Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna m fl sjukhus)

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, atoms

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna m fl sjukhus)

Inläggav Alien » 2012-11-17 19:49:29

Det verkar iaf läkarna tycka där.

Det blir förvirrade med de olika beareppen:
Olegitimerad läkare = som avlagt läkarexeman men inte gjort AT
AT = allmäntjänstgöring på 18 mån, efter den blir man leg läkare
ST = specialisttjänstgöring, efter den blir man specialistläkare

Men är inte "olegitimerade läkare" och "AT-läkare" samma sak?

Läkarprogrammet är 5,5 år lång. Detta är grundutbildningen och leder till en läkarexamen. Efter detta ska en minst 18 månader lång allmäntjänstgöring (AT) klaras. Den avslutas med en examination som, vid godkänt resultat, ger läkarlegitimation. När AT-perioden är avklarad kan du välja att göra en specialtjänstgöring (ST). ST tar ungefär fem år och gör att du erhåller ett specialbevis för den specialkompetens du valt. Totalt blir utbildningstiden drygt tolv år.

Antalet utbildningsplatser till läkarutbildningar är begränsat, för närvarande erbjuds cirka 1 300 platser per år och kampen om dem är hård.
http://www.lakarutbildningar.se/

Åter till larmet från akutkliniken på Karkolinska sjukhuset:
DN Stockholm skrev:Akutkliniken på Karolinska i Solna tar emot de svårast sjuka i Stockholm. Men nu slår läkare larm om att patienters säkerhet äventyras. Många arbetspass bemannas av olegitimerade läkare. Och misstag som begås i vården sopas under mattan, enligt uppgifter till DN.
http://www.dn.se/sthlm/lakare-varnar-en ... atienterna

Edit: Ändrade rubriken då tråden inte enbart handlar om KS.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav Alien » 2012-11-17 19:54:44

Läkarna och sjuksköterskorna vill vara anonyma i tdiningen:

Enligt överenskommelsen med facket ska minst en specialist och en legitimerad läkare vare i tjänst på akutkliniken nattetid, utöver övriga underläkare.

Men sjukhuset klarar inte att hålla den nivån. Olegitimerade läkare, som kommer direkt från skolan och ännu inte gjort sin 18 månader långa allmäntjänstgöring (at), tar i stället emot svårt sjuka patienter som kommer akut till Karolinska i Solna på natten.

Problemen har flera gånger varit uppe på fackets möten med ledningen. Vid ett samverkansmöte den 31 augusti noteras att det under åtta nätter inte funnits någon legitimerad läkare på plats på akuten, utöver specialisten. Och att Läkarföreningen är ”mycket bekymrad över patientsäkerheten på Akutkliniken”.
– Vissa nätter är det kaos på akuten. Det är 100 procent hela vägen. Man får dricka Red Bull och jobba, du har inte en chans att sitta ned. Har du då 1–2 patienter som kraschar, 10 som inte är undersökta på akuten och du jobbar med tre underläkare som är olegitimerade – som måste fråga på varje patient. Då blir det väldigt tufft, säger en specialistläkare.
http://www.dn.se/sthlm/lakare-varnar-en ... atienterna

Olegitimeradae läkare tar även hand om patienterna på IMA (intermediärvårdsavdelningen).
Här vårdas mycket svårt sjuka patienter, där det krävs lång erfarenhet för att tolka subtila förändringar i patientens tillstånd som kan vara livshotande.

När kliniken startades i början av 2011 fanns alltid en specialist nattetid. Men det visade sig svårt att rekrytera specialister. Och i stället för att då stänga, något som läkare på avdelningen föreslagit, har ledningen valt att sätta in de läkare som finns att tillgå.

Patienterna på IMA befinner sig på gränsen till att behöva intensivvård. Många har andningssvikt och svåra blodförgiftningar som påverkar kroppens alla organ.

– Situationen är oerhört allvarlig. Aldrig under min långa karriär har jag sett något liknande. Avdelningen är bemannad av den lägsta kompetensen, det varierar mellan olegitimerade läkare, AT-läkare och ST-läkare (utbildning till specialist). Här behövs erfarna specialister, säger en läkare.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav Alien » 2012-11-17 19:57:52

Ett kvitto på att patient­säkerhetsfrågor tas på stort allvar är att det skrivs avvikelserapporter när man misstänker att ett fel begåtts.

