Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: Alien, atoms

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav Alien » 2016-06-28 14:51:39

Bakgrunden:

Lebensborn var i Nazityskland ett mänskligt avelsprogram som gick ut på att förädla den ariska rasen för att skapa den ariska elit som skulle leda världens nya herrefolk.
Lebensborn-programmet omhuldades av Reichsführer-SS Heinrich Himmler. Han ansåg att det skulle trygga Tysklands och tyskarnas framtid som världshärskare. Projektet gick ut på att uppmuntra tyska män att sprida sina överlägsna gener och att ge ogifta unga ariska kvinnor möjlighet att föda sina barn i hemlighet. Barnen skildes sedan, om mödrarna så önskade, från sina mödrar och placerades antingen i särskilda Lebensborn-kliniker som fanns, eller adopterades av ariska familjer, företrädesvis till SS-män.
---
De flesta Lebensbornkliniker fanns i Norge. Ungefär 8 000 norska kvinnor födde barn under andra världskriget.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lebensborn

Nu fanns det förstås vanliga norska kvinnor som fick barn med vanliga tyska soldater också "på fri hand" utan någon undersökning. De som sedan kallades tyskerunger och diskriminerades hårt efter kriget. Dessa ingick inte i Lebensbornprogrammet.

I Norge ble det opprettet fødehjem blant annet på Dr. Holms Hotell på Geilo, Høsbjør Hotel i Brumunddal, Klekken turisthotell og barnehjem på Godthaap i Bærum, Stalheim Turisthotell og Moldegaard ved Bergen.

Ca. 8000 ble født på disse hjemmene og ca. 250 barn ble satt bort til pleiefamilier i Tyskland (de fleste ble sporet opp etter krigen og sendt til Norge).
https://snl.no/Lebensborn

Behandlingen är tyskerungarna är en sorglig historia och en skamfläck för Norge.

Man uppskattar att sammanlagt 10 000-12 000 tyskerbarn föddes under åren 1940-1946. Siffran är mycket osäker, bland annat därför att många kvinnor tros ha förtigit faderns identitet. Omkring 8000 av barnen var resultatet av Lebensborn-programmet. Programmet nådde sin största omfattning utanför Tyskland just i Norge, där nazisterna såg de bästa möjligheterna att "förädla" det ariska blodet. Åtta Lebensborn-hem var i drift, ett nionde hann aldrig starta.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Tyskerunger

Marit Paulsens mor arbetade för tyskarna och var ihop med en tysk. Detta drabbade förstås Marit, även om hon tekniskt sett inte var någon "tyskerunge". Hon har skrivit om det i den självbiografiska boken Liten Ida.

Annifrid Lyngstad är en känd tyskerunge, dotter till en norsk kvinna och en tysk soldat.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav slackern » 2016-06-28 15:02:07

Du har ju redan tagit upp det i dom här trådarna redan, dessutom har jag och Feneren redan diskuterat det i en annan tråd.

post1273518.html#p1273518

post1281935.html#p1281935

post1317211.html#p1317211
slackern
 
Inlägg: 43752
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav Alien » 2016-06-28 15:11:54

SS-män ansågs vara eliten och därför måste deras blivande fruar godkännas av en speciell myndighet, Rasse- und Siedlingshauptamt (RUSHA) i Berlin. Det var RUSHA som tillstyrkte el avslog ansökan om giftermål för SS-män. RUSHA:s arkiv finns idag i Naitonal Archives i Maryland, USA. Bland dessa blivande fruar återfinns 28 svenskor.

Christoph Andersson UNT Kultur skrev:På ett SS-lasarett i staden Brno i Tjeckien satt en 21 år gammal kvinna och väntade. Vi kan kalla henne Magdalena Jonsson, men egentligen heter hon något annat. Hon var född och uppvuxen i Uppsala. Kanske var hon nervös inför mötet med SS-överläkaren Pilny Friedrich.

”En svenska!” noterade han förtjust, efter att ha hälsat henne välkommen till sitt behandlingsrum.

Spoiler: visa
Han gillade hennes mellanblonda hår, blåa ögon och raka hållning. Hon såg ut att vara en perfekt arisk kvinna. SS-överläkaren ville veta vad hon hade för utbildning.

Magdalena svarade att hon gått på treårig flickskola i Uppsala och avlagt handelsexamen. Men framgent ville hon bara syssla med hushållsarbete.

Skälet till besöket var nämligen att hon ville gifta sig med en sudettysk SS-man. Därmed blev giftermålet per automatik till en nazitysk statsangelägenhet.


