vi ser att alla socialkontor har haft det så ställt att vi i varje tillsyn har behövt ställa krav. Så brukar det inte se ut, säger Eva Karsten, projektledare och inspektör på Arbetsmiljöverket.
Granskningen visar att trycket på socialsekreterarna är extremt och att folk flyr både från arbetsplatsen och yrket.
https://www.unt.se/nyheter/omvarld/larm ... 64291.aspx

Dels hinner de alltså inte med sitt jobb, dels utsätts de för hot och våld:

Mer än var tredje person inom yrket uppger att de blivit utsatta.

Det är vardag för socialsekreterarna. Samtidigt finns en stor tendens att normalisera hot och våld, att "lite får man tåla". Det finns också en tendens att man skuldbelägger sig själv, att man tycker att man kunde ha hanterat det bättre, säger Eva Karsten.
Socialsekreterare kan också dra sig för att rapportera om våldet av rädsla för att göra sina egna tillkortakommanden synliga.

Men det är under inga omständigheter acceptabelt att bli utsatt för hot eller våld i jobbet. Det här är osunda arbetsförhållanden som behöver belysas mycket mer.

Det som förvånar mig mest är att alla inte har en flyktväg. Jag trodde att alla socialsekreterare satt i besöksrum med två dörrar.

I 19 fall har bristerna varit så allvarliga att kommunerna hotas med böter på upp till hundratusentals kronor. En hel del av ärendena har rört lokalernas utformning.

Det är att man inte har haft besöksrum som varit säkra, att man inte haft någon flyktväg om det skulle uppstå en allvarlig och hotfull situation. Det har vi sett väldigt allvarligt på i den här tillsynen, säger Eva Karsten.

Alltså det här har ju diskuterats i flera år, varför händer inget? Ja, socialsekreterare är väl inte en tillräckligt stor väljargrupp, och de är dessutom till övervägande del kvinnor. Det drabbas förstås deras klienter också, men de är heller ingen betydelsefull grupp för politikerna, de röstar ofta inte ens.

Här står mera: https://www.av.se/press/alla-socialkont ... kreterare/
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40649
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Personalen flyr från socialtjänsten

Inläggav sussi83 » 2018-12-23 18:09:20

Dagobert skrev:Hur kan nån vilja utbilda sig till ett yrke som främst går ut på att förneka desperata människor det de anser att de borde ha rätt till?

Alla dessa byråkratier och regler kostar mer att hålla rullande än den faktiska hjälpen man ger.
Målet är att göra sig själv arbetslös på en myndighet så jag förstår inte varför det inte finns två dörrar i besöksrum tex. Man tycker det borde vara säkert på sin arbetsplats, eller att man sitter två personal på ett möte.
sussi83
 
Inlägg: 2768
Anslöt: 2010-10-21
Ort: Betongen

Personalen flyr från socialtjänsten

Inläggav Leibniz » 2018-12-23 22:03:06

Det förvånar mig att ingen socialtjänstmedarbetare blivit dödad eller svårt skadad än, men det kommer nog.
Som förmedlare mellan myndigheter och politiska beslut får de utstå en hel del från trängda personer som är nere för räkning.

Med medborgarlön skulle man kunna lägga ner i stort sett hela socialtjänsten, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.
Leibniz
 
Inlägg: 634
Anslöt: 2018-01-07

Personalen flyr från socialtjänsten

Inläggav Alien » 2018-12-24 1:38:14

Leibniz skrev:Med medborgarlön skulle man kunna lägga ner i stort sett hela socialtjänsten, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Nej, socialtjänsten gör mycket mer än betalar ut socialbidrag. De utreder och godkänner adoptivföräldrar. De beslutar om omhändertagande av barn och ungdomar (LVU). Dessutom hemtjänst och vård av missbrukare. Men om det fanns medborgarlön skulle socialtjänsten får mer tid för det arbetet.

Och medborgarlönen skulle inte vara så hög så många (de flesta) skulle föredra att arbeta och få mer pengar. Likaså skulle de vilja få arbetsmarknadsutbildning. Så jag tror Arbetsförmedlingen (el någon motsvarande myndighet) fortfarande skulle behövas.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40649
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Personalen flyr från socialtjänsten

Inläggav Leibniz » 2018-12-24 3:13:06

Alien skrev:
Leibniz skrev:Med medborgarlön skulle man kunna lägga ner i stort sett hela socialtjänsten, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Nej, socialtjänsten gör mycket mer än betalar ut socialbidrag. De utreder och godkänner adoptivföräldrar. De beslutar om omhändertagande av barn och ungdomar (LVU). Dessutom hemtjänst och vård av missbrukare. Men om det fanns medborgarlön skulle socialtjänsten får mer tid för det arbetet.

Och medborgarlönen skulle inte vara så hög så många (de flesta) skulle föredra att arbeta och få mer pengar. Likaså skulle de vilja få arbetsmarknadsutbildning. Så jag tror Arbetsförmedlingen (el någon motsvarande myndighet) fortfarande skulle behövas.


