Kriminalserier på TV

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Kriminalserier på TV

Inläggav Ganapati » 2015-04-14 10:35:19

Man kan tydligen rösta på om man vill se mer säsonger av Jordskott.
Länken till röstningen är här: http://www.svt.se/jordskott/skulle-du-v ... -jordskott
Jag tänker vänta och se efter sista avsnittet. Det beror ju på vad som händer där om man vill se mer.
Helt klart populär serie. Jag tror de har köpt in den i fler nordiska länder, var det Norge och Finland?

En annan svensk populär exportprodukt är ju serien Bron, som kommer i en säsong tre till hösten.
Kommer inte på någon serie mer än Rex, som inte är engelsk/amerikansk/svensk, tyvärr. Jag vet att jag har sett nån mer tysktalande historia samt något australiensiskt men minns ej namnet
Ganapati
 
Inlägg: 243
Anslöt: 2013-08-23

Kriminalserier på TV

Inläggav Alien » 2015-04-14 12:54:08

Vad är "jordskott" egentligen? Utanför serien:
Jordskott är en egendomlig naturföreteelse, varvid under vintern på öppna fält skarpt begränsade stycken av den frusna marken lyfts upp och kastas ett par meter åt sida, varvid gropformiga fördjupningar uppkommer, där styckena ursprungligen legat.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jordkast

Serien har tydligen fått blandad kritik. När jag sökte på nätet hittade jag bl a en 57 sidor lång tråd om Jordskott på Flashback. Givetvis en massa sågningar, men varför skriva så mycket om något som bara är dåligt?

Det är väl typiskt att folk ska gnälla på allt. Man gnäller på tråkiga realistiska serier, sedan kommer något nytt och då gnäller man på logiska luckor och dåligt skådespeleri. Trots bra skådespelare som Göran Ragnerstam, Moa Gammel, Peter Andersson, Ann Petrén m fl. Det viktiga är att man är fängslad medan det pågår och det är ju många.

Serien kommer att visas i Finland, Norge och på Island. Och även i Britannien. Undrar vad den kommer att heta på engelska?

Brittiska dramakanalen ITV Encore har köpt in Jordskott och kommer visa serien framöver. Kanalen startades så sent som i juni förra året och Jordskott är dess första icke-engelskspråkiga inköp.

Inköpet av Jordskott gör att ITV Encore nu börjar konkurrera med brittiska kanaler som BBC Four, More4 och Sky Arts, som alla har lanserat olika utländska serier för den brittiska publiken. Till exempel har BBC Four tidigare visat SVT-serierna Torka aldrig tårar utan handskar och Arne Dahl.

Jordskott säljs internationellt av ITV Studios Global Entertainment, som gjorde en mycket stor satsning på serien under MIP-mässan i Cannes i oktober förra året.
https://vipatv.svt.se/204/notiser/arkiv ... nnien.html
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34734
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kriminalserier på TV

Inläggav Ganapati » 2015-04-14 20:08:01

Ah, kom på den gamla italienska serien Bläckfisken. Den följde jag i början åtminstone, men som i fallet med många andra serier drogs det ut på det i det oändliga :P
Ganapati
 
Inlägg: 243
Anslöt: 2013-08-23

Kriminalserier på TV

Inläggav Kahlokatt » 2015-04-14 21:15:34

atoms skrev:"Graven" som gick för några år sedan var helt okej medan den andra omgången (Morden) mest tuggade om och om.


Åh, jag ÄLSKADE Graven, det var så himla spännande och otäckt! Morden var också bra, men inte lika bra som Graven.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19057
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Kriminalserier på TV

Inläggav Zirre » 2015-04-14 21:25:28

Här sker visst spoiling av Jordskott.

Ylva är häftig.
Zirre
 
Inlägg: 9246
Anslöt: 2009-12-08
Ort: Sthlms län, Uppland

Kriminalserier på TV

Inläggav Kahlokatt » 2015-04-14 21:36:21

En sak jag tycker var lite klyschig i Jordskott
Spoiler: visa
var att Ida, den autistiska (?) flickan, naturligtvis pratade när hon var inne hos Josefine.


