Överklassens liv

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Överklassens liv

Inläggav Alien » 2015-07-29 17:58:02

Det har ju skrivits en del böcker om överklassen. En pionjär var väl Annette Kullenberg med Överklassen i Sverige (1974). Nu har det utkommit en ny bok om överklassen, Djursholm. Sveriges ledarsamhälle, av företagsekonomen Mikael Holmqvist.

”Vi som bor här är en annan sort, en klass för oss själva.” Så säger en kvinna som bor i Djursholm. Här segregerar folk sig frivilligt.
UNT skrev:En av de stora tillgångarna med Holmqvists bok är att han synliggör de strategier som elitgrupper har. En annan att självsegregeringen visas som det samhällsproblem den är. Holmqvist beskriver hur en som arbetat i många år i Djursholm men inte bor där själv beskriver platsen: att ”flytta till Djursholm är delvis att flytta från samhället. Man kan känna en stark alienation gentemot det övriga samhället här. Att bo här, är ett sätt att inte behöva vara med i samhället, eller leva i ett annat samhälle”.
http://www.unt.se/kultur-noje/i-en-klas ... 14849.aspx

Ja vad känner ni inför överklassen? Totalt ointresse, något att inspireras av och beundra, avundsjuka el klasshat? Förr var inte överklassen så intressant men nu är det annat.

Här kan jag känna lite klasshat över överklassens privilegier som anammas av alla, även polisen och kommunen:
De boende i Djursholm särbehandlas också av myndigheter. En polis kallar till ”möte” och inte till förhör när det är Djursholmsungdomar som gjort något. Det blir smidigare så. En handläggare på Danderyds kommun berättar att kommunen är ”flexibel” när det gäller de krav som ställs för att få kommunalt stöd: ”Regelboken kräver till exempel att man måste skriva in sig hos arbetsförmedlingen. Det är en helt ny värld för dem.” Så de ser helt enkelt mellan fingrarna: ”Danderyds kommun tvingar knappast en Djursholmsfru att bosätta sig i Skärholmen i en hyresrätt”.


1% av befolkningen definierar sig själv som överklass. Men utåt kan de låtsas som att de är "som vemsomhelst". Eller som en säger i TV-serien Bathinas skilda världar. "Dom har stil och klass". (http://www.svtplay.se/video/3002046/bat ... -avsnitt-6)

Enligt den franske ekonomen Thomas Piketty (Kapitalet i det tjugoförsta århundrandet) var den ökade jämlikheten en parantes, nu ökar klyftorna igen. Klassamhället kommer tillbaka! Fast det har väl aldrig varit borta.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 36298
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Överklassens liv

Inläggav Fenren » 2015-07-29 18:13:09

Alien skrev:Här segregerar folk sig frivilligt.


Det är inte bara där... På väldigt många ställen är segregationen hyfsat frivillig. Folk vill bo och leva med lika.

Vad det innebär med "lika" varierar kraftigt.


Det är synd om överklassarna. De har ju blivit av med sina dagis, riksinternaten.
Fenren
 
Inlägg: 7848
Anslöt: 2009-09-03
Ort: Min Mamma

Överklassens liv

Inläggav bardamu » 2015-07-29 18:41:42

jag vet inte. Hör inget om dom längre så vad ska man säga?

Tycker det har vuxit fram en annan sorts överklass i Sverige. Fiskalt är de inte en överklass, fiskalt är de framför allt medel och högre medelklass. Men ett klassystem har alltid inneburit så mycket mer än pengar, det innebär värderingar, hur man ska föra sig och hur man ska tala och vad man ska tala om och det innebär framför allt att man inte ska fraternisera med människor som inte uppfyller kraven för den klass man säger sig tillhöra.

Klassystemet från förr innebar inte att en man från medel eller underklassen inte kunde fraternisera med överklassen, det innebar bara att han måste uppfylla kraven när det gäller både klädsel, samt hur han förde sig eller kunde hänge med i samtal.

