Menscertifierade arbetsplatser - en bra idé?

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: Alien, marxisten, atoms

Menscertifierade arbetsplatser - en bra idé?

Inläggav Alien » 2018-10-09 16:45:58

svt skrev:”Vi vill slå hål på myter om att mens påverkar kompetens, genom att utbilda om normer, förutfattade meningar, subtila strukturer och annat som påverkar hur vi ser på, och kategoriserar andra människor”, skriver Antonia Simon, Klara Rydström och Rebecka Hallencreutz.
https://www.svt.se/opinion/alla-har-nyt ... rbetsplats

De har fått en halv miljon av Jämställdhetsmyndigheten för detta projekt.

Så vad är bakgrunden till att vi anser att ett sånt här projekt är nödvändigt?

I arbetsmiljölagen står det, 2 kap, 1 §: “Arbetsförhållandena skall anpassas till människors olika förutsättningar i fysiskt och psykiskt avseende”.

Arbetsmiljö handlar inte bara om fysiska förutsättningar utan det psykosociala är minst lika viktigt. Forskning på området är begränsad, men det finns evidens för att psykosociala arbetsmiljöfaktorer och medarbetarnas hälsa har ett samband med produktionsbortfall.

Ha det i åtanke när du läser detta stycke. Det tar i snitt 8 år att få en korrekt endometriosdiagnos, trots att hela 1 av 10 kvinnor drabbas av sjukdomen som kan orsaka svåra menssmärtor. Främst för att vården saknar tillräcklig kompetens.

Obehandlad sjukdom kostar samhället mångmiljonbelopp årligen. Även att inte kunna jobba på grund av lättare mensvärk blir dyrt på grund av karensdagen.


Men det är väl snarare på bättre diagnostik inom vården som pengarna då borde satsas. Och menar de att just endometrios skulle medföra befrielse från karensdag?

Det har också talats om gratis tamponger på arbetsplatsen. Men kvinnor som har ett lönearbete, de har också råd att betala sina tamponger själva.

Lättare mensvärk, då stannar man inte hemma utan tar värktabletter. Svårare mensvärk, då går man till doktorn och kontrollerar om det är endometrios.

Jag tycker inte alls det här verkar vara till fördel för jämställdheten och kvinnorna. Ska kvinnor ses som sjåpiga typer som stannar hemma varje månad för att de har lättare mensvärk. Verkligen inte bevis på kompetens.

Nej, låt mensen få vara en privatsak och inget som arbetsgivaren ska lägga sig i. Ska kvinnorna återigen reduceras till sin biologi?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33119
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Menscertifierade arbetsplatser - en bra idé?

Inläggav ankhh » 2018-10-09 17:25:17

Håller med om att det mest känns bakåtsträvande. Visst påverkas kvinnor av biologi/hormoner. Det gör män också, det blir bara inte lika tydligt om man inte har en menscykel.

Det blir ju extra knepigt om kvinnor, som föreslagits på sina håll, ska registrera sina menscykler hos arbetsgivaren och sedan få bemötande utifrån var i cykeln de är. Horribelt, tycker jag, mycket för att det är att generalisera något som varierar väldigt mycket mellan olika individer.

Möjligen vore det bra att normalisera vanliga mensproblem, som man inte behöver stanna hemma från jobbet för, så att det skulle gå att säga t.ex. "Jag är lite låg idag, har mensvärk" precis som man kan säga att man är lite låg för att man just har varit förkyld, eller vad som helst. Dvs. att man inte ska behöva skämmas och smussla.

Endometrios kan ju vara väldigt nedsättande, men det är ju definitivt en sjukdom som ska hanteras inom vården. Det är f.ö. möjligt att endometrios omfattas av särskilt högkostnadsskydd redan nu. Jag vet faktiskt inte, men det finns x antal sjukdomar som leder till förhöjd risk för korttidsfrånvaro där Försäkringskassan, om ansökan beviljas, går in och betalar sjuklönen till arbetsgivaren från dag 1, och den försäkrade slipper karensdagen.
ankhh
 
Inlägg: 2130
Anslöt: 2016-06-27

Menscertifierade arbetsplatser - en bra idé?

Inläggav Batte » 2018-10-09 17:47:35

Det høres helt merkelig og bakstreversk ut. Enten er man for dårlig til å gå på jobb, ellers er man det ikke.

Og det her da? Det er jo bare provoserende... :shock: :-)006
Aftonbladet skrev:– Om någon kommer och vill säga upp sig så kan man säga, men vänta nu, du är där i din cykel, vi kanske ska ha det här samtalet nästa vecka istället? Att man påverkas så mycket känslomässigt kan vara förödande, säger Hannah Widell.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G1LpOB/mens-pa-jobbet-vacker-debatt
Batte
 
Inlägg: 4842
Anslöt: 2016-08-04
Ort: Smaalenenes amt

Menscertifierade arbetsplatser - en bra idé?