I rollen som SS-hustru krävdes att föda Führern många barn, helst uppåt tio stycken. Eller som Friedrichs högste chef, Heinrich Himmler, hade uttryckt saken i en order från 1937:

”Jag vill att alla i SS tjänst bildar rasrena och sunda tyska familjer”.
http://www.unt.se/kultur-noje/pa-tredje ... 74797.aspx

Om "Magdalena" lever idag vill hon säkert inte berätta om den tiden.

Friedrich bad Magdalena att gapa och synade hennes tänder; inga hål men visdomständerna var borta. Vidare ville han veta allt om hennes mens. Därefter fick hon sätta sig i en gynekologstol och låta honom examinera hennes underliv.
---
”Gravid, i femte veckan!”, noterade SS-läkaren Friedrich.

Fadern var SS-mannen som hon ville gifta sig med. Han skulle snart fylla 22. Honom hade hon träffat under en vistelse i Berlin 1938, bara 15 år gammal. Under kriget tjänstgjorde han som stridspilot i Luftwaffe, men tillhörde SS. Det faktum att han redan gjort sin tillkommande gravid var rakt inget negativt

Den medicinska undersökningen av avelshonan, förlåt Magdalena utföll alltså till belåtenhet. Men det räckte ju inte inte. Släktforskning krävdes.

Men RUSHA ville också ha utdrag ur Svenska kyrkans folkbokföring, gärna ända tillbaka till 1600-talet. Orsaken var att inga judar fick finnas i hennes släktled.

I mars 1944, två månader senare, låg äntligen alla papper på RUSHA:s bord i Berlin, likaså en stamtavla. Den visade att hennes tidigast kända förfäder var bönder i 1700-talets Östergötland.


Slutligen fick hennes blivande man intyga att hon hade det rätta sinnelaget.
Han försäkrade att hon var en god kamrat samt sparsam i hushållet. Likaså att hon, i likhet med sin far, var ”övertygad nationalsocialist”.


Så de fick tillstånd men något kom i vägen för bröllopet. SS-mannen blev nedskjuten och svårt skadad.

På hösten 1944 födde Magdalena sitt barn och bodde hemma hos mannens föräldrar i Brno. Hennes svärfar tillhörde också SS, men var ursprungligen textilfärgare. I hans akt hos National Archives hittar jag en märklig ansökan till SS. Där står att svärfadern ville ”arisera”, överta, ett litet judiskt textilföretag, vars rättmätige ägare SS just skickat till en säker död i ett koncentrationsläger.


Vid krigsslutet hade barnets far försvunnit i Ryssland och Magdalena återvände till Sverige. Undrar hur mycket barnet vet om sitt förflutna. Ingenting antar jag.

Tyvärr är inte tänkandet utrotat. Fortfarande finns det de som anser att vissa grupper är mer värdefulla än andra och därför måste uppmuntras att föda barn och rädda rasen.
Hit hör det högerpopulistiska tyska partiet AfD, Alternative für Deutschland, en motsvarighet till svenska SD.
Spoiler: visa
Dess företrädare pläderar för att fler tyska (läs: vita) barn måste sättas till världen. Ett ökat barnafödande krävs för att matcha olika invandrargruppers och flyktingars stora barnaskaror. I annat fall hotar ”utrotning av det egna folket”, påstår de mest radikala.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav Alien » 2016-07-11 1:37:07

Det var ju väldigt många barn som föddes till tyska soldater i de ockuperade länderna. Men alla var inte lika önskvärda. Franska kvinnor ansågs inte lika ariska som kvinnor i Norge och Danmark.

SvD skrev:När främmande trupper ockuperat eller vistats i ett land har det vanligtvis givit utslag på befolkningsutvecklingen. Ofta handlar det om våldtäkter, som när det gäller sovjetarméns härjningar under andra världskriget, men ännu mera om frivilliga erotiska kontakter mellan främmande soldater och respektive lands kvinnor.
---
I modernare tid kan man nämna USA-truppernas stationering på Island, som lett till att många islänningar i dag har amerikanska fäder, eller deras efterkrigsockupation av Tyskland, som resulterade i omkring 96 000 barnafödslar.