Jag hoppas att man inte kommer att få se den där Muns ansikte mot ansikte. Inte för att jag tror att det skulle vara otäckt utan tvärtom för att det förmodligen skulle vara jättelarvigt...
Senast redigerad av Kahlokatt 2015-04-14 21:42:36, redigerad totalt 1 gång.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19057
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Kriminalserier på TV

Inläggav Huggorm » 2015-04-14 21:39:42

Kahlokatt skrev:En sak jag tycker var lite klyschig i Jordskott
Spoiler: visa
var att Ida, den autistiska (?) fickan, naturligtvis pratade när hon var inne hos Josefine.


Jag hoppas att man inte kommer att få se den där Muns ansikte mot ansikte. Inte för att jag tror att det skulle vara otäckt utan tvärtom för att det förmodligen skulle vara jättelarvigt...

Ja, det var ungefär lika väntat som att Eva skulle använda sitt ägande i företaget för att försöka stoppa arbetet.

Jag tror inte man kommer få se Muns. Det finns ingen skådespelare för honom i någon lista.
Huggorm
 
Inlägg: 17517
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Ett berg av lera

Re: Kriminalserier på TV

Inläggav El_Justiciero » 2015-04-14 22:26:01

Jag gillar den italienska deckaren om Kommisarie Montalbano, myspys som är mycket bättre än Midsomer murders. Kommer ihåg några franska på 80-90 talet, en om en krypskytt under en fotbollsmatch och en som handlade om en smitningsolycka i alperna.
El_Justiciero
 
Inlägg: 446
Anslöt: 2013-04-29
Ort: Sollentuna

Kriminalserier på TV

Inläggav KrigarSjäl » 2015-04-14 22:36:16

Graven var bra ja.
KrigarSjäl
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 33172
Anslöt: 2006-08-10

Kriminalserier på TV

Inläggav Alien » 2015-04-15 1:48:01

Ganapati skrev:Ah, kom på den gamla italienska serien Bläckfisken. Den följde jag i början åtminstone, men som i fallet med många andra serier drogs det ut på det i det oändliga :P


Ah, Bläckfisken (La Piovra) och den tuffe och rättrådige kommissarie Corrado Cattaini. Den följde jag troget. Och den kunde ju pågå i evighet eftersom maffian pågår i evighet.

Serien producerades av italienska TV-bolaget RAI i samarbete med flera andra europeiska TV-bolag, däribland SVT. Den visades i 10 omgångar 1984-2001. Den anses vara Italiens mest framgångsrika TV-serie någonsin. Huvudpersonerna har skiftat under seriens gång men i centrum står alltid den italienska polisens kamp mot maffian.
---
Titeln Bläckfisken syftar på den organiserade brottslighetens sätt att likt en bläckfisk gripa tag i människor och samhällets olika delar och att om man huggar av en arm så växer en ny ut. Serien är inspirerad av flera verkliga händelser, där bland andra poliserna Carlo Alberto Dalla Chiesa, Giovanni Falcone och Paolo Borsellino mördades under 1980- och 1990-talen.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A4ckfisken

Då tyckte jag iaf att den var jättebra. Vet inte vad jag skulle tycka idag. "Non ti preoccupare" hördes polisen (el gangstern) säga till sina kvinnor, fast de hade sannerligen orsak att oroa sig, det brukade sluta med ond bråd död förr el senare.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34734
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kriminalserier på TV

Inläggav Alien » 2015-04-26 3:11:35

En blinkning till serien Twin Peaks var den goda hjortronpajen som Wass berömde i Silverhöjd.

Annars tycker jag skillnaden är att i Twin Peaks så kom FBI-agenten Cooper till Twin Peaks för att utreda ett mord. Han är en riktig polis och vi ser konstigheterna med hans ögon. I Jordskott finns ingen hjälte/hjältinna som är en normal polis, alla verkar ha andra agendor.
Spoiler: visa
Eva är traumatiserad och helt klart olämplig att jobba som polis där, personligt insyltad som hon är och beredd till att kidnappa ett annat barn för att få tillbaka sin egen dotter. Wass är ju synnerligen skum och har en annan agenda än att få fram sanningen, trots att han är från Rikskrim. T o m Tom låter sig snabbt övertalas att mörka bevisen och acceptera Evas kidnappning av flickan Emma.


