Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Alien » 2017-07-20 13:54:27

Ännu är Polen inte förlorat för demokratin, så länge folket protesterar. Men det ser mörkt ut.

Tysk översättning av Polens nationalsång:

Noch ist Polen nicht verloren,
solange wir leben.
Was uns fremde Übermacht nahm,
werden wir uns mit dem Säbel zurückholen.

Spoiler: visa
Marsch, marsch, Dąbrowski,
Von der italienischen Erde nach Polen.
Unter deiner Führung
vereinen wir uns mit der Nation.

Wie Czarniecki bis nach Posen
Nach der schwedischen Besetzung,
Zur Rettung des Vaterlands
kehren wir übers Meer zurück.


Den svenska ockupationen av Polen, som nämns i en vers, syftar väl på Karl X Gustavs anfallskrig.

Endast för historieintresserade:
Spoiler: visa
Utan större svårigheter lyckades Karl Gustav driva igenom beslut om ett anfallskrig mot Polen.
Den förödande konflikten skulle i polsk historieskrivning komma att kallas för ”Översvämningen” och jämföras med en syndaflod. Karl Gustav satte igång att rusta redan innan riksdagen gett sitt bifall, vilket gjorde att den ställdes inför fullbordat faktum. Det vidsträckta samväldet Polen var försvagat av inre uppror och krig mot Ryssland. Sverige måste ta chansen, menade kungen.
Målet var i första hand att erövra kuststräckan kring floden Wislas utlopp, där bland annat den viktiga preussiska hamnstaden Danzig låg.
---
Efter inledande framgångar, när den svenska armén gick fram som en dödsmaskin över polskt land, förstörde kyrkor och kloster, lemlästade, brände och våldtog, tvingades man långsamt tillbaka norrut.
http://popularhistoria.se/artiklar/karl-x-gustav-en-vaghals-pa-tronen

Karl X Gustavs polska krig (polska Potop szwedzki, "svenska syndafloden") var ett krig främst mellanSverige och Polen-Litauen som varade 1655 – 1660 och slutade utan tydlig segrare. Sverige hade många framgångar i början av kriget. Man intog st ora delar av Polen-Litauen och många polacker gick över till den svenska sidan. Allteftersom kriget pågick ökade motståndet mot svenskarna, samtidigt som både Rysslandoch Danmark förklarade Sverige krig och Karl X Gustav marscherade till Danmark. Även andra länder stödde Polen-Litauen. Vid krigets slut fick Sverige inga territoriella vinster i Polen-Litauen, men Polen-Litauen erkände Sveriges innehav av Estland, Ösel och Livland, samt avstod från alla anspråk på den svenska kronan.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_X_Gu ... olska_krig

Om fältherren Stefan Czarniecki, en av Polens hjältar som nämns i nationalsången:
Genom en utnötningsteknik med långa undvikande marscher kombinerat med oväntade kontraattacker, sönderslående av svenska underhållstrupper och underhålls- och kommunikationslinjer drev Czarniecki slutligen ut de egentligen överlägsna svenska trupperna ur Polen med oförrättat ärende. Genom en utnötningsteknik med långa undvikande marscher kombinerat med oväntade kontraattacker, sönderslående av svenska underhållstrupper och underhålls- och kommunikationslinjer drev Czarniecki slutligen ut de egentligen överlägsna svenska trupperna ur Polen med oförrättat ärende.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Stefan_Czarniecki


Det senaste som hänt i nedmonteringen av demokratin i Polen är tvångspensionering av domarna i landets högsta domstol.
DN skrev:Hundratals poliser skyddar Sejmen, Polens parlament, samtidigt som det styrande konservativa partiet trumfar igenom en lag som ger regeringen kontroll över landets rättsväsende. Oppositionen jämför det som sker med en statskupp.
---
Redan i förra veckan drev PIS-majoriteten igenom två lagar som begränsar domstolarnas oberoende. Den aktuella lag som ger Högsta domstolens ledamöter sparken är steg tre i vad många betraktar som ett steg mot diktatur.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/protes ... domstolen/

Kan man tänka sig en demokrati utan oberoende domstolar?