På akutkliniken i Solna har det hittills i år bara skrivits en tredjedel så många rapporter som på akuten vid Karolinska i Huddinge. Ingen läkare DN talar med tror att detta är ett tecken på att det sker färre misstag på akuten i Solna.

Mönstret är detsamma sedan flera år tillbaka. Under 2011 skrevs dubbelt så många avvikelserapporter på akuten i Huddinge som i Solna, trots att Huddinge bara har 19 procent fler patienter än Solna.

– Det är en kulturfråga. Man skriver några avvikelser men det händer ingenting, responsen blir alltid: vi ska ta detta till diskussion. Sen hör man inget mer, säger en sjuksköterska som DN talat med.


Även om en avvikelserapport skrivs så ska den passera flera led:
Avvikelserapporterna bedöms av läkarchef eller klinikchef, och vid misstanke om ett allvarligt fel ska de skickas vidare till chefsläkaren på sjukhuset som avgör om det ska göras en anmälan till Socialstyrelsen enligt lex Maria.

Förra året skickades ingen avvikelse från Solnaakuten vidare till chefsläkaren, och inte en enda lex Maria skrevs. Det framgår av sjukhusets kvalitetsbokslut.
Vid akuten i Huddinge däremot skickades fem fall vidare för bedömning till chefläkaren, varav två blev lex Maria-anmälningar.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav Alien » 2012-11-17 20:03:07

Här är avvikelserapporter som personalen skrivit:

Fall 1:
Patienten genomgår en magnetröntgen av ryggen, som visar på en instabil fraktur. Patienten skickas hem från sjukhuset. Dagen efter blir han uppringd av en neurokirurg och intagen till akuten. En datortomografi bekräftar en instabil tvärfraktur mellan kotorna C6 och C7 (nedre delen av nacken). Patienten hade riskerat permanenta skador (förlamning) det dygn han var hemma.
Åtgärd: Ingen.


Fall 2:
Man kommer in med bröstsmärta som strålar mot halsen och ett systoliskt tryck som skiljer sig kraftigt åt mellan armarna. CT (datortomografi) av aortan bekräftar en typ A-dissektion (livshotande tillstånd där kärlväggen i kroppspulsådern skadats. Kräver akut operation). Ringer omgående jourhavande thoraxkirurg som dessvärre står och opererar. Dessvärre är även thoraxintensiven full. Ringer vidare till Uppsala som ej kan ta emot patienten. Efter detta följer flera samtal mellan olika instanser som jag, underläkare, får hålla i. Ringer verksamhetschefen i Uppsala som till slut godkänner att patienten kommer till dem. Patienten reser till Uppsala, cirka 3 timmar efter diagnosen ställts, och har dessvärre blivit mycket sämre under väntetiden.
Åtgärd: Ingen.


Fall 3:
Patient kommer in som prio 2 (hög prioritet) klockan 14.27. Blodprover tas. Jag tog över patienten klockan 21. Talade med läkare eftersom jag uppfattar att patienten mår mycket dåligt, orkar knappt svara på frågor. "Budet" runt 22 var att patienten skulle in på AVA (akutvårdsavdelning). En ny blodgas tas strax före midnatt och jag reagerar på ett mycket lågt HB, 67. Upptäcker att ingen gruppering (kontroll av blodgrupp) är tagen. Vid midnatt ringer jag till AVA1. Det visar sig att han inte ens är rapporterad. Patienten har alltså legat på akuten från kl 14.27 till midnatt som prio 2 och han ÄR verkligen prio 2 på gränsen till prio 1. Provsvaren är mycket avvikande för en tidigare frisk patient. Patienten åker upp till CIVA (intensiven) kl 00.20.
Summering: Återigen kommer en patient i kläm och "blir liggande" på akuten alldeles för länge. Nu blev han så dålig att han fick läggas in på intensiven. Kunde detta ha förhindrats?

Åtgärd: Ärendet lämnas till klinikens analysgrupp.


Undra på att man är orolig när man kommer till sjukhuset för egen el anhörigs räkning. Inte bara att vara rädd för att det är något farligt utan tänk om läkarna missar det el man får fel/för sen behandling?

