Om tandvårdskortet (tandvårdsstödsintyg)

Vårdfrågor, medicinska aspekter samt forskning- och vetenskapsämnen.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Om tandvårdskortet (tandvårdsstödsintyg)

Inläggav ankhh » 2020-05-26 13:38:27

Abbreviation skrev:Någon som flyttat till annat landsting och vet hur man gör för att få ett förnyat kort? På ena sidan av mitt kort står det ett slutdatum för giltighetstiden, men på andra sidan står det att det gäller utan slutdatum. Nytt kort verkar jag behöva iaf. Jag bodde tidigare i Stockholm och bor nu i Norrbotten.

Du behöver ha ett intyg från vårdpersonal eller stödperson - enligt Region Norrbottens information är det hos dem kommunens biståndshandläggare som fattar beslut om att skriva intyg.

Jag tolkar regionens information som att de hör till de som bedömer strikt, dvs. att det inte räcker med att ha AS-diagnos och därmed höra till den grupp som har rätt till stödet, utan att det dessutom krävs att man får omfattande stöd genom LSS. Du behöver hur som helst kontakta kommunen angående LSS-insatser för att komma igång med det här.
Du som har stort omsorgsbehov och bor på särskilt boende eller har hjälp av en närstående eller hemtjänst kan ha rätt till så kallad "nödvändig tandvård". Det är i första hand kommunens biståndshandläggare som fattar beslut om du har rätt till den här delen av tandvårdsstödet och hen utfärdar i så fall ett tandvårdsstödsintyg till dig.
https://www.norrbotten.se/sv/Tandvard/Vad-kostar-det/

(Som jag skrivit här säger inte lagtexten att man måste omfattas av LSS och ha stort omvårdnadsbehov för att ha rätt till stödet: det står eller.)
ankhh
Inaktiv
 
Inlägg: 2960
Anslöt: 2016-06-27

Om tandvårdskortet (tandvårdsstödsintyg)

Inläggav longlostsea » 2020-06-07 16:43:58

Hej,

Jag har precis fått diagnosen autism 1. Egentligen var det asperger men eftersom DSM-5 har tagit bort det så blev det autism på diagnos. Jag undrar varför man har rätt till tandvårdsstöd som person med autism/asperger? Vad brukar anledningarna vara? Vad ska man säga varför man vill ha det?

Tacksam för svar.
longlostsea
Ny medlem
 
Inlägg: 1
Anslöt: 2020-06-07

Om tandvårdskortet (tandvårdsstödsintyg)

Inläggav johan88 » 2020-06-07 16:55:08

longlostsea skrev:Jag undrar varför man har rätt till tandvårdsstöd som person med autism/asperger? Vad brukar anledningarna vara? Vad ska man säga varför man vill ha det?

Eftersom man omfattas av LSS när man fått en autismspektrumdiagnos har man automatiskt rätt till ekonomiskt stöd för tandvård, det går att läsa mer här:
https://www.1177.se/Stockholm/sa-fungerar-varden/kostnader-och-ersattningar/kostnader-och-ersattningar-inom-tandvard/tandvard-om-du-har-stort-omvardnadsbehov-i-dagliga-livet/
johan88
Tekniker
 
Inlägg: 300
Anslöt: 2011-08-28
Ort: Stockholm

Återgå till Aspergare och vårdenLogga in