Inläggav Alien » 2018-10-09 18:11:15

ankhh skrev:Endometrios kan ju vara väldigt nedsättande, men det är ju definitivt en sjukdom som ska hanteras inom vården. Det är f.ö. möjligt att endometrios omfattas av särskilt högkostnadsskydd redan nu. Jag vet faktiskt inte, men det finns x antal sjukdomar som leder till förhöjd risk för korttidsfrånvaro där Försäkringskassan, om ansökan beviljas, går in och betalar sjuklönen till arbetsgivaren från dag 1, och den försäkrade slipper karensdagen.


Ja, så här säger FK:

Man kan få allmänt högriskskydd om man har varit sjuk mer än tio gånger under en tolvmånadersperiod. Det innebär att man inte har någon karensdag utan kan få sjukpenning eller sjuklön redan från första dagen i en sjukperiod. Det allmänna högriskskyddet gäller oavsett orsaken till sjukfrånvaron.
https://www.forsakringskassan.se/myndig ... griskskydd

Höga krav att det måste vara 10 ggr/per år (tänk om man får migrän 6 ggr/år), men det lär täcka smärtsamma menstruationer iaf, vare sig man lider av endometrios el något annat.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33119
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Menscertifierade arbetsplatser - en bra idé?

Inläggav Alien » 2018-10-09 18:18:57

Batte skrev:Det høres helt merkelig og bakstreversk ut. Enten er man for dårlig til å gå på jobb, ellers er man det ikke.

Og det her da? Det er jo bare provoserende... :shock: :-)006
Aftonbladet skrev:– Om någon kommer och vill säga upp sig så kan man säga, men vänta nu, du är där i din cykel, vi kanske ska ha det här samtalet nästa vecka istället? Att man påverkas så mycket känslomässigt kan vara förödande, säger Hannah Widell.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G1LpOB/mens-pa-jobbet-vacker-debatt


Ja, jag skulle då verkligen vägrat att meddela något sådant. Tala om att storebror/storasyster ser dig!

De planerar till och med att införa ett exceldokument där anställda frivilligt får fylla i sin menscykel. På så vis kan de som chefer och kollegor se när någon behöver extra stöd eller förståelse. De anställda är positiva, menar de, tycker att det är befriande. Även de få männen på kontoret intresserar sig och vill ladda ner appar där kollegors cykler kan föras in.


Vart tog privatlivet vägen? Dessutom, antag att man irriterat sig länge på något som inte fungerar och en dag säger ifrån? Alla kollar i "mensdokumentet": "vi ser att du har pms nu, så vi tar inte det här på allvar".
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33119
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Menscertifierade arbetsplatser - en bra idé?

Inläggav Alien » 2018-10-09 18:38:13

Länder som "gått längre":

I Japan har kvinnor haft en lagstadgad rätt till ”mensfrånvaro” ett par dagar i månaden sedan andra världskriget. Kina, Taiwan och Indonesien har liknande lagar, även om de inte alltid följs av företag som ger blanka sjutton i arbetares rättigheter – det finns exempel där indonesiska kvinnor tvingats visa upp blod som bevis för att de inte fuskar.
I länder där fabriker saknar sanitära bekvämligheter har storföretag som Levi´s sponsrat bindor, exempelvis till textilarbetare i Bangladesh. Nike har skrivit in mensfrånvaro i sin uppförandekod till underleverantörer.
Även i Italien föreslogs här om året en liknande menslag av italienska socialdemokrater. Men den fick kritik för att vara kvinnofientlig och röstades aldrig igenom i pfaarlamentet.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G1 ... ker-debatt

Inget av desssa länder är väl något föredöme när det gäller jämställdhet. Men i fattiga länder finns det anledning att sponsra bindor.

Så Saga i Bron gjorde rätt som plötsligt sa vid fikat "Idag fick jag mens". Vi ska ju sluta skämmas och hålla tyst om mensen. Men åas får vi inte ha något privat längre?

Men visst kan mens bli ett samhällsproblem. I fattiga länder kan mensen leda till att flickor inte går till skolan; det finns inga toaletter.

Forskarna vill se ett offentligt samtal om blödningar som kan hjälpa kvinnor att se skillnad på normal blödning, som vanlig mens, och blod som visar att något inte står rätt till.

”Ett första steg är att bryta tystnaden kring vaginala blödningar, både på global och lokal nivå, så att flickor och kvinnor kan få den sjukvård och den hjälp de behöver”, skriver forskarna.

800 miljoner
Varje dag har över 800 miljoner flickor och kvinnor mellan 15 och 49 år mens. Samtidigt bedöms omkring 1,25 miljarder kvinnor sakna tillgång till en toalett under mensen, enligt organisationen Wateraid.

Tabun tillsammans med bristen på rent vatten, tvål och mensskydd gör att många kvinnor i fattiga länder inte kan sköta sin hygien på ett bra sätt under mensen.

FN har bedömt att var tionde flicka i Afrika är borta från skolan under mensen just på grund av avsaknad av toaletter.
https://www.svt.se/nyheter/tabun-kring- ... innors-liv

Men det är en sak att prata om problem med mensen i allmänhet och en annan att prata om sin egen på arbetsplatsen.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 33119
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in