Jaroslaw Kaczynski, som varken är president el premiärminister men "Polens starke man", skräder inte orden när han skäller ut oppositionen:
UNT skrev:Jag vet att ni är rädda för sanningen. Men torka inte era förrädiska käftar med min framlidne broders namn. Ni försökte krossa honom, ni mördade honom, ni är vidriga skurkar!
Orden är Jaroslaw Kaczynskis, ledare för det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (Pis). De riktades mot oppositionen under den hätska debatten i parlamentet om förslaget att tvinga alla domare i Högsta domstolen i pension och ge justitieministern befogenhet att utse nya. Kaczynski tappade fattningen när oppositionspolitiker nämnde hans tvillingbror, den före detta presidenten Lech Kaczynski, som dog i en flygkrasch i Ryssland 2010.
http://www.unt.se/nyheter/omvarld/polsk ... 07052.aspx

Han verkar paranoid och skyller tvillingbroderns död på oppositionen. Ja, då kommer han förstås att göra allt för att utplåna oppositionen i rättmätig hämnd.

Man använder en fruktansvärt aggressiv retorik. Jag brukar försöka motarbeta stereotyper, men i det här fallet kan man säga att det råder polsk riksdag, säger Barbara Törnquist-Plewa, professor i Öst- och Centraleuropastudier vid Lunds universitet, till TT.

---
En del kritiker varnar för att PiS håller på att montera ned den liberala demokratin.

Man ska vara försiktig med orden. Men det är ett skickligt spel från regeringspartiet. Man tar små steg och genomför reformer som många människor inte förstår. Det är inte helt enkelt för gemene man att genomskåda vilka konsekvenser dessa domstolsreformer kan ha på sikt, säger Barbara Törnquist-Plewa.


Nej, vanligt folk fattar nog inte vilken betydelse det kan få för deras liv. Det var lättare att förstå förslaget om totalförbud mot aborter. Då blev det så stora protester att förslaget drogs tillbaka: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23658798.ab
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37232
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Alien » 2017-07-22 15:38:55

Kan de som vill behålla ett demokratiskt Polen få stöd av EU? Enbart verbalt stöd.

DN 2017-07-19 skrev:De föreslagna reformerna av det polska rättsväsendet äventyrar domstolarnas oberoende och ökar hotet mot rättstatsprincipen i Polen, varnar EU-kommissionen i ett kraftfullt uttalande.

Kommissionen överväger att dra landet inför domstol om man inte stoppar lagarna.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/eu-kom ... agforslag/

Men det struntar de styrande i Polen i.

Med 235 röster mot 192 har Polens parlament röstat igenom en lag som ger regeringen kontroll över rättsväsendet. EU-kommissionen hotade på onsdagen med att ta ifrån Polen dess rösträtt om lagen gick igenom.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/kritis ... m-i-polen/

Men en sådan kraftfull åtgärd kräver konsensus av EU:s medlemsstater, och Ungern skulle säkert stoppa det.

DN skrev:I en rättsstat måste även den som har regeringsmakten ta hänsyn till oberoende institutioner som domstolar, medier och centralbank.

– Vad Kaczynski sysslar med sedan ett och halvt år tillbaka är i själva verket en väl koordinerad attack mot just den sortens ”checks and balances”, spärrar som begränsar regeringens makt i utvecklade demokratier.

Sista, eller senaste, spiken i den kistan är förslaget att rensa ut samtliga ledamöter i Högsta domstolen.

Själv sitter han inte ens i regeringen, utan styr Polen från sin position som partiledare för regeringspartiet PIS. Men Kaczynskis mål tycks vara att skaffa sig en ännu starkare maktposition, ohotad av obekväma jurister och journalister.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/ingmar ... -riktning/

EU kan inte göra mycket.

År 2011 genomförde Ungerns styrande parti Fidesz en liknande reform, som bland annat innebar att en frispråkig HD-ordförande fick sparken. Denne har sedan fått rätt i Europadomstolen för mänskliga rättigheter, där den ungerska åtgärden förklarades olaglig. Men processen i Strasbourg tog fem år, och när den var färdig var det praktiskt omöjligt att ge HD-ordföranden sitt jobb tillbaka.