Men även Nazitysklands soldater har påverkat födelsetalet i de länder som de besatte under kriget. Antalet barn som resultat av romanser mellan Wehrmacht och franska kvinnor är förmodligen ca 85 000. Höga tal har också noterats i andra tyskbesatta länder.
http://www.svd.se/lang-vag-till-uppratt ... r-strecket

Himmler hade skäl att vara utomordentligt nöjd med resultatet. De hundratusentals soldaterna i Norge sörjde för att drygt 10 000 tysk-norska barn kom till världen, och inte mycket sämre blev resultatet i Danmark. Medan barnafödslarna i Danmark blev en angelägenhet för Wehrmacht och båda länders jurister, tog SS över ansvaret för barnen i Norge via Lebensborn. Det var en organisation som grundades 1935 av SS-chefen Himmler med målet att ”understödja barnrikedomen inom SS, att skydda och ta sig an varje moder av gott blod och att bistå hjälpbehövande mödrar och barn av gott blod”.


Det var alltså inte så att kvinnor med "rätt ursprung" rekryterades till någon slags avelsanstalt/bordell för att ha sex med flera olika SS-män. Det var snarare så att kvinnorna godkändes i efterhand. Förbindelserna kan ha ingåtts av "äkta kärlek" el iaf "äkta kättja", men fäderna kunde vara redan gifta i Tyskland.

Himmler yttrade vid ett besök i Polen: ”Det som finns i olika folk av gott blod av vår art ska vi skaffa oss genom att vi, om så är nödvändigt, rövar bort barnen samt behåller och uppfostrar dem hos oss.”

De norska ogifta mödrarna fick bo på dessa Lebensbornhem och kunde låta adoptera bort barnen. Det var ju rätt svårt att leva som ogift mor på den tiden.
Lebensborn var en institution med resurser som påminde om det svenska folkhemmets barnomsorg. Man valde ut förnämliga lokaler, däribland övergivna högfjällshotell. Mödrarna fick bidrag bland annat i form av pengar, barnkläder och barnvagnar, en frikostighet som naturligtvis var dikterad av rastänkande.


I augusti utfärdade Hitler en order om att norska kvinnor som gift sig med tyska soldater och fött barn skulle "Heim ins Reich". Det var alltså norskor som kunde uppvisa intyg på sin rasrenhet som fick gifta sig med tyskar.
De olycksaliga mödrarna skeppades med sina barn till ett sargat Tyskland med sönderfallande infrastruktur.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav Alien » 2016-07-11 2:05:46

Det här med att uppmuntra vissa förbindelser som lämplig rasavel, det är ju ett otäckt tänkande. Men det är också fruktansvärt hur barnen av dessa förbindelser blev behandlade i de f d ockuperade länderna. Från att ha varit önskade blev de oönskade och mycket illa behandlade.

Deras mödrar sågs som förrädare. Inte konstigt egentligen, medan motståndskämpar förföljdes och dödades levde tysketöserna extra gott tack vare sina förbindelser med fienden. Men man straffade även de oskyldiga barnen. Norrmännen har sannerligen ingen heder av hur de behandlat barnen.

Förut var det Hitler som tvingade iväg mödrarna och barnen till Tyskland. Nu var det Norge:
SvD skrev:Så kom fredsslutet med sina klippaktioner mot flickorna, internering av tusentals av dem, avskedanden och andra chikaner. Norge var då ett rättslöst samhälle och offren inte alltid skyldiga, det var Lynchjustiz. Sommaren 1945 ändrade regeringen medborgarlagen, så att norskor som gift sig med tyskar förlorade sitt norska medborgarskap och kunde utvisas till Tyskland. Flera hundra tysk-norska barn blev således internerade och förvisades med sina föräldrar till ett svältande och sönderbombat Tyskland.
http://www.svd.se/lang-vag-till-uppratt ... r-strecket

Sedan, när barnen rotat sig i Tyskland så hämtades de tillbaka.

Efter påstötning av de allierade hämtade norska myndigheter 1947-49 motvilligt tillbaka de barn som hamnat i Tyskland under kriget. (Redan sommaren 1945 hade 30 barn från ett barnhem i Tyskland smusslats till Sverige för adoption här.)


Otroligt konstiga resonemang fördes av psykiatriker om "kvaliteten" på "tysketöserna" och deras barn.

Krigsbarnsutredningen rådgjorde med flera kända psykiatrer. Deras uttalanden är högst märkliga. En av dem bedömde, på ett minimalt statistiskt underlag, omkring hälften av barnen som psykiskt defekta. Förklaring: mödrarna ju måste anses som underbegåvade då de gett sig i lag med tyskar! Dessa måste omvänt ha varit efterblivna eftersom de nöjt sig med svagt begåvade norskor. En annan förde rent genetiska resonemang, som om barnen skulle ha speciellt tyska gener och i framtiden utgöra en enklav av femtekolonnare.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav Alien » 2016-07-11 2:25:50

En intervju med ett av de barn mellan en tysk soldat och en norsk kvinna som först skickades till Tyskland och sedan till ett svenskt barnhem. Hon har skrivet en bok om sitt liv, Barnet från ingenstans.

