KI:s forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Tipsa om nyheter, böcker, filmer, hemsidor o.s.v. här.

 Moderatorer: atoms, Alien

KI:s forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Alien » 2016-01-28 16:16:36

Trots detta vägrar såväl kirurgen själv som de ansvariga på KI att erkänna att något fel begåtts. Patienterna var rena försökskaninerna. Konstgjord luftstrupe av plast hade inte ens prövats i djurförsök, men det ljög man om för patienterna. Den första som genomgick operationen fick veta att han visserligen var den första människan som skulle genomgå det men att man framgångsrikt opererat grisar (och grisar är ju rätt lika människor). Vidare fick han veta att han annars bara hade sex månader kvar att leva. Han änka sade efteråt att även om det varit sant, hade det varit bättre än två års lidanden. Han hade svårt att andas, strupen var infekterad, en hel del dött kött, svamp.

En annan patient, ryska Julia, kunde ha levt ett långt liv trots sin trakeostomi, men hon ville bli helt frisk och det kostade henne livet.

Jag såg på Dokument inifrån: Experimenten i SVT och jag fick riktig ångest när jag tänkte på patienternas lidanden. De var helt i händerna på "geniet", forskaren och gästprofessorn Paolo Macchiarini.

svt skrev:Sex av åtta patienter har avlidit efter att ha fått en strupe av plast inopererad, utfört av kirurgen Paolo Macchiarini. Tre av dem har opererats på Karolinska – men Karolinska institutet rektor Anders Hamsten har fortsatt förtroende för forskaren och kirurgen. I höstas fick Macchiarini förlängt kontrakt vid KI.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tro ... fortroende

Grunden till det hela är att alla forskare och forskningsinstitut vill vara först med nya metoder. Och i detta fall hade forskaren så bråttom att han hoppade över djurförsöken. Han påstod att det var befogat för att patienterna annars skulle ha dött inom en snar framtid. Detta är ifrågasatt. Men om patienterna fått veta "du riskerar att dö snart el om ytterligare något år, men i senare fallet kommer du att ha levt många månader med smärta och ångest och svårigheter att andas", vad tror ni de skulle ha valt? Patienterna fick öht inte veta riskerna.

Läkartidningen 2014-12-22 skrev:Det började i april 2014 med att en nära medarbetare till gästprofessorn anklagade en toraxkirurg som medverkade vid operationen för att utan tillåtelse ha använt och förvanskat data från gästprofessorns grupp i samband med en anslagsansökan till Vetenskapsrådet.
Spoiler: visa
Anklagelserna har tillbakavisats av toraxläkaren, som i sin tur anklagat gästprofessorn för att vilja ta åt sig all ära för gemensamma insatser.
Några månader senare, i augusti, kontrade toraxkirurgen och tre andra läkare med att anmäla gästprofessorn för oredlighet i forskning. Anmälarna, som medverkat i vården av den första patienten samt ytterligare två patienter som opererats med samma metod, menar att data förfalskats och utelämnats i en rad artiklar, inklusive Lancet-artikeln som toraxkirurgen själv var medförfattare i. Utifrån en analys av patienternas journaler menar de att patienterna drabbats av betydande komplikationer som inte redovisats samt att det saknas grund för påståendet att transplantaten utvecklats till fungerande luftrör. Dessutom kritiserar de att operationerna skedde utan föregående etisk prövning.
http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/N ... arolinska/

Experimenten är en dokumentärserie i tre delar. Här är första avsnittet Stjärnkirurgen: http://www.svtplay.se/video/5848124/exp ... rnkirurgen

Här är andra avsnittet, Varje kirurg har sin kyrkogård:
http://www.svtplay.se/video/5990228/exp ... -avsnitt-2

Och här är tredje avsnittet, Sanningens labyrint:
http://www.svtplay.se/video/6123392/exp ... s-labyrint
Alien
Moderator
 
Inlägg: 41311
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

KIs forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav alixha » 2016-01-28 18:32:34

Intressant, tack för tipset, ska nog kolla på detta i helgen.
alixha
 
Inlägg: 2645
Anslöt: 2013-01-04

KIs forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Bali » 2016-01-30 7:03:46

Jag såg också dokumentärserien och det var ju verkligen skrämmande fakta som kom fram; man vill ju inte tro att det är sant.