Kaczynski är, precis som sin ungerske kollega Viktor Orbán, en driven taktiker och vet att han med sina snabba manövrar kan ta trögfotade europeiska institutioner på sängen.


EU är med andra ord en papperstiger. Innan ett land blir medlem av EU, kan EU ställa krav på demokrati och rättssäkerhet. Sedan landet blivit medlem, är EU maktlöst.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37232
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Alien » 2017-09-11 1:41:19

EU protesterar:
Europaportalen 19 juli 2017 skrev:I sin skarpaste varning hittills ger EU-kommissionen den polska regeringen en vecka på sig att visa samarbetsvilja i fråga om oroväckande förändringar av landets rättsväsende.

Sedan halvtannat år tillbaka specialgranskar EU-kommissionen den demokratiska utvecklingen i Polen. Kommissionen oroas för att en rad av den nationalkonservativa regeringens reformer riskerar att underminera rättsväsendet och rättsstatligheten.
https://www.europaportalen.se/2017/07/p ... -artikel-7

Men nu har det gått inte bara en vecka sedan detta uttalade, vad har hänt sen dess? Inget, antar jag.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37232
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Alien » 2017-12-22 19:39:51

DN skrev:Det var en enig EU-kommission som på onsdagen beslutade att aktivera artikel 7:1 i EU:s fördrag, som brukar kallas EU:s atombomb, och varna Polen för att det finns ”en klar risk” att landet bryter mot demokratins principer, berättar Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström.

– Vi hade en diskussion om tidpunkten, när detta skulle ske, men i sak var vi helt överens, säger Cecilia Malmström.

– Det var förstås ingen glad stämning under mötet. Det är oerhört sorgligt att Polen bryter mot grundläggande demokratiska värden i EU.

Under två år har EU-kommissionen försökt förmå Polen att dra tillbaka de lagar som innebär att den politiska makten får kontroll över domstolarna, varför har kommissionen misslyckats?
https://www.dn.se/nyheter/varlden/sveri ... -eu-i-dag/

Ja, varför ska Polen egentligen vara med i EU när de samtidigt tycks vilja ha en diktatur som på gamla Sovejets tid?

Idag skulle inte Polen uppfylla kraven för att bli medlem i EU.

Vad händer nu?

1. Först kallas Polen till en hearing i Bryssel i januari. Då kommer övriga EU-länder ställa frågor till regeringen i Warszawa om de kritiserade lagarna.
2. Den 29 januari 2018 träffas EU-ministrarna för ett ordinarie rådsmöte i Bryssel.
3. EU-ministrarna ska ta ställning till kommissionens förslag och rösta om också de anser att det finns en allvarlig risk för att demokratin hotas i Polen. Ett sådant beslut kan fattas med fyra femtedels majoritet.
4. Därefter ska också Europeiska rådet, EU:s toppmöte, slå fast att ett medlemsland ”allvarligt och ihållande” åsidosätter EU:s demokratiska värden. Ett sådant beslut ska vara enhälligt.
5. Slutligen kan rådet besluta om att ”tillfälligt upphäva” vissa av det kritiserade EU-landets rättigheter, till exempel genom att landet förlorar rösträtten.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37232
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Huggorm » 2017-12-22 20:14:29

Diktatur? Polen har en folkvald regering. Att de vill ha ordning och reda i landet är en helt annan sak.
Huggorm
 
Inlägg: 20295
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Thule

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Alien » 2017-12-22 20:34:53

I en riktig demokrati ska inte regeringen bestämma över domstolarna.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37232
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Huggorm » 2017-12-22 21:02:07

Vad exakt är det som regeringen bestämmer över domstolarna?
Huggorm
 
Inlägg: 20295
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Thule

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Alien » 2017-12-23 1:09:20

Ja, det var ju det där med att tvinga domarna i HD att gå i pension.