Eva har inte haft kontakt med sin far på sju år, inte ens när han blev allvarligt sjuk. Det får man ingen förklaring till. Det var ju inte som att hon visste om att han var moraliskt ansvarig för bortrövandet av Josefina för att han "gjort sig till ovän med skogen".

Nu är iaf serien slut och frågan är om det blir någon fortsättning.

Spoiler: visa
Sorgligt att Josefine "blev ett med jorden" men logiskt, hon har ju varit dödssjuk hela tiden. Eva tog det förvånansvärt lugnt mtp att hon varit beredd till allt för att rädda Josefine. Och efterblivne Niklas visade sig plötsligt så klok att han kunde övertala Gerda att rädda barnen.


Ni som sett serien, vill ni ha en fortsättning?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34734
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kriminalserier på TV

Inläggav Alien » 2015-04-26 3:24:32

Är det någon som ser den brittiska thrillern The Honourable Woman?

svt skrev:Nessa Stein (Maggie Gyllenhaal) är en mäktig brittisk-israelisk affärskvinna som strävar efter jämställdhet och fred i Mellanöstern. Hon är dotter till en mördad israelisk vapenhandlare och blev som liten vittne till sin fars mord av den beväpnade delen av PLO. Tillsammans med sin bror Ephra (Andrew Buchan) styr hon över inflytelserika bolaget Stein Foundation.
---
Serien är skriven och regisserad av Bafta-belönade Hugo Blick. Maggie Gyllenhaal belönades nyligen med en Golden Globe för sin insats i serien.
http://www.svt.se/the-honourable-woman/ ... spionserie

Vem kan hjältinnan lita på? Vem kan man som tittare lita på?

I serien spinger hon efter en liten pojke Kasim som blivit bortrövad. Jag tror först att det är hennes brorson. Men det är det inte utan barnflickans son. Fast varför är hon så mån om honom?

Spoiler: visa
En man som tycks ha begått självmord visar sig ha bivit mördad. Av vem? CIA? Vem ringer samtalet som lockar en kvinna i döden? CIA? Eller den brittiska motsvarigheten? Helt klart är iaf att ingen visar något intresse för att sanningen ska komma fram.


När alla har hemligheter och alla tycks beredda att svika varann, är det lite svårt att hänga med i svängarna.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34734
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kriminalserier på TV

Inläggav kiddie » 2015-04-26 3:45:27

Jag tycker de senare avsnitten av Jordskott blev lite för förklarande som om man behövde en massa repetition för att fatta. Dock förstår jag inte kritiken att serien är för svensk. Ska vi skämmas för Sverige eller? Tycker dock sista avsnittet var bra, trodde det lite sämre i serien skulle ta överhanden men inte då. Det avrundades väldigt bra.

Vill dock inte ha en fortsättning. Inte på samma ort iaf. Huvudpersonen ska absolut inte användas igen, hennes story är typ slut.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Kriminalserier på TV

Inläggav Huggorm » 2015-04-26 9:28:15

kiddie skrev:Jag tycker de senare avsnitten av Jordskott blev lite för förklarande som om man behövde en massa repetition för att fatta. Dock förstår jag inte kritiken att serien är för svensk. Ska vi skämmas för Sverige eller? Tycker dock sista avsnittet var bra, trodde det lite sämre i serien skulle ta överhanden men inte då. Det avrundades väldigt bra.

Vill dock inte ha en fortsättning. Inte på samma ort iaf. Huvudpersonen ska absolut inte användas igen, hennes story är typ slut.
Ja, slutet fick dom till väldigt bra. Någon var ju nästan tvungen att dö, det behövdes starka känslor för att få ett avslut.