Delar av den svenska läkarkåren vaknar också till nu och de är riktigt upprörda:
Karolinska är etikens Tjernobyl
Bali
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 3291
Anslöt: 2010-05-15

KIs forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav kiddie » 2016-01-31 2:57:46

Kollade första avsnittet och tyckte det tog slut lite plötsligt. Vad bra att jag fick veta att det var ett av tre då. :lol:

Jag var nog inte så fokuserad. Men tyckte det var bra. Iaf det avsnitt jag såg. Ska försöka få SVTPlay att funka nu.
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

KIs forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Bali » 2016-02-02 12:08:30

KI:s rektor, Anders Hamsten, verkar nu i alla fall anse att Paolo Macchiarini inte kan vara kvar på KI längre (ojdå, liksom), men trots att många även anser att han själv bör avgå har Hamsten tydligen inte en tanke på att göra det:

KI:s rektor: Macchiarini kan inte vara kvar

Också Expressen tog upp detta för ett par dagar sedan och där länkas det också till en lång artikel om Macchiarini som var införd i Vanity Fair i början av året, en artikel i vilken han verkligen framstår som en tvättäkta mytoman:

Nu rämnar fasaden för kändiskirurgen

Jag satt nästan som en fågelholk när jag läste artikeln i Vanity Fair, måste jag säga.
Fy fan, vilken otäck man det här verkar vara och tyvärr är han säkert inte ensam heller; det finns nog många "mindre lustiga" läkare där ute.
Bali
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 3291
Anslöt: 2010-05-15

KIs forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Bali » 2016-02-02 17:38:50

I gårdagens SvD nekar (förstås) Paolo Macchiarini till anklagelserna emot honom; de är alla falska, enligt honom:

KI-kirurgen bryter tystnaden: "Falska anklagelser"

Sedan skriver även SvD att Macchiarini redan tidigare var brottsmisstänkt i Italien och detta skulle tydligen varit något som också var känt av KI:

KI anställde Macchiarini trots brottsmisstankar

Ja herregud vilken soppa!
Bali
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 3291
Anslöt: 2010-05-15

KIs forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav kiddie » 2016-02-02 23:10:44

Det är läskigt när ngn utstrålar något så alla även mkt smarta bara blint följer. :?
kiddie
Inaktiv
 
Inlägg: 15537
Anslöt: 2013-02-23
Ort: Katternas planet

KIs forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Alien » 2016-02-10 2:05:35

Ja, "stjärnkirurgen" verkar vara en klassisk psykopat, karismatisk och övertygande. Och KI tycks i sin jakt på just att vara först blundat för allt som heter kontroll. Nu säger kirurgen och KI att det inte var forskning utan vård. För forskning på patienter och försökspersoner krävs godkännade av forskningsetiknämnden, men det behövs inte för vård. Men vård ska ska enligt "beprövad erfarenhet" och det kan man inte påstå att en helt ny metod är.

UNT 2016-02-09 skrev:2010 Macchiarini rekryteras som gästprofessor till Karolinska institutet för att leda en satsning på regenerativ medicin.

2011 Världens första transplantation av en konstgjord luftstrupe genomförs vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge. Skälet till operationen ska vara återfall i strupcancer, men detta har ifrågasatts. Prover som alltid brukar tas vid canceroperationer har försvunnit. Patienten dör efter 2,5 år.

2011 och 2012 Ytterligare två patienter får konstgjorda luftstrupar inopererade. Den ene dör efter bara några månader, den andra kräver ständig intensivvård.
http://www.unt.se/uppland/uppsala/kom-s ... 01565.aspx

År 2014 händer mycket. Tidigare medarbetare anmäler Macchiarini för forskningsfusk. KI utser professor emeritus Bengt Gerdin från Uppsala universitet till utredare. Utredaren kom fram till att Macchiarini visat "oredlighet i forskningen". Några exempel:

- Han påstod i tidskriften The Lancet att den första operationen fått etiskt godkännande, men han hade aldrig ansökt om det.
- I olika uppsatser påstod han att operationerna var mycket framgångsrika och att patienternas konstgjorda luftstrupar fungerade nästan normalt. Sanningen var att en patient dött och de andra patienterna var mycket dåliga (en dog snart och den tredje måste hela tiden ha intensivvård). Här kan man tala om "operationen lyckades men patienten dog". :shock:

Men rektor Hamsten bortsåg från rapporten. Han påstod vid en presskonferens i augusti 2015 att han fått kompletterande uppgifter från Macchiarini som visade att denne inte gjort sig skyldig till forskningsfusk. Men varför fick inte Gerdin läsa igenom detta material och yttra sig över det innan KI tog ställning? Var de fortfarande förtrollade av strålglansen från "stjärnkirurgen" el trodde de att de kunde bluffa sig igenom detta och slippa en skandal? Professor Gerdin har i efterhand läst igenom Macchiarinis dokumentation och har inte ändrat sina slutsatser.

