"Pappa till 173 barn" - dokumentär om gratis spermadonatorer

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

"Pappa till 173 barn" - dokumentär om gratis spermadonatorer

Inläggav Alien » 2020-04-23 1:46:41

Nuförtiden kan kvinnor som behöver en spermadonator hitta en som ställer upp gratis via internet.

svt skrev:För kvinnor som längtar efter barn har internet öppnat nya dörrar. I den här dokumentären får vi följa tre män som via Facebookgrupper erbjuder sin sperma till kvinnor som av olika anledningar inte vill eller kan få barn på annat sätt. Som t ex 61-årige Clive, pappa till 45 barn och med ytterligare 16 på väg. Männen tar inte betalt för sina tjänster, så vilken är deras drivkraft? Och finns det risker med denna växande och oreglerade marknad - medicinska, juridiska eller etiska?
https://www.svtplay.se/video/26362350/p ... l-173-barn

Det är fyra män som berättar, två anonyma och två icke-anonyma.

Clive var inte purung men hade hittat en hobby som pensionär. Han höll det hemligt för sin fru till en början och påstod att han blivit medlem i en hemlig klubb med hemliga möten.
Spoiler: visa
Ja, många hemliga möten blev det, han hade en skåpbil utan fönster ("runkbilen" som hans fru kallade det) och for land och rike runt. När han kom fram ringde han och sa att han var framme "give me 20 minutes"). Sen överlämnade han sin gåva. Det kostade honom både bensinpengar och engångssprutor, men han tog inget betalt. Det enda han begärde var att få veta om hon blivit gravid och meddelande om vad det blev, gärna en bild.


Men varför gjorde han detta? För att göra ensamstående kvinnor och lesbiska par lyckliga? Han skrev noga upp vart han levererat och ifall det blev något. Kvinnor som fått barn genom honom anlitade honom förstås också när det var dags för ett syskon. Det verkade nästan som han blev hög av detta, beroende av kicken när det lyckades.

En annan anonym man var öppen med att han gjorde det för att sprida sina gener. Alla ville sprida sina gener, påstod han.

Spoiler: visa
En icke-anonym man (som antagligen inte var gift) berättade att han levde i avhållsamhet fem dagar före leveransen så att det skulle bli större chans för graviditet. Det var viktigare för honom än att en ev partner skulle bli missnöjd.

Det såg ju nästan gulligt ut när donatorn kom hem till kvinnan och kramade henne innan han försvann in på toaletten. Varför kunde de inte göra på det gamla vanliga sättet? Nej, kvinnan var lesbisk.


Men jag undrade hur kvinnorna kunde veta att de där donatorerna var friska? De som utnyttjade deras tjänster var alltså lesbiska par, singelkvinnor och par där mannen var steril. Men om en singelkvinna bestämde sig för att stämma mannen på underhåll, vad skulle han kunna göra då? DNA skulle visa att han var barnets biologiska far. Det var ju inte olagligt med privat insemination, men det verkade inte finnas några lagar el avtal.

I de fall männen hade egna barn tycker jag det är fel mot dem. Pengar till ett donationsbarn betyder mindre pengar till de egna barnen. Och hur blir det med arvet? Fruarna kan inte heller vara glada i de fall de visste om det. Det tar ju mycket tid från familjen.

Sedan brukar det väl på seriösa kliniker finnas en begränsning på hur många barn en man får bli far till. Tänk om två donationsbarn träffas och skaffar barn med varandra, utan att veta om att de är halvsyskon. Men det kändes om det nästan var en tävling, det gällde att avla så många barn som möjligt. De där männen kände till de andra männen också, de var väl medlemmar i "samma klubb".

Det är både fascinerande och motbjudande.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37627
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

"Pappa till 173 barn" - dokumentär om gratis spermadonatorer

Inläggav Tulson74 » 2020-09-19 21:55:48

Fascinerande tanke, praktiskt sätt att skaffa sig avkomlingar, samtidigt känns det egoistiskt. Vill hellre ha barn med någon jag älskar., det skulle kännas så stort
Tulson74
 
Inlägg: 382
Anslöt: 2020-03-04

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in