Kris i Svenska Akademien

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Kris i Svenska Akademien

Inläggav Micke2 » 2019-01-18 13:42:51

Katarina Frostenson lämnar Akademien. Det var på tiden.
Micke2
 
Inlägg: 689
Anslöt: 2005-12-12
Ort: Malmö

Kris i Svenska Akademien

Inläggav Fabela » 2019-05-12 15:08:51

Ny ledamot vald:

Ny ledamot i Svenska Akademien
10 maj 2019

Vid sin sammankomst igår beslöt Svenska Akademien att till ny ledamot utse Åsa Wikforss. Hon efterträder Sara Danius på stol 7.

Åsa Wikforss är filosof och författare, född 1961 och bosatt i Stockholm. Hon disputerade 1996 vid Columbia University i New York och är numera professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet. Hennes forskning rör sig kring språk- och medvetandefilosofi och kunskapsteori. 2017 kom Wikforss ut med boken Alternativa fakta – om kunskapen och dess fiender, där hon undersöker fenomenet kunskapsresistens ur ett filosofiskt perspektiv. Hon är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien sedan 2018.

Åsa Wikforss kommer att ta sitt inträde vid Akademiens högtidssammankomst den 20 december.

https://www.svenskaakademien.se/press/n ... kademien-8

Kan inte påstå att jag vet mycket om henne, men har hört en del föredrag mm. Fick mycket gott intryck.
Får hoppas att hon bidrar med nånting positivt. :-)Happy
Fabela
 
Inlägg: 5135
Anslöt: 2013-12-08

Kris i Svenska Akademien

Inläggav Alien » 2019-11-30 1:35:59

Maggi skrev:Tror hon menar TYP Torgny Lindgren, någon som är som han.
Men den typen av författare är nog inte så lätt att hitta idag?

För det första består inte Svenska Akademien enbart utav författare utan också av litteraturvetare och språkvetare. För det andra är det inte säkert att man passar att arbeta i Akademien bara för att man är en lysande författare. För det tredje kan arbetet bli så betungande att själva författandet får ta en paus.

Om man gillar böcker som utspelar sig i Västerbotten och har inslag av västerbottniska dialektord så finns iaf Karin Smirnoff.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34489
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kris i Svenska Akademien

Inläggav Alien » 2019-11-30 2:00:29

Jag gläder mig åt att äntligen en finlandssvensk valts in, poeten Tua Forsström.

Nu finns det sex kvinnliga ledamöter: Kristina Lugn, Jila Mossaed, Tua Forsström, Ellen Mattsson, Anne Swärd och Åsa Wikfors. Sedan står stol 5 tom, eftersom Göran Malmström dog nyligen.

Jag gillar inte Kristina Lugn, som stödde Horace Engdahl och Katarina Frostensson. En av dem som drev bort Sara Danius.

Intervju med de fyra nyaste ledamöterna:

TT/UNT skrev:Det är sent i oktober då Akademiens fyra nya ledamöter för första gången möts i Börshuset i Stockholm. När de i december tar sitt inträde jämnas den skeva könsbalansen ut en smula, från två till sex kvinnor.
---
Än så länge rör de sig ovant i Börshuset. Ellen Mattson, Anne Swärd, Åsa Wikforss och Tua Forsström bekantar sig trevande med den pampiga miljön.
---
Jag kan inte ens tänka mig hur det skulle vara annars, känslan av att inte vara ensam om det gör att det känns nästan lite lätt, och roligt, säger Ellen Mattson och får medhåll av Tua Forsström:

Jag kommer ju från Finland och har haft väldigt lite med de här kretsarna att göra. Jag kommer från den västnyländska skogen.

För Åsa Wikforss, språkfilosof som 2008 tillsammans med Kathrin Glüer-Pagin blev en av Sveriges två första kvinnliga professor i teoretisk filosofi, har sällskapet en särskild dimension. Under sin karriär har hon och forskarkollegan stöttat varandra i en värld där andelen kvinnliga professorer har varit få.

Därför var det viktigt för mig att tre andra kvinnor hade tackat ja redan. All forskning visar att man tappar självförtroendet när man sitter i en miljö där man tillhör en minoritet.
Efter att kvällen innan ha träffat de andra tre känner hon sig entusiastisk.

Det här är en historisk förändring. Men vi kommer inte in som ett gäng utan som fyra individer med fyra kompetensområden. Och ska man få bra bredd på expertisen ska man ju ta in kvinnor också.
https://www.unt.se/kultur-noje/kvinnlig ... 60830.aspx

Det anses väl som en ära att sitta i Akademien. Men hur mycket betalt får de?

Ersättningen ligger från juli 2019 på 10 000 kronor per ledamot och månad, vilket flera av ledamöterna tycker är en blygsam summa med tanke på arbetsinsatsen.


Som sagt, risken för en författare är att hen inte hinner med sitt författarskap. Det har drabbat Tua Forsström, trots att hon inte börjat arbeta i Akademien ännu.

För Tua Forsström har jobbet redan påverkats. Hon är den första finlandssvenska författaren som har valts in i Akademien och berättar att "glädjen står högt i tak i Finland".

Det har varit finlandssvenskarnas dröm att bli representerade i Akademien. Det har rått en sådan lycka att jag inte har hunnit skriva ett endaste ord, säger hon.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34489
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in