Jag skulle vilja ropa "Avgå Anders Hamsten!" Han och de andra beslutsfattarna har dragit skam över KI och indirekt över Nobels medicinpris. Genom sin jakt på nyheter och prestige så har de förlorat prestige.

– Macchiarini-fallet är nog det mest uppenbara exemplet på att det behövs en oberoende instans för att handlägga ärenden kring misstänkt forskningsfusk, i stället för att som nu låta universiteten själva göra detta, säger Bengt Gerdin, professor emeritus i intensiv- och brännskadevård vid Uppsala universitet.
http://www.unt.se/uppland/uppsala/vill- ... 01006.aspx

Nej, man kan inte låta universiteten utreda sig själva (lika orimligt som att polisen får utreda sig själva).

KI:s ledning kanske trodde de skulle komma undan en offentlig skandal men så kom dokumentärserien av Bosse Lindqvist i TV. Dessutom har Karolinska sjukhuset polisanmälts av Läkemedelsverket för att inte ha sökt tillstånd att använda de stamcellsinklädda plaststruparna. IVO har polisanmält Macchiarini.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 41311
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

KIs forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav ajemen » 2016-02-10 3:38:34

Hm, tråkigt och dumt att ljuga om djurförsök etc., men ingen ville väl något ont; det är tragiskt och olyckligt, och jag hoppas att kirurgen och hela KI tar större ansvar i framtiden.
ajemen
 
Inlägg: 893
Anslöt: 2013-04-03

KIs forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Bali » 2016-02-13 6:52:23

Nu har i alla fall Anders Hamsten bestämt sig för att avgå, och det var väl på sin plats.

”Jag ställer min plats som rektor för KI till förfogande”
Bali
Frivilligt inaktiverad
 
Inlägg: 3291
Anslöt: 2010-05-15

KI:s forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Alien » 2017-11-02 15:39:13

Det blev inget åtal mot Paulo Macchiarini:

SR skrev:Förundersökningen mot kirurgen Paolo Macchiarini läggs ner. Det meddelade åklagarmyndigheten och därmed frias han från misstankar om vållande till annans död.

Kirurgen Paolo Macchiarini som bland annat misstänkts för grovt vållande till annans död efter att ha opererat in luftstrupar av plast hos svårt sjuka patienter, frias av åklagaren.

Skälet är att det inte gått att bevisa att operationerna orsakat patienternas död i tre fall och inte heller vållande till kroppskada hos den fjärde.

– När det gäller de tre personer som har dött har vi inte kunnat bevisa att de hade antingen överlevt eller drabbats av färre antal komplikationer med en annan metod än den som användes, säger kammaråklagare Anders Tordai vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.as ... el=6797353

Så att ljuga för och åstadkomma ett stort lidande för patienterna, det är inte brottsligt?

En patient fick svårt att andas och måste slemsugas var 4:e timme. Vem vill leva längre tid under sådana förhållanden? Det vore en sak om detta lidande ledde till att man blev frisk i slutänden, men han dog ju ändå inom kort.

Och en av de visselblåsande läkarna som slog larm om situationen på sjukhuset, Karl-Henrik Grinnemo, är besviken idag.

– Det är ju väldigt allvarligt att vi inom rättsystemet tillåter att vi kan föra in ett icke godkänt plastmaterial i svårt sjuka patienter utan att det har genomgått någon typ av testning vare sig i försöksdjur eller vid etiksprövningsnämnd eller Läkemedelsverket och att inte detta bedöms som en brottslig handling, säger han. Och man ska komma ihåg att de här patienterna är lurade att få de här syntetiska luftstruparna, och det är det som gör det här så väldigt allvarligt.

