Mindre kända religioner och trossamfund

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav slackern » 2017-01-02 23:18:51

Peoples Temple var också en självmordssekt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Peoples_Temple
slackern
 
Inlägg: 35711
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav slackern » 2017-01-02 23:22:29

Davidianerna är också knäppa.

https://en.wikipedia.org/wiki/Branch_Davidians
slackern
 
Inlägg: 35711
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2017-01-02 23:23:50

Bild

Sung Chi-Li Association

Den här gruppen är centrerad runt religiöse ledaren Sung Chi-li, som hävdar att han har mirakulös makt och möjligheten att skapa en spirituell dubbelgångare av sig själv som kan dyka upp var som helst på planeten. För att bevisa dessa påståenden har han tillverkat fotografier av sig själv flytande över olika landskap, omgiven av regnbågsfärger och en gloria av ljus. Han säljer dessa till sina anhängare för att finansiera sin vräkiga livsstil och inköp av stora fastigheter. Sung har hävdat att fotografierna är bevis för "den sanna formens verklighet", manifestationer av det inre Nirvana i människor.

1996 anklagades han av regeringen för att ha svindlat sina anhängare med fotografier som helt uppenbart var fejk gjorda med enkel datorredigering och sedan avvikit med 3 miljarder taiwanesiska dollar (ungf. 850 miljoner svenska kronor). Han släpptes så småningom efter att högsta domstolen kommit fram till att hans religiösa aktiviteter skyddades av konstitutionen. Sung har kontroversiella länkar till både organiserad brottslighet och Folkets Demokratiska Parti. 2005 hävdade han att han tagit med sig politikern Frank Hsieh på en "andlig resa" till Paris genom astralprojektion. Hsieh varken bekräftade eller förnekade detta.
2004 öppnade Sung en "gudomlig fotoautomat" i Kaohsiung på Taiwan för att visa upp sina verk.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19511
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2017-01-02 23:34:13

Bild

Dhammakaya

Denna thailändska rörelse, av traditionella Theravada-buddhistiska munkar anklagad för att kommersialisera upplysning, har vuxit mycket snabbt under de senaste decennierna. Den har sitt centrum i det massiva Cetiyatemplet i Mingkok, en UFO-liknande dom bestående av upp till 300 000 bronsbuddhastatyer täckta med guld och titan. Där leder abbotar bönemöten med tiotusentals deltagare. Kulten tilltalar främst den växande medelklassen som inte är nöjda med den "idoldyrkan" och "magi" som lärs ut av den traditionella buddhistiska hierarkin, men den har också påverkat Thailands kungafamilj och regeringsmedlemmar.

Den kombinerar klassisk religion med moderna metoder och insamlingstekniker och har anklagats för omoraliskt finansiellt fiffel, falska läror, bluffmirakel och en personkult runt ledaren Phra Dhammachayo. Dhammachayo, hans tempel och internationella Dhammakayarörelsen har tillgångar på motsvarande 1.9 miljoner dollar, vilket har lett till att vissa har anklagat honom för förskingring och för att skinna sina anhängare. 2012 hamnade en Dhammakaya-abbot i medialjuset genom att hävda att han visste var Steve Jobs befann sig: tydligen har han reinkarnerats som en ängel på medelnivå i en parallell dimension!

Uppgifterna i ovanstående stycken är översatta från Listverse. Listan heter 10 of the strangest cults i Asia och är skriven av David Tormsen 23 februari 2015.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19511
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2017-01-03 0:03:39

Galna kulter i Kalifornien
(ett urval från 10 of California's Craziest Cults, David Tormsen, Listverse 19 januari 2016)


Guds Barn (Familjen; Familia del Amor)
Bild

David Brandt Berg grundade kulten Guds Barn (även känd som Familjen eller Familia del Amor, min amn.) som kombinerade kristen teologi med bisarra tolkningar av Bibeln, transmeddelanden från änglar och en stor dos antisemitiska konspirationsteorier. Tidigare hade han grundat en gren av Teen Challenges ungdomsministerium, kallad Light Club, som försökte locka blomsterbarn (hippies, min anm.) till ceremonier med rockmusik och gratis mackor med jordnötssmör. 1969 fick han en vision att Kalifornien skulle drabbas av en jordbävning och sjunka i havet. Han drev sin grupp att vandra runt i sydvästra USA i åtta månader och de döpte om sig till Guds Barn. Hans grupp trodde på bisarra, oortodoxa saker. En del saker var rätt harmlösa, som att det inte fanns något helvete och att alla människor så småningom skulle frälsas av Jesus Kristus.