DN 2016-01-14 skrev:Jag visste inte att jag som nyfödd förts från Oslo till ett barnhem i norra Tyskland, eller att planen var att jag som vuxen skulle föda många renrasiga ariska barn, fortsätter Kari Rosvall.
---
Först långt senare fick Kari Rosvall reda på att hon var ett av de tiotusentals barn runt om i Europa som avlades fram för att bli en del av Hitlers ”rena” rike. Tanken var att skapa en arisk elit som skulle bli världens nya herrefolk.

I den aktuella boken ”Barnet från ingenstans” (Libris förlag) skildrar Kari Rosvall tillsammans med Naomi Linehan sitt liv och hur hon till slut fick reda på sanningen om sin bakgrund.
http://www.dn.se/insidan/jag-foddes-for ... lsprogram/

Men även om hon i nazisternas ögon var en del av ett avelsprogram så skaffade knappast hennes föräldrar henne för den skull. Hon var snarare en biprodukt av deras förbindelse, och troligen en oönskad sådan. Det verkade inte som att föräldrarna kunde el ville gifta sig med varandra el hade någon kontkat med varandra efter kriget. Men i Lebensbornprojektet var hon önskad. Efter kriget var hon däremot oönskad, gömd och glömd.

Hösten 1944, innan hon ens fyllt en månad fraktades Kari, utan namn och med numret I/5431, till Hohenhorst utanför Bremen i norra Tyskland. På ett barnhem där skulle hon och andra ”renrasiga” barn få bästa tänkbara omsorg och mat.

Projekt Lebensborn pågick till andra världskrigets slut. När striderna äntligen var över skulle Kari fylla sju månader. Via svenska Röda korset hamnade hon på ett barnhem i Sverige. Hon togs om hand av ett par, men sedan mannen dött lämnade kvinnan tillbaka henne.

Från sin mor till ett tyskt barnhem, sedan till ett svenskt barnhem, sedan till en familj och sedan åter till ett barnhemmet innan hon äntligen kom till en familj där hon fick stanna. Detta skedde under hennes första tre år, tala om otrygg anknytning.

Som vuxen sökte Kari sitt ursprung och fick reda på att hon fötts i Norge. Senare träffade hon sin biologiska mor.

– Hon vägrade att berätta något om vem som är min pappa och hur jag kom till världen. Jag besökte henne några gånger till genom åren och fick brev med årslånga mellanrum, men jag fick inte reda på något mer om min bakgrund av henne innan hon dog.

Jag begriper mig egentligen inte på alla dessa mödrar som förvägrar sina barn att få veta om sitt ursprung. Kanske var det för traumatiskt. Kanske blev hon våldtagen. Säkert blev hon illa behandlad av sina landsmän efter kriget.

Men via norska myndigheter fick Kari till slut veta att hon var ett Lebensbornbarn och att hennes far var tysk. men namnet han uppgav verkar vara falskt så hon kommer inte vidare där. Troligen var han gift och ville inte att det skulle komma fram att han hade ett utomäktenskapligt barn med en norsk kvinna.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav slackern » 2016-07-11 11:50:29

Alien skrev:
– Hon vägrade att berätta något om vem som är min pappa och hur jag kom till världen. Jag besökte henne några gånger till genom åren och fick brev med årslånga mellanrum, men jag fick inte reda på något mer om min bakgrund av henne innan hon dog.

Jag begriper mig egentligen inte på alla dessa mödrar som förvägrar sina barn att få veta om sitt ursprung. Kanske var det för traumatiskt. Kanske blev hon våldtagen. Säkert blev hon illa behandlad av sina landsmän efter kriget.

Men via norska myndigheter fick Kari till slut veta att hon var ett Lebensbornbarn och att hennes far var tysk. men namnet han uppgav verkar vara falskt så hon kommer inte vidare där. Troligen var han gift och ville inte att det skulle komma fram att han hade ett utomäktenskapligt barn med en norsk kvinna.


Du anar inte hur norska kvinnor som hade haft ihop det med tyskar behandlades efter kriget, läs om det så kan du förstå varför modern gjorde som hon gjorde utan att döma hennes agerande. Marit Paulsen har skrivit en roman som heter Liten Ida.