Ja, man vill tro att man är i goda händer när man hamnar på sjukhus pga allvarlig sjukdom. Men det kan man alltså inte lita på.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 41311
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

KI:s forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav LordNelson » 2017-11-03 16:04:14

Det känns så skönt att Doktor Makkaroni drog ner fisförnäma institutet och dom småpåvarna i dyngan. Wery nobelt..

Hoppas han fortsätter operera men bara på personer av hans egen kaliber.
LordNelson
Förhandsgranskad
 
Inlägg: 4519
Anslöt: 2010-06-25

KI:s forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Marjatta » 2020-09-29 11:51:28

Macchiarini åtalas för grov misshandel
”Ingreppen, som har orsakat de tre målsägandena allvarliga fysiska skador och stort lidande, har genomförts helt utan lagstöd”, säger överåklagare Mikael Björk. Macchiarini nekar till anklagelserna.
Den 11 december 2018 beslutade överåklagare Mikael Björk att återuppta en förundersökning som lades ned i oktober 2017, om två fall av vållande till kroppsskada, grova brott. Under det fortsatta utredningsarbetet har en förundersökning om ytterligare ett fall av vållande till kroppsskada, grovt brott, återupptagits. I samtliga fall rör det sig om personer som fått en syntetisk luftstrupe inopererad.

– Under den fortsatta förundersökningen har det inhämtats ytterligare skriftlig bevisning och hållits fler förhör med personer i Sverige, Belgien, Storbritannien, USA och Spanien. Genom dessa förhör och genom den skriftliga bevisningen har det blivit tydligt för mig att ingreppen genomförts i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet och därför inte utgjort led i någon laglig form av sjukvård eller tillståndsprövad forskningsstudie, säger överåklagare Mikael Björk vid Utvecklingscentrum på Åklagarmyndigheten, i ett pressmeddelande.

– Ingreppen, som har orsakat de tre målsägandena allvarliga fysiska skador och stort lidande, har alltså genomförts helt utan lagstöd, tillägger han.


Publicerat idag.
https://www.medtechmagazine.se/article/ ... misshandel
Marjatta
 
Inlägg: 3497
Anslöt: 2020-02-15

KI:s forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Alien » 2022-05-02 18:47:50

Sent omsider blir han alltså åtalad. Varför tog det så lång tid?

TT/UNT 27 APRIL 2022 skrev:Ett decennium har gått sedan Paolo Macchiarinis transplantationer av plaststrupar vid Karolinska sjukhuset. Nu inleds rättegången mot den misshandelsåtalade kirurgen. –De ingrepp Paolo Macchiarini gjort påstår vi har varit rena experiment på människor, säger åklagaren Jim Westerberg.
https://unt.se/nyheter/inrikes/brott/ar ... r/r9emqe5j

Macchiarinit var så charmig att han lurade alla.

TT/UNT 26 APRIL 2022 skrev:"Stjärnkirurgen" Macchiarini hyllades för sina banbrytande metoder och skulle ta svenska institutioner till nya höjder. Det slutade i en skandal med ingredienser som experimentella operationer, forskningsfusk och en häpnadsväckande kärlekshistoria. Hur kunde det bli så?
---
Snart ska hon stå brud i det de kallat "århundradets bröllop". På gästlistan finns bland andra presidentparen Obama och Clinton, Vladimir Putin och Kofi Annan. Tenoren Andrea Bocelli ska sjunga. Vigselförrättare är självaste påven.

Låter det för bra för att vara sant? Det var det också.

Våren 2015 inser Benita Alexander att vigseln mellan henne och fästmannen, den berömde kirurgen Paolo Macchiarini, inte kommer att bli av.
---
Hur var det här möjligt? Hur kunde Paolo Macchiarini få med sig såväl Benita Alexander som personer inom toppskikten på KI och KS på sina planer – de som samtliga var välutbildade personer, vana vid kritiskt tänkande?