Annat var krångligare, som att sex och onani var gåvor från Gud och att kultmedlemmarna skulle onanera medan de fantiserade om att ha sex med Jesus. Detta fokus på sexuell njutning ledde till en extrem syn på fri kärlek, inklusive pedofili. Den uppmuntrade också till de ökända rekryteringsformerna "flörtfiske" och "kärleksbombning". Berg kallade sig Moses David, Mo, Kung David, Fader David, Ordförande Mo, David Fontaine, Pappa och Farfar. I evangeliska broschyrer avbildades han som ett antropomorft tecknat lejon och fotografier av honom manipulerades till att ge honom lejonlika drag. Det var förmodligen för att associera Berg med Jesus (alias Lejonet av Juda) och möjligen för att dölja det faktum att han började bli gammal.

Bergs teologi och stil kom främst från apokalyptisk adventistisk predikandetradition, influerad av hans farfars involvering i den separatistiska kyrkan Disciples of Christ. Han kom med massor av profetior som inte slog in, t.ex. att kometen Kohoutek skulle orsaka kaos på jorden 1974. Han hävdade även att en socialistisk egyptisk ledare skulle bli världsdiktator 1986, att Armageddon skulle utkämpas i slutet av 1980-talet och att Jesus skulle återvända 1993.

En av sektens mest kända f.d. medlemmar är skådespelaren Joaquin Phoenix, vars familj reste runt med kulten i Sydamerika. Berg dog 1994 och kulten kallas nu Family International. Karen Zerby, den nuvarande ledaren (2016), har anklagats för att ha förgripit sig på barn.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19511
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2017-01-03 0:22:07

The Source Family

Bild

Föregivna gurun och misstänkte bankrånaren Jim Baker (alias Father Yod eller Ya Ho Wha) använde sina populära restauranger med hälsosam mat som en vektor (??? Min anm.) som han spred sin kult från. Han attraherade ungdomar med tilltalande läror, t.ex. att den sanna vägen till upplysning gick genom sex när man var påtänd på marijuana. Baker var en f.d. marinsoldat och ju-jutsuexpert som flyttat till Los Angeles för att göra audition för rollen som Tarzan. Han fastnade för den mystiska vägledningen i gruppen Philosophical Research Society och blev något av en tidig hippie. Han öppnade först en sandalbutik och sedan två hälsorestauranger. 1969 öppnade Baker The Source, en hälsomatsrestaurang, just som han var influerad av den sikhiske kundalinimästaren Yogi Bhajan. Baker ledde snart meditationssessioner på sin restaurang och utvecklade sina egna läror. Han attraherade anhängare och etablerade ett kollektiv på Chandler Mansion, som han kallade Mother House.

Hans anhängare klädde sig i vita kaftaner och följde en andlig levnadsordning med andningsteknik, kalla duschar, skiftande könsroller, yoga, hemmaförlossningar, mässande av Guds namn, ritualer för att förtränga egot, samt tantrasex. De kom att bli kända för sin enorma renlighet, självhushållning, en god arbetsetik och för att inte verka intresserade av att värva nya medlemmar. Kulten hade t.o.m. sitt eget psykedeliska rockband, Ya Ho Wha 13, som släppte nio skivor. 65 album med kultmedlemmars improvisationer släpptes, men de mest intressanta spåren är de på vilka Baker håller predikningar om sin vishet, som "dö för att leva igen" och "Jag kan bli du och du kan bli jag - vi kommer få den ultimata orgasmen!"
1998 släpptes dessa album i en box på en japansk etikett. Musiken avslöjar en självmedveten, ironisk humor som är sällsynt i de flesta andra kulter.