De säger sig vara emot klassystem och hierarkier men de beter sig som en överklass. Syftar på den progressiva vänstern i media och kulturetablissemanget och till viss del faktiskt vanliga universitetsstuderande.

Många paralleller går att finna hur en överklass beter sig, precis så beter sig dagens vänsteretablissemang.

Alienation gentemot resten av befolkningen, som de ser som korkade eller omoraliska.

Vikten av etikett eller klass, att använda rätt sorts språk som man ska ha lärt sig på universitet och genus. Det är viktigt att ha lärt sig vad det här eller det där sortens teoretiska begrepp innebär och det är viktigt att lära sig att det här eller det där ordet inte längre får användas.

Kultur och världsomvälvande är väldigt viktigt för dem också. Att vara en människa av världen. Men det handlar bara om kultur som är ideologiskt i samröre med dem själva.

Även att de ser sig som världens samvete och bära världens problem på sina axlar. Något som var väldigt vanligt bland överklassen på 1800-talet med "white mans burden".

Men framför allt är det viktigt hur de förhåller sig till resten av befolkningen som de inte ser sig leva upp till deras egna måttstock, med förakt och arrogans, över deras bristande moral, kunskap och världserfarenhet. De vill inte ha med dem att göra mer än som en högre klass som lär dem högre värden och hur man ska bete sig. Precis som en överklass med andra ord.

Finns många andra paralleller.
bardamu
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 1051
Anslöt: 2014-01-06

Överklassens liv

Inläggav bardamu » 2015-07-29 19:00:07

Man kan lugnt konstatera att vänstern har tagit över klassföraktet från högern. Helt och hållet.

Även överklassen på 1800 och tidigt 1900-tal gillade att använda minoriteter som maskotar för hur kultiverade de var.

Finns så många paralleller.
bardamu
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 1051
Anslöt: 2014-01-06

Överklassens liv

Inläggav plåtmonster » 2015-07-29 19:31:09

bardamu skrev:Även överklassen på 1800 och tidigt 1900-tal gillade att använda minoriteter som maskotar för hur kultiverade de var.

Vilka var maskotar då? och vilka är det nu?

Angående Djursholm så är väl fastighetspriserna en faktisk barriär.
plåtmonster
 
Inlägg: 15482
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Överklassens liv

Inläggav slackern » 2015-07-29 20:50:46

Den berömda svenska avundsjukan.
slackern
 
Inlägg: 36153
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Överklassens liv

Inläggav notwoodstock » 2015-07-29 20:53:15

Hur är det med högpresterande samhällsgruppen, t.ex nyrika, författare etc.?

Vart räknas dessa enl. tråden? :?:
notwoodstock
 
Inlägg: 3390
Anslöt: 2013-12-22
Ort: Stockholm

Överklassens liv

Inläggav Gripandekylig » 2015-07-29 21:11:02

Alien skrev:Nu har det utkommit en ny bok om överklassen, Djursholm. Sveriges ledarsamhälle, av företagsekonomen Mikael Holmqvist.

Ja alltså titeln Sveriges ledarsamhälle har jag inga invändningar mot men att bokens innehåll skulle handla om överklassen är nog inte helt korrekt. Människor i Danderyd i stort och i Djursholm i synnerhet tillhör nog mer den socioekonomiska övre medelklassen och utgörs av fler framgångsrika, i olika grad nyrika, par som bosatt sig där då de skaffat familj för att erbjuda deras barn den bästa uppväxten. I Djursholm fungerar ju skola, sjukvård och liknande bättre än i övriga landet: delvis därför att det finns ekonomiskt kapital där och delvis därför att så stor andel av invånarna är akademiskt utbildade.

plåtmonster skrev:Angående Djursholm så är väl fastighetspriserna en faktisk barriär.

Ja precis; det blir lite som när man lyxrenoverar tidigare hyresrätter för att sanera ut de familjer vars inkomst (vilken ofta står i proportion till deras utbildningsnivå) är alltför låg. Djursholm är en trygg kommun att växa upp i, där ens föräldrar kan ställa upp med all behövlig hjälp vid läxläsning och vara med och sponsra givande aktivitetsdagar för sina barn. Invånarna blir heller inte speciellt avgränsade från det övriga samhället tack vare Mörbyområdet och tunnelbaneanslutningarna till andra förorter och övriga Stockholm.