Rolig och intelligent

En del i förklaringen är hans personlighet anser Bosse Lindquist och Benita Alexander, som båda vittnar om ett stort mått av charm hos kirurgen. Han är rolig, intelligent och drar allas blickar till sig när han går in i ett rum.
https://unt.se/nyheter/inrikes/brott/ar ... n/l7o86o0r

Även KI kan kritiseras:
2016 granskade professor emeritus Kjell Asplund det som hänt på KS och pekade då på att grupptänkande, tystnadskultur, många informella ledare och avsaknad av invändningar och tillräckligt kritiska frågor inför transplantationerna bidrog till händelseutvecklingen.
---
– Det stod pengar och prestige på spel. Han var guldkalven, "superkirurgen", som skulle ge prestige och uppmärksamhet från hela världen. Självklart ville människor hänga med på den här framgångsfärden – han var den gyllene biljetten, säger Benita Alexander.

Var sanktionerat

Paolo Macchiarini brukar försvara sig med att han inte var ensam i det som hände – och det har han rätt i, enligt Bosse Lindquist:

– Han sanktionerades av ledningarna för KI och KS. Och det är inte möjligt att göra experimentell kirurgi på KS utan att en rad chefer givit godkännanden. Macchiarini har helt rätt i att han inte är ensamt ansvarig för det lidande som förorsakats.

Intelligenta och välutbildade människor är tydligen lika lättlurade som andra. Många låter sig luras för att de drömmer om att tjäna mera pengar. Här lät man sig luras för att man lockades med prestige (och i förlängningen pengar).
Alien
Moderator
 
Inlägg: 41311
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

KI:s forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav slackern » 2022-05-02 20:58:07

Hur lång preskriptionstid är det egentligen för misshandel? Hände inte det där för bra många år sedan?
slackern
 
Inlägg: 40939
Anslöt: 2010-10-26
Ort: Stockholm

KI:s forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Någon » 2022-05-03 15:33:57

En tillräckligt bra rättslig prövning och en fällande dom, kanske kan få läkare, forskare och ansvariga inom hälso- och sjukvården att lära sig något av den här sorgliga historien?

Jag minns att jag reagerade på idén om luftrör av plast, inte trodde på den när jag läste om det första gången. Så pass mycket fysiologi, histologi och anatomi har jag som sjukgymnast fått lära mig, att jag förstod att det åtminstone inte BORDE gå.

Macciarinis arbeten slogs nämligen till en början upp som en stor nyhet, ett medicinskt genombrott, i svensk media. Det var en sensation att detta skulle prövas. Men de erfarna och kunniga läkare på KS/KI, som protesterade i början, omplacerades vad jag förstår och flera av dem började jobba på Akademiska sjukhuset i Uppsala istället.

Alla de som försökte bromsa eller stoppa Macciarini, borde hyllas. Jag hoppas han fälls och att de får en rejäl upprättelse!
Någon
 
Inlägg: 427
Anslöt: 2021-05-06
Ort: Stockholm

KI:s forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Marjatta » 2022-05-03 15:42:34

Bra radioprogram. Vetenskapspodden: Macchiarini-skandalen – den nya rättegången.
https://sverigesradio.se/avsnitt/macchi ... attegangen
Det påpekas att detta var vid en tid när politikerna ville se "spjutspetssatsningar" inom medicinsk forskning.
Marjatta
 
Inlägg: 3497
Anslöt: 2020-02-15

KI:s forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Alien » 2022-06-25 0:57:26

Tyvärr fälldes inte Macchiarina för alla tre fallen. Han fick dessutom bara villkorligt.

TT/UNT 16 JUNI 2022 skrev:Paolo Macchiarini står åtalad för grov misshandel av tre av hans tidigare patienter, som under åren 2011 till 2012 fick syntetiska luftstrupar inopererade. Enligt åklagarna skedde ingreppen "helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet" och bröt mot lagen.

– Det har inte varit en vårdinsats, det har inte varit forskning, säger Jim Westerberg.
https://unt.se/nyheter/inrikes/brott/ar ... r/r9emqe5j

Han fälldes bara för operationen av den tredje patienten.

"Stjärnkirurgens" plaststrupar ledde till svåra kroppsskador och långvarigt lidande för de tre patienterna. Men de två första operationerna var försvarliga enligt tingsrätten, som friar Paolo Macchiarini i de fallen. Den tredje operationen borde dock aldrig skett, enligt domen.

Transplantation nummer tre skedde 2012, på en ung kvinna från Turkiet med en skadad luftstrupe. Dessförinnan hade två män genomgått liknande ingrepp, där deras cancerdrabbade luftstrupar ersatts med syntetiska – något som beskrevs som en enorm framgång vid den tiden.