Source Family drabbades av negativ press från samhället efter Mansonfamiljens mord. Efter att ha övergivit restaurangen 1974, reste Baker runt i världen med en grupp anhängare för att försöka hitta ett nytt hem åt gruppen, vilket inte lyckades.
Baker dog 1975 på Hawaii, efter att ha lett en del av sin församling till en klippa, varifrån han försökte sig på hang gliding men misslyckades. Trots detta är vissa av hans anhängare fortfarande övertygade om hans spirituella kraft 40 år senare.
"Jag vet att det låter vansinnigt," sade en anhängare, "men jag såg blixtar komma ut från hans öron."

Det finns en dokumentärfilm från 2012 om Source Family (min anm.)
Kahlokatt
 
Inlägg: 19511
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2017-01-04 22:24:25

Symbionese Liberation Army

Bild

Förrymde fången Donald DeFreeze (alias General Field Marshall Cinque Mtume) ledde denna politiska kult av radikaler från Berkeleyuniversitetet, inspirerade av kommunister och sydamerikansk revolutionsteori. Organisationen växte fram ur Black Cultural Association, en grupp svarta fångar som var aktiva vid Vacaville Prison Gruppen började som en organisation i vilken vita Berkeleystudenter föreläste för fångar om politik, svart sociologi och afrikanskt arv. Med tiden blev de mer politiskt militanta. DeFreeze grundade en utbrytargrupp som kom att kallas Unisight. Han attraherade några radikala studenter och flydde från fängelset 1973. DeFreeze och hans anhängare grundade sedan Symbionese Liberation Army (SLA), som fokuserade på att få ett slut på rasism, monogami, fängelsesystemet och kapitalistiska institutioner. Deras namn kom från ordet "symbios", som refererade till en union av klasser och raser med detta mål.

Gruppen antog en sjuhövdad kobra som symbol och svor "död åt fascist-insekterna som lever på folket". Snart började gruppen med militär taktisk träning i Berkeley Hills. De följde franske marxistiske författaren Regis Debrays urbana propagandateori och trodde att speciellt utvalda våldsdåd skulle få medial uppmärksamhet och folkets stöd. De försökte skapa ett nätverk av "homelands" för minoritetsgrupper i USA. Efter att de slagit sig ner i ett tryggt hus i Concord, kom deras kultur att karakteriseras av politisk indoktrinering, militär drillning och fritt sex. I november 1973 mördade de Marcus Foster, inspektör vid Oakland school, som hade stött ett kontroversiellt system att identifiera studenter genom.

Följande år skedde SLAs ökända kidnappning av Patty Hearst (arvtagare till tidningsmagnaten William Randolph Hearst), som snart blev en del av gruppen. SWAT-styrkor vid Los Angeles-polisen lyckades mörda DeFreeze och fem av hans anhängare i ett av gruppens högkvarter i Compton. Hearsts far drog så småningom tillbaka sin belöning på 50 000 $ för dotterns återförande, då det blev allt mer tydligt att hon identifierade sig med gruppen och inte tänkte komma hem.

Gruppen splittrades efter ett bankrån i Carmichael i Kalifornien. De kvarvarande medlemmarna arresterades och dömdes för rån och kidnappning.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19511
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2017-01-04 22:41:26

The Blackburn Cult

Bild
Blackburn-kulten (alias the Divine Order of the Royal Arms of the Great Eleven) baserade sin teologi på en enda rad ur Uppenbarelseboken: "Och jag skall ge mina två vittnen makten att profetera i ett tusen två hundra och sextio dagar."
May Otis Blackburn, 60, och hennes dotter Ruth Wieland Rickenbaugh Rizzio sade sig vara dessa vittnen. De påstod sig ha kontakt med änglarna Gabriel och Mikael, som sade åt kvinnorna att dra sig undan från världen i tre år och skriva en bok med titeln Det Stora Sjätte Inseglet som förklarade världens mysterier. Boken lovade också att avslöja "förlorade mått" (measurements står det i texten, jag vet inte hur jag skall översätta det, Kahlokatts anm.) som skulle leda till alla världens guldådror och oljekällor, vilka sades ha stulits från Noak av hans son Ham.