Aftonbladet 22 jul 2017 skrev:Det styrande partiet Lag och rättvisa (PiS) har föreslagit lagändringar som bland annat tvingar nuvarande domare i Högsta domstolen att pensionera sig, och som garanterar politisk kontroll över vilka nya domare som utses.
Eftersom Högsta domstolen i sin tur har befogenhet att säga om valresultat är giltiga eller inte, betyder det att demokratin dramatiskt urholkas.
Kuppförsök mot demokratin
I praktiken innebär det att PiS kan underkänna ett valresultat de inte gillar. Det är ett slags kuppförsök mot demokratin.
Förslaget är bara det senaste i raden av lagar som politiserar rättsväsendet i Polen och som i praktiken syftar till att avskaffa grundläggande demokratiska principer.
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/nqP ... t-diktatur

Partiet vill också avskaffa mediernas frihet:

Lag och rättvisa har sedan valsegern försökt ta politisk kontroll över de tidigare fria medierna och domstolarna. De strävar efter att bli den enda makten i Polen, utan att begränsas av demokratins kontrollfunktioner.
- För första gången har vi en regering som ifrågasätter de institutioner som byggdes upp efter 1989, efter kommunisttiden, säger Barbara Nowacka, som ledde Socialdemokraterna i valet
Både chefer och programledare på statlig radio och TV har bytts ut och blivit ersatta av partilojala personer.

”Som under kommunisterna”
- Det är i dag propaganda, precis som under kommunisterna. De hyllar regeringen och hånar oppositionen. Det är lite ironiskt för ibland använder de till och med samma ord som kommunisternas TV gjorde, säger Barbara Nowacka.
---
Nu tas nästa steg: ett angrepp på de privatägda tidningarna. En lag förbereds för att, som det heter, "begränsa det utländska ägandet" i media.
Udden riktas mot Tyskland och det verkliga syftet är att personer som står nära Lag och rättvisa ska kunna ta över makten när utländska ägare tvingas bort.
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/ldJ ... munisterna

Varför tror du att EU-kommissionen reagerar?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37232
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Huggorm » 2017-12-23 1:29:37

Fast justitieråden i både högsta domstolen och förvaltningsdomstolen i Sverige utses ju också av regeringen?

Klart att EU-kommissionen reagerar om tyska intressen hotas, Tyskland dominerar ju EU. Om det varit ryssar som ägt media i Polen och spridit propaganda tror jag inte EU hade haft något emot om Polen stramat upp reglerna.
Huggorm
 
Inlägg: 20295
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Thule

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Alien » 2017-12-23 2:06:15

Men dessa justitieråd tvångspensioneras inte när det kommer en ny regering.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37232
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Alien » 2018-06-23 21:27:00

Ibland demonstrerar folk:

DN 2018-05-12 skrev:Tusentals polacker – många viftande med EU-flaggor – protesterade i centrala Warszawa mot den sittande konservativa regeringen under lördagen.

Demonstranterna kräver bland annat ”oberoende” domstolar – och protesterna kopplas till kritiken som Polen har fått efter reformer av rättssystemet.
---
Lördagens demonstration sker en vecka efter en annan större demonstration, då tiotusentals polacker gick ut på gatorna för att visa sitt missnöje med att rättsstaten – enligt de protesterande – är i fara, och med flera kontroversiella tillsättningar av mediechefer, vilket DN rapporterade om.

– Vi vill ha ett demokratiskt, pro-europeiskt och stolt Polen som söker partners och vänner i den europeiska unionen, inte fiender, sade då Grzegorz Schetyna, ledare för oppositionella liberal-konservativa Medborgarplattformen (PO).
https://www.dn.se/nyheter/varlden/tusen ... n-i-polen/

Ännu är inte alla hjärntvättade av regeringspartiet.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37232
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Alien » 2020-07-15 1:18:06

President Andrzej Duda vann knappt över utmanaren, borgmästaren i Warszawa, Rafal Trzaskowski.

I Polen har partiet Lag och rättvisa (PIS) tagit över public service. Alltså tog den statliga televisionen parti för Duda.

Duda står för en auktoritär halvdiktatur, Trzaskowski för öppen västlig demokrati.

Vad som hände när PIS vann:
DN skrev:Partiet övertog direkt kontroll över public service-medierna, vilket förvandlade den statsägda polska televisionen TVP och radion till rena megafoner för regeringen. I presidentvalet har TVP helt skamlöst bedrivit en brutal hetspropaganda mot Trzaskowski som får Fox News eller rysk TV att framstå som relativt harmlöst. Alla trick har använts: antisemitism, tyskhat, homofobi.