Det var därför jag skrev "i stort sett" :)

Arbetsmarknadsutbildningar kan man slå samman med andra aktörer som redan sysslar med samma sak. Arbetsförmedlingen lyckas inte ordna arbeten till folk som står långt från arbetsmarknaden så det är dags att avveckla den dyra cancersvulsten på samhällskroppen.
Leibniz
 
Inlägg: 634
Anslöt: 2018-01-07

Personalen flyr från socialtjänsten

Inläggav Vildsvin » 2018-12-24 23:17:04

Alien skrev:
Det är att man inte har haft besöksrum som varit säkra, att man inte haft någon flyktväg om det skulle uppstå en allvarlig och hotfull situation. Det har vi sett väldigt allvarligt på i den här tillsynen, säger Eva Karsten.

Alltså det här har ju diskuterats i flera år, varför händer inget? Ja, socialsekreterare är väl inte en tillräckligt stor väljargrupp, och de är dessutom till övervägande del kvinnor.

Tror det är tvärt om, alltså att många som jobbar inom socialtjänsten själva har haft en olycklig barndom och därför omedvetet faller in i gamla mönster där de tar förövarens parti.
Vildsvin
 
Inlägg: 1994
Anslöt: 2011-01-03

Personalen flyr från socialtjänsten

Inläggav Skogkatt » 2021-12-25 15:56:15

Jag såg några nyheter om detta förra veckan, några hade hotats med att de skulle skäras i bitar och deras barn våldtas.

:shock: Så det är inte små saker, ganska grovt.

I Norge attackerades två socialarbetare med kniv för en tid sedan, en dödades och en skadades. Det var en kille som inte fick allt han pekade på och sen blev han arg. Det var inte en norrman. Det är hemskt, folk dödas på jobbet på grund av ingenting, detaljer. Så var det inte förut.
Skogkatt
Får inte posta
 
Inlägg: 1423
Anslöt: 2021-10-02

Personalen flyr från socialtjänsten

Inläggav Alien » 2021-12-25 19:33:46

Socialtjänsten mäktar inte längre med sitt jobb. Följderna kan bli katastrofala. Som i Hässelby:

Arbetet ledare skrev:– Att folk slutar beror på den höga arbetsbelastningen, väldigt komplexa ärenden, dokumentationskravet som bara växer och till viss del på grund av risken för hot och våld, sa avdelningschefen Aida Rizvic till Mitt i Hässelby.

Artikeln i lokalpressen ekade när en 40-årig man i Hässelby några veckor senare häktades misstänkt för att ha knivhuggit sina barn och slängt ut dem genom ett fönster.

”Tidsfråga innan nåt hemskt händer”
Enligt uppgifter till Aftonbladet ska flera personer ha kontaktat socialtjänsten i Hässelby-Vällingby för att slå larm om familjens situation.
– Det var ofta bråkigt i lägenheten. Det har gjorts ett flertal orosanmälningar, enligt en person med insyn i socialtjänstens verksamhet.
https://arbetet.se/2021/12/20/socialtja ... el-swedin/

Och så har vi fallet med tonåringen som knivhöll en lärare i Eslöv:

• I skuggan av attentatet i Eslöv, där en 15-åring attackerade en lärare med kniv, finns lärare och poliser som uppmärksammat socialtjänsten om pojkens skolk, kicksökande, vapenintresse och högerextrema åsikter. Där fanns lärare som beskrev pojken som en tickande bomb och som, enligt polisutredningen, upplevde en frustration över att skolan ”inte får någon hjälp av socialtjänsten”.

Och tonåringen som sköt ihjäl en polis i Göteborg. Det var inte hans första våldsdåd.

• I skuggan av sommarens polismord i Göteborg, där en 17-åring sköt en 33-årig polis, finns en mamma som vädjat till socialtjänsten i åratal om att hjälpa hennes familj. Under en enda månad tidigare i år kontaktade hon socialen fem gånger eftersom äldre kriminella pressade sonen att utföra mord. Åtgärderna kunde vänta, tyckte socialen.

Nej, en hysterisk mamma kan man inte lita på, hon överdrev säkert.

Är det fel på socialtjänstens personal, lagarna el bara bristande resurser? Uppgifterna har inte blivit färre el lättare, men det ska ändå genomföras besparingar.

När TCO-förbundet Vision frågar socialarbetarna hur de har det på jobbet svarar 45 procent att de utsatts för hot, förtal eller våld under det senaste året. 30 procent anser att kommunen inte gör tillräckligt för att förhindra sådana saker.
---
I Hässelby-Vällingby var socialtjänsten år 2019 tvungna att spara 1,9 miljoner.

När inte skolan, föräldrarna och psykiatrin räcker till så återstår socialtjänsten.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40649
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in