Paret lånade 40 000 $ av en oljemagnats lättlurade son i utbyte mot de "förlorade måtten." Kvinnorna använde pengarna till att bygga upp samhället Santa Susana Knolls i Simi Valley, med ett dussin stugor och ett tempel som var avstängt i väntan på Kristi återkomst. De troende arbetade med att förpacka tomater, men deras löner gick direkt till Blackburn och hennes make. Prästinnorna i kulten samlade anhängare i en glänta för att offra mulåsnor, och skogsarbetare rapporterade att kultmedlemmarna dansade nakna i skogen.

De byggde också en tegelugn för att "grädda" en lärjunge vid namn Florence Turner. Detta skulle bota henne från "blodsjukdom", men hon dog två dagar senare.
Så småningom såg oljemagnatens son, som förlorat sina pengar, till att fru Blackburn blev arresterad och åtalad för grov stöld. Snart började även andra tidigare kultmedlemmar klaga. Polisen vände också sin uppmärksamhet till upptäckten av ett lik - kroppen av 16-åriga Willa Rhodes. Familjen Rhodes tillhörde Blackburnkulten. Dottern Willa, en prästinna kallad Livets Träd, dog av en infekterad tand 1925. På Blackburns order lades hennes kropp i ett badkar med is, salt och kryddor med ett löfte om att flickan skulle återuppstå om 1 260 dagar.

Så småningom dömdes Blackburn på åtta anklagelsepunkter för grov stöld, men släpptes mot borgen på 10 000 $. Gruppen gav sig av till Lake Tahoe och hördes aldrig av igen...
Kahlokatt
 
Inlägg: 19511
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2017-01-04 22:59:12

Mankind United

Bild


Mankind United grundades av Arthur Bell under den Stora Depressionen. Gruppen trodde att världen kontrollerades och manipulerades av en konspiration av dolda härskare och pengaväxlare. Bell stal från andra filosofier, t.ex. teosofin, och hävdade att en dold orden av sponsorer arbetade mot konspirationen. Efter att sponsorerna avslöjade sig skulle de skapa en utopi baserad på universell arbetskraft med kort arbetsvecka, en ekonomi med finansiell kredit och ett konstgjort språk. Bell lärde ut att sponsorerna inte skulle avslöja sig förrän 200 miljoner människor accepterade planen för en "Enad Mänsklighet". Mankind United nådde sin höjdpunkt med...några tusen medlemmar 1939. Bell hävdade att han kunde vara på flera ställen samtidigt och att han hade tillgång till strålpistoler som kunde skjuta ut ögonen på folk på flera kilometers avstånd.

I verkligheten utnyttjade Bell sina anhängare för pengar medan han hängde på lyxiga gods och tillbringade nätterna på populära barer och klubbar. Under tiden arbetade kultmedlemmarna långa dagar för mycket låga löner på hotell, rancher och affärer ägda av kulten. Boken Mankind United skrevs mellan 1936 och 1938 och blev gruppens heliga text. Den beskrev planen med de dolda härskarna som 40 000 furstendömen, en miljard slavar och död åt alla världens utbildade och religiösa människor. Bara genom att kristna gick med i Mankind Uniteds vision kunde detta undvikas.

Under Andra Världskriget reinkorporerades Mankind United i Church of the Golden Rule som ett sätt att undvika skatt. Ursprungsgruppen upplöstes när Bell gav sig av 1951 efter bråk i domstol med desillusionerade tidigare medlemmar och så småningom konkurs.
En liten kärna på ungefär 100 personer höll liv i kulten och slog sig ner på Palomarin Ranch nära Bolinas i Marin Country. Ranchen blev värdefull och köptes av USAs regering 1962. Kulten köpte då berömda Ridgewood Ranch, hem för den berömda kapplöpningshästen Seabiscuit, och där tycks de finnas kvar.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19511
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2017-01-04 23:16:20

Aggressive Christianity

Bild

Aggressive Christianity grundades 1981 som Free Love Ministries av Jim och Lila Green. Tidigare hade de gått med i en grupp kallad Bear Tribe, som försökte efterlikna indiansk livsstil. Medan de letade efter en plats åt gruppen i Montana, plockades de upp av en förare som pratade med dem och kristendomen och de, "kände Jesus närvaro kalla på dem." Efter att ha tillbringat tid i en kyrka i Kentucky, missionerat i Centralamerika och arbetat hos Frälsningsarmén i Miami, kände de sig desillusionerade av andra kyrkors "korruption" och grundade sin egen i Sacramento. 1984 hade deras grupp ungefär 50 medlemmar. De levde i fyra kollektivhus skyddade av kyrkan.