Det är knappast så att dessa problem finns enbart på KS i Solna. Är det för få specialister? Anställer sjukhuset för få el finns det helt enkelt inte tillräckligt många sökande? Just i Stockholm borde väl många vara intresserade att jobba.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav plåtmonster » 2012-11-17 20:19:05

Artificiell läkarbrist och underfinansiering.

Det gäller väl att plocka fram statistik om vilket sjukhus som är bäst så att man åker in till rätt ställe.
plåtmonster
 
Inlägg: 15480
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav HGJ » 2012-11-17 21:40:16

Alien skrev:Det blir förvirrade med de olika beareppen:
Olegitimerad läkare = som avlagt läakrexeman en inte gjort AT
AT = allmäntjänstgöring på 18 mån, efter den blir man leg läkare
ST = specialisttjänstgöringe, efter den blir man specialistläkare

Men är inte "olegitimerade läkare" och "AT-läkare" samma sak?

Det finns ju de som får sin legitimation återkallad.
HGJ
Assistent
 
Inlägg: 5314
Anslöt: 2007-06-02

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav weasley » 2012-11-18 2:55:52

Alien skrev:Men är inte "olegitimerade läkare" och "AT-läkare" samma sak?

Nej.

Man pluggar till läkare och får sin examen. Då har man fortfarande inte fått läkarlegitimation. För att få det måste man få en AT-tjänst. Dessa utlyses pss som alla andra jobb, i läkartidskrifterna oftast. När man anställs som AT-läkare är det klart och tydligt angivet i anställningskontraktet att det är just en sån anställning man har.

Olegitimerade läkare har inte fått en AT-tjänst. Men de kan jobba ändå, tanken är att de ska vara typ timvikarier mm, men som vi ser fattas det så många läkare att de får ta över saker som AT-läkare eller underläkare ska göra.

En underläkare är en läkare som har genomgått sin AT-tjänstgöring och därför kan ansöka om ett jobb som underläkare. Dessa utlyses även de som vanliga jobb, oftast i läkartidskrifterna. Eftersom en AT-tjänstgöring består i att man roterar mellan olika avdelningar med ett visst intervall kan man söka tjänst som underläkare i flera olika specialiteer.

En ST-läkare är den som hittat en avdelning/ett ämnesområde som intresserar denne i större grad än andra. Då kan hen ansöka om en ST-tjänstgöring inom det området. Exvis psykiatri, kirurgi, allmänläkare eller onkolog. Under ST-tjänstgöringen är man bara inom det område man är intresserad av - även om det kan vara nog så brett i vissa fall!

Efter ST-tjänstgöringen kan man söka en tjänst som överläkare om man vill. Eftersom jag tappade kontakten med min läkarkompis ungefär här så är nog Archpsyche bättre på att förklara hur läkarhierarkin är uppbyggd när man gjort sin ST.
weasley
 
Inlägg: 9949
Anslöt: 2007-04-18
Ort: eth0

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav Alien » 2012-11-18 3:33:30

Att bli legitimerad läkare tar alltså (minst) sju år (läkarprogrammet 5,5 +r + AT 1,5 år). För att bli specialistsäker måste man utbilda sig i fem år till. Och en underläkare har gjort sin AT, en överläkare sin ST, och de har sökt och fått tjänst som underläkare resp överläkare.

Men som patient ser man alla som "doktorn" som helst ska ge en diagnos och bot. Man vill inte tänka på att läkaren inte är legitimerad el inte har har specialistkompetens och än mindre på att de skulle vara så dåliga att de kan förlora sin legitimation.

I denna debattartikel hävdas att trots fler läkarstudenter är det brist på specialistläkarna.
Bristen på legitimerade läkare och på specialistläkare är akut i Sverige – det är ett verkligt behov som måste tillgodoses. Vi välkomnar en satsning på fler läkare, men ett ökat intag på läkarutbildningen kräver en motsvarighet i form av utbildningsplatser på både grundutbildnings-, AT- och ST-nivå.