Paulsen, som hade tysk morfar, påverkades av det hårda klimat som tyskbördiga upplevde under tyskarnas ockupation av Norge under andra världskriget, vilket hon senare bearbetade i boken Liten Ida (1979), som också är hennes kanske mest kända roman. Paulsen flyttade från Norge till Sverige i början av 1960-talet.

Paulsen hade två syskon som anslöt sig till nazismen; brodern var medlem av Waffen SS i Finland och systern sorterade barn i Polen.[2] Själv blev Paulsen aktiv inom arbetarrörelsen och i socialdemokraterna.


https://sv.wikipedia.org/wiki/Marit_Paulsen

Intressant syskonskara en syster som sorterar barn i Polen. Undrar varför dom sorterades? Som ariska barn för adoption? Eller arbetsodugliga till gaskammaren?
slackern
 
Inlägg: 43752
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav Alien » 2016-07-11 13:02:39

slackern skrev:Du anar inte hur norska kvinnor som hade haft ihop det med tyskar behandlades efter kriget, läs om det så kan du förstå varför modern gjorde som hon gjorde utan att döma hennes agerande. Marit Paulsen har skrivit en roman som heter Liten Ida.

Det vet jag mycket väl. Det är självklart att hon inte berättade för grannar etc om sitt förflutna. Det är också förklarligt att hon lät Lebensborn ta hand om barnet för att slippa komma hem ogift med ett barn och tvingas möta en massa frågor och föraktfulla blickar.

Det jag tycker är märkligt är att hon inte berättade det för sin egen dotter efter alla dessa år. Jag tycker hon var moraliskt skyldig att berätta för henne. Enda förklaringen är att hon var så van att tiga att hon inte kunde avvika från sitt vanliga mönster. I detta fall fanns väl inga starka känslor för dottern heller, eftersom hon inte vuxit upp hos sin mor. Men har ju läst om många tidigare fall där barnet vuxit upp hos sin mor men modern ändå benhårt vägrat berätta. Och inte bara i de fall fadern var en tysk soldat.

Hur Norge behandlade dessa barn skrev jag är en skamfläck för Norge. Och för norska motståndsrörelsen. Dessa hjältar som tog sig rätten att straffa barnen. Det var de vuxna som började mobba barnen och de andra barnen tog efter. T ex lärare som varit med i motståndsrörelsen.

Det fanns (och finns kanske fortfarande) en självbild i Norge om att de flesta var modiga motståndskämpar. I själva verket var det fler norrmän som arbetade för Quisling än för motståndsrörelsen. Det gick bättre för samarbetsmännen än för tysketöserna. Det tog ett halvsekel innan man började skriva öppet om det och om hur det norska samhället behandlade "tyskebarnen", de som togs omhand av Lebensborn och de andra.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav DIProgan » 2016-07-11 13:20:16

Alien skrev:Hon har skrivit om det i den självbiografiska boken Liten Ida.

slackern skrev:läs om det så kan du förstå varför modern gjorde som hon gjorde utan att döma hennes agerande. Marit Paulsen har skrivit en roman som heter Liten Ida.
DIProgan
 
Inlägg: 4558
Anslöt: 2008-10-14

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav slackern » 2016-07-11 13:57:13

DIProgan skrev:
Alien skrev:Hon har skrivit om det i den självbiografiska boken Liten Ida.

slackern skrev:läs om det så kan du förstå varför modern gjorde som hon gjorde utan att döma hennes agerande. Marit Paulsen har skrivit en roman som heter Liten Ida.


Orkade inte läsa en hel vägg utav text utav något jag redan känner till. Tyskland och andra världskriget är ett litet specialintresse jag har inom mitt andra specialintresse historia. :lol:
slackern
 
Inlägg: 43752
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav Huggorm » 2016-07-11 19:29:42

Min farmor var norsk och blev ihop med en tysk soldat under ockupationen. Efteråt blev hon tvungen att flytta till Sverige på grund av mobbningen. Jag vet inte om hon fick några barn med tysken, det är inte omöjligt att så skedde och att hon höll det hemligt.
Huggorm
 
Inlägg: 22254
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav Alien » 2016-08-13 12:21:18

slackern skrev:Orkade inte läsa en hel vägg utav text utav något jag redan känner till. Tyskland och andra världskriget är ett litet specialintresse jag har inom mitt andra specialintresse historia. :lol:

Om du inte orkar läsa igenom inläggen först är det bäst att avstå från att svara. Och om du vet så mycket kan du ju starta egna trådar om det.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav slackern » 2016-08-13 12:25:21

Huggorm skrev:Min farmor var norsk och blev ihop med en tysk soldat under ockupationen. Efteråt blev hon tvungen att flytta till Sverige på grund av mobbningen. Jag vet inte om hon fick några barn med tysken, det är inte omöjligt att så skedde och att hon höll det hemligt.