Deras teologi var mycket militant och deras månatliga publikation Battle Cry: Aggressive Christianity var full av bilder på krig mot demoner. De hade också ett lokalt radioprogram i vilket de uppmanade kristna att gå med i Guds armé för att bekämpa de demoner som stod bakom världens sjukdomar, dit de räknade karate, homosexualitet, psykoanalys och sagor.

Radiostationen stoppade till slut sändningarna eftersom innehållet blev så otäckt. Stationschef Tom Wallace sade:
"Det Green sade var i grund och botten att alla problem berodde på demoner. Var man förkyld berodde det på en förkylningsdemon och ville man ha hjälp var man tvungen att gå på en av Jim Greens gudstjänster. Han lärde ut att kristna kunde bli besatta av demoner. Vi blev oroliga att många skulle luras att tro att den enda lösningen var att vända sig till Green och att de skulle bli lika känslomässigt beroende av honom som folk blev av Jim Jones. Vi ville inte associeras med en sådan kult. Gruppen kallar sina bostäder för baracker och använder militäruniformer och grader för medlemmarna. Paret Green började som överstar och blev senare brigadgeneraler för Aggressive Christianity. Deras oortodoxa trossystem är nästan gnostiskt, de lär ut att Gud och Satan kämpar genom av fylla mänsklighetens tomma kärl med sina respektive viljor. De lär också ut att en grupp som ibland kallas Guds Manifest Sons of God, ibland Man-Child Company och ibland Overcomers, kommer att lämna kyrkan och bli syndlösa, perfekta och få gudomlig kraft genom sitt band till Kristus, och att de med tiden kommer att besegra Satan och döden."
Kahlokatt
 
Inlägg: 19511
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav ankhh » 2017-01-04 23:29:51

Vilken rolig tråd det här är, även om en del av kulterna är ganska creepy. Tack, Kahlokatt! :-)Happy

Hur är det med Wicca, tror du, ska man se det som en "mindre känd" religion - eller kanske flera?
ankhh
Inaktiv
 
Inlägg: 2960
Anslöt: 2016-06-27

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav slackern » 2017-01-04 23:41:09

ankhat skrev:Hur är det med Wicca, tror du, ska man se det som en "mindre känd" religion - eller kanske flera?


Vet inte om du har hört talas om vattentornet i Blåkulla, men där håller häxor till. Eller gjorde förut.

http://www.jolandadentredje.nu/tornet.html
slackern
 
Inlägg: 35711
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav KrigarSjäl » 2017-01-04 23:43:41

Varför går folk med i en uppenbar dårpippisekt?

Vad tror ni det beror på?

-Behov av att tillhöra en gemenskap?
-En vilja att slippa ifrån ansvar genom att göra allt en ledare säger åt dom?
-Kan det vara andra skäl, som ekonomiska?
KrigarSjäl
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 33172
Anslöt: 2006-08-10

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2017-01-04 23:45:50

ankhat skrev:Vilken rolig tråd det här är, även om en del av kulterna är ganska creepy. Tack, Kahlokatt! :-)Happy

Hur är det med Wicca, tror du, ska man se det som en "mindre känd" religion - eller kanske flera?


Tack!
Wicca är jag inte så bra på, även om jag var inne på både Old Age och New Age i övre tonåren. Jag och en kompis var in i Jolanda den Tredjes butik i Gamla Stan i Stockholm och jag vill minnas att "Jolanda" var en väldigt flummig typ och att vi lätt skrämda och skeptiska snabbt avlägsnade oss därifrån.
Vet inte om man skall räkna Wicca som en eller flera religioner. Den är dock ganska harmlös, man sysslar mig veterligen bara med "vit" magi och wiccanernas motto är "gör vad du vill, så länge du inte skadar någon." Jag har träffat flera wiccaner och de var inte läskiga. Mest flummiga.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19511
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav ankhh » 2017-01-05 0:38:40

slackern skrev:Vet inte om du har hört talas om vattentornet i Blåkulla, men där håller häxor till. Eller gjorde förut.

http://www.jolandadentredje.nu/tornet.html

Helt nytt för mig, tack för länken!