I utvärderingar av läkarutbildningen ser vi redan konsekvenserna av det ökande antalet läkarstudenter: en försämrad klinisk utbildning. Kvalitetsmåtten störtdyker. Läkarstudenters praktiska kompetens blir lidande av de senaste årens stora studentgrupper, och vilken patient vill träffa en läkare utan kliniska färdigheter? Det krävs en satsning på fler handledare, fler utbildningsplatser och fler undervisningssjukhus för att inte kvaliteten på undervisningen ska sjunka ytterligare.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/br ... 488080.svd
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav Alien » 2012-11-18 3:41:16

För att återgå till situationen på akutkliniken på KS i Solna här en intervju med klinikchefen:

Akutkliniken behöver minska antalet olegitimerade läkare. Det säger Per Lindmarker, chef för akutkliniken i Solna. Och han håller med om att kliniken skriver för få avvikelserapporter.
http://www.dn.se/sthlm/akutchefen-medger-brister

Han går (givetvis) inte med på att detta medför risker för patienterna.
– Vi skulle behöva ytterligare en specialist nattetid. Det är inte acceptabelt med en enda specialist som både ska ansvara för akutmottagningen, IMA och svara på frågor från sjukhuset i övrigt. Det kan leda till om inte patientsäkerhetsrisker så till arbetsmiljöproblem för den här personen.

– Vi har två specialister på plats fyra dagar i veckan, men så skulle det vara alla dagar. Man arbetar för att lösa det problemet.


Så här säger han om avvikelserapporterna:
Per Lindmarker konstaterar också att kliniken borde skriva fler avvikelserapporter.

– Vi når inte upp till vårt mål, men vi blir bättre för varje år.


Vilka "vi" som ska bli bättre framgår inte, är det läkarna som skriver för få rapporter el klinikchefen som inte skickar vidare?

Tanken är väl att misstag ska synliggöras, så att de kan undvikas i framtiden?

– Ja, det gäller att hitta patientsäkerhetsproblem som ska åtgärdas. Men det finns andra sätt också, man kan ta upp fall på gemensamma möten exempelvis.


Aha, det är svårt att hitta fall med patientsäkerhetsproblem.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav Archpsyche » 2012-11-18 12:18:02

plåtmonster skrev:Artificiell läkarbrist och underfinansiering.

Det gäller väl att plocka fram statistik om vilket sjukhus som är bäst så att man åker in till rätt ställe.


Det finns ingen läkarbrist, däremot brist på läkarinflytande så att vi kan organisera vården effektivt.

Man ska inte åka till akuten, om det inte gäller livet. Man ska beställa tid på sin vårdcentral. Systemet kollapsar för att folk tycker det är bekvämt att åka in akut istället för att avvakta.
Archpsyche
 
Inlägg: 492
Anslöt: 2012-10-07

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav tahlia » 2012-11-18 12:27:31

Archpsyche skrev:Man ska inte åka till akuten, om det inte gäller livet. Man ska beställa tid på sin vårdcentral. Systemet kollapsar för att folk tycker det är bekvämt att åka in akut istället för att avvakta.


Många gånger hänger det snarare på att det inte finns en öppen vårdcentral att gå till - inte att man inte "orkar" avvakta när man sitter där med lungor, bihålor, ögon och öron som är fullproppade med bakterier som sakta men säkert har grott och slutligen exploderat - t.ex.
Där jag bor finns ingen VC öppen på kvällar och helger.
tahlia
 
Inlägg: 10775
Anslöt: 2007-06-28
Ort: The Skog

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav Abbreviation » 2012-11-18 12:33:00

Problem med bristande kompetens återfinns på vårdcentralen. Jag har tur som bor nära en vårdcentral med flera timmars öppen mottagning både vardagar och helger. Det är inte så vanligt.

De mest kompetenta läkarna är numera privatanställda. Det här beror på privatisering och nedskärningar. Vård har redan blivit en klassfråga.
Abbreviation
 
Inlägg: 3446
Anslöt: 2010-10-15

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav Kristofer » 2012-11-18 12:56:37

Archpsyche skrev:Man ska inte åka till akuten, om det inte gäller livet.


Vilket kan vara svårbedömt för icke medicinskt utbildade. Det borde vara en ytterst liten grupp människor som uppsöker akutmottagning utan att känna sig tvungna. De flesta av oss åker nog bara dit om vi känner att vi måste.
Kristofer
 
Inlägg: 7528
Anslöt: 2005-11-05

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav kullan » 2012-11-18 13:16:40

plåtmonster skrev:Det gäller väl att plocka fram statistik om vilket sjukhus som är bäst så att man åker in till rätt ställe.


