Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav Alien » 2020-01-25 3:04:10

Ska man oroa sig? Än så länge inget fall i Sverige el ens i Europa.

Ofta står det att bara spädbarn, gamla och sjuka dör, andra överlever. Ja, då är det alltså inget att bry sig om. :-)Raging Som om inte de flesta av oss hade barn el barnbarn som är spädbarn el äldre släktingar. Ja, vi kan rentav vara sjuka själva. Så egentligen har alla orsak att oroa sig, om inte för egen del så för sina nära och kära.

Mest förstås de som bor i Wuhan (11 miljoner).

Varifrån kommer detta virus? Från djur tror man.

UNT 2020-01-23 skrev:Döda och levande djur har saluförts på fiskmarknaden Huanan i mångmiljonstaden Wuhan. Men det är inte bara skaldjur som har försvunnit ner i shoppingpåsarna – utan här har kunderna kunnat handla, åtminstone med svenska ögon, långt mer exotiska varor än så. En handlare har erbjudit allt från levande rävar och vargungar till ormar, råttor och kamelkött, enligt en prislista som nyhetsbyrån AFP har tagit del av.

Kinesiska myndigheter tror nämligen att utbrottet av det coronavirus, som har krävt flera liv i Kina och nu har fått fall även i andra länder, startade här. Många av de första som insjuknade jobbade på platsen. Viruset 2019-nCoV spreds troligen från vilda djur eller reptiler som sålts på marknaden, men den exakta källan är inte fastställd, enligt en myndighetschef.

Sedan sarsepidemin i början av 2000-talet har Kina vidtagit flera åtgärder för att bättre övervaka och upptäcka smittsamma sjukdomar. Man har också skärpt kontrollen kring olaglig handel med exotiska djur. Reglerna är dock inte lika strikta när det gäller vissa arter som föds upp i fångenskap.

Varelser som ormar och murmeldjur saluförs ibland i hemlighet.
https://www.unt.se/nyheter/omvarld/ratt ... 98134.aspx

Det är en sak vilka formella regler som finns, en annan om de åtlyds. Korruption är vanligt i Kina.

Ansiktsmaskerna är slut i Wuhan. Och i Sverige också. Men frågan är hur effektiva de är.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34738
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav Alien » 2020-01-25 3:18:28

Kina ligger långt bort. Men folk reser så mycket nuförtiden. Därför har folk insjuknat efter att de kommit hem från resor till Kina (lång inkubationstid). Folk i Japan, Sydkorea, Taiwan, Thailand, USA etc. T o m två fall i Frankrike.

Nu reser kineserna i Kina som mest eftersom det är kinesiskt nyår. Även kineser som bor utomlands åker hem. Och kommer tillbaka i värsta fall smittade. Wuhan har isolerats men viruset har ju spridit sig utanför Wuhan. Och fungerar verkligen isoleringen?

UNT 2020-01-24 skrev:På många sätt liknar nyåret den svenska julen. Det är viktigt att komma hem till sin familj och det betyder att det blir otroligt mycket resande, säger Hanna Sahlberg, tidigare utrikeskorrespondent i Kina för Sveriges Radio.
Överfulla flygplatser och tågstationer. Så brukar det se ut dagarna innan det kinesiska nyåret, berättar Hanna Sahlberg, som många gånger har rest inom Kina i samband med nyårsfirandet.

För många kineser innebär nyåret den enda möjligheten till en veckas ledighet under året. Detta, kombinerat med att många stadsbor har sina rötter och ursprungsfamiljer kvar på landsbygden, bidrar till det utbredda resandet.
---
Flera stora kinesiska städer har isolerats och miljontals människor påverkas av reserestriktioner.

Jag befinner mig inte i landet nu, men jag har svårt att föreställa mig hur det ska vara möjligt att kontrollera en så stor stad som exempelvis Wuhan, som är större än New York och London. Jag är övertygad om att kinesiska myndigheter gör allt de kan för att försöka isolera viruset till specifika platser. Men mängden människor som reser är svår, om inte omöjlig, att kontrollera, säger Tim Rühlig, kinaexpert på Utrikespolitiska institutet.
https://www.unt.se/nyheter/omvarld/milj ... 99562.aspx

Ja, tänk om man bara har en chans om året att få träffa sin familj. Ställer man in resan så är det ett år till nästa gång.

Fakta: Coronavirus
Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-nCoV. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall varav över 750 dog. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett flertal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.
https://www.unt.se/nyheter/omvarld/tva- ... 98851.aspx
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34738
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav slackern » 2020-01-25 13:01:55

Ja läskigt värre ingår ju i samma virusstam som den fruktade fågelinfluensan.