Vill man ge sina barn en god start i livet i fråga om studieintresserade elever i lagom stora skolklasser i ekonomiskt välfungerande skolor, i fråga om att omges av föräldrar och kompisars föräldrar som utöver att vara välutbildade dessutom har goda kontaktnätverk, exempelvis för framtida anställningar till deras barn, samt i fråga om att växa upp i en kommun med låga nivåer av våldsbrott, så är Danderyd ett bra val: om man har råd.

Alien skrev:Ja vad känner ni inför överklassen?

Överklassen är ju nära nog utrotningshotad och dess inflytande har successivt köpts av mer kapitalstarka och industri- och affärskunniga privatpersoner som idag tagit över den finansiella makten. Det är givetvis en långsam respons på adelns minskade inflytande under 1900-talet. Nuförtiden är det exotiskt att träffa någon som kan sägas tillhöra överklassen så jag kan känna ett intresse för den, för dess traditioner och för dess historia.

Jag attraheras mer av en månghundraårig herrgård med stora välfyllda gamla bibliotek, matsal i sekelskiftesstil, stora marker, cigarrum, många bekväma gästrum med äldre fast högklassig inredning, med äppellund, jaktmarker, skogsbruk, jordbruk, djurdrift, fiskevatten o.s.v. än vad jag attraheras av modernt designade och extremt dyra villor med biorum, topprenoverade kök, tunnel från garaget ned till sjöflygplanet, dyr men konstigt komponerad konst och pool.

Äldre överklasshem på landet är trivsammare än strandnära nybyggda övre medelklasshem i Stockholms förorter. Barnens skolgång kan dock bli ett starkt argument för att trots det bosätta sig i t.ex. Djursholm under deras uppväxtår.
Gripandekylig
 
Inlägg: 1620
Anslöt: 2012-12-27
Ort: Uppsala

Överklassens liv

Inläggav bardamu » 2015-07-29 21:18:16

plåtmonster skrev:
bardamu skrev:Även överklassen på 1800 och tidigt 1900-tal gillade att använda minoriteter som maskotar för hur kultiverade de var.

Vilka var maskotar då? och vilka är det nu?

Angående Djursholm så är väl fastighetspriserna en faktisk barriär.


Aristokratin i Ryssland tog in en del afrikaner redan på 1600-1700-talet bla som skulle leva som ryska aristokrater var det tänkt. Pushkin, en av Rysslands störste poeter, var bla avkomma till sådana afrikaner. I Sverige så var det en afrikan som skulle avbildas av varenda porträttmålare i Stockholm på 1800-talet. Jag tror ingen vet vad han ens heter. I England så beklagade sig Dickens över en engelsk överklass hyckleri över att bry sig om Afrika och afrikaner samtidigt som egen underklass levde i misär.
bardamu
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 1051
Anslöt: 2014-01-06

Överklassens liv

Inläggav geocache » 2015-07-30 0:09:54

"Överklassens" liv lämnar mig helt oberörd... men ibland tänker jag att de människorna säkert också behöver sätta sig på toaletten varje dag :-)065 :wink:
geocache
 
Inlägg: 9556
Anslöt: 2008-06-16
Ort: Ludvika

Överklassens liv

Inläggav felaktig » 2015-08-02 4:13:39

Överklassen är en anakronism. Det är mer av attityd än verklighet.

Wallenberg, Bonnier och vad de nu heter, alla traditionella ägare av näringslivet och även de mindre traditionella, är inte överklass - de är kapitalistklass.

Man skulle kunna tänka sig att kungafamiljen var överklass, men inte heller denna kan sägas uppfylla kriterierna för en sådan: statligt subventionerad geschäft, invaderad av folklighet, det blåa blodet borta osv.

Traditionell överklass är uppblandad med kapitalistklass och även av folket.