Det är ju inte så lätt. Bor man på en liten ort så har man kanske bara ett sjukhus att välja på och då får man åka dit helt enkelt. Vissa mindre orter har inte ens eget sjukhus utan då patienterna måste åka till grannkommunen. Man har inget val. Man får ta det som finns hur uselt det än må vara.
kullan
 
Inlägg: 28595
Anslöt: 2011-04-15
Ort: Katastroflandet Jag

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav Alien » 2012-11-18 16:12:17

Archpsyche skrev:
plåtmonster skrev:Artificiell läkarbrist och underfinansiering.

Det gäller väl att plocka fram statistik om vilket sjukhus som är bäst så att man åker in till rätt ställe.


Det finns ingen läkarbrist, däremot brist på läkarinflytande så att vi kan organisera vården effektivt.

Man ska inte åka till akuten, om det inte gäller livet. Man ska beställa tid på sin vårdcentral. Systemet kollapsar för att folk tycker det är bekvämt att åka in akut istället för att avvakta.


Någon brist verkar det vara iaf. Man kanske inte klarar att vänta tre veckor på att få komma till vårdcentralen. Många gånger kommer man inte ens fram per tfn dit. Det går inte ens att köa utan en telefonröst säger "återkom nästkommande vardag" trots att man ringer under telefontid. Väldigt kul att höra fredag em.

Klart man inte åker till akuten om man inte tror det är nödvändigt. Det är sannerligen inget nöje att vänta i timtal. Jag har suttit flera gånger på akuten med en anhörig. Då har vi iaf kommit in med ambulans och patienten har undersökts vid ankomsten. Men det blir iaf flera timmar man får vänta på doktorn. Timmar då man sitter i en obekväm stol, ingen automat med något ätbart och en anhörig som ömsom slumrar till på sin brits, ömsom frågar "när kommer doktorn", ömsom säger "nu vill jag hem".

Om man är osäker kan man ringa sjukvårdsupplysningen men de brukar säga att man ska åka in. De tar väl det säkra före det osäkra.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav Zombie » 2012-11-18 16:12:46

Alien skrev:I denna debattartikel hävdas att trots fler läkarstudenter är det brist på specialistläkarna.
Bristen på legitimerade läkare och på specialistläkare är akut i Sverige – det är ett verkligt behov som måste tillgodoses. Vi välkomnar en satsning på fler läkare, men ett ökat intag på läkarutbildningen kräver en motsvarighet i form av utbildningsplatser på både grundutbildnings-, AT- och ST-nivå.

I utvärderingar av läkarutbildningen ser vi redan konsekvenserna av det ökande antalet läkarstudenter: en försämrad klinisk utbildning. Kvalitetsmåtten störtdyker. Läkarstudenters praktiska kompetens blir lidande av de senaste årens stora studentgrupper, och vilken patient vill träffa en läkare utan kliniska färdigheter? Det krävs en satsning på fler handledare, fler utbildningsplatser och fler undervisningssjukhus för att inte kvaliteten på undervisningen ska sjunka ytterligare.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/br ... 488080.svd

Nej, det är klart att man sänker kvaliteten om man bara hux flux ökar studieplatserna utan att öka utbildningsresurserna. Även om man lyckas kamma hem kortsiktiga propagandapoäng. Om det nu är så man har gjort.

Och både läkarbrist och dålig organisation (både och såvitt jag förstår, Archpsyche) har ju byggts upp på ett komplext vis under flera årtionden, så även därför är det ju klart man inte åtgärdar det med ett enda ytligt penndrag. Även lärare måste ju ha utbildats, ett yrkesområde "medicinkunniga byråkrater" måste ha införts och börjat besättas, och så vidare...

I övrigt är det väl bara att instämma i att det tycks bli allt viktigare att välja var man vill vårdas och att det är taskigt fall för det flertal som inte har råd, bosättningsort, fritid eller kunskaper till det. Vilket de flesta av dessa inte kommer att märka på sig själva personligen än på flera år, och därför finns det inget politiskt tryck för förbättring.
Senast redigerad av Zombie 2012-11-18 16:25:05, redigerad totalt 1 gång.
Zombie
 
Inlägg: 18092
Anslöt: 2007-12-26

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav Kristofer » 2012-11-18 16:22:12

Tillgången på läkare
Tillgången på läkare har ökat dramatiskt sedan 1960-talet. Då fanns omkring 7 000 yrkesverksamma läkare, vilket motsvarar en läkare på 1 060 invånare. År 2009 finns cirka 33 400 yrkesverksamma läkare i Sverige. Det motsvarar en läkare per 277 invånare.
I dag är läkartätheten internationellt sett hög. Trots det har vi brist på cirka 1 500 allmänläkare samt även brist på psykiatrer, radiologer, geriatriker m fl.