Kahlokatt skrev:Tack!
Wicca är jag inte så bra på, även om jag var inne på både Old Age och New Age i övre tonåren. Jag och en kompis var in i Jolanda den Tredjes butik i Gamla Stan i Stockholm och jag vill minnas att "Jolanda" var en väldigt flummig typ och att vi lätt skrämda och skeptiska snabbt avlägsnade oss därifrån.
Vet inte om man skall räkna Wicca som en eller flera religioner. Den är dock ganska harmlös, man sysslar mig veterligen bara med "vit" magi och wiccanernas motto är "gör vad du vill, så länge du inte skadar någon." Jag har träffat flera wiccaner och de var inte läskiga. Mest flummiga.

Jag kan inte (heller) något om Wicca. Anledningen till att jag frågade var att jag sprang på en gammal kollega på Systemet (där träffar man förr eller senare alla man känt någon gång, verkar det som), och hon har gått från att vara vetenskapare till att bli "häxa" inom Wicca.

Själv är jag inte så religiöst lagd, men jag blev ändå glad över min gamla kollegas utstrålning nu. Hon var en sån där hunsad kvinna med konstant dåligt självförtroende, och därmed lätt att utnyttja, men nu var det något helt annat. Hon utstrålade godmodigt självförtroende. Oavsett hur man ser på det andliga så var det enligt henne själv Wicca-praktiserandet som blev vändpunkten.

Så lite nyfiken blev jag ju. :-)Happy
ankhh
Inaktiv
 
Inlägg: 2960
Anslöt: 2016-06-27

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Toblerone » 2017-01-05 1:02:42

Kahlokatt skrev:
ankhat skrev:Vilken rolig tråd det här är, även om en del av kulterna är ganska creepy. Tack, Kahlokatt! :-)Happy

Hur är det med Wicca, tror du, ska man se det som en "mindre känd" religion - eller kanske flera?


Tack!
Wicca är jag inte så bra på, även om jag var inne på både Old Age och New Age i övre tonåren. Jag och en kompis var in i Jolanda den Tredjes butik i Gamla Stan i Stockholm och jag vill minnas att "Jolanda" var en väldigt flummig typ och att vi lätt skrämda och skeptiska snabbt avlägsnade oss därifrån.
Vet inte om man skall räkna Wicca som en eller flera religioner. Den är dock ganska harmlös, man sysslar mig veterligen bara med "vit" magi och wiccanernas motto är "gör vad du vill, så länge du inte skadar någon." Jag har träffat flera wiccaner och de var inte läskiga. Mest flummiga.


Wicca är väl en naturreligion har jag för mig? De är ju ganska oförargliga.
Toblerone
 
Inlägg: 6279
Anslöt: 2010-11-19
Ort: Stockholm

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2017-01-05 23:18:31

Cheondoism (chondoism, chondogyo)

Cheondoism är en Koreans religiös rörelse som blev stor på 1900-talet men har sitt ursprung i ett bondeuppror 1812. Cheondoistisk teologi är i grunden monoteistisk (det finns bara en gud), panteistisk (gud finns i allt) och panenteistisk (Gud och universum är i grunden samma sak). Cheondosim har sina rötter i koreansk schamanism och koreansk buddhism med element från kristendomen. Den har blivit så populär i Nordkorea att det nu är den ledande religionen där! Man tror att Gud finns i oss alla och att vi alla skall arbeta för att göra jorden till ett paradis. De troende skall sträva efter att bli moraliska varelser med en hög social medvetenhet.

