Mindre kända religioner och trossamfund

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav KranzFafka » 2020-05-08 20:56:34

The Church of the Flying Spaghetti Monster.
https://www.spaghettimonster.org/

The Church of the Flying Spaghetti Monster, after having existed in secrecy for hundreds of years, came into the mainstream just a few years ago*.

With millions, if not thousands, of devout worshipers, the Church of the FSM is widely considered a legitimate religion, even by its opponents – mostly fundamentalist Christians, who have accepted that our God has larger balls than theirs.
KranzFafka
 
Inlägg: 90
Anslöt: 2019-12-29
Ort: Västmanland

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2020-05-14 21:11:20

Cochinjudarna i Indien
02.jpg

I nästan 500 år delades Cochinjudarna i Indien upp efter färg. Malabar, eller "de svarta judarna" segregerades effektivt från de "vita judarna", som kallades Paradesi. Dessa åtskillnader görs inte längre, men på senare år har allt fler Cochinjudar utvandrat till Israel.
De första judiska bosättarna i Cochin var malabarerna, men när eller hur de kom till Indien är fortfarande ett mysterium. Vissa av ättlingarna tror att deras förfäder anlände när assyrierna fördrev Israels tio stammar på 700-talet f.Kr. Andra tror att bosättandet inleddes när judar lämnade Jerusalem efter att romarna hade förstört det Andra Templet år 70 e.Kr. Ytterligare andra tror att de härstammar från de jemenitiska judarna. Oavsett ursprung, anlände de före paradesierna.

Paradesierna var sefardiska judar som flydde undan inkvisitionen i Portugal och Spanien. Ett fåtal sefarder gifte in sig i malabariska familjer, men de flesta tittade snett på gruppens seder och bruk och höll sig för sig själva. När Portugal etablerade en koloni i området, ökade rasmotsättningarna, då portugiserna hellre lät paradesierna vara medlare mellan dem och den hinduiska befolkningen. Som ett resultat av detta har paradesierna, under såväl portugisisk som holländsk, brittisk och till slut indisk flagg, alltid haft högre status än malabarerna.

Diskrimineringen mot malabarerna dog till största delen ut på 1950-talet, men när FN erkände Israel 1948, bestämnde sig många för att söka sig ett bättre liv i det nya landet. Den ekonomska stagnationen i Indien ledde till att allt fler emigrerade, så numera är de få Cochinjudar som finns kvar en turistattraktion.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19444
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2020-05-14 21:27:41

Igbojudarna i Nigeria
bar-mitzvah-buddies-1453397769.jpg

En av de mest kontroversiella grupperna som hävdar att de härstammar från Israels förlorade stammer är igbofolket i Nigeria. Även om assyerierna kastade ut de tio stammarna från Israel och tvingade dem att slå sig ned på andra platser, hur kunde ättlingar hamna i Nigeria innan man kunde resa över haven. Det finns fortfarande inga klara bevis för att igbo genetiskt är judar, men det finns teorier om hur deras resa i sådana fall kan ha gått till.

De flesta som hävdar judiskt släktskap säger att deras förfäder utvandrade från Mellanöstern och Nordafrika till Västafrika runt 740 f.Kr., vilket är runt den tid då assyrierna besegrade Israel. Igno tror att Eldad Daniten, en judisk resenär på 800-talet, reste genom Afrika (eller så berättade han bara väldigt övertygande historier). Så småningom kom han i kontakt med igbo, som ägde de hebreiska skrifterna, utom Klagovisorna och Ester, som skrevs efter exilen från Israel.

Igbo visar vissa tecken på judiska kontakter i historien. Det finns visserligen inga skrivna källor, men folket håller en diet som påminner om kosher, separerar kvinnor under menstruation, omskär pojkar enligt judisk sed och firar högtider som t.ex. fastan. I modern tid har igbo, genom kontakt med etablerade judiska grupper, även börjat ta till sig judiska seder och bruk som utvecklades efter den assyriska och babyloniska exilen. De hoppas att de genom att hålla fast vid sina kulturella traditioner kommer att motstå trycket att antingen återgå till kristendomen eller falla offer för islamistiska terrorister, såsom Al-Qaeda och Boko Haram, som har utökat sina aktiviteter i regionen.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19444
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2020-05-14 21:41:49

Bergsjudarna i Azerbajdzjan
images.jpg

Efter den judiska diasporan för 2 500 år sedan, slog sig vissa judar ned i Persien. Vissa började prata juhuri, ett språk som är släkt med farsi och även har drag av hebreiska. Språket talas än i dag. De juhuritalande lämnade senare Persien och slog sig så småningom ned i Kaukasus, där andra folk i området började kalla dem "bergsjudar."
Eftersom de lever i ett land där över 90% av befolkningen är muslimer och där den officiellt ateistiska Sovjetunionen en gång styrde med järnhand, gör inte judarna mycket väsen av sig. De är inte alltid så noga med detaljerna i firandet av olika högtider, t.ex. sabbaten, men de är säkra på sin kulturella identitet. De tror på judendomen, äter den mat och följer de seder som deras förfäder införde, men de har utvecklat en egen unik kultur som länkar samman judiska och centralasiatiska kulturer.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19444
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2020-05-19 20:46:21