Jag tror nästa säsong kommer kretsa runt Wass, kanske i Kanada. Eventuellt med Eva som sidekick, hon är ju också polis med övernaturliga förmågor nu.
Huggorm
 
Inlägg: 17517
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Ett berg av lera

Kriminalserier på TV

Inläggav Kahlokatt » 2015-04-26 21:34:56

Jag vill absolut ha en ny säsong av Jordskott!
Kahlokatt
 
Inlägg: 19057
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Kriminalserier på TV

Inläggav Ganapati » 2015-04-26 21:37:14

Ja det finns ju hur mycket som helst att spinna vidare på där. Författaren har också gjort antavlor till flera tydligen, som går hundratals år tillbaka. Vi får hålla tummarna.
Ganapati
 
Inlägg: 243
Anslöt: 2013-08-23

Kriminalserier på TV

Inläggav Alien » 2015-04-27 1:53:29

Jag skulle inte vilja ha varken Eva el Göran som huvudperson i uppföljaren. De känns förbrukade som poliser. Poliser ska inte mörka sanningen. Inte Tom heller, han deltar i mörkläggningen (och har också fått en del superkrafter genom Esmeraldas attack på honom). De kan möjligen finnas med som bifigurer som dyker upp mot slutet.

Så hellre en helt ny polis i så fall. En som verkligen prioriterar polisarbetet. Och som kanske hotas av den mystiska organisationen.

I den här omgången kändes det som om Muns iaf delvis var på den goda sidan (mot miljöförstöringen) trots att Muns rövade bort Josefine och de andra barnen. Men är det egentligen självklart att "de övernaturliga" alltid är dem man ska heja på? De är ju ofta farliga.

Annars kan man iofs förstå även "skurken" Storm som hade samma orsak som Muns att hämnas. Tyckte faktiskt synd om honom när han måste avliva sin schäfer.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 34734
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Kriminalserier på TV

Inläggav Huggorm » 2015-04-27 9:20:15

Alien skrev:Annars kan man iofs förstå även "skurken" Storm som hade samma orsak som Muns att hämnas. Tyckte faktiskt synd om honom när han måste avliva sin schäfer.
Det rörde mig inte i ryggen efter att schäfern blivit skadad när han försökte dräpa Esmeralda.
Huggorm
 
Inlägg: 17517
Anslöt: 2011-12-12
Ort: Ett berg av lera

Kriminalserier på TV

Inläggav antonius » 2015-04-27 11:46:11

Och vart tog lilla Linus vägen då, sitter han där och ruttnar i fängelsehålan, är så orolig för honom... :(
antonius
 
Inlägg: 15361
Anslöt: 2012-12-06
Ort: In my escape pod.

Kriminalserier på TV

Inläggav Kahlokatt » 2015-04-27 22:47:39

Alien skrev:
Annars kan man iofs förstå även "skurken" Storm som hade samma orsak som Muns att hämnas. Tyckte faktiskt synd om honom när han måste avliva sin schäfer.


Jag tyckte inte synd om honom, men om hunden.
Kahlokatt
 
Inlägg: 19057
Anslöt: 2008-10-08
Ort: Personal Prison

Kriminalserier på TV

Inläggav Ganapati » 2015-04-27 22:54:11

Ja Storm hade ju ett tämligen osympatiskt framträdande. Hans hund däremot var det oerhört synd om.
Ganapati
 
Inlägg: 243
Anslöt: 2013-08-23

Kriminalserier på TV

Inläggav kiddie » 2015-04-28 12:59:55

Djur råkar alltid illa ut i skräckisar. Det bara är så. Jag ogillar det. Det var mycket obehagligt det där om hunden.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

Kriminalserier på TV

Inläggav nescio » 2015-04-28 14:39:10

Kan ni lätt hänga med i handlingen i deckare? Det är ju en massa namn och ansikten att hålla reda på. Om man har svårt att komma ihåg ansikten och namn, tycker jag det kan bli lite problematiskt.
nescio
 
Inlägg: 2333
Anslöt: 2009-03-12
Ort: En liten röd stuga.

Kriminalserier på TV

Inläggav KrigarSjäl » 2015-04-28 15:15:18

nescio skrev:Kan ni lätt hänga med i handlingen i deckare? Det är ju en massa namn och ansikten att hålla reda på. Om man har svårt att komma ihåg ansikten och namn, tycker jag det kan bli lite problematiskt.

Man behöver inte hålla reda på alla trådar, hur det blir visar sig ju i alla fall.
KrigarSjäl
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 33172
Anslöt: 2006-08-10

Återgå till Intressanta intressenLogga in