Bild
Kahlokatt
 
Inlägg: 19511
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2017-01-05 23:26:30

Builders of the Adytum

Builders of the Adytum (eller BOTA) är en religion skapad i Kalifornien av Doktor Paul Foster Case. Religionen undervisar sina anhängare genom korrespondens, men har också baser runt om i världen där folk möts och utför religiösa ceremonier. De flesta trosuppfattningar och läror är baserade på esoterisk psykologi, ockult tarot (spådomskonst med en speciell kortlek), hermetisk Kabbalah (judisk mysticism), astrologi och meditationstekniker. BOTA är ingen strikt kristen organisation, inte heller judisk. BOTA tror på att Kabbalah är den mystiska roten i både forntida judendom och ursprunglig kristendom, men personer av alla trosuppfattningar är välkomna om de är intresserade av mysticism.
Bild
Kahlokatt
 
Inlägg: 19511
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2017-01-05 23:30:29

Eckankar

Bild

Eckankar etablerades av amerikanen John Paul Twitchell 1965. Det är en monoteistisk tro som dyrkar den gudomliga anden "Eck." Eckankar liknar en del österländska religioner i sin tro på att själen hela tiden reinkarneras tills den når andlig frihet. Religionen lär ut att andlig tillväxt bara är möjlig genom speciella meditationsövningar som påminner om yoga. Genom dessa övningar kan själen undslippa sin fysiska form och ingå i Sugmad, andevärlden. Man har lyckats med sin andliga resa när man återförenas med Eck.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19511
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2017-01-05 23:37:02

Aladura (yoruba för "bönemänniskor")

Denna religion, som uppstod under tidigt 1900-tal, är baserad runt s.k. "profet-helande"-kyrkor i Afrika. Den lär ha runt en miljon anhängare, främst i Nigeria. Aladura är släkt med anglikansk kristendom och grundades som ett svar på mission i Afrika. Religionen lägger tonvikt vid gudomligt helande och en strikt moralkod. Den blandar anglikanska traditioner med afrikanska ritualer. Många rituella föremål förekommer och ledarna är kända som profeter som tros kunna bota de troende genom ritualer och bön. Tungotal och profetior är viktigt förekommande och man tar starkt avstånd från traditionell animism, som man menar är kopplad till onda makter.
Bild
Kahlokatt
 
Inlägg: 19511
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2017-01-05 23:42:26

Cao Dai
Bild
(Bilden visar det vackra Cao Dai-templet i Tay Ninh i Vietnam.)

Denna vietnamesiska religion kombinerar element från konfucianism, taoism, buddhism och katolicism. Den grundades 1926 och har upp till 6 miljoner anhängare. De troende vördar en stor grupp helgon, till vilka hör sådana kända personer som Jeanne d'Arc, Napoleon I, Victor Hugo, Karl Marx, Louis Pasteur, Sun Yat-sen, Winston Churchill och Che Guevara! Cao Dais eklektiska natur komplementerar dess idealistiska uppdrag att skapa en mer tolerant värld. Anhängarna tror att alla människor har ett gemensamt heligt arv. Ritualerna inom Cao Dai är ganska ockulta och hämtade från taoistiska traditioner. Vid sidan av gemensam bön och komplicerade rituella ceremonier håller man även seanser.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19511
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav nallen » 2017-01-05 23:44:31

:-)005
nallen
 
Inlägg: 16834
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid flodkröken

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2017-01-05 23:50:26

Enighetskyrkan (Moonrörelsen)

Bild

Enighetskyrkan (Moonrörelsen) etablerades i Sydkorea 1954 och praktiserar en unik form av kristendom. Dess tre miljoner anhängare prisar religionsgrundaren Sun Myung Moon som Messias och lyder under en doktrin kallad "Den Gudomliga Principen". Denna doktrin understryker dualismen i naturen och det harmoniska enandet av maskulint och feminint. Enighetskyrkans slutgiltiga mål är att skapa "sanna familjer," vilket ofta sker genom massbröllop. Dessa unioner skall också fullfölja trons version av Guds mening, vilket är att uppleva glädje och kärlek hela livet. Sann glädje och kärlek kan endast uppnås genom att skapa en perfekt, syndfri familj. Bara på detta sätt, tror Enighetskyrkan, kan Guds Kungarike skapas. Man har ingen specifik tro på livet efter detta, men lär ut att anden kommer att leva för evigt.

Moonrörelsen räknas som en av världens farligaste sekter.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19511
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Mindre kända religioner och trossamfund

Inläggav Kahlokatt » 2017-01-05 23:55:10

Styckena ovan är valda delar från listan Top 10 religions you never knew existed av "Finding Dreams" på Listverse 8 juli 2008, samt delar från Wikipedia.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19511
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Återgå till Intressanta intressenLogga in