Lemba i Zimbabwe
a454628b4741b5b54fe0ce428717fc47.jpg

I Sydafrika och Zimbabwe finns ett stamfolk som avstår från att äta fläsk, praktiserar omskärelse och håller en dag i veckan helig, vilket skiljer sig helt från omgivande stammars seder och bruk. Detta folk - Lemba - har samma genetisk fenotyp som sina grannar, men tror att de är ättlingar till judar som flydde undan babyloniernas härjningar. Lemba tror att manliga förfäder reste söderut genom Jemen till det nuvarande landet, där de gifte in sig i lokalbefolkningen. Förvånande nog praktiserar många lemba inte alls judendom; många är kristna och andra är muslimer.

Lemba tror emellertid att judendom är en del av deras kultur och de söker vetenskapliga svar. Nyligen utfördes DNA-tester som kan bekräfta deras muntliga legender. På 1990-talet upptäckte genetiker den genetiska Cohen-signaturen, som ofta tyder på judiskt ursprung. Samma mängd av denna signatur, som hittas hos stora judiska grupper, hittades även hos de lembamän som anser sig härstamma från Buba, den legendariske judiske ledare som de hävdar reste till södra Afrika.

En av de mest distingerade aspekterna inom lembakulturen är deras tradition ngoma lungundu eller "trumman som dundrar." Vissa forskare tror att grunden till denna legend är Förbundsarken; det finns en 600-årig artefakt, för tillfället inhyst i ett zimbabwiskt museum, som de bar på precis samma sätt som prästerna bar Förbundsarken.
Enligt stammen, gick den ursprungliga arken till spillo i Jemen, men att de skapade replikor för de strider de sedan utkämpade under kommande århundraden.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19444
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2020-05-19 21:02:57

Kaifeng-judarna i Kina
unnamed.jpg

1605 fick jesuitmissionären Matteo Ricci en intressant besökare io Peking. Ett sändebud från Kaifeng reste till staden eftersom han hade hört att Ricci var en trosfrände. Ricci blev förvånad förvånad, eftersom katolicismen bara hade funnits i Ostasien i några decennier. När Ricci mötte sändebudet, gjorde han en viktig upptäckt som han snart rapporterade till Vatikanen: Sändebudet var en kinesisk jude.

Man vet inte säkert exakt när judarna kom till Kina, men man vet att de byggde den första synagogan 1163. Det är möjligt att judiska handelsmän arbetade i Kina så tidigt som på 600-talet, fast det är osäkert om de bodde i landet permanent. Troligare är att de först etablerade en gemenskap efter att ha flytt undan den förföljelse som började svalla efter att kristna och muslimer gick ut i krig. I Kaifeng fann dessa immigranter en fristad och hade en god relation till Songdynastins kejsare och undersåtar. De kallades för "Hui med blå hattar" och en av kejsarna gav dem sju kinesiska familjenamn medan han kämpade med att försöka uttala hebreiska.
Under århundradenas gång glömde Kaifeng-judarna bort många av sina seder och förlorade kunskaperna i det hebreiska språket. När lokala missionärer i mitten av 1800-talet köpte en hebreisk Torah åt gruppen, kunde ingen Kaifeng-jude läsa den. Eftersom synagogan nu bara var ett ruckel och eftersom de inte hade någon utbildad rabbi, brydde sig gruppen inte så mycket om gudstjänster, men minnet av deras kulturella förflutna speglade sig i det faktum att de vägrade äta fläsk och att de bakade osyrat bröd.

På senare tid har den lilla gruppen Kaifeng-judar försökt återknyta till sina rötter. Några av de yngre medlemmarna har rest till Israel och USA för att studera hebreiska och för att formellt konvertera till judendomen, eftersom ortodox judendom egentligen kräver att man måste vara judisk på mödernet, vilket inte alla i Kaifeng är. Andra medlemmar försöker lära sig om sin förlorade indentitet på andra sätt, antingen genom media eller från judiska turister som har kommit för att träffa sina förlorade bröder och systrar.
I Kina erkänns inte judendom som en godkänd religion.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19444
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2020-05-19 21:17:51

De jemenitiska judarna
Jewish-Yemenite-Bride-in-Traditional-Dress.jpg

Det är möjligt att inbördeskriget och ökad fientlighet mot minoriteter kommer att driva de sista judarna ut ur Jemen. Mellan 1949 och 1961 flög USA och Storbritannien ut 49 000 judar från Jemen till Israel under Operation Magic Carpet. Tidigare var den jemenitiska judiska gruppen en av de äldsta och mest blomstrande, som ättlingar till handelsmän som kung Salomo sände iväg för att skaffa material till hans tempel. I dag finns färre än 100 judar kvar i Jemen.
Före islam, var Jemen ett blomstrande judiskt kungarike. I 150 år härskade judiska kungar i Himyar. Enligt vetenskapsmännen konverterade Himyars ledare till judendomen runt 380 e.Kr. Dessa kungar mäklade först fred inom Jemen innan de avancerade norrut genom Arabvärlden. De använde judendomen för att ena ett ofta oregerligt folk som höll fast vid sina stammar.

