Konceptuell konst (konceptkonst), performancekonst

Berätta om dina specialintressen och lär dig om andras.

 Moderatorer: atoms, Alien, marxisten

Konceptuell konst (konceptkonst), performancekonst

Inläggav Alien » 2016-08-18 2:32:20

Vad menas med konceptkonst? Enligt wikipedia:
Det är en konstform baserad på att idén, eller konceptet, tar överhanden över materiella eller estetiska överväganden. Den hade sina rötter i avantgardistiska rörelser under 1900-talets första hälft, exempelvis dadaism, Fluxus, Happening, minimalism och liknande institutionskritiska förhållningssätt. Ofta framhålls Marcel Duchamps praktik som en utgångspunkt.


Performancekonst verkar vara en slags konceptkonst.

Det är främst en faktor som utmärker en performance: Den uppförs "live", i realtid och utgör inte någon representation, vilket annars är vanligt inom bildkonsttraditionen, utan den är sitt görande och genomförande.

Kännetecknande drag

Konstverken, som presenteras för publiken kan vara noga planerade eller spontana, med eller utan deltagande från publiken, med konstnären närvarande eller frånvarande. Konstverket kan skapas på olika platser och i olika miljöer och under en kort eller längre tid. De kan röra olika situationer som ofta berör fyra grundläggande element: tid, rum, konstnärens kropp och närvaro, eller relationen mellan konstnären och publiken. Men det är individens eller gruppens handlingar på en viss plats och under en viss tid som konstituerar verken.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Performance

Allt detta verkar väldigt abstrakt och har mer med idéer än skönhet att göra.

En känd performancekonstnär är Marina Abramović (född i Belgrad, nu bosatt i New York). Hennes mest kända performance är Rhythm 0 i Neapel 1974. Hon stod stilla i sex timmar. På ett bord fanns 72 olika föremål, som äpple, olivolja, vatten, dricksglas, sked, fjäder, näsduk, salt, socker, tvål, honung, bröd, vin, kam, blommor, parfym, polaroid kamera, tändstickor, ljus, bandage, kökskniv, sax, nålar, rakblad, piska, fickkniv, skjutvapen

Där fanns också instruktioner:
There are 72 objects on the table that one can use on me as desired.
Performance.
I am the object.
During this period I take full responsibility.


Avsikten med detta var att se hur långt publiken skulle gå. En närvarande konstkritiker skrev:
Spoiler: visa
It began tamely. Someone turned her around. Someone thrust her arms into the air. Someone touched her somewhat intimately. The Neapolitan night began to heat up. In the third hour all her clothes were cut from her with razor blades. In the fourth hour the same blades began to explore her skin. Her throat was slashed so someone could suck her blood. Various minor sexual assaults were carried out on her body. She was so committed to the piece that she would not have resisted rape or murder. Faced with her abdication of will, with its implied collapse of human psychology, a protective group began to define itself in the audience. When a loaded gun was thrust to Marina's head and her own finger was being worked around the trigger, a fight broke out between the audience factions."


Ja, vad gör folk om de får veta att de får göra vad de vill, konstnären har ju tagit på sig ansvaret?

Men om någon mördat henne, hade den sluppit undan åtal och straff? Det är väl inte tillåtet att mörda någon ens om den gett sin tillåtelse?

Detta måtte väl vara det kusligaste performanceverket hittills. Förvisso intressant men obehagligt.

Öht tror jag inte jag gillar konstverk där man dras in själv i verket. Skulle nog undvika att gå på något sådant. Vad tycker ni andra?
Alien
Moderator
 
Inlägg: 35691
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Konceptuell konst (konceptkonst), performancekonst

Inläggav KrigarSjäl » 2016-08-18 2:40:00

Jag gillar det inte alls.

Man kan rentav säga att jag avskyr det, och om det gör mig till en konservativ ärkeknöl i vissa läger må det vara hänt.

Gillar heller inte clowner, gycklare, jonglörer, pantomim, gatuteater, levande statyer, taskspelare eller någonting med detta besläktat.
KrigarSjäl
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 33172
Anslöt: 2006-08-10

Konceptuell konst (konceptkonst), performancekonst

Inläggav atoms » 2016-08-18 2:58:05

När det blir bra kan det bli jävligt bra.
atoms
Moderator
 
Inlägg: 14987
Anslöt: 2009-05-05
Ort: Norrköping

Konceptuell konst (konceptkonst), performancekonst

Inläggav noterbart » 2016-08-18 8:25:50

Det står så dumt om Performancekonst på Wikipedia,
"Performance eller performancekonst (Performance art), av fornfranskans parfornir, från vilket vi har ordet »performativ«. Detta betyder »fullfölja«, »fullborda«, »göra klart«, och är bildat av ledet par (latinets per) som har en rad betydelser, som t.ex. »genom« och »över«, men också »helt« - vilket är den här aktuella betydelsen - och verbet fo(u)rnir försörja. Performancekonst är en bildkonstform med rötter i den tidiga modernismen, en form av "levande konst", en kunskapsalstring som blir till i och genom erfarandet, deltagande, görandet."