Den tidigare självständiga Författningstribunalen fylldes med lojala PIS-anhängare, vilket öppnade för att regeringens grundlagsbrott inte längre kan beivras.

• Högsta domstolen ”reformerades”, genom att de mest erfarna, hederliga och oberoende domarna tvångspensionerades och en ny grupp partitrogna politruker installerades.

President Duda, som egentligen ska stå över partierna och har rätt att med sitt veto stoppa lagförslag som han finner grundlagsstridiga eller på andra sätt felaktiga, skrev på allting. Vilket bekräftade att Duda helt och hållet var och är ett genomlojalt verktyg för PIS-partichefen Kaczynski.
https://www.dn.se/nyheter/varlden/i-dag ... s-framtid/

Vill inte folket ha demokrati? Det visar återigen klyftan mellan de som bor i storstäderna och de andra, mellan de välutbildade och de lågutbildade, mellan de unga och de äldre.

Det vanliga folket - hur tänker de? Ja, en del kan ju vara traditionella katoliker som faller för retoriken om familjevärden. Men framför allt tänker de på sin egen ekonomi.

Låg pensionsålder är önskvärt för många (men egentligen inte bra för landet). Donald Tusk höjde pensionsåldern till 67 år för män respektive 65 år för kvinnor. Men PIS efter maktskiftet 2015 sänkte pensionsåldern till 65 år för män och 60 år för kvinnor. Alltså röstar bönder och arbetare (som har tungt kroppsarbete) på PIS. De genomförde också barnbidrag på 500 zloty (1250 kr) per barn, så barnfamiljerna röstar också på PIS.

EU bidrar med sina bidrag till dessa reformer samtidigt som PIS avviker från EU:s principer.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37232
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Odal_ » 2020-07-15 3:45:14

Usch tänk att bo i ett land där ett parti eller två styr public service.
Odal_
 
Inlägg: 914
Anslöt: 2019-12-29

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Marjatta » 2020-07-15 8:27:26

Huggorm skrev:Diktatur? Polen har en folkvald regering. Att de vill ha ordning och reda i landet är en helt annan sak.


Hitler var också folkvald. Sen avskaffade han demokratin.
Marjatta
 
Inlägg: 2499
Anslöt: 2020-02-15

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Huggorm » 2020-07-15 9:18:39

Alien skrev:Låg pensionsålder är önskvärt för många (men egentligen inte bra för landet). Donald Tusk höjde pensionsåldern till 67 år för män respektive 65 år för kvinnor. Men PIS efter maktskiftet 2015 sänkte pensionsåldern till 65 år för män och 60 år för kvinnor. Alltså röstar bönder och arbetare (som har tungt kroppsarbete) på PIS. De genomförde också barnbidrag på 500 zloty (1250 kr) per barn, så barnfamiljerna röstar också på PIS.
Det där är ju märkligt, varför skall kvinnor gå i pension tidigare? De lever ju längre än män, de borde få gå senare.

Sedan ingår ju jag i gruppen "bönder och arbetare" så jag kan inte riktigt se problemet i en regering som gynnar deras intressen. Men det bekräftar ju bilden av att nämnda grupper inte har någon talan i Sverige där pensionsåldern steg för steg höjs och siktet är inställt på 75 år.
Huggorm
 
Inlägg: 20295
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Thule

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Huggorm » 2020-07-15 9:59:37

Det som händer i Polen är det samma som i Sverige med SD, eller USA med Trump. Vi har en växande urban medelklass som vill förändra samhället i en mera liberal riktning, och så har vi den kvarvarande gamla arbetarklassen som till stor del är lantlig och vill ha kvar samhället som det varit tidigare. Men Polen är ett arbetarland, därför vinner inte liberalerna där. Och det skrämmer de styrande i Sverige och EU som alla hör till den urbana, liberala, medelklassen, och man försöker allt man kan för att stötta sin egen sort i Polen. Men nu är det så att Polen är demokratiskt, och så länge arbetarklassen är i majoritet kan inte liberalerna styra landet.
Huggorm
 
Inlägg: 20295
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Thule

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Alien » 2020-07-15 15:09:44

Huggorm skrev:Det som händer i Polen är det samma som i Sverige med SD, eller USA med Trump. Vi har en växande urban medelklass som vill förändra samhället i en mera liberal riktning, och så har vi den kvarvarande gamla arbetarklassen som till stor del är lantlig och vill ha kvar samhället som det varit tidigare. Men Polen är ett arbetarland, därför vinner inte liberalerna där. Och det skrämmer de styrande i Sverige och EU som alla hör till den urbana, liberala, medelklassen, och man försöker allt man kan för att stötta sin egen sort i Polen. Men nu är det så att Polen är demokratiskt, och så länge arbetarklassen är i majoritet kan inte liberalerna styra landet.