Men ingreppen gick helt fel. Transplantaten fungerade inte och svåra komplikationer uppstod.

Nu fälls den ansvarige kirurgen, Paolo Macchiarini, för operationen på kvinnan. Solna tingsrätt bedömer denna som vållande till kroppsskada, grovt brott. Påföljden blir villkorlig dom.
https://unt.se/nyheter/inrikes/brott/ar ... r/r0oz3gkr

Frågan är om Macchiarini el åklagaren el bägge två kommer att överklaga domen.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 41311
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

KI:s forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav Alien » 2022-06-25 1:05:41

Domen har fått kritik.

UNT 16 JUNI 2022 skrev:Svenska patienter skyddas dåligt av lagen. Det visar domen mot Paolo Macchiarini, menar en av visselblåsarna i fallet, Oscar Simonsson, i dag på Akademiska sjukhuset. "Domen öppnar för fritt experimenterade på patienter", säger han.
https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/ ... r/jd79qqvj

Fallet har lett till en ny lag om forskningsfusk.

TT/UNT 1 MAJ 2022 skrev:Syftet med den nya lagen är att strama upp hur misstänkt forskningsfusk ska hanteras, och av vem. Något som brast när KI skulle reda ut oklarheterna kring vetenskapen bakom plaststruparna.

Tidigare fick universitet och högskolor, föga oberoende, utreda sig själva. Men som en följd av den nya lagen bildades myndigheten Nämnden för prövning av oredlighet i forskning dit vem som helst kan anmäla misstänkt fusk, inte bara rektorerna som tidigare.
https://unt.se/nyheter/inrikes/macchiar ... s/jok5mv7l

Men det går inte lagstifta fram integritet.

Den nya lagen omfattar dock inte vad som inom forskarvärlden betecknas som ”oacceptabla beteenden”. Här är det i stället en kulturförändring som måste till, betonar Kjell Asplund. Att man inte ser genom fingrarna när kollegor gör ens det minsta avsteget från god forskningssed, och på så vis skapar en kultur där avsteg anses okej. Och om en sådan förändring skett är svårt att veta, menar Kjell Asplund.
Alien
Moderator
 
Inlägg: 41311
Anslöt: 2007-08-13
Ort: Mellansverige

KI:s forskningsskandal: Patienterna dog en plågsam död

Inläggav melly » 2022-06-25 10:26:23

Det riktigt knepiga med den domen är ju att tingsrätten fokuserar på nödrätten, som inte ens försvaret visade intresse för. Här en kommentar från Läkartidningen:
Ett centralt begrepp i tingsrättens bedömning är nöd, som hänger samman med om det förelåg fara för patienternas liv och hälsa. I domen skriver tingsrätten att »transplantationerna på de två första patienterna inte har varit oförsvarliga«. Även i den tredje patientens fall, där Paolo Macchiarini dömdes, var nöd ett viktigt begrepp. Men där menar tingsrätten att med facit från de två första patientfallen, stod nyttan inte i proportion med riskerna.

– Det som är mest intressant i tingsrättens dom, är att man tillämpar 24 kapitlet 4§ i Brottsbalken – nöd, som egentligen inte var föremål för någon diskussion i tingsrätten, varken från ordförandens, försvaret eller åklagarens sida, säger Jim Westerberg.

Med nödparagrafen gör rätten en bedömning om handlingen, i detta fall operationerna, är försvarlig utifrån situationen. Men åklagarna ställer sig tveksamma till om paragrafen använts rätt, i synnerhet när det gäller de två första patienterna.

– Nödparagrafen ska avvärja en fara som är tämligen nära förestående. Och det var den ju verkligen inte när det till exempel gäller patient 2 som knappt hade några symtom, säger Jim Westerberg.

Han påpekar att rätten tillämpat nödparagrafen för alla patienter, utan att gå närmare in på medicinska bedömningar, vilket åklagarna tycker att man borde ha gjort. Jim Westerberg nämner också att i förarbetena till lagen, säger man att handlingen som bedöms ska vara nödvändig för att avvärja faran. Och han tycker det är svårt att fastställa att Paolo Macchiarinis handlande var nödvändigt.
melly
 
Inlägg: 989
Anslöt: 2020-06-27

Återgå till Tipsa medlemmarnaLogga in