På 500-talet hade de koptiska kristna axumiterna i Etiopien blickarna riktade mot Himyar och hjälpte till att sätta en kristen man på tronen, vilket ledde till en kupp och till att kungen byttes mot en judisk man som hette Yusuf. Yusuf gav sig ut i en hämndaktion där han begick massaker på kristna, innan Axum invaderade Himyar, besegrade Yusuf och gjorde det officellt koptiskt. Hundra år senare avancerade islam militärt. Vissa lärda tror att exemplet med Humyars kungar kan ha påverkat Mohammeds ambitioner när han lyckades ena många av de splittrade arabiska stammarna under en enda tro, där Himyars kungar hade misslyckats.

Bilden föreställer en jemenitisk-judisk brud.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19444
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2020-05-19 21:31:12

Beta Israel (Falashas) i Etiopien
betaisrael001-36b40c044453055eac92fc44ff4c68b1c5d33868-s800-c85.jpg

De flesta Beta Israel-judar utvandrade till Israel under 1980-talet och framåt. Nu finns bara några tusen kvar i Etiopien och Sudan.
Det finns många teorier om deras ursprung som folk. En tradition säger att de, efter förstörelsen av det första templet, först tog sig till Egypten, men efter att romarna erövrade Egypten gav de sig av längre söderut till Etiopien. En annan tradition säger att falashas är ättlingar till Menelik I, som skall ha varit son till Kung Salomo och Drottningen av Saba. Den sista teorin är att de är ättlingar till stammen Dan (en av Israels tolv stammar), som flydde under det krig som splittrade Israel i de två stammarnas kungarike Judéen och de tio stammarnas kungarike Israel. Beta Israels separation från resten av den judiska gemenskapen ägde rum tidigt, eftersom deras religion är centrerad runt Orit, vilket är Torah på det inhemska språket Gez. Därför innehåller boken inte de texter som skrevs efter exilen.
Oavsett ursprung gifte de judiska flyktingarna så småningom in sig i den östafrikanska befolkningen och formade en kultur som skilde sig från de omgivande kristna, muslimska och animistiska kulturerna.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19444
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav slackern » 2020-05-20 1:04:15

Branch Davidians är rätt skumma dom är mest kända för belägringen i Waco.

https://en.wikipedia.org/wiki/Branch_Davidians
slackern
 
Inlägg: 35523
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav LordNelson » 2020-05-20 5:47:49

Det verkar finnas väldigt många olika judar. Ett sätt att se om det är en riktig jude är om näsan och öronen är oproportionerligt stora och om dom är giriga, ovilliga att göra rätt för sig och har en parasiterande livsstil. Ungefär som smålänningar, om man bortser från det med öronen.

Bilismen är en annan sekt.
LordNelson
 
Inlägg: 3740
Anslöt: 2010-06-25

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Marjatta » 2020-05-20 9:11:46

Kahlokatt skrev:Beta Israel (Falashas) i Etiopien
betaisrael001-36b40c044453055eac92fc44ff4c68b1c5d33868-s800-c85.jpg

De flesta Beta Israel-judar utvandrade till Israel under 1980-talet och framåt. Nu finns bara några tusen kvar i Etiopien och Sudan.
Det finns många teorier om deras ursprung som folk.


Ytterligare en teori är att de etiopiska judarna är en avknoppning från de etiopiska kristna. Den etiopisk-ortodoxa kristendomen är, som det heter, starkt judaiserande och tillämpar många av buden i Gamla testamentet som de kristna generellt sett kastat över bord, vad gäller t.ex. manlig omskärelse och mattabun. De säger sig ha bevarat den ursprungliga förbundsarken med Mose stentavlor i. (Vad som egentligen finns i den väl tillbommade byggnad där den sägs förvaras vore intressant att veta.)

Om en grupp av dem gick ännu längre och började betrakta sig som judar, inkl. att inte i onödan beblanda sig med folken omkring, skulle Beta Israel komma därifrån.

I staten Israel har man haft lite svårt att veta hur man ska förhålla sig till de etiopiska judarna. De följer Torah men har inte Talmud, den "muntliga Torhan" som började sammanställas några hundra år e.Kr.
Marjatta
 
Inlägg: 1127
Anslöt: 2020-02-15

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav slackern » 2020-06-28 17:57:59

Tydligen så tror muslimer och hinduer på samma gud i en del utav Indien.

Här kan man själv se det i ett klipp från BBC.

The Bay of Bengal is home to the largest mangrove forest in the world, the Sunderbans. The forest is famous as it is the habitat of the Bengal tiger.
Here tigers and a mysterious goddess unite two of the world’s great religions.


https://www.bbc.com/reel/playlist/break ... d=p070l83j
slackern
 
Inlägg: 35523
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Återgå till Intressanta intressenLogga in