Men det tidigare samhället i Polen var en kommunistdiktatur. Vill folk verkligen ha tillbaka den? Dessutom vill 80% befolkningen tillhöra EU. Levnadsstandarden har ökat sedan Sovjets fall.

Demokrati, rättssäkerhet, oberoende public service och domstolar, det är det väl inte bara liberaler som vill ha? Däremot tror jag det krävs en viss utbildning för att öht fatta vad det innebär.

En "patriotisk" historieundervisning tycker jag är helt av ondo. Man får lära sig enbart hur goda och hjältemodiga ens eget folk är och inget om hur detta folk förtryckt minoriteter. Dessutom lär den ut konsten att skylla på och hata andra folk (i polackernas fall judar, tyskar och kanske ryssar).
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37232
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Alien » 2020-07-15 15:16:20

Trångsynt nationalism (chauvinism) är inget positivt och passar inte om man ska ingå i EU. (Men en del vill att EU ska implodera av alla motsättningar mellan EU-länderna).

Vem tycker att det här är bra? Vem skulle vilja ha detta i Sverige?

UNT Ledare 13 JULI 2020 skrev:Muséer har gjorts patriotiska och skolundervisningen har likaså fått direktiv om patriotism – inte minst i historieundervisningen i de lägre årskurserna där barnen är som mest formbara. Regeringen ville till och med förbjuda människor att skriftligt uttrycka att Polen hade skuld i verkställandet av Förintelsen - ett förslag som sedermera kastades i papperskorgen efter massiv kritik från USA och Israel.

Man har även tagit kontroll över public service-bolagen och tillsatt en partilojal styrelse som numera låter TV-kanalerna förmedla regeringens propaganda. Dessutom har man låtit nedmontera det oberoende rättsväsendet genom att tvångspensionera domare i de högsta domstolarna, infört en lag som ger regeringen rätt att sparka ordförandena i alla domstolar och genom att låta justitieministern lägga sig i enskilda domstolsärenden.
https://unt.se/asikt/artikel/en-sorg-fo ... n/4r161z6j
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37232
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Huggorm » 2020-07-15 16:07:09

Alien skrev:Men det tidigare samhället i Polen var en kommunistdiktatur. Vill folk verkligen ha tillbaka den? Dessutom vill 80% befolkningen tillhöra EU. Levnadsstandarden har ökat sedan Sovjets fall.
De vill nog inte ha tillbaka kommunistdiktaturen, men de vill behålla många av sina gamla värderingar. De ser hur det fungerar i västeuropa med tex. mångkulturen, islam, gängbrottslighet och liknande, och vill inte ha detta i sitt land. De ser pridetågen, aborterna och sönderslagna kärnfamiljer, och vill inte ha detta i sitt land. Och så vidare.
Huggorm
 
Inlägg: 20295
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Thule

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Huggorm » 2020-07-15 16:09:55

Alien skrev:Man har även tagit kontroll över public service-bolagen och tillsatt en partilojal styrelse som numera låter TV-kanalerna förmedla regeringens propaganda.
Och angående detta, i Sverige har ju public service varit socialdemokraternas partilojala propagandamaskin förut, men lutar väl mera åt MP och V numera. Det är inte bättre i Sverige, det lutar bara åt andra hållet.
Huggorm
 
Inlägg: 20295
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Thule

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav antonius » 2020-07-15 19:24:34

Huggorm skrev:
Alien skrev:Men det tidigare samhället i Polen var en kommunistdiktatur. Vill folk verkligen ha tillbaka den? Dessutom vill 80% befolkningen tillhöra EU. Levnadsstandarden har ökat sedan Sovjets fall.
De vill nog inte ha tillbaka kommunistdiktaturen, men de vill behålla många av sina gamla värderingar. De ser hur det fungerar i västeuropa med tex. mångkulturen, islam, gängbrottslighet och liknande, och vill inte ha detta i sitt land. De ser pridetågen, aborterna och sönderslagna kärnfamiljer, och vill inte ha detta i sitt land. Och så vidare.


