På en dryg månad revs demokratin i Tyskland (ny bok)

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien

På en dryg månad revs demokratin i Tyskland (ny bok)

Inläggav Alien » 2022-11-16 2:38:22

Boken heter Februari 33. Vet vi inte allt om Tredje Riket? Nej, det finns fortfarande nya perspektiv.

TT/UNT 10 NOVEMBER 2022 skrev:Att montera ned demokratin i Tyskland tog bara fyra veckor och två dagar. Kulturjournalisten Uwe Wittstock följer hur författare och konstnärer upplevde nazisternas chockartade maktövertagande 1933 – och ser paralleller till i dag.

I sakproseboken "Februari 33" skriver han om månaden då allt förändrades: måndagen den 30 januari utsågs Hitler till rikskansler och dag för dag föll Weimarrepublikens kulturliv sedan sönder. Medan mycket av den omfattande litteraturen om det tredje riket har ett fågelperspektiv ville Uwe Wittstock komma nära människorna och gestaltar skeendet i filmiska, thrillerliknande scener.

– Nuförtiden vet vi allt om vad som hände. Men då var det svårt att förstå och jag vill skriva om det osäkra i situationen, säger han.
https://unt.se/kultur/litteratur/artike ... n/l7v9kk0l

Ja, nu ser vi när det började gå åt helvete. "Fly, så fort ni kan!", skulle man vilja råda både judar och intellektuella. Men då trodde många att det skulle gå över.

I ett slag förändrades livet för alltid för författare som Bertolt Brecht, Erich Maria Remarque och Thomas Mann. Vissa förstod genast situationens allvar, som den judiske författaren Joseph Roth – han lämnade landet redan morgonen efter Hitlers maktövertagande. Men många avvaktade.

– Man måste föreställa sig den historiska situationen — Hitlers två föregångare stannade bara någon månad vid makten. Så många trodde att Hitler snabbt skulle försvinna, säger Uwe Wittstock.

Våldet och förföljelserna intensifierades snabbt, och många intellektuella fick fly hals över huvud. Folk mördades, tog livet av sig, och förlorade allt de ägde. Vissa agerade inte heller nobelt: Bertolt Brecht sökte upp sin älskarinna i Schweiz medan hans hustru försökte få ut deras tvååriga dotter utan pass från Tyskland.

Förutom de mänskliga tragedierna drabbades också den tyska kulturen.

– Det var och är en enorm förlust. Jag tror att vi fortfarande känner av den, 90 år senare. Det är en särskild sorts judisk intelligens, kultur och energi som gick förlorad säger Uwe Wittstock och exemplifierar med alla de judiska filmskapare som hamnade i Hollywood och fick filmkulturen där att blomstra.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 42968
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in