"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Allt om hård- och mjukvara samt övriga it-relaterade diskussioner.

 Moderatorer: atoms, Alien

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav Alien » 2021-11-03 15:53:39

(Det stod förstås "inte" istf "ej", men rubrikerna får ju inte vara längre.)

Jag försökte skicka ett meddelande med en bild och fick detta meddelande. Men vad ska jag aktivera? Jag har ju kunnat skicka bilder förut. Men nu går det inte längre, bara via WhatsApp.

Kan det vara att minnet är för litet? Fast missvisande notis då.

Jag går igenom mina bilder och raderar och raderar men det är än så länge ingen skillnad.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40586
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav Vildsvin » 2021-11-03 16:41:16

Nätverket är vägen mellan din telefon och mottagarens. Om det uppstår problem mellan era telefoner har det inte med din telefons minne att göra. Min gissning är att inställningen för MMS i din telefon är fel. Möjligt att bilden är för stor men då borde du ha fått ett annat felmeddelande.
Vildsvin
 
Inlägg: 1994
Anslöt: 2011-01-03

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav Alien » 2021-11-03 17:06:53

Problemet är att jag aldrig ställt in något för mms; jag trodde att det fungerade automatiskt.

Jag vet inte ens vart jag ska ändra inställning. Hittar inget om mms på Inställningar.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40586
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav sebastiann » 2021-11-03 21:15:20

Du måste lägga till APN för mms.

Vilken operatör har du? (MMS-APN-server varierar per operatör).

SJÄLVKLART måste man konfigurera det själv.
Eller ska telefonen gissa vilken server din operatör använder för att skicka mms?
sebastiann
 
Inlägg: 728
Anslöt: 2018-01-19
Ort: 57°37'45.9"N 11°55'31.1"E (CTRL+V i google maps)

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav nallen » 2021-11-03 21:23:48

Normalt brukar man väl få en binge inställningar i ett meddelande när man aktiverar abonnemanget. Har det fungerat förut på just det SIM-kortet och den telefonen? Jag har för mig att man brukar kunna beställa ett sånt inställningsmeddelande genom att skicka ett SMS med rätt innehåll till rätt nummer, vad som är "rätt" beror såklart på vilken operatör man har.

EDIT: söker man så kan man nog hitta, du får kanske lägga till din operatör: https://duckduckgo.com/?q=inställningar+mms (förhoppningsvis funkar länken även på andra datorer).
nallen
 
Inlägg: 18348
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid flodkröken

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav Alien » 2021-11-03 22:45:45

Jag har redan försökt skicka enligt detta:
Skicka ett sms till 4466 med texten mms


Men inga sms går fram, inte det heller. "Det gick inte att skicka"

Jag vet inte ens vad jag ska välja för nätverksoperatör. Jag betalar till Comviq men lyckades inte med dem. "Det valda nätverket (Comviq) är inte tillgängligt." Försökte med Telia men det fanns flera olika alternativ så jag blev förvirrad.

Det konstiga är att jag ju lyckats skicka både sms och mms förut.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40586
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav Vildsvin » 2021-11-04 1:59:20

Går det att ringa ett vanligt telefonsamtal? Testa att ringa 211 för att vara säker på att betalningen till Comviq gått igenom (WhatsApp fungerar ändå om det går igenom Telias wi-fi). Om det inte går att ringa misstänker jag att det är fel på Comviqs mast där du bor.

https://www.comviq.se/driftstorningar
På den jag hade Comviq hände det dock att det fanns störningar som inte visades på deras karta.
Vildsvin
 
Inlägg: 1994
Anslöt: 2011-01-03

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav Alien » 2021-11-04 2:27:38

Nej, det går inte att ringa heller. "Det finns inget mobilnät tillgängligt"

Jag tänkte att kontantkortet var slut.

Det stod förra gången jag betalade:
"Du har fria sms/mms 200 minuter och 3GB surf som gäller i 30 dagar"

Detta var den 4 okt. Men konstigt att jag inte fått något sms om att "min prisplan övergått till Bas". Då brukar inget funka men jag blir ju varnad.

När jag tankat brukar det komma ett bekräftelse-sms också. Men det kom inget. Dessutom slutade ju sms och mms fungera redan i tisdags.