Polackerna är väl ganska djupt religiösa katoliker, åtm många av dem. Därav värderingar som kanske ses som efterblivna i protestantiska länder... :-)063
antonius
 
Inlägg: 16841
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Odal_ » 2020-07-16 21:24:52

Polackerna skräms säkert av det dysfunktionella muslimska sverige som många polacker har erfarenhet av.
Odal_
 
Inlägg: 914
Anslöt: 2019-12-29

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Alien » 2020-07-16 22:03:52

Huggorm skrev:
Alien skrev:Men det tidigare samhället i Polen var en kommunistdiktatur. Vill folk verkligen ha tillbaka den? Dessutom vill 80% befolkningen tillhöra EU. Levnadsstandarden har ökat sedan Sovjets fall.
De vill nog inte ha tillbaka kommunistdiktaturen, men de vill behålla många av sina gamla värderingar. De ser hur det fungerar i västeuropa med tex. mångkulturen, islam, gängbrottslighet och liknande, och vill inte ha detta i sitt land. De ser pridetågen, aborterna och sönderslagna kärnfamiljer, och vill inte ha detta i sitt land. Och så vidare.


På vilket sätt får andra det sämre av att homosexuella inte behöver smyga med sin läggning? Får folket sämre ekonomi då? Verkar ju helt irrationellt. De är alltså emot mänskliga rättigheter. Det är ju inte homosexuella som "slagit sönder kärnfamiljen". Eller tror de att människor blir homosexuella bara av att se andra homosexuella?

Vad aborter beträffar hör det till jämställdheten. De vill alltså inte ha jämställdhet. Samma där, på vilket sätt får folket sämre ekonomi av att kvinnor som inte vill ha barn gör abort? Kvinnor som har råd åker utomlands och får abort.

Dessutom kan man inte säga att polackerna "inte vill ha abort". Män och gamla kvinnor ska inte bestämma över unga kvinnors liv. Varför ska inte polska kvinnor få bestämma själva, precis som i Sverige?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 37232
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Noch ist Polen nicht verloren men "polsk riksdag"

Inläggav Kahlokatt » 2020-07-16 22:07:51

Alien skrev:
Huggorm skrev:
Alien skrev:Men det tidigare samhället i Polen var en kommunistdiktatur. Vill folk verkligen ha tillbaka den? Dessutom vill 80% befolkningen tillhöra EU. Levnadsstandarden har ökat sedan Sovjets fall.
De vill nog inte ha tillbaka kommunistdiktaturen, men de vill behålla många av sina gamla värderingar. De ser hur det fungerar i västeuropa med tex. mångkulturen, islam, gängbrottslighet och liknande, och vill inte ha detta i sitt land. De ser pridetågen, aborterna och sönderslagna kärnfamiljer, och vill inte ha detta i sitt land. Och så vidare.


På vilket sätt får andra det sämre av att homosexuella inte behöver smyga med sin läggning? Får folket sämre ekonomi då? Verkar ju helt irrationellt. De är alltså emot mänskliga rättigheter. Det är ju inte homosexuella som "slagit sönder kärnfamiljen". Eller tror de att människor blir homosexuella bara av att se andra homosexuella?

Vad aborter beträffar hör det till jämställdheten. De vill alltså inte ha jämställdhet. Samma där, på vilket sätt får folket sämre ekonomi av att kvinnor som inte vill ha barn gör abort? Kvinnor som har råd åker utomlands och får abort.

Dessutom kan man inte säga att polackerna "inte vill ha abort". Män och gamla kvinnor ska inte bestämma över unga kvinnors liv. Varför ska inte polska kvinnor få bestämma själva, precis som i Sverige?


:-)049
Kahlokatt
 
Inlägg: 20162
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Återgå till Intressanta intressenLogga in