Ordet syftar väl uppenbart på performance som betyder uppträdande/föreställning.

Konst i helheten är ju mycket större än man tror, det har ju med mjölkförpackningar, logotyper, hur en tv-studio är möblerad, hur en låt är skapad och vad som är syftet.

Ifall konst vill försköna en bild av något så brukar det ju vara trevligt, men just performancekonst är förmodligen något man inte vill se frivilligt.
Typ att man slår ihjäl ett djur offentligt, när syftet är få folk att sluta äta kött.
Finns en del videos där de ser hur reaktionen blir om en man blir misshandlad av en kvinna, där det flesta står skrattar när det händer, sen har det filmat skillnaden på reaktionen när en man slår en kvinna då alla vill blanda sig i.


Jag tycker det får finnas en tanke med det, man kan bara inte gå full psycho och traumatisera folk utan något som helst syfte.
Men allt som påverkar är väl en form av konst.
noterbart
 
Inlägg: 102
Anslöt: 2016-08-01
Ort: Göteborg

Konceptuell konst (konceptkonst), performancekonst

Inläggav Alien » 2018-10-05 16:17:23

Sedan finns ju konst som installation.

I Uppsala hade konstnären Clark Lunberry bjudits in för att föreläsa och skapa en installation. Det gick inte riktigt som förväntat.

UNT skrev:Clark Lunberry har gjort sig känd för att skapa poesiinstallationer med såväl vatten som luft som fond. ----
Under besöket skulle han även skapa en installation i Svandammen på temat framträdelse/försvinnande.

Mats Rosengren, professor i retorik vid Uppsala universitet, var den som bjöd in Lunberry. Han berättar att konstnären under söndagseftermiddagen placerade de karaktäristiska textremsorna i själva dammen och färdigställde verket genom att lägga broschyrer på bänkarna kring dammen. Broschyrerna låg i påsar som skydd mot fukt, och för att de inte skulle blåsa bort hade stenar med texten "Read. Observe. Return." placerats ovanpå dem.
http://www.unt.se/nyheter/uppsala/kommu ... 81363.aspx

Men ingen hade tydligen varskott parkförvaltningen så hela konstverket/installationen städades bort av misstag. Lite tragikomiskt att det inte går att se skillnad på en konstnärlig installation och vanligt skräp.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 35691
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Konceptuell konst (konceptkonst), performancekonst

Inläggav nallen » 2018-10-05 19:32:28

Alien skrev:Lite tragikomiskt att det inte går att se skillnad på en konstnärlig installation och vanligt skräp.

Det tycks ju vara mer eller mindre legio. På Open Art i Örebro var det till exempel nån som fyllde hela djävla Järntorget med kasserade möbler för några år sen :-)051
Trams!
nallen
 
Inlägg: 16746
Anslöt: 2006-08-27
Ort: Vid flodkröken

Konceptuell konst (konceptkonst), performancekonst

Inläggav Alien » 2020-06-06 3:11:16

År 2008 skulle Pippa Bacca och Silvia Moro genomföra ett konst- och fredsprojket, Brudar på resa. Iklädda brudklänningar skulle de lifta genom 11 länder och slutmålet var Jerusalem. Under resan skulle de träffa flera barnmorskor och tvätta deras fötter. Länderna skulle vara länder som var el varit i krig. Liftandet skulle visa på tillit och barnmorskorna på att hjälpa livet som kontrast till krig och död. Men i Burgas blev kvinnorna osams och beslöt att skilja på sig.

Spoiler: visa
I Turkiet blev Pippa Bacca våldtagen och mördad. Mördaren tog även hennes mobil och kamera. Med kameran filmade han ett bröllop. Han åkte fast och dömdes till 30 års fängelse.

Jag tycker förstås de var idioter. Ännu värre var det när de skildes åt och Pippa ensam skulle lifta i sin brudklänning. Alltför mycket tillit.

Sen visade det faktum att de inte orkade hålla ihop hela tiden hur svårt det är med fred.


Så gott som alla har väl hört talas om detta. Nu visas ett TV-program kallat Konstbruden Pippa Bacca.

Den italienska konstnären Pippa Bacca genomförde ett flerårigt konstprojekt, ett resande perfomance i vilket hon liftade klädd som en brud. Hon tog sig igenom länder förstörda av krig eller med pågående konflikter för att sprida ett budskap om brödraskap och fred. Hon ville skapa ett symboliskt bröllop med hela världen, och ifrågasätta begrepp som kärlek, familjeband, fred och våld.
https://www.svtplay.se/video/26830781/k ... ippa-bacca
Alien
Moderator
 
Inlägg: 35691
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

Återgå till Intressanta intressenLogga in