Kanske var min farfar? Han var i Norge under en period utav kriget.
slackern
 
Inlägg: 43752
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav Alien » 2016-08-13 12:52:59

Författaren och journalisten Christoph Andersson upptäckte alltså detta av en slump när han besökte National Archives, NARA, i Maryland, USA, i ett annat ärende. Han såg en kartong och blev nyfiken på vad den innehöll.

Det är ju tur att det finns i USA.

Under 1994 överlämnade USA akterna till det tyska riksarkivet, med krav på att full insyn skulle fortsätta råda. Men tyskarna värnade om den ”personliga integriteten” och vägrade.

Lyckligtvis hade US Document Center mikrofilmat alla akterna före överlämningen och skickat filmerna till Maryland. NARA är därför det enda öppna arkivet i världen som påminner om vad Himmlers avelsprogram ytterst syftade till – nämligen att föra krig, med en ständig återväxt av rasbiologiskt perfekta soldater och föderskor.
http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdeba ... at-hitler/

Vilka var dessa kvinnor som drömde om att föda barn åt Hitler? I en del fall kan man ju tänka sig att de råkat på en SS-soldat/officer vid besök i Tyskland och blivit förälskade och sedan lydigt anammat den nazistiska ideologin. Men i andra fall verkar de vara övertygade nationalsocialister som såg som sin uppgift att bidra genom att föda ariska barn. De kände som delaktiga i något stort, Tusenårsriket, det ariska paradiset (där man utrotat alla "underlägsna" raser).

En del kvinnor blev underkända:
Hon hade varit gift tidigare, fått missfall och bedömdes vara en osäker föderska. Hennes fästman beordrades att i stället söka sig en hustru bland SS-änkor, redan godkända för giftermål och barnavel.


I ett fall tilläts giftermålet först och undersökningen genomfördes senare. Brudgumman var personlig vän till Heinrich Himmler.
Hans Deuschl var nämligen rektor för det nazistiska läkarförbundets läroanstalt, belägen i just Alt Rehse. Där fick tyska läkare lära sig att applicera nationalsocialistisk ideologi på medicinsk verksamhet. Sjukvårdens främsta uppgift skulle vara att värna om en frisk arisk ras – och rensa ut funktionshindrade och förståndshandikappade. Först genom massteriliseringar, senare genom regelrätta massmord.


Svenska läkare som genomförde undersökningar och intyg, hade de inga etiska principer? Men de kanske också var nazister. Och svenska kyrkan som lydigt intygade kvinnornas "ariska ursprung", de hade tydligen inte heller några betänkligheter.

Och kvinnorna (och deras SS-män!) mottogs utan besvärande frågor i Sverige efter kriget.

Våren 1938 födde Sara sitt första av tre barn åt Führern. Det andra döptes till Heinrich, efter Heinrich Himmler.

Senare tvingades Hans Deuschl att lämna rektorsposten.
I stället blev han kommendant för ett läger med krigsfångar i Baltikum, överfyllt av ryska soldater. I ett brev till Himmler bad han att få avrätta hälften. På så sätt ville han hindra spridningen av fläcktyfus till tyska soldater.
---
Vid en rättsprocess i Starnberg dömdes han för att ha varit ”medlöpare” till nazismen och fick böta 100 tyska mark. Hans roll i Alt Rehse och i Baltikum valde domstolen att lägga åt sidan.


Väldigt lågt straff tycker jag. Kanske fanns det för många krigsförbrytare för att straffa alla.

Det gick ju inte som SS-fruarna väntat. Så då dög Sverige igen trots att kvinnorna avsagt sig svenskt medborgarskap.

Hustrun Sara återvände till Sverige i september 1945, ihop med parets barn. I ett förhör med svensk polis sa hon sig ha varit medlem i Hitlers nazistparti, men bara en ”passiv” sådan.
---
Sara Toll fick titeln första barnmorska och anställdes vid lasarettet i Linköping. Dit ville även Hans Deuschl komma 1948–1949, med hopp om att bli svensk medborgare och att få en läkartjänst. Under sin tid som rektor hade han blivit bekant med olika svenska läkare, som besökt Alt Rehse.