Det enklaste kan tyckas vara att utöka läkarutbildningen. Det kommer också att behövas, men är inte tillräckligt. Det krävs också reformer som effektiviserar sjukvården. Läkarförbundet har bland annat föreslagit utbyggd närsjukvård och effektivare organisationsmodeller.

Vartannat år sedan 1970-talet genomför de nordiska läkarförbunden en prognos om tillgång och behov av läkare. Tidigare rapporter visar att vi relativt väl kan förutse tillgången på läkare, men att vi oftast underskattat efterfrågan.


http://www.slf.se/Aktuellt/Sverige-behover-fler-lakare/
Kristofer
 
Inlägg: 7528
Anslöt: 2005-11-05

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav Zombie » 2012-11-18 16:46:09

Kristofer skrev:
Tillgången på läkare
Tillgången på läkare har ökat dramatiskt sedan 1960-talet. Då fanns omkring 7 000 yrkesverksamma läkare, vilket motsvarar en läkare på 1 060 invånare. År 2009 finns cirka 33 400 yrkesverksamma läkare i Sverige. Det motsvarar en läkare per 277 invånare.
I dag är läkartätheten internationellt sett hög. Trots det har vi brist på cirka 1 500 allmänläkare samt även brist på psykiatrer, radiologer, geriatriker m fl.

Det enklaste kan tyckas vara att utöka läkarutbildningen. Det kommer också att behövas, men är inte tillräckligt. Det krävs också reformer som effektiviserar sjukvården. Läkarförbundet har bland annat föreslagit utbyggd närsjukvård och effektivare organisationsmodeller.

Vartannat år sedan 1970-talet genomför de nordiska läkarförbunden en prognos om tillgång och behov av läkare. Tidigare rapporter visar att vi relativt väl kan förutse tillgången på läkare, men att vi oftast underskattat efterfrågan.


http://www.slf.se/Aktuellt/Sverige-behover-fler-lakare/

Intressant, men observera att det är en partsinlaga. Mycket riktigt tycks det också råda delade meningar om den svenska läkartätheten – se till exempel första insändaren här: http://www.lakartidningen.se/includes/07showComments.php?articleId=14047

Hur som helst lär man bara vinna ännu sämre vård på att ställa flera rimligtvis relevanta faktorer – som läkartäthet och organisation – mot varandra som om de skulle måsta utesluta varandra.
Zombie
 
Inlägg: 18092
Anslöt: 2007-12-26

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav Red and green » 2012-11-18 17:33:17

Patientsäkerhet är bara ett vackert ord. Mkt snack och extremt lite verkstad.

Kalla fakta är att säkerheten kommer aldrig på första platsen så länge pengar finns med i bilden, tro nåt annat är juvenilt.

Få som jobbar inom vården ha varken kunskap, utbildning eller vilja att jobba systematiskt med säkerhetsfrågor. Pengar, stenålders hierarkin och gamla sementerade vanor styrs och patientsäkerheten få ge vika.

Dock vill de flesta som jobbar inom vården vill göra ett bra jobb men det finns enorm förbättringspotential. Först måste dock ledningen fatta vad patientsäkerhet handlar om, fattar inte ledningen vad det betyder och vad ska göras då ska man inte förvänta sig för mycket från de andra heller.

Det här kommer att ta generationer ....
Red and green
 
Inlägg: 878
Anslöt: 2011-12-17
Ort: Stockholm och norra rymden & egen bubbla.

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav weasley » 2012-11-18 17:50:18

Archpsyche skrev:Man ska inte åka till akuten, om det inte gäller livet. Man ska beställa tid på sin vårdcentral. Systemet kollapsar för att folk tycker det är bekvämt att åka in akut istället för att avvakta.

Jag tror de flesta är ense med dej i den första meningen.