Så vad tycker man om kapitalistklassen? Inget särskilt. Den suger ut och lever på andras arbete, så som kapitalister gör.

För att hitta egentlig överklass får man söka sig till andra länder och regioner, där kvardröjande feodala eller semi-feodala socio-ekonomiska förhållanden råder. Saudiarabien t ex, kan man ju kika på om man vill hitta sådant. I Europa finns det inte många rester kvar.

De som skriver böcker om "överklassen" gör förstås pengar på myter. Som sagt, ”överklassen” är geschäft. Den egentliga överklassen var tradition men traditionen dör med kapitalismen och överklassen har nog dött klart nu.
felaktig
 
Inlägg: 165
Anslöt: 2015-03-04

Överklassens liv

Inläggav plåtmonster » 2015-08-02 6:30:21

En umgängeskrets som aldrig behöver arbeta för sitt uppehälle eller sin tillvaro. Inte heller behöver konfronteras med vanliga människor eller deras problem. Samt har hårda krav på uppföranden enligt vissa koder och vissa attribut. Givetvis måste man känna rätt personer. Det måste väl ändå anses vara en slags överklass? Förvisso en kaptalistvariant men ändå samma tillvaro och sociala strukturer.

Kanske kan man också skönja en akademisk klass där man behöver ha rätt meriter och kontakter för att bli accepterad.

bardamu skrev:Dickens över en engelsk överklass hyckleri över att bry sig om Afrika och afrikaner samtidigt som egen underklass levde i misär.

Den modellen praktiseras fortfarande.. ;)
plåtmonster
 
Inlägg: 15482
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Överklassens liv

Inläggav Wine » 2015-08-02 10:42:47

plåtmonster skrev:En umgängeskrets som aldrig behöver arbeta för sitt uppehälle eller sin tillvaro. Inte heller behöver konfronteras med vanliga människor eller deras problem. Samt har hårda krav på uppföranden enligt vissa koder och vissa attribut. Givetvis måste man känna rätt personer. Det måste väl ändå anses vara en slags överklass?
...


Beskriver du bidragstagare nu? Vilka anses vara "vanliga" människor, och drabbas inte de allra flesta människor av problem under livets gång oavsett vilken socialgrupp de tillhör? Problem är ju inget som är exklusivt förbehållet bara dem som tillhör lägre samhällsklasser, "problem" behöver ju inte enbart vara relaterade till ekonomi och pengar utan man kan drabbas även av andra svårigheter och tragedier som inte främst har sin orsak i dålig ekonomi eller ekonomisk nöd.

Tycker nog också att det inom även de lägre samhällsklasserna också finns exempel på hårda krav på uppföranden enligt vissa koder och vissa attribut samt att man bör känna "rätt" personer. Ett exempel är ju klädkoder, vet att man inom exempelvis socialdemokratin gärna bör "klä ner sig", åtminstone har det varit så tidigare.
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21

Överklassens liv

Inläggav plåtmonster » 2015-08-02 11:14:25

Kanske det gäller alla grupper med skillnaden att vissa har mycket stort inflytande och därmed granskas skoningslöst?
plåtmonster
 
Inlägg: 15482
Anslöt: 2010-03-23
Ort: Nära havet

Överklassens liv

Inläggav Wine » 2015-08-02 11:24:42

plåtmonster skrev:Kanske det gäller alla grupper med skillnaden att vissa har mycket stort inflytande och därmed granskas skoningslöst?


Ja, jag tror att det kan gälla olika grupper i samhället, gruppidentitet:

Gruppidentitet
Social identitet
-"vi mot dem"
-Förakt mot grupp som avviker från gruppens egna samhällsnormer
-Stereotyper, avpersonalisering
-Experiment: The Wave
-Individen blir ett med gruppen- Grupptänkande
-Sekter, terrorister, huliganer, politiska extrimister mm.

Hur vi identifierar oss själva i förhållande till andra


https://prezi.com/8tzqpmeqcvhe/gruppidentitet/
Wine
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 10883
Anslöt: 2010-12-21


Återgå till Intressanta intressenLogga in