Nu dog han innan han hann komma till Sverige. Men andra SS-makar kom och anpassade sig lätt. Och svenska myndigheter var obegripligt mesiga och ifrågasatte ingenting. Sverige - ett paradis för krigsförbrytare.

I Nazityskland hade mannen genomfört tvångssteriliseringar av mentalpatienter. Uppgifter i parets immigrationsakter väcker frågor om han även varit inblandad i mord på mentalpatienter, utförda av SS i nordöstra Tyskland.

I Jönköping fick den förre SS-läkaren anställning inom landstingets mentalvård och blev svensk medborgare 1954. Lika bra gick det för en annan SS-läkare, gift med en kvinna från Västsverige. Han fick också arbete hos ett svenskt landsting. Under kriget hade han tjänstgjort på östfronten, där SS gått hårt fram mot judar och partisaner.

Även en krigsdomare och tillika SS-man kom till Sverige 1947. I Södertälje återförenades han med sin svenska fru. Under krigets slutskede hade han haft till uppgift att genomföra ståndrätter mot krigströtta tyska soldater. Inte sällan avrättades stridsovilliga, direkt på stället. 1968 blev mannen svensk medborgare.


Glömma och gå vidare tycks vara parollen. Jag tycker det är upprörande. Ingen upprättelse för offren.

En propagandaaffish "Hilf auch Du mit!" (dvs "Hjälp till du också!") Kvinnorna skulle hjälpa till med att arbeta på landet, på fabriken och i sjukvården. Och som barnaföderskor. Föda nya soldater och nya barnaföderskor till Rikets bästa.
Hilf auch Du mit.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 46228
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansvenska låglandet

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav River » 2016-08-13 12:55:53

Alien skrev:Bakgrunden:

Lebensborn var i Nazityskland ett mänskligt avelsprogram som gick ut på att förädla den ariska rasen för att skapa den ariska elit som skulle leda världens nya herrefolk.
Lebensborn-programmet omhuldades av Reichsführer-SS Heinrich Himmler. Han ansåg att det skulle trygga Tysklands och tyskarnas framtid som världshärskare. Projektet gick ut på att uppmuntra tyska män att sprida sina överlägsna gener och att ge ogifta unga ariska kvinnor möjlighet att föda sina barn i hemlighet. Barnen skildes sedan, om mödrarna så önskade, från sina mödrar och placerades antingen i särskilda Lebensborn-kliniker som fanns, eller adopterades av ariska familjer, företrädesvis till SS-män.
---
De flesta Lebensbornkliniker fanns i Norge. Ungefär 8 000 norska kvinnor födde barn under andra världskriget.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lebensborn

Nu fanns det förstås vanliga norska kvinnor som fick barn med vanliga tyska soldater också "på fri hand" utan någon undersökning. De som sedan kallades tyskerunger och diskriminerades hårt efter kriget. Dessa ingick inte i Lebensbornprogrammet.

I Norge ble det opprettet fødehjem blant annet på Dr. Holms Hotell på Geilo, Høsbjør Hotel i Brumunddal, Klekken turisthotell og barnehjem på Godthaap i Bærum, Stalheim Turisthotell og Moldegaard ved Bergen.

Ca. 8000 ble født på disse hjemmene og ca. 250 barn ble satt bort til pleiefamilier i Tyskland (de fleste ble sporet opp etter krigen og sendt til Norge).
https://snl.no/Lebensborn

Behandlingen är tyskerungarna är en sorglig historia och en skamfläck för Norge.

Man uppskattar att sammanlagt 10 000-12 000 tyskerbarn föddes under åren 1940-1946. Siffran är mycket osäker, bland annat därför att många kvinnor tros ha förtigit faderns identitet. Omkring 8000 av barnen var resultatet av Lebensborn-programmet. Programmet nådde sin största omfattning utanför Tyskland just i Norge, där nazisterna såg de bästa möjligheterna att "förädla" det ariska blodet. Åtta Lebensborn-hem var i drift, ett nionde hann aldrig starta.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Tyskerunger

Marit Paulsens mor arbetade för tyskarna och var ihop med en tysk. Detta drabbade förstås Marit, även om hon tekniskt sett inte var någon "tyskerunge". Hon har skrivit om det i den självbiografiska boken Liten Ida.

Annifrid Lyngstad är en känd tyskerunge, dotter till en norsk kvinna och en tysk soldat.