Men i praktiken blir det svårt. Jag kommer från början från ett typiskt bonnhåle-ställe. Det fanns en VC men redan under mina tidiga skolår (80-talet) skars det ner i resurser så den var öppen bara fyra dagar i veckan. Väntetiden dit kunde vara åtminstone en vecka innan man fick träffa doktorn.

Om då ungen i familjen (ex: jag) fick konstiga symptom på torsdag, rinnsnuva och huvudvärk exvis, och som förvärrades med suddigt seende frampå lördagen, ja då är det ingen som väntar på att det ska bli måndag så man kan boka tid för påseende någon gång om två veckor. Då åker man till akuten, även om man inte tror att det är livshotande.

Det finns ju två anledningar till det:
1) Föräldrar som betalar skatt och känner att de därigenom har rätt till vård av sej och familjen.
2) Föräldrar som inte är utbildade inom medicinyrken och som inte vet om det bara är en vanlig men svår influensa eller kanske en livshotande hjärnhinneinflammation.

Den som bor i storstäderna idag har lite bättre ställt med VC-tillgången, men det är fortfarande väldigt svårt att få en tid med väldigt kort varsel. Så istället för att vänta tar man det säkra före det osäkra och åker till akuten. För det finns fortfarande en uppfattning att man faktiskt har rätt till vård när man behöver det. Och om tillgången på VC inte kan möta de kraven blir det tyvärr akutsjukvården som får ta smällen.

Problemet är alltså politiskt. Vad man väljer att lägga pengar på. Man sparar kortsiktigt men förlorar långsiktigt när man skär ner på VC-tillgången. Så kommer det privata aktörer in i bilden. De kanske kan tillfredsställa VC-tillgången men åas far det nu känslig och personlig information av väldigt privat karaktär i form av patientjournaler runt i cyberrymden och ingen vet vem som egentligen får läsa dem, när de får läsa dem och hur.

Precis som med skolan är sjukpolitiken ett väldigt trasigt täcke man försöker lappa och laga istället för att tänka nytt. Jag har tänkt nytt, men vem fan lyssnar på mej?
weasley
 
Inlägg: 9949
Anslöt: 2007-04-18
Ort: eth0

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav Zombie » 2012-11-18 17:53:54

Bra sagt, weasley, men vill tillägga:
weasley skrev:Så kommer det privata aktörer in i bilden. De kanske kan tillfredsställa VC-tillgången

– fortfarande inte i bonnhålorna.

Och att sekretessproblem fanns redan tidigare. (Vilket självfallet inte är godtagbart skäl att förvärra dem.)

Bra sagt även Red and green.
Zombie
 
Inlägg: 18092
Anslöt: 2007-12-26

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav Archpsyche » 2012-11-18 20:59:20

Ok, jag förstår resonemanget att får man inte tid på VC åker man till akuten. Inget konstigt med det.

Men de exempel ni för fram är, tyvärr, rätt typiska för vilka det är som söker. Rinnsnuva, huvudvärk och sådana saker är ju inget vi kan bota eftersom det vanligen rör sig om virus. Bihåleinflammation finns det i princip noll stöd för att behandla med antibiotika, inte ens om hela bihålan är full med var. (Jag ska gärna förklara varför om någon bryr sig). Örninflammationer ska man bara behandla om trumhinnan spruckit och det rinner var ur örat. I själva verket är det få tillstånd som inte kan vänta.

Och då är frågan hur man som vanlig person ska veta skillnaden. Ja, det är därför vi har en sjukvårdsupplysning. Jag håller med om att de, tyvärr, väldigt sällan har is i magen och ber folk avvakta. Det gäller särskilt kirurgiska sjukdomar. Och det har inte blivit bättre efter ett par dödsfall som dock för mig känns svåra att misstolka när man hör banden. Men ok, det är inte tillräckligt kompetent folk som sitter där.

I det län där jag jobbar sitter sjuksköterskor i rådgivningen som själv aldrig jobbar på en akutmottagning, som extraknäck. Jag är själv helt övertygad att om rådgivningen hade bemannats med erfarna akutsköterskor skulle bilden bli en annan. Men då måste Landstinget göra det attraktivt nog att jobba där, och då hamnar vi automatiskt i mekanismer som skulle höja sjuksköterskornas löner. Det vill alla, utom de som ska betala lönerna, och då offrar man hellre verksamheten. Landstinget i ett nötskal.