Ringde 211 igen och fick samma besked "Det finns inget mobilnät tillgängligt".
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40586
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav Vildsvin » 2021-11-04 4:46:25

Då får du ta dig till en annan plats (kan räcka med ett par hundra meter i en stad, men flera kilometer ute på landet) och se om telefonen fungerar där, vilket bevisar att det är fel på masten och inte på telefonen.
Vildsvin
 
Inlägg: 1994
Anslöt: 2011-01-03

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav Alien » 2021-11-04 19:22:02

Jag stängde av mobilen och öppnade igen; inget resultat.

I stället för bekräftelse av betalningen jag gjorde inatt fick jag följande sms av Comviq i morse:
"Nu har din prisplan övergatt till Bas." Vad i helvete?! Ingenting funkar!

Idag har jag varit borta flera timmar. Bl a träffade jag den person jag förgäves försökt sms:a. Plötsligt kom mitt sms fram! Så jag kan sms:a, bara inte hemma.

Vi kunde också skicka mms till varandra. Men hemma får jag fortfarande samma meddelande "Meddelandet har inte skickats. Tjänsten är inte aktiverad i nätverket."

När jag ringde 211 så fick jag däremot höra en telefonröst säga att mitt saldo är noll. Dessutom kunde man trycka på en siffra, men jag hittar inga siffror att trycka på på skärmen.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40586
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav Zima33 » 2021-11-04 19:31:36

sebastiann skrev:Du måste lägga till APN för mms.

Vilken operatör har du? (MMS-APN-server varierar per operatör).

SJÄLVKLART måste man konfigurera det själv.
Eller ska telefonen gissa vilken server din operatör använder för att skicka mms?

Min telefon gjorde det själv när jag senast bytte operatör och sim-kort.
Zima33
 
Inlägg: 3279
Anslöt: 2011-05-09

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav Alien » 2021-11-05 1:01:28

sebastiann skrev:Du måste lägga till APN för mms.

Vilken operatör har du? (MMS-APN-server varierar per operatör).

SJÄLVKLART måste man konfigurera det själv.
Eller ska telefonen gissa vilken server din operatör använder för att skicka mms?

Comviq. Jag har ju haft mobilen i tre år och det har har ju gått förut utan någon konfigurering.

Hittat detta men fattar inte var jag ska ställa in det.

Du kan även skicka ett blankt SMS till nummer 123 för att hämta inställningar.

Standardinställning för MMS

Användarnamn: Lämna blank
Lösenord: Lämna blank
Protokoll: HTTP
APN: 4G.tele2.se
Proxy-adress: 130.244.202.030
Portnummer: 8080
Startsida/meddelandeserver: http://mmsc.tele2.se
https://www.comviq.se/hjalp/artikel/mms-installningar

Jag försökte skicka ett blankt sms men det gick ju inte.

Jag drar mig för att försöka ringa Comviq, det brukar betyda att man får sitta i telefonkö i evigheter.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40586
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav Vildsvin » 2021-11-05 1:18:55

Alien skrev:Hittat detta men fattar inte var jag ska ställa in det.

På min Android är det:
Inställningar > Nätverk och Internet > Mobilnätverk > Avancerat > Åtkomstpunktens namn (APN)
Vildsvin
 
Inlägg: 1994
Anslöt: 2011-01-03

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav Alien » 2021-11-05 14:24:06

Tack, Android är det jag här.

Men nu blir jag förvirrad igen.

När jag kommer till APN:e så tycks det finnas två val:
Comviq 4g.tele2.se
Comviq MMS 4g.tele2.se

Det första är förvalt så jag klickar på det andra.

Där står "Proxy ej fastställt". Det går inte att skriva något. Samma sak med "Port ej fastställt".

Däremot står det längre ner "MMS-proxy 130.244.202.30" och "MMS-port 8080". Så allt borde vara ok utan att jag gör något?

Hittar inget "Protokoll", däremot "APN-protokoll IPv4".

Men jag kan fortfarande inte skicka mms och dessutom hoppar APN tillbaka till "Comviq 4g.tele2.se".