Här kan man läsa om man vill ha lite mer kött på benen om den nya viruset.

https://www.bbc.com/news/health-51048366

Nästan bäst att bosätta sig i en bunker och vänta ut smittan.
slackern
 
Inlägg: 34247
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav antonius » 2020-01-25 14:12:44

Tur man bor i sin "man cave", lite off grid, så man kan vänta ut farsoter. Ett tips om det tar slut masker, går lika bra med en tub-halsduk om man viker den några gånger, dessutom ser det bara ut som om man fryser då, och folk stirrar inte lika mycket när man är och bunkrar lite Bullens Pilsnerkorv, och se till att ha mycket vatten hemma..:-)063
antonius
 
Inlägg: 15361
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav RapeRegs » 2020-01-25 15:06:00

Alien skrev:Ska man oroa sig?


Nej.
RapeRegs
 
Inlägg: 836
Anslöt: 2015-06-19

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav RapeRegs » 2020-01-25 15:08:10

slackern skrev:Ja läskigt värre ingår ju i samma virusstam som den fruktade fågelinfluensan.


Nej, däremot är det släkt med ett av våra vanligaste förkylningsvirus. Men det låter ju inte lika dramatiskt. Det är också släkt med Sars/Mers.
RapeRegs
 
Inlägg: 836
Anslöt: 2015-06-19

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav Alien » 2020-01-25 15:19:06

Har man släktingar i Kina ska man nog oroa sig. En svensk i Wuhan:

svt 22 JANUARI 2020 skrev:Oron för att fler ska smittas av det nya sarsliknande lungviruset ökar i Kina. I Wuhan där sjukdomen först bröt ut har både handsprit och munskydd sålt slut i butikerna och gatorna ekar tomma.
– Man får undvika folkmassor, ha masken på och hoppas på att man inte blir smittad, säger svenske Johan Björnfot som jobbar som hockeytränare och kiropraktor i Wuhan.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sven ... sig-kansla

Träna ishockey i en varm stad som Wuhan? Kontroller på arbetet:

Även på Johan Björnfots jobb har det gjorts kontroller.

– Det var en stressad känsla. Det var en som hade testat 37,5 på febertermometern och då blev det panik. Sedan kollade de ytterligare fem gånger för säkerhets skull och han hade bara 36,9. Men den minuten var det panik och folk gallskrek och sprang härifrån, berättar han.

37,5 tycker jag inte låter som någon farlig feber.

För några dagar sedan delades en bok ut med utförliga råd om bland annat hygien, vad man får äta och hur maten ska tillagas. Den som rör sig ute rekommenderas att undvika folksamlingar, ta omvägar om man ser någon som hostar eller nyser och alltid bära mask.

I dagsläget är det slutsålt med både handsprit och munskydd i alla butiker.

– Jag var på hockeyträning nu med några ungar. Det var första gången i livet jag körde munskydd på isen.

Jag tycker han borde ha stuckit ifrån Wuhan i tid. Nu är det för sent. Ingen får lämna staden med flyg, tåg el buss.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34738
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav Alien » 2020-01-25 15:32:27

Som vanligt i Kina tonar man ned faran först. Det är säkert många fler smittade än den officiella siffran.

DN 2020-01-25 (första dagen i Råttans år skrev:Sjukvården i Wuhan, där det nya coronaviruset utbröt, går på knäna för att hantera anstormningen av patienter. Det saknas sängar, utrustning, personal och på lördagsmorgonen dog en läkare i staden av viruset. Peking har nu bestämt att i rask takt bygga upp två nya sjukhus i området och personal har sänts in från övriga delar av landet.
https://www.dn.se/nyheter/varlden/wuhan ... ickas-hem/

Ja, nu tar man det på allvar. Säkert panik i Wuhan.

Några videor:
https://www.youtube.com/watch?v=03k7F3ygNAQ
https://www.youtube.com/watch?v=zpFL6kczrZo
https://www.youtube.com/watch?v=clA0fGEZAgI
https://www.youtube.com/watch?v=VLp8CHeKQkI (på engelska)

När man ser en man i vit läkarrock ligga på golvet utan att någon tycks bry sig ...

Men borde man ta sig till sjukhus om man misstänker att man drabbats? Det är väl bättre att stanna hemma och ta det lugnt, som vid vanlig influensa. Iaf om man inte hör till någon riskgrupp.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34738
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav RapeRegs » 2020-01-25 15:35:22

För att få lite proportion på skräcken i tråden.

Varje år dör omkring 200-2000 svenskar i vanlig influensa. Detta virus kommer sannolikt aldrig komma i närheten av dessa siffror.

Är man inte jättestressad över en normal influensasäsong här i Sverige är det därför irrationellt att vara helt hysterisk över den här snäll-varianten av Sars.

Att viruset är så nära släkt Sars betyder att vi kan förvänta oss ett vaccin relativt snabbt, kanske redan om några månader.