I vårt landsting får man oftast en akuttid samma eller nästa dag. Det vet jag eftersom jag själv stafettar på vårdcentraler och har koll på statistiken. Då kan man gott vänta tills nästa dag om man inte är jättedålig. Men jag förstår att om det tar två veckor för att få en tid när man behöver recept mot sin urinvägsinfektion så har man inget annat val än att gå till akuten. Det är då för ynkligt när det är på det sättet. Men jag kan säga att det handlar om en ovilja från Landstingets sida att erbjuda vettiga arbets- och lönevillkor för läkare. Man springer som en skållad råtta hela dagen (pga underbemanning) och tjänar mindre än vad sjukhusläkarna gör. Klart som korvspad att det blir svårt att rekrytera då!
Archpsyche
 
Inlägg: 492
Anslöt: 2012-10-07

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav Abbreviation » 2012-11-18 22:16:30

Ibland kan det vara rätt värdelöst att gå till VC också, till exempel när den enda barnläkare som finns där är italienska med oerhört begränsade kunskaper i alla språk jag kan, och man bara känner sig mer uppstressad av att gå dit (som när hon, i rådsamtal med Astrid Lindgrens, beskrev min sjumånaders bebis besvärade andning som att han "blir andfådd när han springer". Visst är han lite tidig motoriskt men han sprang inte vid sju månaders ålder).
Abbreviation
 
Inlägg: 3446
Anslöt: 2010-10-15

Patientsäkerheten i fara? (KS i Solna)

Inläggav weasley » 2012-11-18 22:44:59

Archpsyche skrev:Men de exempel ni för fram är, tyvärr, rätt typiska för vilka det är som söker. Rinnsnuva, huvudvärk och sådana saker är ju inget vi kan bota eftersom det vanligen rör sig om virus.
Jag är helt enig med dej i den frågan. Problemet är ju, som i det fall jag beskrev: har man ovanliga symptom och ingen medicinskt kunnig att fråga så är det tyvärr så att i bonnhåla måste man ta sej till akuten för att få veta om det är vanlig flunsa eller något allvarligare.

Archpsyche skrev:Och då är frågan hur man som vanlig person ska veta skillnaden. Ja, det är därför vi har en sjukvårdsupplysning. Jag håller med om att de, tyvärr, väldigt sällan har is i magen och ber folk avvakta.
Ja, numera finns det en sjukvårdsupplysning. Men de ggr jag har använt den har det alltid handlat om ovanliga symptom som skulle kunna vara nåt ofarligt eller något mycket allvarligt. Sjukvårdsupplysningen har hittills alltid gått på den allvarliga linjen och rekommenderat sjukvård snarast.

Archpsyche skrev:I vårt landsting får man oftast en akuttid samma eller nästa dag.
Det låter nästan för bra för att vara sant. I mitt storstadslandsting (Landstinget i Uppsala Län, lul.se) kan man få akuttider på några få mottagningar, och så finns det en akuthusläkarmottagning fast den stänger kl 18. Men den ligger ju inne i Uppsala så bor man ute i Attunda eller Tierp finns det ändå få alternativ. I övrigt är det väntetider på någon eller några veckor. Fast de har ordnat så man kan ringa in och förnya recept, tex vid urinvägsinfektion som du nämnde. Men det ställer återigen krav på personlig integritet. Hur vet man vem som ringer? Vem tar emot samtalet - vem skriver ut receptet - alla dessa måste ju läsa min journal. Vill jag det? Osv.

Archpsyche skrev:Men jag kan säga att det handlar om en ovilja från Landstingets sida att erbjuda vettiga arbets- och lönevillkor för läkare.
Just det. Politik. Kortsiktigt sparande som ger långsiktig förlust. Inte nog med att stafettläkarna oftast är dyrare att hyra in per år än vad det skulle kosta att tillsätta en ytterligare tjänst; det blir även sämre kontinuitet och sämre överblick med följden att patienten kommer i kläm. Man förlorar alltså både pengar och vårdkvalité på att snåla in med
a) läkarlöner
b) antalet fast anställda läkare
och det tycker inte jag är rimligt.
weasley
 
Inlägg: 9949
Anslöt: 2007-04-18
Ort: eth0

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in