Ja, norske kvinner var kanskje ettertraktet å få barn med, for at nazistene så på Norge som noe bortimot det urgermanske har jeg lest. Eller ikke akkurat urgermansk, men at jeg leste at Himmler mente at den ariske rases opphav eller noe slikt, lå et sted i Norge.
River
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 3642
Anslöt: 2012-04-16

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav Huggorm » 2016-08-13 13:12:55

slackern skrev:
Huggorm skrev:Min farmor var norsk och blev ihop med en tysk soldat under ockupationen. Efteråt blev hon tvungen att flytta till Sverige på grund av mobbningen. Jag vet inte om hon fick några barn med tysken, det är inte omöjligt att så skedde och att hon höll det hemligt.


Kanske var min farfar? Han var i Norge under en period utav kriget.
Hamnade han i Gulag efter kriget, men överlevde och kom tillbaka efteråt? För det gjorde nämligen den här tysken. Han sökte upp farmor i Sverige och fann att hon var gift och hade barn. Det blev en jobbig situation.
Huggorm
 
Inlägg: 22254
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav slackern » 2016-08-13 13:28:30

Alien skrev:
slackern skrev:Orkade inte läsa en hel vägg utav text utav något jag redan känner till. Tyskland och andra världskriget är ett litet specialintresse jag har inom mitt andra specialintresse historia. :lol:

Om du inte orkar läsa igenom inläggen först är det bäst att avstå från att svara. Och om du vet så mycket kan du ju starta egna trådar om det.


Två utav mormors bröder var med i Waffen-SS, så det är antagligen på grund utav mitt ursprung jag är intresserad utav andra världskriget och framförallt Tyskland och axelmakterna. Inte för att jag delar den nazistiska ideologin frör det.
slackern
 
Inlägg: 43752
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav slackern » 2016-08-13 13:29:54

Huggorm skrev:
slackern skrev:
Huggorm skrev:Min farmor var norsk och blev ihop med en tysk soldat under ockupationen. Efteråt blev hon tvungen att flytta till Sverige på grund av mobbningen. Jag vet inte om hon fick några barn med tysken, det är inte omöjligt att så skedde och att hon höll det hemligt.


Kanske var min farfar? Han var i Norge under en period utav kriget.
Hamnade han i Gulag efter kriget, men överlevde och kom tillbaka efteråt? För det gjorde nämligen den här tysken. Han sökte upp farmor i Sverige och fann att hon var gift och hade barn. Det blev en jobbig situation.


Nix hamnade inte i Gulag, skulle tro att han hamnade i Frankrike som krigsfånge i och med att han var stationerad där i slutet utav kriget.

Kan förstå att det blev en jobbig situation, han måste ha varit väldigt kär i din farmor pm han sökte upp henne i Sverige efter kriget.
slackern
 
Inlägg: 43752
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav Huggorm » 2016-08-13 13:33:10

slackern skrev:Nix hamnade inte i Gulag, skulle tro att han hamnade i Frankrike som krigsfånge i och med att han var stationerad där i slutet utav kriget.

Då kan jag glädja dig med att vi med största sannolikhet inte är släkt :-)Happy
slackern skrev:Två utav mormors bröder var med i Waffen-SS, så det är antagligen på grund utav mitt ursprung jag är intresserad utav andra världskriget och framförallt Tyskland och axelmakterna. Inte för att jag delar den nazistiska ideologin frör det.
Finns det någon i Tyskland idag som inte har haft någon nazist alls i släkten? Tror alla hade åtminstone någon, om man inte är judar eller andra minoriteter
Huggorm
 
Inlägg: 22254
Anslöt: 2011-12-12
Ort: I en koja i skogen

Nazistisk rasavel - Lebensborn m m

Inläggav slackern » 2016-08-13 13:38:23

Huggorm skrev:
slackern skrev:Två utav mormors bröder var med i Waffen-SS, så det är antagligen på grund utav mitt ursprung jag är intresserad utav andra världskriget och framförallt Tyskland och axelmakterna. Inte för att jag delar den nazistiska ideologin frör det.
Finns det någon i Tyskland idag som inte har haft någon nazist alls i släkten? Tror alla hade åtminstone någon, om man inte är judar eller andra minoriteter


Nu kom dom dock från Österrike men, landet var en del utav Tyskland mellan 1938-45. Men i dom 2 länderna finns det nog inte många om man räknar in alla som är man är avlägset släkting med.
slackern
 
Inlägg: 43752
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Återgå till Intressanta intressen



Logga in