Visst bör man hålla utbrottet under uppsikt. Det finns risker. Viruset kan t.ex. mutera och bli bättre på att sprida sig. Eller bli mer aggressivt. Men paniken just nu är tramsig.
RapeRegs
 
Inlägg: 836
Anslöt: 2015-06-19

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav Alien » 2020-01-25 15:47:29

Jag är inte oroad över just Sverige (även om jag är säker på att det kommer till Sverige också). Även icke-svenskar är människor. Och jag är mycket kritisk till de kinesiska myndigheternas handlande.

DN 2020-02-25 skrev:Smittan fortsätter att sprida sig i snabb takt. Under lördagen var antalet som drabbats av viruset uppe i 1.290, varav 41 dött. En av dem var en 62-årig läkare som jobbat med viruset på ett av sjukhusen i Wuhan. Dessutom har ytterligare en läkare i Wuhan dött av hjärtattack, uppger Global Times. Enligt kollegor ska han ha varit utmattad av anstormningen av patienter till följd av viruset.

Bland invånarna i Wuhan växer nu ilskan mot att inte myndigheterna reagerade tidigare på viruset. Det första fallet upptäcktes i slutet av december. Ändå höll staden en stor nyårsmiddag i början av januari med över 40.000 inbjudna familjer och delade ut 200.000 gratis biljetter till turistattraktioner. Då hade redan 62 smittade identifierats.
https://www.dn.se/nyheter/varlden/wuhan ... ickas-hem/

Vid kinesiska måltider brukar alla hämta maten från uppläggningsfaten med sina egna ätpinnar.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34738
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav slackern » 2020-01-25 18:22:44

RapeRegs skrev:
slackern skrev:Ja läskigt värre ingår ju i samma virusstam som den fruktade fågelinfluensan.


Nej, däremot är det släkt med ett av våra vanligaste förkylningsvirus. Men det låter ju inte lika dramatiskt. Det är också släkt med Sars/Mers.


BBC motsäger ditt påstående och jag väljer att lita på BBC framför dig.

Officials in China have confirmed the cases are caused by a coronavirus.
These are a broad family of viruses, but only six (the new one would make it seven) are known to infect people.
Severe acute respiratory syndrome (Sars), which is caused by a coronavirus, killed 774 of the 8,098 people infected in an outbreak that started in China in 2002.

https://www.bbc.com/news/health-51048366
slackern
 
Inlägg: 34247
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav Alien » 2020-01-25 18:32:22

I USA är man så oroliga att man hämtar hem amerikanska medborgare:

DN skrev:Den amerikanska regeringen håller på att arrangera en charterflygning till Wuhan i Kina för att hämta hem diplomater och övriga medborgare från den stängda staden, där invånarna hålls i isolering efter utbrottet av det nya coronavriruset. Uppgifterna kommer från Wall Street Journal på lördagseftermiddagen.

Det är på grund av den snabba spridningen av sjukdomen de senaste dagarna som åtgärden vidtas, enligt tidningen.
---
Det amerikanska konsulatet håller för närvarande på att ta kontakt med de amerikaner som man vet finns i området, och erbjuder dem en plats på ett flygplan som ska ta 230 personer, enligt tidningens källor.

Flygningen är planerad till söndagen. Det är både amerikanska diplomater och andra som erbjuds hemresan.
---
På flygplanet, en Boeing 767, kommer det att finnas sjukvårdspersonal för att ta hand om eventuellt sjuka och se till att de inte smittar andra.

USA stänger också temporärt sitt konsulat i Wuhan, enligt uppgifterna. Platser som blir över på planet kommer att erbjudas andra utländska diplomater.
https://www.dn.se/nyheter/varlden/usa-o ... ran-wuhan/

Hellre ta det säkra före det osäkra, trots att viruset än så länge inte är så dödligt utom för riskgrupperna.

Även Frankrike och Ryssland har planer på att hämta hem medborgare, enligt nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till kinesiska statliga medier.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34738
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav RapeRegs » 2020-01-25 19:47:19

slackern skrev:
RapeRegs skrev:
slackern skrev:Ja läskigt värre ingår ju i samma virusstam som den fruktade fågelinfluensan.


Nej, däremot är det släkt med ett av våra vanligaste förkylningsvirus. Men det låter ju inte lika dramatiskt. Det är också släkt med Sars/Mers.


BBC motsäger ditt påstående och jag väljer att lita på BBC framför dig.


Nej, BBC påstår inte att det nya Coronaviruset ingår i samma virusstam som fågelinfluensan. Du ljuger.
RapeRegs
 
Inlägg: 836
Anslöt: 2015-06-19

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav slackern » 2020-01-25 20:21:11

RapeRegs skrev:
slackern skrev:
RapeRegs skrev:
Nej, däremot är det släkt med ett av våra vanligaste förkylningsvirus. Men det låter ju inte lika dramatiskt. Det är också släkt med Sars/Mers.


