Lite extra tänkvärda böcker

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Lite extra tänkvärda böcker

Inläggav KranzFafka » 2020-05-11 21:07:48

reridev819 skrev:
skrattets rike.jpg


Skrattets rike
av Jonathan Carroll

Det här är en bok jag återkommer till. Den är lite svår att beskriva utan att spoila den, så jag tror att jag tar och stjäl en beskrivning från mösstanten:

Thomas Abbey älskar sagoböckerna som författaren Marshall France har skrivit. Nu är Thomas Abbey vuxen och lärare på ett college. Sagoböckerna är så viktiga för honom att han kan lägga ner en stor summa pengar för att komma över en förstautgåva eller någon av Marshalls böcker som är svår att få tag i. Thomas Abbey arbetar som lärare på ett college men tar tjänstledigt för att skriva en biografi om Marshall, något som aldrig tidigare har gjorts.

Marshall France har levt i den lilla staden Galen i Missouri i ett stort viktorianskt hus där hans dotter fortfarande bor kvar. Thomas Abbey ger sig av dit tillsammans med Saxony, en flicka som han har träffat på ett antikvariat. Hon är också tokig i Marshall France.

Nu visar det sig efter hand att det är något konstigt med den lilla staden Galen. Det är något som inte stämmer. Mycket mer vill jag inte berätta om bokens handling eftersom det skulle störa läsningen. Skrattets rike är en mycket spännande bok där sagor och det övernaturliga tar stor plats. Thomas Abbey är son till en berömd filmskådespelare och minnen av faderns filmer kommer ofta upp. Film är också fiktivt och Thomas Abbey relaterar det han är med om både till sin far och hans filmer och till Marshall France sagoböcker.

Skrattets rike är bra skriven. En spännande, levande thriller som är mer än en thriller ofta är. Den är planterad i en verklighet men är overklig. Jag kommer att tänka på The Stepford Wives av Ira Levin. Tyvärr har jag bara sett filmen och den var så illa dålig. Men temat, en liten ort där något är fel, är detsamma. Skrattets rike är dock inte en satir. Den är skriven med gott humör och underhållande, och Thomas Abbey gestaltas som en människa med fel och brister. Att leva sig in i en sagovärld kan jag relatera till. Skrattets rike är rolig och otäck och spänningsskruven dras åt efter hand.


En helt underbar bok. Minns att jag läste den i gymnasiet och blev helt såld. Känns som det är hög tid för omläsning. Tack för påminnelsen :-)Happy

En annan bok som lämnar spår och ger rysningar är
Parfymen:en mördares historia
av
Patrick Suskind
https://www.adlibris.com/se/bok/parfymen-en-mordares-historia-9789174295993

En vanlig människa skulle lätt kunna gå under i den stinkande och grymma värld som Paris fattigkvarter under 1700-talet utgör. Men Grenouille är ingen vanlig människa. Han saknar helt kroppslukt och människor blir, utan att förstå varför, illa till mods i hans närvaro. Han är född med ett säreget luktsinne och han glömmer aldrig en lukt. Dofter blir hans besatthet och hans yrke -- parfymörens. Han dras till unga oskuldsfulla kvinnor; kvinnorna intresserar honom inte -- men Doften! Den måste utvinnas och förädlas efter konstens alla regler. Som världens mest framstående parfymör kan han konsten. Men utövandet är bundet till ett fruktansvärt villkor ...
KranzFafka
 
Inlägg: 90
Anslöt: 2019-12-29
Ort: Västmanland

Återgå till Intressanta intressenLogga in