Ny dator (PC) och ny bredbandsleverantör (ComHem)

Allt om hård- och mjukvara samt övriga it-relaterade diskussioner.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Ny dator (PC) och ny bredbandsleverantör (ComHem)

Inläggav Alien » 2019-01-26 1:31:41

Dottern kom hem över jul och tyckte att vårt bredband var alldeles för långsamt. Så hon bestämde att vi skulle byta bredbandsleverantör (från Telia) till ComHem. Vi har lyckats installera ny router och wi-fi. Ett tag var det kritiskt, makens dator frågade efter "nätverksnyckel". Vad var det? Jag skrev in lösenordet som stod på routern. Inget internet. Vad göra? Men efter ett tag kom internet iaf.

Men på mobilen funkar det inte riktigt. Det står ComHem med under wi-fi, jag har angett lösenordet. Men det står hela tiden "Autentiseringsproblem". Och jag kan inte längre skicka bilder.

Med nya datorn är det värre. Kommer inte in på den. Vi försökte med fingeravtryck men det funkar inte. Koden fungerar inte heller. Så jag skriver fortfarande på urgamla Mac.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34018
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Ny dator (PC) och ny bredbandsleverantör (ComHem)

Inläggav sebastiann » 2019-01-27 12:21:51

Det du får kontrollera, är att du angett rätt nyckel.
Observera också att du måste välja rätt wifi, det kan finnas flera Comhem-nätverk och då har dem de 6 sista i MAC-adressen för att skilja dem åt.

Exempelvis:
Comhem-6BF3D1

De 6 bokstäverna och siffrorna i slutet ska stämma mot vad som står på routern.

Autensiteringsproblem innebär just att du angivit fel lösenord. Om det finns ett val för att ange lösenord alternativt förutdelad nyckel, så prova kryssa i "Lösenord" och prova kryssa ur "Lösenord". Detta förändrar om lösenordet ska skickas som det är, eller om lösenordet ska kodas om till en nyckel först.

Om nätverket bara heter "ComHem" så kan det t.o.m. vara så att du på mobilen försöker ansluta till en grannes nätverk som heter samma sak (och därmed "stör" ditt nätverk). Det du bör göra då är att logga in från datorn som nu fungerar, på http://192.168.1.1 alt http://192.168.0.1 (prova båda) , oftast användarnamn = "admin" , lösenord = "" (inget) eller "admin" eller "password", funkar inte dessa så kolla om det står ett lösenord för adminpanelen på klisterlappen på undersidan ("admin password")

I adminpanelen kan du sedan byta namn på nätverket och även byta nätverkets lösenord, till något enklare.

När det kommer till din nya laptop.

Om du har ställt in den med ett "Microsoft-konto" (dvs online-konto) så måste du ha internet på datorn för att du ska kunna logga in på den. Detta då den validerar datorns lösenord mot Microsofts server. Det fungerar altså ungefär som en "företagsdator" eller "skoldator" som bara går att logga in på online när den har kontakt med servern, inte när datorn är frånkopplad och offline. (Så om du byter Hotmail-lösenord så använder du ditt nya Hotmail-lösenord även på datorn).

För att komma in på datorn i så fall, och du inte lyckas få Wifi att fungera, så koppla en sladd tillfälligt från routern till datorn. Sedan logga in på datorn med ditt nuvarande Microsoft-lösenord.

Sedan gå till kontrollpanelen på datorn och välj ditt konto, för att välja "Logga in med ett lokalt konto istället". Sedan välj ett namn och sedan lämna lösenord blankt så slipper du kod/lösenord på datorn, eller så fyller du i ett lösenord om du vill ha ett.

Skillnaden med ett "Lokalt konto" är att du även kan logga in om datorn inte har internet. Du kan fortfarande logga in till microsoft-tjänster, bara välj att logga in automatiskt i alla appar, när den frågar (Välj inte logga in med microsoft-konto till datorn, utan välj bara att den ska logga in automatiskt i appar).

Enda skillnaden med "Lokalt konto" är att du inte kan fjärrspärra ditt konto om datorn skulle komma bort, och du kan heller inte återställa datorns lösenord via Microsoft/SMS då lösenordet inte verifieras online, utan glömmer man lösenordet måste man återställa med boot-CD.
sebastiann
 
Inlägg: 367
Anslöt: 2018-01-19
Ort: 57°42'36.5"N 11°59'39.3"E (CTRL+V i google maps)

Ny dator (PC) och ny bredbandsleverantör (ComHem)

Inläggav Alien » 2019-01-27 15:15:14

Tack, men det där med datorn verkar komplicerat, får jag försöka med när jag är piggare.

Det är mobilen som krånglar, jag kan inte längre skicka bilder, det står bara "Försök igen". Vilket jag alltså antar beror på icke fungerande wi-fi. Det finns mycket riktigt flera ComHem-adresser, men jag har markerat den rätta (som står på routern). Jag har också angett det lösenord som står på routern. Men möjligen har det blivit fel.

När jag klickar på ComHem-adressen kan jag välja mellan Glöm, Avbryt och Anslut. Anslut har jag klickat på flera gånger, men det leder bara till "Autentiseringsproblem".

Edit: Klickade på Glöm och skrev in lösenordet igen. Den här gången fungerade det!
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34018
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Ny dator (PC) och ny bredbandsleverantör (ComHem)

Inläggav sebastiann » 2019-01-27 15:49:04

Då hade du nog bara skrivit in lösenordet fel, typ stor/liten bokstav eller liknande.
sebastiann
 
Inlägg: 367
Anslöt: 2018-01-19
Ort: 57°42'36.5"N 11°59'39.3"E (CTRL+V i google maps)

Ny dator (PC) och ny bredbandsleverantör (ComHem)

Inläggav Alien » 2019-01-27 15:52:38

Ja, men man ser ju bara prickar, så man kan inte kolla om man skrivit rätt.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34018
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Ny dator (PC) och ny bredbandsleverantör (ComHem)

Inläggav slackern » 2019-01-27 16:40:22

Alien skrev:Ja, men man ser ju bara prickar, så man kan inte kolla om man skrivit rätt.


Det kan man ju klicka så att man ser lösenordet.
slackern
 
Inlägg: 33716
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Återgå till IT-forum



Logga in