Ska man behöva vara datatekniker för att kunna skicka mms?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40586
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav slackern » 2021-11-05 14:27:23

Det klart enklaste problemet är om du tar och kontaktar Comviq/Tele2:s kundtjänst problemet löst.
slackern
 
Inlägg: 40446
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav nescio » 2021-11-05 14:47:01

slackern skrev:Det klart enklaste problemet är om du tar och kontaktar Comviq/Tele2:s kundtjänst problemet löst.
Och sitta i telefonkö 1 timme?
nescio
 
Inlägg: 3067
Anslöt: 2009-03-12
Ort: En liten röd stuga.

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav slackern » 2021-11-05 14:50:42

nescio skrev:
slackern skrev:Det klart enklaste problemet är om du tar och kontaktar Comviq/Tele2:s kundtjänst problemet löst.
Och sitta i telefonkö 1 timme?


TS verkar ju inte ha löst problemet vi AS forum sedan i förrgår, så helt klart mycket smidigare att sitta i telefonkö under 1 timme tycker jag.
slackern
 
Inlägg: 40446
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav Alien » 2021-11-05 15:32:06

Min bekantskapskrets är mycket begränsad, så jag har inte så många som jag skickar sms och mms till.

Nu slog det mig plötsligt kanske det kanske är fel på telefonen till den jag skickade till. Fast då är det missvisande med meddelandet "Tjänsten är inte aktiverad i nätverket". Jag trodde det syftade på min telefon, men det är kanske hennes.

Nu har jag skickat en bild till två andra. En verkar gå fram men inget svar. Det andra fick jag svar att det gått fram. Men samtidigt stod det "Nedladdningen genomfördes inte." Vad menas med det?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40586
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav Vildsvin » 2021-11-05 16:07:08

Alien skrev: dessutom hoppar APN tillbaka till "Comviq 4g.tele2.se".

Det skall vara så, det är opedagogiskt designat. Det som visas är en lista över hur internetuppkopplingen samt hur MMS hanteras. Det är vanligt att folk vill surfa med andra operatörers master när de är på resa. Därför är 4g.tele2.se markerat även om det är det enda inlagda valet.

Men en vanlig telefon har bara ett enda telefonnummer och därför bara en enda inställning för MMS.
Vildsvin
 
Inlägg: 1994
Anslöt: 2011-01-03

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav sebastiann » 2021-11-05 22:43:42

Prova gå in i MMS-inställningarna och kontrollera att MMSC är satt till http://mmsc.tele2.se.

Nej man behöver inte vara datatekniker. Men det är bra om man har lite grundläggande kunskap om hur MMS och SMS fungerar.
MMS är ett tillägg till SMS, där bilden laddas upp till en server hos operatören.
Därefter skickas ett XML-dokument till mottagaren via SMS, där mottagarens mobil sedan laddar hem bilden via servern.

Nedladdningsfel betyder att din eller mottagarens mobil inte kunde hämta hem bilden. De har alltså fått MMSet (i form av XML-dokumentet) men när den försöker ladda ner bilden så finns den inte på servern eller så har det blivit något annat fel.
sebastiann
 
Inlägg: 728
Anslöt: 2018-01-19
Ort: 57°37'45.9"N 11°55'31.1"E (CTRL+V i google maps)

"Medd har ej skickats: tjänsten är ej aktiverad i nätverket"

Inläggav Alien » 2021-11-06 1:13:30

sebastiann skrev:Prova gå in i MMS-inställningarna och kontrollera att MMSC är satt till http://mmsc.tele2.se.

Ja, det är det.

Det mesta tycks fungera som vanligt nu. Detta får förbli mysterier för mig.
- Att jag inte kunde skicka vanliga sms hemifrån förut (trots att tiden att betala inte gått ut)
- Att jag inte fick någon varning om att det var dags att betala
- Att när jag betalade och gjorde som vanligt så gick det inte igenom utan jag måste göra om det nästa dag
- Att även om mottagaren kan se bilden jag skickar står det "Nedladdning genomfördes inte" hos mig
- Att vissa mottagare går det inte att skicka bilder till
Alien
Moderator
 
Inlägg: 40586
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till IT-forum



Logga in