BBC motsäger ditt påstående och jag väljer att lita på BBC framför dig.


Nej, BBC påstår inte att det nya Coronaviruset ingår i samma virusstam som fågelinfluensan. Du ljuger.


OK virusfamilj då eller vad det kallas för.
slackern
 
Inlägg: 34247
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav RapeRegs » 2020-01-25 20:57:32

slackern skrev:OK virusfamilj då eller vad det kallas för.


Nej, nu får du kamma till dig. Det nya Coronaviruset tillhör släktet Coronaviridae och sorterar under Betacoronavirus, tillsammans med ett vanligt förkylningsvirus samt de allvarligare Sars/Mers.

Fågelinfluensa (H5N1) är ett Alphainfluenzavirus, tillhör släktet Orthomyxoviridae.

Ge länk till / citera den text på BBCs hemsida där du tror att BBC påstår dumheter så kan vi säkert reda ut på vilket sätt du missuppfattat saken.
RapeRegs
 
Inlägg: 836
Anslöt: 2015-06-19


Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav nomemorytoday » 2020-01-26 4:49:17

tjing tjong då
nomemorytoday
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 2423
Anslöt: 2018-01-13

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav nescio » 2020-01-26 15:05:42

DN 2020-02-25 skrev:Under lördagen var antalet som drabbats av viruset uppe i 1.290, varav 41 dött.
Tre procents dödlighet. Det blir 230 miljoner döda om alla människor i världen blir smittade.
nescio
 
Inlägg: 2335
Anslöt: 2009-03-12
Ort: En liten röd stuga.

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav Huggorm » 2020-01-26 15:52:29

nescio skrev:
DN 2020-02-25 skrev:Under lördagen var antalet som drabbats av viruset uppe i 1.290, varav 41 dött.
Tre procents dödlighet. Det blir 230 miljoner döda om alla människor i världen blir smittade.
Det skulle också bli omkring 30.000 döda i Sverige. Rätt mycket folk, men risken är ju att viruset muteras och blir dödligare.
Huggorm
 
Inlägg: 17519
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Ett berg av lera

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav Maggi » 2020-01-26 16:00:36

Hur ska ni ha det?!!
ska jag vara orolig eller inte??
Maggi
 
Inlägg: 2540
Anslöt: 2013-09-04

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav Huggorm » 2020-01-26 16:01:55

Maggi skrev:Hur ska ni ha det?!!
ska jag vara orolig eller inte??
Hjälper inte att oroa sig ändå :wink:
Huggorm
 
Inlägg: 17519
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Ett berg av lera

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav slackern » 2020-01-26 18:29:34

nescio skrev:
DN 2020-02-25 skrev:Under lördagen var antalet som drabbats av viruset uppe i 1.290, varav 41 dött.
Tre procents dödlighet. Det blir 230 miljoner döda om alla människor i världen blir smittade.


Hittills har 41 dött kan ju öka också.

Tydligen ökat med 15 stycken under lördagen.

Det totala antalet liv som smittan krävt är nu uppe i 56 – och flera kinesiska miljonstäder har vidtagit nödåtgärder i försök att hejda spridningen.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/dods ... tter-stiga
slackern
 
Inlägg: 34247
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav RapeRegs » 2020-01-27 0:50:01

nescio skrev:
DN 2020-02-25 skrev:Under lördagen var antalet som drabbats av viruset uppe i 1.290, varav 41 dött.
Tre procents dödlighet. Det blir 230 miljoner döda om alla människor i världen blir smittade.


Fast dödligheten är såklart inte 3% av alla smittade utan 3% av de som blivit så svårt sjuka att de måste uppsöka läkarvård och få en diagnos.

Huggorm skrev:Det skulle också bli omkring 30.000 döda i Sverige. Rätt mycket folk, men risken är ju att viruset muteras och blir dödligare.


Hur är det med matten egentligen? :-)Happy
RapeRegs
 
Inlägg: 836
Anslöt: 2015-06-19

Nytt coronavirus från Kina (inget vaccin, ingen bot)

Inläggav Kidzi » 2020-01-27 2:13:49

Är bra att man kan spåra virus på ett helt annat vis numera. Det gör det enklare att isolera smittade ställen om det nu skulle bli tal om något som massdödar. Folk jobbade extremt proffsigt mot SARS. Och nu har de ännu bättre förutsättningar.

Är inte orolig. Däremot väldigt nyfiken på vad detta ska leda till.

Inte för att jag tror på en ny digerdöd... men på något vis kanske den vore bra för jorden.
Kidzi
 
Inlägg: 389
Anslöt: 2019-12-31
Ort: Södermanland

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in