Ny bok av Astrid Lindgren! (Tomten är vaken)

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien

Ny bok av Astrid Lindgren! (Tomten är vaken)

Inläggav Alien » 2012-10-21 18:27:28

En bok som aldrig kommit ut i Sverige förut, däremot i Tyskland och andra länder. Den perfekta boken för inte alltför stora barn.
DN Kultur skrev:Nästa vecka ges en tidigare okänd bok av Astrid Lindgren ut i Sverige med nya illustrationer av världskända barnboksförfattaren Kitty Crowther. Berättelsen om tomten har tidigare bara funnits översatt till andra språk.

I flera år var originalmanuset till "Tomten är vaken" försvunnet. Det skrevs av Astrid Lindgren för över femtio år sedan och har kommit ut i flera andra länder men aldrig på svenska. För några år sedan hittades manuset i ett tyskt förläggarpars hus och nästa vecka når originalberättelsen bokhandlarnas diskar.
http://www.dn.se/kultur-noje/forsvunnen-saga-om-julen-av-astrid-lindgren-aterfunnen

"Tomten är vaken" låter bekant "Endast tomten är vaken". Och det börjar faktikst med Viktor Rydbergs dikt "tomten".

– "Tomten är vaken" är en julberättelse som beskriver en liten tomte som vakar över en gammal, gammal gård och ser till att allting är som det ska. Han går in till djuren där de står i sina stall och klappar, tröstar och pratar med dem. Det är en vinternatt och det är jättekallt.

Historien om bokens tillkomst sträcker sig femtio år tillbaka i tiden, till en bilderboksutgåva av Viktor Rydbergs "Tomten". 1960 gav Rabén & Sjögren ut Rydbergs dikt med illustrationer av Harald Wiberg. Boken blev mycket uppskattad och flera utländska förlag ville ge ut den. Men det var framför allt bilderna som lockade, Viktor Rydbergs dikt ansågs för lång och svår. Astrid Lindgren som arbetade som förläggare på förlaget blev då ombedd att skriva en egen text som kunde ges ut tillsammans med bilderna, och hon skrev då "Tomten är vaken".


Men Harald Wibergs bilder kunde väl inte återanvändas till Astrid Lingrens bok, och det blev tydligen inte av att ge ut den på svenska då.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46089
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Ny bok av Astrid Lindgren! (Tomten är vaken)

Inläggav Miche » 2012-10-21 18:50:07

Ballt! :D
Miche
 
Inlägg: 28797
Anslöt: 2009-01-08
Ort: Karlholmsbruk

Ny bok av Astrid Lindgren! (Tomten är vaken)

Inläggav Savanten Svante » 2012-10-21 18:53:55

086315154x.jpg


"The troll Tomten mercifully saves the farm animals from the depredations of Reynard the fox, and manages to assuage the fox's hunger to boot!"
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Savanten Svante
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 10005
Anslöt: 2007-03-13
Ort: Utility muffin research kitchen

Återgå till Tipsa medlemmarna



Logga in